Γερουλάνος: «Πολυδιάστατο το αθλητικό νομοσχέδιο»

Γερουλάνος: «Πολυδιάστατο το αθλητικό νομοσχέδιο»

Για το νέο νομοσχέδιο, τη βία στα γήπεδα, το ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Παύλος Γερουλάνος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Nova Σπορ FM».

«Αν δεν έχει κατατεθεί, μέχρι το πρωί το αργότερο θα γίνει», είπε αρχικά για το νέο νομοσχέδιο, που αφορά και την περίπτωση του Παναθηναϊκού, ο Παύλος Γερουλάνος. Συνεχίζοντας, ο Υπουργός είπε: «Παλεύεις για να πετύχεις πέντε πράγματα στους χώρους ευθύνης. Η Ελλάδα έχει παράδοση στον αθλητισμό. Παλεύεις για να αλλάξεις και να εκπέμπει η Ελλάδα κάτι διαφορετικό. Με ρωτάνε, θα έρθει ο Πρίγκιπας. Κατατέθηκε και αφορά και άλλα πράγματα. Μιλάω με επενδυτές που θέλουν να φέρουν χρήματα και οι ερωτήσεις που γινόντουσαν αφορούσαν αν το θέλει η κυβέρνηση.

Στον τουρισμό είναι πιο μικροί από αυτούς που ακούμε. Τους απασχολεί τι θα γίνει με την Ευρώπη. Θέλουν να ξέρουν αν θα είναι σε ευρώ. Θέλουν σίγουρη κατάσταση. Βλέπουμε γραφειοκράτες στην Ευρώπη. Αν δεν τελειώσει το θέμα, θα είναι δύσκολο να τραβήξουμε επενδύσεις. Για αυτό το λόγο ο κόσμος θυμώνει με την Ευρώπη. Έχει γίνει πηγή αποσταθεροποίησης.

Πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Φτάσαμε να βάζουμε τσιρότα σε πληγές γιατί η Ευρώπη δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Ο λόγος που πάρθηκαν οι αποφάσεις για το μνημόνιο, ήταν η ταχύτητα. Έπρεπε να ήταν γρήγορες οι αποφάσεις για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Πλέον, απαιτείται να αλλάξουμε λογική και να έρθει η ανάπτυξη. Δεν ήρθε ποτέ στο Υπουργείο τουρισμού η τρόικα».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που έρχονται, είπε: «Είναι κρίσιμη στιγμή. Αν συνεχίζαμε με την οικονομία που είχαμε, θα είχαμε τελειώσει την Ελλάδα. Αν όλη η ανάπτυξη ξεκινάει από την κατανάλωση δεν έχεις ελπίδα. Στους χώρους που πάει καλά η Ελλάδα, επενδύστε. Να δουλέψουμε μαζί και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλο. Όλοι κοιτούσαν να συγκρούονται. Αν βάλουμε στο πλάι αυτά που μας χωρίζουν, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Έχουμε ακούσει πολλά και υπάρχει φημολογία. Η αγορά είναι ψυχολογία. Κερδίζουν άνθρωποι από την αγωνία του κόσμου για το ευρώ. Πρέπει να διεκδικούμε μέσα στην Ευρώπη μέσα από θέση ισχύος. Όσο η οικονομία είναι σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούμε. Ευθύνεται και το πολιτικό σύστημα για την κατάσταση που είμαστε.

Στη συνέχεια, η κουβέντα πέρασε πιο συγκεκριμένα στον Αθλητισμό, με τον Παύλο Γερουλάνο να τονίζει: «Η Πολιτεία είναι η πρώτη υπεύθυνη και στον αθλητισμό. Η Πολιτεία πρέπει να στέλνει μηνύματα και να τα παίρνουν κάποιοι. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Για να κάνεις κάτι καλό, αν δεν δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας η Πολιτεία, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Να βρούμε τα καλά παραδείγματα και πάνω σε αυτά να χτίσουμε.

Πρέπει να υπάρχουν επιλογές στον αθλητισμό. Η έμφαση που έχει δοθεί στον πρωταθλητισμό είναι τεράστια. Σε σχέση με πληθυσμό έχουμε πολλούς πρωταθλητές και λιγότερους αθλητές. Ερχόμαστε και λέμε αθλητισμό για όλους. Χτίζει στάδια, χωρίς σχεδιασμό. Δημιουργεί υποδομές, αλλά σε κάποια πράγματα δεν υπήρχε καλός σχεδιασμός. Πρέπει να δούμε που υπάρχει ενδιαφέρον και έλλειψη και εκεί να επενδύσουμε. Το ΕΣΑΣ θέτει που υπάρχουν ελλείψεις. Δεν μπορεί κάπου να υπάρχουν πέντε στάδια και αλλού να μην υπάρχει τίποτα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρέπει ο σχεδιασμός να είναι και εθνικός και περιφερειακός. Πληρώνουμε τα λάθη που γινόντουσαν».

Για το αν υπάρχουν οικονομικοί πόροι, είπε: «Υπάρχουν κονδύλια που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος και να γίνεται δουλειά στο τοπικό επίπεδο. Το να είναι όλα τζάμπα, δεν υπάρχει νόημα. Άλλο να υπάρχουν προγράμματα που δεν πληρώνεις και άλλο όλος ο αθλητισμός να είναι τζάμπα. Όλα τζάμπα, όπου έχει δοκιμαστεί, έχει αποτύχει. Ξέρουμε τις αδυναμίες του κάθε συστήματος. Υπάρχουν χώροι που πληρώνεις ή άλλοι που πληρώνουν λιγότερο ή και καθόλου. Το ΚΚΕ έλεγε ότι διαφωνεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό».

Για το ότι στην Ελλάδα υπάρχει η πίεση για πρωταθλητισμό, τόνισε: «Δεν πρέπει να απαξιωθεί ο πρωταθλητισμός. Πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να είχαν δώσει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα. Η καλύτερη χρονιά στον τουρισμό ήταν το 2007. Εκείνο τον καιρό ο αθλητισμός με Ολυμπιακούς και Euro έδωσε άλλη εικόνα προς τα έξω. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις αξίες που πιστεύουμε. Σήμερα είμαστε βουτηγμένοι στην ντόπα και τη διαφθορά. Και η Δικαιοσύνη και η Βουλή και ο μηχανισμός μπορεί να διορθώνει τα πράγματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια φαινόμενα. Κάθε φορά που μια σκηνή βίας βγαίνει προς τα έξω επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλήσει για τις αξίες του αθλητισμού. Στείλαμε 21 υποθέσεις στον εισαγγελέα. Θέλουμε ένα καθαρό σύστημα».

Σε ερώτηση για την ματαίωση των Μεσογειακών Αγώνων στη χώρα μας, είπε: «Ο προϋπολογισμός ήταν τρελός. Θέλαμε να γίνει με μικρότερο κόστος. Οι διοργανωτές στην ουσία ήθελαν να δώσουμε τα τελευταία μας χρήματα. Δεν γινόταν αυτό και όχι στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Ο προϋπολογισμός που είχαμε, μπορούσε να έκανε μια χαρά αγώνες».

Σχετικά με τα προβλήματα του αθλητισμού, όπως τη βία, το ντόπινγκ και τους στημένους αγώνες, τόνισε: «Σήμερα πίσω υπάρχει διαφθορά, εμπόριο ναρκωτικών. Ο στημένος αγώνας είχε άλλο χαρακτήρα παλιά. Πλέον έχει πάρει διαστάσεις, κρύβονται πίσω πολλά λεφτά. Πίσω από ντόπινγκ υπάρχει βιομηχανία που εκμεταλλεύεται τη βούληση κάποιων παιδιών να γίνουν πρωταθλητές. Κάποια θέματα έγιναν μεγαλύτερα από άλλες χώρες. Δεν θα σταματήσει η προσπάθεια για ντόπινγκ και διαφθορά. Δική μας δουλειά είναι να τα αντιμετωπίζουμε. Πιο αυστηρές οι ποινές για το ντόπινγκ. Το βάζει στην ίδια κλίμακα με το οργανωμένο έγκλημα. Το ΕΣΚΑΝ αλλάζει μορφή για να είναι πιο ευέλικτο. Αποκτά οικονομική ανεξαρτησία. Ο τρόπος που στήθηκε το ΕΣΚΑΝ ήταν λάθος. Θα κάνει μεγάλη διαφορά η ανεξαρτησία του.

Δεν είχαμε αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία. Κυρίως σε θέμα χρηματοδότησης. Δεν θα σταματήσουμε. Ακόμα και ο ΟΠΑΠ δεν έβαζε ρήτρες όταν οι παίκτες μπλέκονταν σε βίαια επεισόδια. Δεν είχαν μπει πότε ρήτρες βίας. Σήμερα είπαμε ότι θα μπουν όπου εμπλέκεται το δημόσιο στον αθλητισμό. Αυστηροποιήσαμε τις ποινές. Η Πολιτεία έλεγε φταίνε οι ομάδες, οι ομάδες ότι φταίει η διαιτησία. Το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνει η Πολιτεία. Έπρεπε να πείσουμε ότι θέλουμε α αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Καταρχήν από όλους τους φορείς, είδαμε διάθεση συνεργασίας. Όλοι πρέπει να κάνουμε βήματα. Καταλαβαίνω τα παράπονα από Βόλο και Καβάλα. Όταν κάποιος είναι ο πρώτος, αισθάνεται αδικημένος. Στον ΟΠΑΠ κάνουμε εισηγήσεις. Έχουμε άποψη που δίνει λεφτά και με ποιους όρους.

Αυτό που θέλει η διαρκής επιτροπή είναι να δούμε τι θα κάνουμε με τη βία. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία του κόσμου. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τη βία. Κάποιοι λένε για επιστροφή του ιδιωνύμου. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση. Τα φαινόμενα της βίας έχουν μια επανάληψη και συχνά είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Αν γίνει κατ’ επανάληψη, υπάρχει το δικαίωμα της απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα. Είναι ένα εργαλείο για τη δικαιοσύνη, που αν το χρησιμοποιήσει, μπορεί να κρατήσει εκτός γηπέδων κάποια άτομα. Το ότι υπάρχει βία στην κοινωνία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και στον αθλητισμό. Δεν θα επιστρέψουμε στη βία να μπει στα γήπεδα. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουν την κακή εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω».

Για το θέμα με τους συνδέσμους και τις άδειες με τις οποίες θα λειτουργούν, τόνισε: «Υπάρχουν σύνδεσμοι που κάνουν σοβαρή δουλειά και άλλοι που είναι πηγές διαφθοράς. Θέλουμε να συνδέονται με τις ομάδες. Να ταυτιστούν οι οπαδοί και οι ομάδες. Είπαμε ότι όλοι είναι παράνομοι μέχρι να βγουν οι άδειες. Τα μηνύματα που στέλνουμε θα γίνουν σεβαστά από όλους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει οπαδός που πιστεύει ότι βοηθάει με το να σκοτώνεται με κάποιον άλλο».

Για τα στημένα παιχνίδια, ο Παύλος Γερουλάνος, υποστήριξε: «Είναι θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Το πρώτο βήμα έπρεπε να το κάνουμε εμείς. Αν δει κανείς τα αποτελέσματα, μπορεί κάποιος να πει ότι έγινε το πρώτο βήμα. Και άνθρωποι πλήρωσαν και πάνω από 10 ομάδες υποβιβάστηκαν τουλάχιστον μια κατηγορία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Θα ήταν  άδικο να πούμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία και μετά σταμάτησε. Θα γίνεται πάντα αυτό. Δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα στηθεί ένας αγώνας. Πάντα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο. Η δουλειά μας είναι να στέλνουμε το μήνυμα σε όλους. Άλλες φορές είδαμε να γίνονται βήματα και άλλες φορές τεράστια λάθη. Συνεχίζουμε σε μια κατεύθυνση».

Για το αν υπήρξε δυσαρέσκεια για το έργο του Κασίμη, είπε: «Αυτό που με δυσαρεστεί είναι να εμπιστευόμαστε ένα θεσμό και αυτός να στέλνει λάθος μηνύματα. Δεν μπορεί ο ένας να δουλεύει με ταχύτητα 100 και ο άλλος όχι. Η τοποθέτηση δύο εφετών θα επιταχύνει τη διαδικασία. Έχω μιλήσει με τον κ. Παπαδήμο και θέλει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Θα έχουμε καθυστερήσεις. Όταν η Πολιτεία θέλει οικογένειες στο γήπεδο, δεν μας πιστεύουν. Δεν είχαμε δείξει δείγματα. Πρέπει να δει βήματα ο κόσμος. Δείξαμε δείγματα γραφής για να δει ο κόσμος πως ότι λέμε, το εννοούμε. Τα στοιχεία προέκυψαν από την UEFA και χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες. Η UEFA λέει ότι από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι ο αγώνας μπορεί να είναι στημένος. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τη χώρα και τη δικαιοσύνη. Χρησιμοποιούμε στοιχεία, που άλλες φορές δεν το είχαμε κάνει».

Για τις πιέσεις που δέχονται οι Βουλευτές του Βόλου και της Καβάλας, τόνισε: «Οι Βουλευτές αισθάνονται πιέσεις από την τοπική κοινωνία. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να μην σταματήσουμε εδώ. Δεν ξεκινάμε με διάθεση να απομονώσουμε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε μια ή δύο ομάδες. Αυτό το βλέπουν οι Βουλευτές, αλλά δέχονται πιέσεις. Δεχθήκαμε πιέσεις για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό που μου ζητούσαν να κλείσουμε το πρωτάθλημα, σημαίνει ότι παίρνεις τις ομάδες από την Ευρώπη. Όμως, αυτό το πλαίσιο που ήμασταν, μας διασφάλιζε να έχουμε στοιχεία. Ήταν σωστή η απόφαση να μην παρέμβουμε στην Ευρώπη. Η ΕΠΟ είναι η ομοσπονδία του ποδόσφαιρου, είναι η αρμόδια για να εξασφαλίσει ότι το ποδόσφαιρο θα είναι στο επίπεδο της Ευρώπης. Έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αν τα μηνύματα από την ΕΠΟ, θα είναι διφορούμενα, θα έχουμε άλλη στάση».

Για τη συνεργασία της Πολιτείας με τη Super League, υποστήριξε: «Με Super League δεν έχουμε άμεση επαφή. Προτιμώ να μιλώ με την ΕΠΟ. Δεν μπορούμε να μιλάμε με 15 ανθρώπους», ενώ για τον ΟΠΑΠ πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε και πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν δούμε κάποια πράγματα. Αν δεν γίνει σοβαρή αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει και πάλι η κάνουλα της χρηματοδότησης. Να ξέρει ο φορολογούμενος που πάνε τα χρήματα και αν τα δίνουμε σε σωστή κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά τις ευθύνες της Πολιτείας: «Δεν αρνήθηκα ότι η Πολιτεία έχει και αυτή ευθύνη για ότι έχει γίνει. Αν συνεχίσουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα γίνει τίποτα. Μπορούμε όλοι να δουλέψουμε μαζί; Να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν και να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά».

Τέλος, για το νομοσχέδιο και αν είναι αποδεκτό από τα υπόλοιπα κόμματα, τόνισε: «Έχουμε κάνει επαφές με τα κόμματα και έχουμε θετικές παρατηρήσεις, τις οποίες έχουμε εισάγει στο νομοσχέδιο. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να γίνει κόντρα για μικροκομματικούς λόγους. Αν δίνει κάτι αυτή η κυβέρνηση, είναι να σταματήσουμε αυτές τις κοκορομαχίες. Ο κόσμος βαρέθηκε τις αντιπαραθέσεις».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Φέρτε μας την Μακάμπι
Φέρτε μας την Μακάμπι
Ρεκόρ καριέρας και νέο double-double για τον «μαγικό» Καλάθη!
Ρεκόρ καριέρας και νέο double-double για τον «μαγικό» Καλάθη!
Πασκουάλ: «Ποτέ δεν θα διάλεγα αντίπαλο»
Πασκουάλ: «Ποτέ δεν θα διάλεγα αντίπαλο»
Αλιμπίγιεβιτς: «Ο Παναθηναϊκός είναι στις τέσσερις πιο δυνατές ομάδες της Euroleague»
Αλιμπίγιεβιτς: «Ο Παναθηναϊκός είναι στις τέσσερις πιο δυνατές ομάδες της Euroleague»
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της
Έκθεση «Women Bridging World»: Όταν μία βραβευμένη εικαστικός συναντά μία γνωστή δημιουργό... (vid)
Έκθεση «Women Bridging World»: Όταν μία βραβευμένη εικαστικός συναντά μία γνωστή δημιουργό... (vid)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης