Κινδυνεύουν 16 ομάδες

Κινδυνεύουν 16 ομάδες

Βαριές αναμένονται να είναι οι ποινές των ομάδων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, καθώς στη δικογραφία βρίσκονται 16 ομάδες που κινδυνεύουν ακόμη και με υποβιβασμό.

Η ογκωδέστατη δικογραφία βρίσκεται στα χέρια των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, Ανδρέα Φάκου και Μανώλη Αντωνακάκη, οι οποίοι καλούνται να βρουν τις πειθαρχικές ευθύνες συλλόγων και παραγόντων. Εκτός από τις 16 ομάδες, με κατηγορίες βαρύνονται και 83 πρόσωπα εμπλεκόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν τη δικογραφία και στη συνέχεια θα συντάξουν κατηγορητήρια, παραπέμποντας τις υποθέσεις στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Για ομάδες και παράγοντες της Super League, θα γίνει παραπομπή στην Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας, ενώ για ομάδες και πρόσωπα της Β’ και Γ’ Εθνικής στην αντίστοιχη επιτροπή της Football League. Οσον αφορά τους συλλόγους και τους παράγοντες της Δ’ Εθνικής που κατηγορούνται, όπως και διαιτητές και προπονητές, θα κληθούν να απολογηθούν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που καλούνται να εξετάσουν οι δύο εισαγγελείς, οι κλήσεις σε απολογία αναμένονται ως τις 11 Ιουλίου. Ολες οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν σε δεύτερο βαθμό στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ενώ οι σύλλογοι θα έχουν στη συνέχεια την επιλογή της προσφυγής στο CAS.

Οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν τα πρόσωπα και οι ομάδες που εμπλέκονται είναι οι εξής: της δωροδοκίας, της διαστρέβλωσης αγώνα, της συμμετοχής σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματα αγώνα και της δυσφήμησης του αθλήματος. Οι κατηγορίες για δωροδοκία και δυσφήμηση αθλήματος αναμένεται να αποδοθούν σε 16 ομάδες, γεγονός που επισείει αυστηρές ποινές.

Ο Πειθαρχικός Κώδικας είναι σαφής στις ποινές που προβλέπονται για ανάλογες υποθέσεις:

«Οποιοσδήποτε υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητα δώρο σε ποδοσφαιριστή, αξιωματούχο αγώνα ή ομάδας για λογαριασμό του ή λογαριασμό τρίτου τιμωρείται με τις ποινές:

α) Πρόστιμο 20.000-60.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
γ) Απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.
δ) Σε περίπτωση που υπαίτια είναι η ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό και πρόστιμο 300.000 ευρώ».

Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται για το αδίκημα της συμμετοχής σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος για προσπορισμό περιουσιακών οφελών, μέσω στοιχηματισμού. Στην περίπτωση που ο σκοπός επιτευχθεί οι χρηματικές ποινές τριπλασιάζονται, ενώ με υποβιβασμό τιμωρείται μια ομάδα αν θεωρηθεί αυτή ή αξιωματούχος της υπαίτια της προσπάθειας.

Για το αδίκημα της διαστρέβλωσης αγώνα, ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει:

α) Πρόστιμο 15.000-40.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ως και διά βίου.
γ) Αν υπαίτια είναι η ομάδα, αφαίρεση επτά βαθμών και πρόστιμο 30.000-80.000 ευρώ.

Η κατηγορία της δυσφήμησης του αθλήματος τιμωρείται με:

α) Πρόστιμο 40.000 ευρώ.
β) Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για έναν χρόνο.
γ) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τρία χρόνια.
δ)Διεξαγωγή έξι αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
ε) Υποβιβασμό.

Παναθηναϊκός: Απαντάει ο Δώνης
Παναθηναϊκός: Απαντάει ο Δώνης
Έκτακτο: Η παρέμβαση της κυβέρνησης στο ΟΑΚΑ για το Athens Alive
Έκτακτο: Η παρέμβαση της κυβέρνησης στο ΟΑΚΑ για το Athens Alive
Ρεκόρ από Μιχαλεντζάκη και Ταϊγανίδη
Ρεκόρ από Μιχαλεντζάκη και Ταϊγανίδη
Ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχίων, Χρήστος Νικολόπουλος υπογράφει τα δύο νέα τραγούδια του Asi Yehiel
Ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχίων, Χρήστος Νικολόπουλος υπογράφει τα δύο νέα τραγούδια του Asi Yehiel

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης