Κροατία-Βραζιλία 4-2 (πέναλτι, 1-1 παρ.): Ο Λιβάκοβιτς έστειλε τη «σελεσάο» σπίτι της! (pics+vids)
EPA/Friedemann Vogel, ΑΜΠΕ

Κροατία-Βραζιλία 4-2 (πέναλτι, 1-1 παρ.): Ο Λιβάκοβιτς έστειλε τη «σελεσάο» σπίτι της! (pics+vids)

Μουντιάλ 2022: Θέση στον πρώτο ημιτελικό έκλεισε η Κροατία, η οποία επικράτησε 4-2 της Βραζιλίας στα πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε νοκ άουτ αναμέτρηση.

Ο Κροάτης τερματοφύλακας όρθωσε ένα αξεπέραστο τοίχος μπροστά από την εστία του, σ’ όλη τη κανονική διάρκεια του αγώνα, νικήθηκε μία φορά στην παράταση με το ιστορικό γκολ του Νεϊμάρ, όμως, ο Πέτκοβιτς έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και πάλι ο πορτιέρο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ανέλαβε δράση και έστειλε τη «Χρβάτσκα» στον ημιτελικό της Τρίτης (13/12).

Μοιραίοι για τη «Σελεσάο» ήταν οι Ροντρίγκο και Μαρκίνιος, μια και ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς στο πρώτο πέναλτι που εκτέλεσε για την ομάδα του, ενώ ο ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, στο τελευταίο «χτύπημα» στην διαδικασία και έστειλε την Κροατία στην επόμενη φάση, όπου περιμένει τον νικητή του δεύτερου προημιτελικού της Ολλανδίας με την Αργεντινή.

Ανίκητος ο Λιβάκοβιτς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη Βραζιλία να αναζητεί τους διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή και με στόχο να πετύχουν ένα γρήγορο τέρμα. Όμως, από την πρώτη απειλή, ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς έδειξε πως δεν είχε «διάθεση» να αποχωρήσει από το Κατάρ. Ο πορτιέρο της Κροατίας αντέδρασε σωστά στο πρώτο σουτ του αγώνα, με τον Βινίσιους (5’), με τον άσο της Ρεάλ και τον Νεϊμάρ να μην μπορούν να «τρυπήσουν» την άμυνα της «Χρβάτσκα» σε διπλή ευκαιρία στο 21ο λεπτό.

Από την άλλη, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα, «πάγωσε» το τέμπο όποτε χρειάστηκε, με αποτέλεσμα να πάνε οι δύο ομάδες χωρίς τέρματα και παράλληλα τη μεγάλη φάση στα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο.

Βραζιλιάνικος «μονόλογος»

Το δεύτερο μέρος αποτέλεσε μία ακόμα παράσταση του Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Το «συγκρότημα» του Τίτε ήταν αυτό που μπήκε πιο δυνατά, όμως, κάθε φορά που έφτασε με αξιώσεις μπροστά από την εστία της Κροατίας, έπεσε πάνω στο «τοίχος» του τερματοφύλακα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα ήρθε στο 47ο λεπτό, όταν ο Ραφίνια είδε την κίνηση του Μιλιτάο, αυτός έκανε το γύρισμα, ο Γκβάρντιολ προσπάθησε να διώξει, αλλά η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία, όμως ο Λιβάκοβιτς ήταν στη σωστή θέση και απέκρουσε.

Η «Σελεσάο» συνέχισε να πιέζει και στο 55’ ο Νεϊμάρ βρέθηκε σε θέση βολής, έπειτα από εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Ριτσάρλισον, όμως και πάλι ο πορτιέρο της Κροατίας αντέδρασε σωστά και έδιωξε σε κόρνερ, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και έντεκα λεπτά αργότερα, όταν απέκρουσε την απειλή του Πακετά.

Η Βραζιλία συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και προσπαθούσε να βρει το γκολ που θα την έφερνε πιο κοντά στην πρόκριση. Όμως, στο 76’ ο Νεϊμάρ είδε και πάλι τον Λιβάκοβιτς να τον σταματά, ενώ στο 80’ η κεφαλιά του Ριτσάρλισον πέρασε άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία, ουσιαστικά, απειλή για τους Λατινοαμερικάνους και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Ιστορική γκολάρα του Νεϊμάρ

Η «εικόνα» του αγώνα δεν άλλαξε στο πρώτο ημίχρονο του έξτρα μισαώρου. Η Βραζιλία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά αδυνατούσε να βρει «καθαρή» ευκαιρία μπροστά στα καρέ της Κροατίας. Στο 99’ ο Ροντρίγκο δεν μπόρεσε να βρει κανέναν στη σέντρα που έκανε από τα αριστερά, ενώ στο 103’ ο Μπρόζοβιτς έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, όταν το σουτ που έκανε από το ύψος της περιοχής της «Σελεσάο» πέρασε άουτ.

Ωστόσο, στα «χασομέρια» του πρώτου ημιχρόνου, η Βραζιλία κατάφερε να βρει αυτό που έψαχνε με μία τρομερή γκολάρα του Νεϊμάρ. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν άλλαξε κινηματογραφικά τη μπάλα με τους Ροντρίγκο και Πακετά, μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Λιβάκοβιτς και σε κενή εστία «έγραψε» το 1-0. Μάλιστα, αυτό ήταν το 77ο τέρμα του Βραζιλιάνου επιθετικού, ο οποίος «έπιασε» τον Πελέ στα γκολ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Τεράστια ψυχικά αποθέματα

Η Βραζιλία επέλεξε να «καθίσει» πάνω στο γκολ του Νεϊμάρ, άρχισε να δίνει μέτρα στους Κροάτες και το «πλήρωσε» από δύο αλλαγές του Ζλάτκο Ντάλιτς. Στο 117’ ο Όρσιτς βρήκε χώρο και γύρισε την μπάλα προς το Πέτκοβιτς, ο οποίος πλάσαρε με τη μία και ισοφάρισε σε 1-1, αφού πρώτα η προσπάθειά του κόντραρε πάνω στον Μαρκίνιος κι άλλαξε πορεία.

Το είχε ξανακάνει ο Λιβάκοβιτς

Στην διαδικασία της «ρωσικής ρουλέτας» απόλυτος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε και πάλι ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Μόλις λίγες μέρες μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Ιαπωνία, ο Κροάτης τερματοφύλακας ήταν και πάλι καθοριστικός.

Συγκεκριμένα, ο πορτιέρο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «ψάρεψε» τον Ροντρίγκο στο πρώτο πέναλτι που εκτέλεσε η Βραζιλία και στο τελευταίο πέναλτι ο Μαρκίνιος σημάδεψε το δοκάρι, με αποτέλεσμα η Κροατία να πάρει την πρόκριση, μια και οι Βλάσιτς, Μάιερ, Μόντριτς και Όρσιτς είχαν ευστοχήσει.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Βλάσιτς (Κροατία): ΓΚΟΛ 1-0
Ροντρίγκο (Βραζιλία): Απόκρουση Λιβάκοβιτς
Μάιερ: ΓΚΟΛ 2-0
Κασεμίρο: ΓΚΟΛ 2-1
Μόντριτς: ΓΚΟΛ 3-1
Πέντρο: ΓΚΟΛ 3-2
Όρσιτς: ΓΚΟΛ 4-2
Μαρκίνιος: Δοκάρι

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114’ Όρσιτς), Κόβατσιτς (106’ Μάγιερ), Πάσαλιτς (72 Βλάσιτς), Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς.

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106’ Άλεξ Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106’ Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56’ Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64’ Ροντρίγο), Ριρσάρλισον (84’ Πέντρο).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουντιάλ 2022: Ιστορικό γκολ Νεϊμάρ, «έπιασε» τον Πελέ (Video)

Μουντιάλ 2022: Ιστορικό γκολ Νεϊμάρ, «έπιασε» τον Πελέ (Video)

Μουντιάλ 2022: Επτάψυχη Κροατία, «τρελάθηκε» ο Βίντα στο γκολ του Πέτκοβιτς (Video)

Μουντιάλ 2022: Επτάψυχη Κροατία, «τρελάθηκε» ο Βίντα στο γκολ του Πέτκοβιτς (Video)

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved