Αντωνακάκης: «Δεν υπήρξε καν έναρξη της κάθαρσης»

Αντωνακάκης: «Δεν υπήρξε καν έναρξη της κάθαρσης»

Ούτε καν έναρξη της κάθαρσης δεν υπήρξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως τόνισε ο πρώην ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Εμμανουήλ Αντωνακάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «βαθιά νυχτωμένους» αυτούς που πιστεύουν ότι έχει αρχίσει η εξυγίανση του χώρου.

Ο Εμμανουήλ Αντωνακάκης, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Φάκο , αντικαταστάθηκε στις 30 Νοεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, μετά από αίτημα της Super League, παραχώρησε συνέντευξη στην πολιτική εφημερίδα «Καθημερινή» και αναφέρθηκε τόσο στην αντικατάστασή του όσο και σε αυτά που έγιναν και γίνονται στο χώρο του ποδοσφαίρου.

-Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για την κατάληξη της υπόθεσης των στημένων αγώνων;

«Το μαχαίρι θα έπρεπε να φτάσει στο κόκκαλο. Όμως, μια ομάδα μόνο, η Ηλιούπολη, σήκωσε όλο το βάρος των στημένων αγώνων. Κρίνω ότι όχι μόνο δεν υπήρχε κάθαρση, αλλά ούτε έναρξη της κάθαρσης. Όσοι πιστεύουν ότι έχει αρχίσει η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι βαθιά νυχτωμένοι! Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών και όχι με υποβιβασμό λόγω της αρχής της αναλογικότητας. Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια στη δικαιοσύνη και αυτό δεν το έχω ακούσει πουθενά. Στη δωροδοκία και στο στοίχημα προβλέπεται συγκεκριμένη ποινή. Γιατί δεν επιβλήθηκε;»

-Γιατί δεν ασκήσατε πειθαρχικές διώξεις σε βάρος όλων των αγώνων που θεωρούνται ύποπτοι από την UEFA και της Εισαγγελία;

«Διότι τα στοιχεία ήταν ισχνά και οι ενδείξεις μη επαρκείς. Άκουσα και το μέλος του ΔΣ Β. Χατζηαποστόλου να αναρωτιέται το ίδιο σε ένα κανάλι, μόνο που δεν είπε ποιο ήταν το αποτέλεσμα σε αυτές που ασκήσαμε. Υπήρξε σωρεία αθωωτικών αποφάσεων. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε ασκήσει κι άλλες χωρίς επαρκείς αποδείξεις».

-Πως κρίνετε τις αντιφατικές αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στην υπόθεση των στημένων;

«Ο κ. Μπιτσαξής μίλησε για επιτροπή αφέσεων. Υπήρξαν κραυγαλέα αντιφατικές αποφάσεις που δημιουργούν αρκετά ερωτήματα.

-Ο Αγροτικός Αστέρας τελικά αθωώθηκε από την επιτροπή Εφέσεων, παρότι η ίδια επιτροπή σε άλλο σκεπτικό της ανέφερε ότι οι δύο αγώνες με την Καβάλα το 2009 χειραγωγήθηκαν από τον πρόεδρό της και τους παίκτες του. Πρώτον, πως γίνεται η ίδια επιτροπή για το ίδιο θέμα να βγάζει διαφορετικές αποφάσεις; Δεύτερον, δεν θα έπρεπε ύστερα από αυτή τη απόφαση να αθωωθεί η Καβάλα που κρίθηκε ένοχη για τα δύο παιχνίδια;

«Απλή ανάγνωση των δύο αποφάσεων και γνώσεις δημοτικού αρκούν για να διαπιστωθεί το μέγεθος του αλαλούμ».

-Η επιστροφή του διαιτητή Καλόπουλου στον πίνακα της Super League δυναμίτισε το πρωτάθλημα. Έχουν την επάρκεια οι πρώην διαιτητές της ΚΕΔ να κρίνουν υποθέσεις που αφορούν δωροδοκία, δωροληψία και στοίχημα;

«Πρόκειται για τεράστιο λάθος του κανονισμού που ορίζει ότι οι διαιτητές πρέπει να πηγαίνουν στην ΚΕΔ. Τα μέλη της δεν είναι νομικοί. Δεν μπορούν να δικάσουν περιπτώσεις που φεύγουν από τα διαιτητικά όρια. Τα παραπάνω παραπτώματα ενέχουν νομικές έννοιες που δεν τις γνωρίζουν».

-Πως κρίνετε το επίπεδο των κανονισμών της ΕΠΟ (πειθαρχικός κώδικας, ΚΑΠ) βάσει των οποίων λειτουργούσατε;

«Είναι προχειρογραμμένοι. Χρειάζεται αναμόρφωση εκ βάθρων. Έχουν κενά, παραλείψεις, διατάξεις συγκρουόμενες. Δεν είναι έργο σοφού νομοθέτη. Δεν είναι σαφείς και δίκαιοι. Καμιά φορά χρειάζεται να δουλέψει η φαντασία για να καταλήξεις σε συμπέρασμα».

-Τελικά η ΕΠΟ και οι ΠΑΕ τι είδους δικαιοσύνη θέλουν;

«Να μην τους ανακατεύουμε την τράπουλα. Να μην κάνουμε διώξεις. Δεν ήμασταν όμως διακοσμητικά στοιχεία. Δεν προσληφθήκαμε για να κάνουμε τα «στραβά» μάτια. Δεν τα κάναμε και για αυτό δεν ήμασταν αρεστοί».

-Για ποιο λόγο η ΕΠΟ αποφάσισε την αντικατάστασή σας;

«Από δημοσιεύματα πληροφορήθηκα ότι δεν άρεσε που ασκούσαμε διώξεις. Δικηγόρος μεγάλης ΠΑΕ μου είπε ότι δεν προλαβαίνει να πληρώνει πρόστιμα. Ήθελαν να ελαφρώσουν από τα πρόστιμα. Πληροφορήθηκα επίσης από τα ΜΜΕ ότι δεν άρεσε η απλή ενημέρωση των δημοσιογράφων που γινόταν σπάνια για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Είναι αστείος λόγος. Μας ήθελαν βουβούς. Έφτασαν στο σημείο να μας αποκαλέσουν σταρ. Δεν μας κάλεσαν ποτέ για να ζητήσουν κάποια διευκρίνηση. Δεν μας είπαν ποτέ ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν βρίσκω βάσιμους λόγους που να δικαιολογούν την απόφαση».

-Σας ενημέρωσαν από την ΕΠΟ για την απόφαση; Σας εξήγησαν τους λόγους;

«Πληροφορήθηκα την αντικατάστασή μου από τα ΜΜΕ. Έπεσα από τα σύννεφα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει πει γιατί αντικατασταθήκαμε».

-Γράφτηκε ότι η αποχώρησή σας από την ΕΠΟ ήταν θορυβώδης, Τι ακριβώς συνέβη;

«Πράγματι ήταν. Ήμουν με τον κ. Φάκο όταν ήρθε στο γραφείο μας ο κ. Υφαντής (εκ των διευθυντών της ΕΠΟ και εκτελών χρέη γραμματέα στο ΔΣ) και παραδόξως μας ρώτησε τη έγινε; Σαν να μην ήξερε τίποτα. Ο κ. Φάκος έφτασε στο σημείο να του πει: «Δεν θέλετε εισαγγελείς. Θέλετε καραγκιόζηδες». Το άκουσαν και οι υπάλληλοι. Ο τρόπος που μας καρατόμησαν ήταν επιεικώς απαράδεκτος».

-Έχει μέλλον ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ;

«Με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε η ΕΠΟ, με αυτήν τη νοοτροπία και τις τακτικές, ο θεσμός δεν θα έχει κανένα μέλλον».

-Η προσωρινή ανάθεση των καθηκόντων σας στην εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ είναι νόμιμη;

«Νομικά είναι ανυπόστατη. Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς σύμφωνα με το καταστατικό είναι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Θα όφειλαν οι νομικοί σύμβουλοι να πουν στο ΔΣ ότι δεν είναι σύννομη. Αν υπάρξει δίωξη θα κηρυχθεί απαράδεκτη».

-Τι σας έμεινε από το πέρασμά σας από την ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο;

«Απογοήτευση διότι δεν αναγνωρίστηκε το έργο μας και δεν βοηθηθήκαμε από την ίδια την ΕΠΟ. Πικρία για τον τρόπο που μας απέλυσαν. Θλίβομαι και δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου που με αυτή την ιδιότητα ασχολήθηκα με αυτόν το χώρο».

Έρχεται το πιο ξεκαρδιστικό γουέστερν για να δεις με το παρεάκι σου
Έρχεται το πιο ξεκαρδιστικό γουέστερν για να δεις με το παρεάκι σου
Ζιντάν: «Καμία ομάδα δεν είναι φαβορί»
Ζιντάν: «Καμία ομάδα δεν είναι φαβορί»
Στον έκτο τελικό θα γίνει σφαγή
Στον έκτο τελικό θα γίνει σφαγή
Άρης: Το «αντίο» του Σπανού
Άρης: Το «αντίο» του Σπανού

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης