Ερώτηση Εμινίδη προς υπ. Πολιτισμού

Ερώτηση Εμινίδη προς υπ. Πολιτισμού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα την ανυπαρξία ελέγχων ντόπινγκ λόγω οφειλών διαφόρων αθλητικών ομοσπονδιών στο ΕΣΚΑΝ, κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, μέσω ανακοίνωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Ανυπαρξία ελέγχων ντόπινγκ λόγω οφειλών στο ΕΣΚΑΝ»


Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) έφτασε στον έσχατο βαθμό διάλυσης, αφενός μεν λόγω του παραγκωνισμού του, αφετέρου λόγω των συσσωρευμένων χρεών που καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση των ελέγχων ντόπινγκ, ήδη από το 2008.
Σήμερα η κατάσταση εμφανίζεται επίσης πάρα πολύ δύσκολη. Κατ’ αρχάς δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αντιντόπινγκ κατά την αγωνιστική περίοδο 2010 -2011 στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς, εκτός των άλλων, οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ είναι απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό.
Στο ΕΣΚΑΝ εμφανίζονται να υπάρχουν οφειλές ύψους 2.400.000 ευρώ από τους φορείς των διοργανώσεων ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League), μπάσκετ (ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ) αλλά και ιπποδρομιών, που είναι προφανές ότι έχουν υψηλά έσοδα. Την ίδια στιγμή, ζητείται από τις «μικρότερες» Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν και χαμηλότερες οικονομικές δυνατότητες, να πληρώνουν προκαταβολικά για τους αναγκαίους ελέγχους ντόπινγκ. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι έχουν γίνει αλλά επειδή η Ομοσπονδία έχει μια μικρή οφειλή, δεν μπορεί να πάρει τα αποτελέσματα, κάτι που είναι απαράδεκτο και εγκυμονεί κινδύνους εν’ όψει διεθνών διοργανώσεων. Εφ’ όσον γίνονται οι έλεγχοι θα πρέπει να δίνονται και τα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως οικονομικών οφειλών των Ομοσπονδιών.
Από τη στιγμή που η οικονομική αυτή επιβάρυνση μετακινήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις Ομοσπονδίες, οι τελευταίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα με τις Ομοσπονδίες που δεν έχουν μεγάλα έσοδα, άρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος κι έτσι δεν μπορούν να έχουν και ελέγχους ντόπινγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμμετοχή αθλητών σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.      Πώς σχεδιάζετε το μέλλον του ΕΣΚΑΝ και το ρόλο του στον ελληνικό αθλητισμό;
2.      Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Ομοσπονδίες στο κόστος των ελέγχων με τα πενιχρά τους έσοδα;
3.      Παραμένουν όντως απλήρωτοι οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ;
4.      Θα δεσμευθεί το Υπουργείο σας ότι θα δίνονται άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων ανεξάρτητα από τις τυχόν οφειλές των Ομοσπονδιών;


*********************************************************************

Συνεδρίασε χθες (19/7) η Υποεπιτροπή Αθλητισμού της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη, εκτός από τα μέλη της Υποεπιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Σπύρος Ζανιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Σάββα Εμινίδη:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, σε μια περίοδο που στην αθλητική επικαιρότητα βρίσκεται ο προνομιούχος χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τα στημένα, πιστεύω ότι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να συζητήσουμε για τις πολιτικές μας για το παρόν και το μέλλον του παραμελημένου ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Είχαμε την ευκαιρία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να ακούσουμε πριν από δύο μήνες (στις 17 Μαΐου)  στον Κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας αθλητισμού, τις απόψεις των προέδρων του ΣΕΓΑΣ και των Ομοσπονδιών της Άρσης Βαρών και της Πάλης (των κυρίων Βασίλη Σεβαστή, Κώστα Θάνου και Πύρρου Δήμα) και να συμφωνήσουμε μαζί τους στην έναρξη διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τον αθλητισμό.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω σήμερα στην Επιτροπή για συζήτηση ένα κείμενο με προτάσεις τις οποίες σας έχω μοιράσει και θα σας τις αναλύσω όσο πιο σύντομα γίνεται:
•    Ανασύσταση εκ βάθρων του ερασιτεχνικού αθλητισμού με διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό των δομών του για την πιο ορθολογική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και την περιστολή της σπατάλης.
•    Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός. Αυτό είναι και πρόταση των προέδρων των ομοσπονδιών. Ο σχεδιασμός πρέπει να ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία ή τα όρια διακυβέρνησης, όπως ήταν για παράδειγμα ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών αγώνων.
•    Επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού με αρμοδιότητες την διαμόρφωση τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ενεργειών και κοινωνικών δράσεων τόσο σε σχολικό όσο και σε εξωσχολικό και σωματειακό επίπεδο.
•    Διαρκής ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού ώστε να κατοχυρώσουμε στη πράξη το δικαίωμα όλων των πολιτών στην δια βίου άθληση, και την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά, να εξασφαλίζει και να εγγυάται αυτό το δικαίωμα.
•    Αναβάθμιση της πολιτικής εκπροσώπησης στον Αθλητισμό. Εδώ δεν αναφέρομαι στους τίτλους, δηλαδή στη δημιουργία Υπουργού ή Υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά στην άρση των περιορισμών στις αρμοδιότητες της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας.
•    Θεσμική αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού ως ευρύτερο μάθημα κινητικής αγωγής, αθλητικής παιδείας, ολυμπιακής παιδείας, υγείας και δια βίου άσκησης από το Νηπιαγωγείο ως την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποστήριξη του θεσμού του σχολικού αθλητισμού στην υποχρεωτική εκπαίδευση και υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στην προσχολική Αγωγή.
•    Αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων για την άθληση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων και άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλους τους πολίτες. Ακόμα και των εγκαταστάσεων στα σχολεία η τα πανεπιστήμια.
•    Ουσιαστική αξιοποίηση όλων των χώρων που προσφέρονται για αθλητισμό και κατασκευή, όπου δεν επαρκούν ή δεν υπάρχουν, οικονομικών εύχρηστων και με μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.
•    Δημιουργία και λειτουργία πιλοτικών αθλητικών προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την συμμετοχή όλης της οικογένειας. Η βάση για τον αθλητισμό είναι το σχολείο.
•    Ανασχεδιασμός της κατανομής και της διάθεσης των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με την  περικοπή της άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης του επαγγελματικού Αθλητισμού και την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
•    Σύνδεση της χρηματοδότησης των σωματείων και ομοσπονδιών με ένα σύστημα αξιολόγησης τους που θα δίνει κίνητρα για συγχωνεύσεις, συνεργασίες και συλλογικές λειτουργίες. Ένα σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια που θα αιτιολογεί την κάθε επιχορήγηση.
•    Χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τα αδιάθετα κέρδη του ΟΠΑΠ. Έχω προτείνει να πηγαίνει κάθε χρόνο το 50% στους παίχτες του ΠΡΟΠΟ ως δώρο και το υπόλοιπο 50%, στους υγιείς ερασιτεχνικούς συλλόγους. Μόνο  φέτος υπάρχουν 25 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα κέρδη.
•    Χρηματοδότηση δράσεων στον ερασιτεχνικό και σχολικό αθλητισμό ενάντια στη βία και υπέρ του “Ευ Αγωνίζεσθε” από ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό στον ΟΠΑΠ ή στη Γ.Γ.Α.
•    Υποχρεωτική παρουσία γιατρού σε κάθε επίσημο αγώνα ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δεν πρέπει να ξεκινάει αγώνας χωρίς να υπάρχει κατάλληλα εξοπλισμένος γιατρός.
•    Υποχρεωτική πιστοποίηση και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για όλους που συμμετέχουν σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα του αθλητισμού. Αρμόδιος φορέας πιστοποίησης και χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος θα είναι το Αθλητικό επιμελητήριο.
•    Υποχρέωση των ομοσπονδιών να διοργανώνουν δωρεάν σεμινάρια για όλους τους πολίτες πάνω σε θέματα όπως οι κανονισμοί, το ντόπινγκ, η προστασία και η ασφάλεια των αθλητών και οι πρώτες βοήθειες.
•    Καθιέρωση Χάρτας δικαιωμάτων αθλητή.
•    Αναμόρφωση και βελτίωση των κινήτρων και οικονομικών επιβραβεύσεων για τους αθλητές και ιδιαίτερα τους νέους που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό.
•    Διαχωρισμός του πρωταθλητισμού από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και επανεξέταση των προνομίων των πρωταθλητών.
•    Διοργάνωση ημερίδων και συνδιασκέψεων με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και των μαζικών χώρων για την προβολή του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό και την ανάδειξη και διάχυση των αξιών που εκπέμπει.
•    Προβολή του ερασιτεχνικού εξωσχολικού και σχολικού Αθλητισμού από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
•    Διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, ενίσχυση των ελέγχων και θεσμική κατοχύρωση τους σε όλους τους επίσημους αγώνες. Με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισε φέτος το ΕΣΚΑΝ πρέπει να ξαναποκτήσει το ρόλο του που είναι η αποτροπή της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
•    Αντιστοίχιση των ενώσεων αθλητικών σωματείων με τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες. (Είναι πρόταση του κ. Σεβαστή)
•    Μείωση των μελών των δ.σ. των ομοσπονδιών και των ενώσεων. (Είναι πρόταση του κ. Σεβαστή)
•    Επανεξέταση των προϋποθέσεων παροχής ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, δικαιώματος ψήφου και χρηματοδότησης αθλητικών σωματείων. (Είναι πρόταση του κ. Σεβαστή)
•    Καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών. (Είναι πρόταση του κ. Σεβαστή)
Τελειώνοντας πιστεύω ότι εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία ελάχιστη κοινή συνισταμένη για την διαμόρφωση ενός πολυετούς Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού.
Ευχαριστώ πολύ.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Κρόιφ: Το «αντίο» από τον Άγιαξ, και η κόντρα με τον Φράνκο
Κρόιφ: Το «αντίο» από τον Άγιαξ, και η κόντρα με τον Φράνκο
Μια από τα ίδια στο ΣΕΦ (videos)
Μια από τα ίδια στο ΣΕΦ (videos)
Τα 5 καλύτερα μέρη στην Αθήνα για μπακαλιάρο και σκορδαλιά
Τα 5 καλύτερα μέρη στην Αθήνα για μπακαλιάρο και σκορδαλιά
Τι παίζει και πονοκεφαλιάζεις από το ζέσταμα;
Τι παίζει και πονοκεφαλιάζεις από το ζέσταμα;
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης