Πιλάβιος: «Η UEFA αποφασίζει»

Πιλάβιος: «Η UEFA αποφασίζει»

Την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία χαρακτήρισε ως αρμόδια να αποφασίσει για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διοργανώσεις της, ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για την υπόθεση των «στημένων» και το αν οι ομάδες που εμπλέκονται θα αποβληθούν από τις διοργανώσεις της UEFA, χρίζοντας την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ως τον μοναδικό κριτή για το συγκεκριμένο θέμα.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ εμφανίστηκε απολογητικός τόσο για τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και για την υπόθεση του ΟΦΗ και την δικαίωση των Κρητικών έναντι της ελληνικής ομοσπονδίας.

«Εμείς είμαστε πιο αυστηροί. Η απόφαση αυτή είναι πιο επιεικής για τον ΟΦΗ και έχει να κάνει με την πρόταση της UEFA έτσι ώστε να μην ισχύσουν τα κριτήρια των αδειοδοτήσεων. Δεν έχω διαβάσει ακόμα την απόφαση, έτσι ώστε να τοποθετηθώ δημόσια για το αν θεωρείται δικαίωση για τον ΟΦΗ», είπε χαρακτηριστικά ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δε θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα του ΟΦΗ τονίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιος να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης, ενώ για το αν ο ΟΦΗ έδειξε το δρόμο και σε άλλες ομάδες να απευθυνθούν στα πολιτικά δικαστήρια υποστήριξε ότι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.{textlink}

«Δεν είναι θέμα για το αν άνοιξε ο δρόμος. Έπρεπε να έχουν λειτουργήσει όλοι οι φορείς και πρώτη η Football League. Είχα πει ότι μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του, και νομίζω ότι δικαιώθηκα για όσα είχα πει», είπε χαρακτηριστικά ενώ για την προσφυγή του Ηρακλή στο CAS, σχολίασε: «Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε στα όργανα. Δε συμφωνώ με την άποψη ότι ο ΟΦΗ δικαιώθηκε με την ανοχή της ΕΠΟ, σε βάρος των κανονισμών της».

Όσο για την απόφαση να μην ισχύσουν οι αδειοδοτήσεις για τις ομάδες της Football League και το αν το θέμα πήρε μεγάλη έκταση με ευθύνη της ΕΠΟ, σχολίασε ότι… «Δεν δόθηκε καμία έκταση από εμάς, τα πάντα έγιναν μέσω δικαστικών οδών. Θεωρώ ότι η πρόταση της UEFA ήταν και η σωστή. Το είχα πει και σε συνέντευξη τον Ιανουάριο. Η ομοσπονδία από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να παρέμβει σε απόφαση που είναι νόμιμη και να έχει μια δική της στάση παράνομη».

«Θεωρώ ότι λύθηκαν πολλά από τα προβλήματα σε αυτό το διάστημα. Ένα παράδειγμα είναι η συνδρομή της πολιτείας στο να λυθεί το θέμα με τις πλαστές ενημερότητες και τα πλαστά έγγραφα. Εμείς στέλναμε γράμματα σε κάποιες υπηρεσίες και δεν απαντούσαν, όταν έγινε αυτό απάντησαν. Άρα θέλαμε ένα σύμμαχο σε κάποια πράγματα», ήταν η απάντηση του Σοφοκλή Πιλάβιου σε ερώτηση για το κλείσιμο της ΕΠΟ.

Για το κατά πόσο ήταν σημαντική αυτή η απόφαση, τόνισε: «Δε ξέρω αν ήταν σημαντική η απόφαση να κλείσει η ΕΠΟ. Ήταν μια σημειολογική κίνηση, ένα μήνυμα. Όταν άνοιξε η ομοσπονδία, εγώ τοποθετήθηκα. Το κλείσιμο ήταν ένα μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας. Έπρεπε να ανοίξει η ομοσπονδία γιατί υπήρχαν ζητήματα που έπρεπε να λειτουργήσουν. Δεν είπαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά λύσαμε κάποια άλλα».

Για το ποια ζητήματα λύθηκαν, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, απάντησε: «Κάναμε μια νέα γενική συνέλευση και το συντεταγμένο ποδόσφαιρο ζήτησε τρία πράγματα από την πολιτεία για να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα όλο αυτό που έγινε. Ένα από αυτά ας πούμε, που αφορούσε στο θέμα της βίας, είναι ότι την ευθύνη για όσους είναι σε κάποιο γήπεδο πρέπει να την έχει η κάθε ΠΑΕ. Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, λέμε κάθε φορά ότι φταίει η αστυνομία. Το μπαλάκι πάντα πάει από τον έναν στον άλλο, και δε βρίσκεται καμία λύση. Τώρα λέμε, να πάρουμε εμείς την ευθύνη 100%, για να μην μπορεί κανείς να πει ότι είναι αυστηρός ο κώδικας ή δεν είναι. Εγώ έχω την ευθύνη. Όταν λέμε τώρα ότι ο κώδικας είναι πολύ αυστηρός, ο κάθε ένας θα μπορεί να λέει ο καθένας ότι δεν έχω εγώ την ευθύνη».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος ρωτήθηκε για το αίτημα της βουλής να ανοίξουν οι φάκελοι των αδειοδοτήσεων και αν υπήρχε ανάλογο αίτημα από μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, για να απαντήσει: «Τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ ουδέποτε ζήτησε κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, οι φάκελοι των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη δεν μπορούν να δοθούν λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Για τους υπόλοιπους, θεωρώ ότι έπρεπε να δοθούν με προσοχή στα προσωπικά δεδομένα. Εγώ με τον κάθε πρόεδρο, έχω υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Δεν θεωρώ ότι έπρεπε να το παραβούμε. Εγώ έστειλα πρόταση στην λίγκα, αν θέλουν να το παραβούμε, κανένα πρόβλημα. Ο κ Καλογιάννης έκανε πρόταση να κάνουν οι λίγκες την αδειοδότηση. Αν θέλουν, ας τις κάνουν, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται, αναφορικά με το ότι δεν ανοίγουν οι φάκελοι, πρόσθεσε: «Δε θεωρώ ότι πρέπει να παραβαίνω τις ρήτρες εμπιστευτικότητας για κάθε προσωπική επίθεση που δέχομαι. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια. Αν θέλει όλη η κοινωνία να δοθούν στη δημοσιότητα οι φάκελοι, να το κάνουμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι στην Β’ Εθνική πάνε να γίνουν κάποια play off. Αν θέλει όλος ο κόσμος να δοθούν τα προσωπικά δεδομένα στη δημοσιότητα, ας το κάνουμε. Αλλά δεν είναι σωστό για παράδειγμα για ένα ποδοσφαιριστή, που ας πούμε δεν υπέγραψε ένα έγγραφο και εξαιτίας του θα πέσει η ομάδα, να το ξέρει αυτό όλη η ομάδα».

Ακολούθως, ρωτήθηκε για τα Play Off της Football League και το αν και πότε θα γίνουν: «Θεωρώ ότι θα γίνουν, αλλά δεν μπορώ να σας πω το πότε και πως θα είναι οι ομάδες. Αυτό είναι θέμα της διοργανώτριας, να ορίσει τις ημερομηνίες».

Η συζήτηση στη συνέχεια πέρασε στο θέμα των «στημένων» και αρχικά ο Σοφοκλής Πιλάβιος ανέφερε ότι ζήτησε να σταματήσει η διαρροή διαλόγων για να προστατευθούν άνθρωποι και για την δική του ανάμιξη σχολίασε ότι γίνεται επιλεκτική αναπαραγωγή διαλόγων και μηνυμάτων από τα οποία βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.

«Πρέπει να βλέπουμε τον πρόεδρο της ΕΠΟ, σαν έναν άνθρωπο που έχει ευθύνη. Εγώ λοιπόν ζήτησα να γίνει αυτό, για να προστατευθούν άνθρωποι», είπε αναφορικά με το αίτημα στον εισαγγελέα για τις διαρροές των διαλόγων και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να βλέπετε τις συνομιλίες σε ένα χαρτί γραμμένες και να τις ερμηνεύετε όπως θέλετε, δικαίωμά σας. Εγώ μιλάω με όλους τους παράγοντες, δεν είναι ο Μπέος μόνο και δεν είναι δύο, είναι 35. Αν δε θέλετε να καταλάβετε, δικαίωμά σας. Ο κόσμος μπορεί να αποκομίσει όποια εντύπωση θέλει. Δεν ξέρει τις συνθήκες που γίνεται ένα τηλεφώνημα, αν είναι μπροστά 35 άνθρωποι, αν είμαι σπίτι μου και κοιμάμαι, αν είμαι σε συνάντηση με 10 ανθρώπους».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις απειλές που δέχθηκε και αρνήθηκε να επαναλάβει δήλωσή του για το θέμα, ενώ αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Φάκου – ποδοσφαιρικού εισαγγελέα – που τόνισε ότι θα είχε παραιτηθεί αν κάποιος παράγοντας του ζητούσε ευνοϊκή μεταχείριση και αν θεωρεί ότι έπρεπε να κάνει και αυτός το ίδιο είπε πως θα αφήσει τον κόσμο να τον κρίνει.

«Υπάρχει μια διαχείριση μιας κατάστασης η οποία είδατε πως είναι. Αν δεν έκανα καλά αυτή τη διαχείριση, εδώ είναι όλοι οι ψηφοφόροι και ο κόσμος, ώστε να μην κάνουν δεκτή την παρουσία μου», είπε χαρακτηριστικά ο Σοφοκλής Πιλάβιος και στη συνέχεια σχολίασε την εμπλοκή του Γιάννη Παπαδόπουλου, υπαλλήλου της ΕΠΟ, στο σκάνδαλο των «στημένων».

«Δε μου άρεσε το φαινόμενο. Δε μπορώ να ξέρω ποιος παίζει στοίχημα και ποιος όχι. Έχει χαθεί λίγο και το νόημα όλου του θέματος. Έχουμε μείνει στη διαλογολογία και δεν βλέπουμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια που έχουν παιχτεί πάνω σε αυτά τα παιχνίδια», ήταν τα λόγια του.

Για το αν έχει κληθεί να καταθέσει αλλά και για την καθυστέρηση στην επίδοση των φακέλων με τα ύποπτα ματς στις αρχές, απάντησε: «Δεν πρόκειται να πω κάτι για αυτό και να αναφερθώ στη διαδικασία. Αν με καλέσουν στον ανακριτή, θα πάω βεβαίως. Αλλά μήπως πρέπει να πούμε ποιος κατέθεσε πρώτος σε αυτή την υπόθεση; Για το θέμα της κατάθεσης του φακέλου, καλύτερα να ρωτήσετε την εισαγγελία για αυτό».

Ακολούθως, ο Σοφοκλής Πιλάβιος ρωτήθηκε για το αν θα παίξουν κανονικά στην Ευρώπη οι εμπλεκόμενες ομάδες και τόνισε: «Είναι θέμα της UEFA. Είναι δικές της διοργανώσεις, όχι απλά υπό την αιγίδα της. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει. Νομίζω ωστόσο ότι το δίκαιο της UEFA προβλέπει τα πάντα».

Όσο για το αν το σκάνδαλο της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα, σχολίασε: «Πρέπει πρώτα να δούμε την απόφαση και να δούμε στη συνέχεια αν είναι δεσμευτική και για εμάς. Έχει να κάνει με το δίκαιο της κάθε χώρας. Δεν μπορεί να μας δεσμεύει μια απόφαση άλλης ομοσπονδίας, αν δε δούμε τι απόφαση είναι αυτή και το σκεπτικό της».

Για την παρερμηνεία των δηλώσεών του αναφορικά με το αν θα υπάρξουν υποβιβασμοί, υποστήριξε: «Τι περιμένετε από εμένα, να σχολιάσω την απόφαση της επιτροπής; Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα πάνω σε αυτό. Δεν είναι δυνατό να λέω αν έχω ή δεν έχω εμπιστοσύνη, ή αν μου αρέσει ή δε μου αρέσει μια απόφαση της επιτροπής. Τι είναι οι άνθρωποι αυτών των επιτροπών; Δεν είναι δικαστές; Θα σχολιάζω την κάθε δικαστική απόφαση;»

Για την έλλειψη εμπιστοσύνης των φιλάθλων προς τα πειθαρχικά όργανα, επισήμανε: «Έχουμε κάνει βήματα σιγά-σγιά για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Φέτος, έχουν μπει οι πιο πολλές και πιο αυστηρές ποινές από κάθε άλλη φορά. Εγώ έχω δει ότι αν δεν καταλάβει ο κόσμος ότι κάτι άλλαξε, πρέπει να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει και να πιστέψει ότι κάτι άλλαξε».

Ενώ πρόσθεσε πως… «βεβαίως και είμαι αισιόδοξος για την κάθαρση του ποδοσφαίρου».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος ρωτήθηκε αν μετάνιωσε που ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ και σχολίασε: «Δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Στη ζωή ο καθένας κάνει ότι μπορεί και η ιστορία δείχνει την πραγματικότητα. Θα κριθώ από τους ανθρώπους που είναι μαζί μου και εγώ όσο μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον εαυτό μου και θα δω ποια ήταν η πορεία μου. Δε μετάνιωσα, γιατί ο καθένας βάζει ένα λιθαράκι κι έτσι έπραξα κι εγώ».

Τέλος, για το αν θα γίνει αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, απάντησε: «Δεν έχω ακούσει το σενάριο της αναδιάρθρωσης και δε θα το σκεφτόμουν προσωπικά ποτέ».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός Superfoods: Γράφει ιστορία ο Βουγιούκας
Παναθηναϊκός Superfoods: Γράφει ιστορία ο Βουγιούκας
Πάνος Ιωαννίδης: Όταν ο κριτής του Master Chef συμμετείχε σε ριάλιτι μαγειρικής!
Πάνος Ιωαννίδης: Όταν ο κριτής του Master Chef συμμετείχε σε ριάλιτι μαγειρικής!
Υπερήφανος Έλληνας ο Κουλούρης (photo)
Υπερήφανος Έλληνας ο Κουλούρης (photo)
ΑΕΚ: Στην Ισπανία ο Χιμένεθ
ΑΕΚ: Στην Ισπανία ο Χιμένεθ
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης