Ζωή χωρίς ευρώ! Οι Έλληνες απαντούν με πράξεις!!! (videos, photos)
SHARE

Ζωή χωρίς ευρώ! Οι Έλληνες απαντούν με πράξεις!!! (videos, photos)

Μπορεί σε μία κοινωνία που πρωταγωνιστεί το νόμισμα, να συνεχίσει να υπάρχει ζωή δίχως να χρησιμοποιείται το νόμισμα, εν προκειμένω το ευρώ; Μπορεί να ζήσει άνθρωπος δίχως ευρώ; Ορισμένες τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα, απαντούν: Ναι!

Πως γίνεται να μην έχεις φράγκο στην τσέπη και να πρέπει να πληρώσεις μια υπηρεσία που σου είναι απαραίτητη; Για παράδειγμα έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο, έναν γιατρό; Γίνεται. Είναι ένα «γίνεται» που βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία. Κοινώς, στην αλληλεγγύη.

Η Κουρσέβα και το ΠΑΝ

Οι ψαράδες της Πάρου και της Αντίπαρου, από παλιά –πριν την κρίση λειτουργούσαν σοφά και αλληλέγγυα. «Κουρσέβα» έλεγαν. Και τι σημαίνει «κουρσέβα»; Είναι ένας «συντροφικός συνεταιρισμός ψαρέματος», κατά τους ανθρώπους του ομότιτλου Δικτύου Αλληλεγγύης του νησιού που εξηγούν: «Για να αποφύγουν (οι ψαράδες) τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση, επιλέγουν να μοιραστούν εξίσου τα πολλά ή τα λίγα ψάρια που θα πιάσουν».

Η ιδέα εξελίχθηκε με την οικονομική κρίση και άνδρωσε το εκεί Δίκτυο Αλληλεγγύης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κουρσέβα»: «Το κίνητρο για την δημιουργία της Κουρσέβας , είναι η αλληλεγγύη. Σύνθημα μας, ‘’κανείς μόνος του στη κρίση”. Σε μια δύσκολη περίοδο αναζητούμε πρακτικές δοκιμασμένες λύσεις. Δεν κάνουμε ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους, να ωφελήσουν και να ωφεληθούν. Είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, να μπορούμε να απολαμβάνουμε αγαθά προσφέροντας πραγματικά δικούς μας πόρους, όχι “χαρτιά”».
Και πως αυτό λειτουργεί στην πράξη;
Με βάση το πρόγραμμα Κύκλος (cyclos) «κάθε μέλος της Kουρσέβας πρέπει να ανεβάσει μία τουλάχιστον αγγελία με προσφερόμενη υπηρεσία ή προϊόν. Ολοκληρώνοντας την εγγραφή του παίρνει ένα προσωπικό λογαριασμό με 100 ΠΑΝ. Ενα ΠΑΝ αντιστοιχεί περίπου σε ένα ευρώ. Κάνοντας αναζήτηση στις αγγελίες των άλλων μελών, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους και να αγοράσει ότι τον/την ενδιαφέρει με μονάδες ή με άμεση ανταλλαγή».

Ο Βόλος και το ΤΕΜ

Αρκετά ισχυρό θεωρείται το Δίκτυο Ανταλλαγής στη Μαγνησία που έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2011. Με πενήντα μέλη τότε και πάνω από 200 σήμερα. Σε αυτό το Δίκτυο οι συναλλαγές γίνονται με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Θυμίζει το LET που έχει υιοθετηθεί σε τοπικές κοινωνίες διαφόρων χωρών (Σύστημα Εμπορικών Συναλλαγών-Local Exchange Trading System).
Η ιδέα είναι απλή. Τα μέλη ανταλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως μέσο ανταλλαγής (και όχι πληρωμής, καθώς μιλάμε για μη κερδοσκοπικές κοινοτικές υπηρεσίες), μονάδες εναλλακτικού συστήματος.
Πως λειτουργεί πρακτικά; Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το ΤΕΜ, να ωφελήσει ή να ωφεληθεί, με την εγγραφή του στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης, δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ. Αυτά τα ΤΕΜ μπορεί να τα ξοδέψει σε αγαθά και υπηρείες που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου ή να προσφέρει ο ίδιος στα υπόλοιπα μέλη.
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα είδος κοινωνικού νομίσματος. Οπως ο Οβολός στην Πάτρα, ο Ηλιος στην Πιερία και αλλού. Οπως το Καερέτι στο Λασίθι της Κρήτης. Καερέτι από την τούρκικη λέξη «gayret» που σημαίνει προσφέρω.
Από το 2011 μέχρι σήμερα το «κοινωνικό νόμισμα» με βάση την αλληλεγγύη έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα. Κοινώς, έχει σώσει ζωές...

Δείτε:

ΤΕΜ/Βόλος:

Καερέτι/Λασίθι:

Κουρσέβα/Πάρος:

Παίζουμε μπαλίτσα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

ΑΕΚ: Διάψευση για πρόταση σε Μπακασέτα
ΑΕΚ: Διάψευση για πρόταση σε Μπακασέτα
«Κόλαση» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ! Ερντογάν: Θα πάρουμε τους S-400 – Τραμπ: Ετοιμαστείτε…
«Κόλαση» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ! Ερντογάν: Θα πάρουμε τους S-400 – Τραμπ: Ετοιμαστείτε…
Eurovision 2019: Τα πάνω - κάτω! Φιάσκο με τη βαθμολογία - Ανακοινώθηκαν νέα αποτελέσματα
Eurovision 2019: Τα πάνω - κάτω! Φιάσκο με τη βαθμολογία - Ανακοινώθηκαν νέα αποτελέσματα
Ολυμπιακός: Α2 σημαίνει… τέλος Cosmote TV!
Ολυμπιακός: Α2 σημαίνει… τέλος Cosmote TV!