Ένταση και διακοπή στη δίκη των «στημένων»

Ένταση και διακοπή στη δίκη των «στημένων»

Συνεχίστηκε η δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, με την κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη να προκαλεί ένταση και την έδρα να διακόπτει τη διαδικασία ορίζοντας τη συνέχειά της την Παρασκευή (11/10).

Η αρχή της διαδικασίας την Πέμπτη (10/10) περιλάμβανε την κατάθεση του διαιτητή Γιώργου Δαλούκα, ο οποίος υποστήριξε πως είχε δεχθεί απειλές από τον Αχιλλέα Μπέο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κύριο τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο ρέφερι από τον Βόλο υποστήριξε επίσης ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Νικόλα Πατέρα ενώ τόνισε ότι από τις απειλές που δέχθηκε δεν φοβήθηκε για τον εαυτό του αλλά για τα μέλη της οικογένειάς του.

«Είχα μια λανθασμένη απόφαση στο ματς Άρης-Παναθηναϊκός και δημιουργήθηκε ντόρος. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος. Για το ματς αυτό είχα μια διαμάχη με τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος μου είπε κάποια πράγματα τα οποία είναι γνωστά. Δεν τον φοβήθηκα. Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα της υπερβολής. Είναι σύνηθες να σε παίρνουν τηλέφωνο οι παράγοντες στην Ελλάδα, εγώ προτίμησα να παραιτηθώ. Πήγα και στην Αμερική να διαιτητεύσω. Έχω οικογένεια και δεν μπορούσε να συνεχιστεί το να με παίρνει ο καθένας πριν από κάθε ματς τηλέφωνο. Η διαμάχη μου με τον Μπέο είναι επί προσωπικού», είπε αρχικά ο Γιώργος Δαλούκας, με την έδρα να τον παρατηρεί και να του ζητά να μην διαφοροποιεί την αρχική του κατάθεση.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαλούκας επεσήμανε: «Δεν διαφοροποιούμαι. Μου είπε πράγματα του τύπου κοίτα πώς θα παίξεις. Πρόσεξε να παίξεις υπέρ του Άρη. Εντάξει. Έτσι το είπε. Δεν με φόβισε ο Μπέος. Με φόβισαν τα ανώνυμα τηλεφωνήματα και αυτά που μου έγραφαν με σπρέι έξω από το σπίτι μου. Για την οικογένειά μου φοβόμουν. Όχι για μένα. Δεν θέλω να στρογγυλοποιήσω καμία γωνία. Εγώ τουλάχιστον είχα την ευθιξία να παραιτηθώ».

Όσο για το τι γνωρίζει για τα στημένα παιχνίδια και ποια ήταν η σχέση του με άλλους κατηγορούμενους, σχολίασε: «Δεν ξέρω κάτι για στημένα παιχνίδια. Ό,τι έχω διαβάσει στο ίντερνετ και στις εφημερίδες. Εγώ δεν ήμουν σε κανένα ματς από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί χειραγωγημένα. Δεν έχω να προσάψω τίποτα στον Ψωμιάδη. Είχα σφυρίξει τον ημιτελικό του κυπέλλου Καβάλα-Άρης και ήταν κύριος απέναντί μου. Μου έδωσε και συγχαρητήρια, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει. Δεν απειλήθηκα ούτε εκβιάστηκα από τον Μάκη ή τον Σταύρο Ψωμιάδη. Ούτε έχω ακούσει από άλλους συναδέλφους μου κάτι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Παπακώστα. Είναι ένας φιλήσυχος προπονητής και έχει καλή φήμη. Ούτε με τον Χριστοβασίλη είχα πρόβλημα. Κι αυτός έχει καλή φήμη».

Ακολούθησε η κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, στη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι με παρεμβολές από τον Μάκη Ψωμιάδη και τον συνήγορό του, Γιάννη Ηρειώτη.

«Κάναμε τρεις εκπομπές για τα στημένα παιχνίδια. Εξετάσαμε το ποιόν του Ψωμιάδη που παρέμενε ασύλληπτος εσαεί. Επίσης εξετάσαμε και τον συσχετισμό με μια παλαιότερη υπόθεση, εμπορίου κοκαΐνης από τον κύριο Αγγελόπουλο ο οποίος νομιμοποιούσε κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών μέσω κερδισμένων δελτίων από το στοίχημα. Τότε έφτιαξε και έναν κατάλογο το ΣΔΟΕ. Όπου πολλοί άνθρωποι φαίνονταν να κερδίζουν πολλά λεφτά από το στοίχημα. Επίσης εντοπίσαμε πρακτορεία που έκαναν συστηματικά αυτή τη δουλειά και όλοι πήγαιναν σε αυτά», ήταν τα πρώτα λόγια του Κώστα Βαξεβάνη.

Στη συνέχεια, για το τι γνωρίζει για τα στημένα παιχνίδια, σχολίασε: «Έχω πολλά να σας πω για τα στημένα. Για παράδειγμα το Ηλιούπολη - Λεβαδειακός 2-4, όπου με συστηματικό τρόπο, πολλοί άνθρωποι έπαιξαν σε ένα απίθανο αποτέλεσμα και κέρδισαν. Γενικά η UEFA εντόπισε ότι με τεράστια συχνότητα έπεφταν πολλά χρήματα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επίσης εντοπίσαμε και κάποιες σχέσεις. Για παράδειγμα στη δίκη του Μπέου για πλαστά τιμολόγια 5 εκατ. ευρώ όπου αθωώθηκε από δικαστή, ο οποίος είχε διατελέσει και αθλητικός δικαστής στην ΕΠΟ επί εποχής Κανελλόπουλου, ο οποίος ήταν φίλος και δικηγόρος του Μπέου».

Όταν ζητήθηκε να απαντήσει για τον Μάκη Ψωμιάδη, ο δημοσιογράφος έκανε αναδρομή στην όλη παρουσία του από το 1975, με τον κ. Ηρειώτη να αναφέρει πως ήταν περιττό να λέγοντα πράγματα που δεν αφορούν την παρούσα διαδικασία και τον Κώστα Βαξεβάνη να απαντά: «η λειτουργία του Ψωμιάδη στο ποδόσφαιρο είναι το αποτέλεσμα όλων των πραγμάτων που αφορούν το παρελθόν του».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε: «Καθημερινά στον Τύπο υπήρχαν δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη της ΑΕΚ ή της τάδε ομάδας, στις οποίες ομάδες όμως δεν υπήρχε ποτέ. Το ίδιο έκανε και με τις εταιρείες του. Δεν υπάρχει πουθενά. Πάντα υπήρχαν άλλα ονόματα από το στενό συγγενικό του περιβάλλον. Εμφανιζόταν ως ο επικεφαλής όλων αυτών των επιχειρήσεων αλλά δεν υπήρχε πουθενά. Το ότι ήταν ο γιος του στην Καβάλα είναι στο πλαίσιο της τακτικής του. Το τι έκανε τα λεφτά είναι ένα άλλο θέμα».

Όσο για το αν ο Μάκης Ψωμιάδης του έκανε μήνυση λόγω του περιεχομένου των εκπομπών του, ανέφερε πως αυτό δεν ήταν εφικτό να συμβεί καθώς παρουσιάστηκαν πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και βίντεο-ντοκουμέντα. Αυτή η φράση ήταν αρκετή για να πάρει το λόγο ο Μάκης Ψωμιάδης και να ρωτήσει τον Κώστα Βαξεβάνη «Από την ΕΥΠ τα πήρατε;», γεγονός που προκάλεσε αρκετή ένταση στην αίθουσα. Είναι ενδεικτικό πως και ο συνήγορος του άλλοτε κραταιού παράγοντα, ανέφερε στον πελάτη του «Σας παρακαλώ κ. Ψωμιάδη αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου!»

Μετά την ένταση που προκλήθηκε, η έδρα διέκοψε τη διαδικασία και αποφάσισε να την συνεχίσει το πρωί της Παρασκευής. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα (11/10), έχει κληθεί να καταθέσει και ο Νικόλας Πατέρας.

ΑΕΚ: Τα… έσπασαν στα μπουζούκια για τον τίτλο!
ΑΕΚ: Τα… έσπασαν στα μπουζούκια για τον τίτλο!
Παναθηναϊκός: Τα χρέη κρίνουν το deal!
Παναθηναϊκός: Τα χρέη κρίνουν το deal!
Ολυμπιακός: Δυσαρέσκεια για Μιραλάς!
Ολυμπιακός: Δυσαρέσκεια για Μιραλάς!
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/4)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/4)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης