Στη ρύθμιση και διαγραφή χρεών χρεοκοπημένων εταιρειών ποντάρει ο Αλαφούζος

Στη ρύθμιση και διαγραφή χρεών χρεοκοπημένων εταιρειών ποντάρει ο Αλαφούζος

Φαίνεται πώς για την ελληνική κυβέρνηση η εξεύρεση λύσης για την επόμενη μέρα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, περιλαμβάνει μια εξαιρετική διευκόλυνση προς την πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος και θα είναι –τελικά- ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την ιστορία απεμπλοκής του από το τριφύλλι.

Τούτο εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς διαβάζοντας την αποκάλυψη που έκανε νωρίτερα το CNN Greece, το οποίο κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιοποίησε το σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και σύντομα προτίθεται να φέρει –εφόσον πάρει το ΟΚ απ’ την τρόικα- για ψήφιση στη βουλή. Με τις πληροφορίες, μάλιστα, να αναφέρουν πως αυτή η ρύθμιση θα «ενσωματωθεί» στο νομοσχέδιο για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες που αναμένεται και αυτό να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να τονισθεί η έμμεση επιβεβαίωση αυτής της πρόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης να δώσει λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με την χρεοκοπία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τους χειρισμούς του Γιάννη Αλαφούζου και των συνεργατών του. Κάτι που είχε δηλώσει ευθέως ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης την Τετάρτη (25/4) στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» : «Ο χρόνος τελειώνει, είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, θεσμικά, όχι με τους τρόπους του παρελθόντος και φωτογραφικές ρυθμίσεις, αυτά έχουν τελειώσει».

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα προβλέπονται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του CNN.GR για τη νομοθετική διάταξη ρύθμισης των χρεών των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν και οι ΠΑΕ, ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι, πράγματι, ο Γιάννης Αλαφούζος. Και τούτο, διότι σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις μέχρι τώρα διαρροές για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, αυτό που επιχειρεί να πετύχει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι να… παραχωρήσει όσο γίνεται περισσότερα χρέη από εκείνα που ο ίδιος είχε δεσμευτεί δημόσια και ιδιωτικά ουκ ολίγες φορές ότι θα αναλάβει, χρέη περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, στον επόμενο ιδιοκτήτη.

Και μάλιστα, εισπράττοντας από την πλευρά των νέων ιδιοκτητών και ένα επιπλέον ποσό, αδιευκρίνιστο αυτή τη στιγμή, που μπορεί να φτάσει από τα 13 έως και τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια προσπάθεια, εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι αφήνει πίσω την ΠΑΕ Παναθηναϊκός με «βαρίδια» περίπου 60.000.000 ευρώ, τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο όποιος νέος ιδιοκτήτης, επιχειρώντας να τα βάλει και εκείνος φυσικά από την πλευρά του και απολύτως λογικά, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις 120 δόσεις, ευελπιστώντας παράλληλα σε κούρεμα έως και 70%. Αρκεί, για να συμβεί κάτι τέτοιο, να το δεχτούν τα 3/5 των πιστωτών (εξαιρούνται του κουρέματος οι εργαζόμενοι στην εταιρεία).

Το μεγαλύτερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή για να μπορέσει ο κόσμος του Παναθηναϊκό που αγωνιά για να βρεθεί άμεσα λύση για τη σωτηρία της ομάδας, δεν είναι άλλο απ’ το γιατί αυτού του είδους την προοπτική για το –με νόμο- κούρεμα των χρεών του Γιάννη Αλαφούζου και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν την επικοινώνησαν πολύ πριν εμφανιστούν οι Ασιάτες και Ισραηλινοί επενδυτές, σε όσους επισήμως είχαν εκδηλώσει –επίσης- το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση σωτήριας λύσης για ολόκληρο το Σύλλογο.

Όπως, επίσης, θα πρέπει να απαντηθεί και το πώς θα καταφέρει να μπει σε μια τέτοια ρύθμιση ο Γιάννης Αλαφούζος και η ΠΑΕ, από τη στιγμή που ρητά ο νόμος για κάθε τέτοια ρύθμιση, αναφέρει ότι εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Και αποδεδειγμένα πια, υπό τον όρο του «στρατηγικός κακοπληρωτής», θα μπορούσε να κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Γιάννης Αλαφούζος, ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ φυσικά, επιλέγοντας να προχωρήσει σε παύση πληρωμών, ώστε να κινδυνεύει να «σκάσει» ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός και ως χρεοκοπημένη εταιρία να μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ποντάροντας σε μια πιθανή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα; Και –κυρίως- πού θα έχει οδηγηθεί ο κορυφαίος ελληνικός Σύλλογος μέχρι αυτό να εμφανιστεί; Θα το γνωρίζουμε, ίσως και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας…

ΠηγήLeoforos.gr



Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η στιγμή της προσωρινής διακοπής - Έπεσε μπουκάλι στο κεφάλι του Μπέλλου
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η στιγμή της προσωρινής διακοπής - Έπεσε μπουκάλι στο κεφάλι του Μπέλλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved