Ο απεγνωσμένος πρόεδρος των «στημένων»

Ο απεγνωσμένος πρόεδρος των «στημένων»

Το Onsports αποθησαυρίζει διαλόγους των στημένων παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα κοινό μοτίβο σχεδόν σε κάθε περίπτωση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως τόπου. Από την Ελλάδα και την Ιταλία ως την Ισπανία, την Ρωσία και την Τουρκία…


Το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Ρωσίας πλησίαζε προς την ολοκλήρωση του  τον Σεπτέμβριο του 2004(η σεζόν στην Ρωσία διαρκεί από Μάρτιο ως Νοέμβριο) και η Μπάλτικα Καλίνιγκραντ «φλέρταρε» ηδυπαθώς με τον χαρακτηρισμό της χειρότερης ομάδας του.

Μια ορδή από ανίκανους, ατζαμήδες παίκτες που δημιουργούσαν στους λιγοστούς οπαδούς του κλαμπ της δυτικής Ρωσίας μια φάλαγγα από άγριους εφιάλτες είχαν συγκεντρώσει μόλις 6 βαθμούς στα 31 ματς της σεζόν.

Απέμεναν τρία παιχνίδια και με ισάριθμες νίκες, όμως, η Μπάλτικα Καλίνιγκραντ ενδεχομένως να απέτρεπε το μοιραίο. Τον υποβιβασμό.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Ντμίτρι Τσέπελ, ένας πρωτίστως φανατικός της οπαδός, έχοντας πειστεί για την απαράμιλλη ανικανότητα των παικτών του αποφάσιζε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του «στήνοντας» τα τελευταία παιχνίδια.

Από εκείνη την στιγμή έλαβε χώρα μια οδύσσεια συνεννοήσεων, που όπως αποδείχθηκε μεταγενέστερα καταγράφονταν από την FSB(η μετεξέλιξη της KGB).

Το βάπτισμα του πυρός στα «στημένα» το έλαβε με συνομιλία με τον βοηθό της αντίπαλης ομάδας εκλιπαρώντας τον με απεγνωσμένη ένταση για το αποτέλεσμα που ήθελε.

Βοηθός: Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα (για το στήσιμο). Θα τον βρω και θα τον ρωτήσω.

Τσέπελ: Δεν σε ρωτάω, Γκένια. Σε εκλιπαρώ. Χρειάζομαι το αποτέλεσμα γαμώ το. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, γαμώ το.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει στον κόσμο των στημένων σαν ακροβάτης ο Ντμίτρι Τσέπελ αντιλήφθηκε ότι δεν έχει στην διάθεση του το βασικό. Χρήματα. Για αυτό προσπάθησε να λάβει τα χρήματα από τον βασικό χορηγό της ομάδας.

Τσέπελ: Ναι, για αυτό σου τηλεφωνώ. Ήθελα να με βοηθήσεις με μερικά χρήματα, γαμώ το. Γιατί με το ματς που έρχεται είναι απαραίτητα, διάολε.

Χορηγός: (γέλια)

Τσέπελ: Τι διάολο γελάς τώρα;

Χορηγός: Με τους παίκτες.

Τσέπελ: Μα ήθελα να σου δώρο – μια νίκη.

Χορηγός: Νίκη;

Τσέπελ: Ναι, γαμώ το

Χορηγός: Τι χρειάζεσαι λοιπόν για να κερδίσουν;

Τσέπελ: Είκοσι κομμάτια(20 000 δολάρια)

Χορηγός: Σκατά. Είκοσι κομμάτια; Για να τους κερδίσουν; Είκοσι κομμάτια.

Τσέπελ: Ναι

Οι εμπλεκόμενοι στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Ρωσίας ήταν πάντα πρόθυμοι να διαπραγματευτούν το «στήσιμο» ενός αγώνα. Το πάγιο «αγκάθι» στα πλευρά τους όμως ήταν τα χρήματα.

Ο Τσέπελ προσπάθησε να λάβει ένα «δάνειο» χρόνου στην παρακάτω συνομιλία του με έναν παράγοντα αντίπαλης ομάδας για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό.

Τσέπελ: Όχι ακόμη. Δεν έχω όλο το ποσό. Πρέπει να το στήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχω μόνο τριάντα πέντε (χιλιάδες δολάρια). Γαμώ το. Κάτι  ετοιμάζω, όμως. Μπορώ να βρω τα υπόλοιπα μέχρι το Σάββατο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχω τίποτα.

Παράγοντας της αντιπάλου: Γαμώ το.

Τσέπελ: Μπορούμε να σας δώσουμε αυτά τα τριάντα πέντε τώρα. Και το Σάββατο θα σας φέρουμε και τα υπόλοιπα. Τι διάολο! Καταλαβαίνεις ότι έχουμε μόνο τριάντα πέντε… Και θα σου δώσω τα υπόλοιπα το Σάββατο. Ίσως μετά το ματς. Θα μαζέψουμε κάτι από τα εισιτήρια και θα σας τα δώσουμε. Γαμώ το. Θα τα φέρω το Σάββατο. Πρέπει να βρω τουλάχιστον ακόμη τρία. Δεν μπορώ να κάνω λάθος εδώ. Ίσως κερδίσουμε, έτσι και αλλιώς. Ίσως όμως χάσουμε. Χρειάζομαι εγγυήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας πρωτόπειρος παράγοντας στο «στήσιμο» παιχνιδιών είναι το ποιόν θα δωροδοκήσει.

Ο Τσέπελ αποφάσισε να διοχετεύσει τα χρήματα στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, που αξίωσαν 60 000 δολάρια.  Ποσό αρκετά μεγάλο όπως διαφαίνεται από την παρακάτω συνομιλία που είχε με έναν φίλο – συνεργό του.

Φίλος: Εξήντα χιλιάρικα; Για την ομάδα;

Τσέπελ: Ναι

Φίλος: Γαμώ το… Ε, τότε δώσε στους διαιτητές 40, αν δεν βρεις τα υπόλοιπα.

Τσέπελ: Τι άλλο να κάνω γαμώ το; Με τις λούγκρες. Μπορούμε να τους δώσουμε (στους ποδοσφαιριστές) 60 ή 20 χιλιάδες γαμώ το. Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα του στησίματος). Θα μιλήσουμε μαζί τους τώρα και θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε καμιά συμφωνία. Θα τους δώσουμε 40 τώρα και 20 αργότερα. Γαμώ το. Υπάρχουν δηλαδή εγγυήσεις!!

Φίλος: Ναι, βέβαια, η εγγύηση είναι απαραίτητη.

Τσέπελ: Γαμώ το. Έχουν πολλά. Αυτοί οι καργιόληδες(οι ποδοσφαιριστές) έχουν ήδη αρκετά. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Φίλος: Θα μπορούσες να δώσεις τριάντα(χιλιάδες δολάρια) στους διαιτητές , γαμώ το. Και να πεις στους παίκτες: άντε γαμηθείτε, αν δεν το κάνετε για τριάντα χιλιάρικα, θα στα δώσω αλλού, γαμώ το!

Έπειτα από ατελείωτες διαπραγματεύσεις ο Τσέπελ αποφασίζει να μην δωροδοκήσει ούτε τους διαιτητές, ούτε τους παίκτες, παρά αν έλθει σε συμφωνία με την αντίπαλη ομάδα.

Τσέπελ: Εντάξει. Θα σ’ το πω. Μεταξύ μας. Μιλάω με εσένα τώρα. Επειδή κάποιοι παίκτες ήρθαν και μας το πρότειναν(να στήσουν το παιχνίδι). Τώρα όμως διαπραγματεύομαι μαζί σου.

Σεργκέι: Ποιοι ήρθαν

Τσέπελ: Οι παίκτες σας

Σεργκέι: Εκείνοι ήρθαν σε επαφή μαζί σας;

Τσέπελ: Ναι. Ας μην βιαζόμαστε όμως. Θα σου πω τα ονόματα τους αργότερα αν θες.

Μερικές ώρες μετά ο Τσέπελ αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας, μιας και παράγοντας αντίπαλης ομάδας ισχυρίζεται πως έμαθε ότι κατά το παρελθόν ο πρόεδρος της Μπάλτικα Καλίνιγκραντ δεν είχε τηρήσει την συμφωνία του για ένα στημένο ματς.

Τσέπελ: Γκριγκόρι, εδώ Τσέπελ. Για εξήγησε μου κάτι. Πού ή πότε αθέτησα τις υποχρεώσεις μου στον σύλλογο σου; Πότε ακριβώς σας απογοήτευσα;

Γκριγκόρι(παράγοντας της ομάδας που υποτίθεται ότι αθέτησε την συμφωνία): Δεν καταλαβαίνω.

Τσέπελ: Είπες στον Σεργκέι ότι δεν θα τηρήσω τον λόγο μου. Μου’ πε ότι δεν με εμπιστεύεσαι. Και ότι θα τον κοροϊδέψω. Αυτά είναι μαλακίες. Όταν χρειάστηκε, εγώ έλυσα όλα τα προβλήματα.

Γκριγκόρι: Του είπα ότι κάναμε μια συμφωνία(στήσαμε ένα παιχνίδι) και τίποτα άλλο.

Ένα μήνα μετά το περιοδικό «Novye Kolyosa» δημοσίευσε τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στο οικοδόμημα του ρωσικού ποδοσφαίρου.

Ο Τσέπελ ισχυρίστηκε ότι οι κασέτες ήταν πλαστές, αλλά μια από τις ομάδες ανακοίνωσε ότι είχε υπάρξει προσπάθεια «στησίματος» παιχνιδιών από την «Μπάλτικα Καλίνιγκραντ».

Ο Τσέπελ παραιτήθηκε από την προεδρία του κλαμπ, μιας και δεν κατάφερε να αποτρέψει τον υποβιβασμό του…

ΠΗΓΗ: «Τα Στημένα. Ποδόσφαιρο και οργανωμένο Έγκλημα» του Ντέκλαν Χιλ από τις εκδόσεις «Πολύτροπον».

Παναθηναϊκός: Μόνο… εξωτερικό ο Κουρμπέλης
Παναθηναϊκός: Μόνο… εξωτερικό ο Κουρμπέλης
Ξάνθη: «Τέλος» ο Λουσέρο
Ξάνθη: «Τέλος» ο Λουσέρο
Ολυμπιακός: Θρήνος! Έφυγε ο συνθέτης του ύμνου
Ολυμπιακός: Θρήνος! Έφυγε ο συνθέτης του ύμνου
«Βόμβα» στο Τούρκου
«Βόμβα» στο Τούρκου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης