Τα πέντε στοιχήματα των τραπεζών για το 2021

Τα πέντε στοιχήματα των τραπεζών για το 2021

Μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τις τράπεζες ξεκινά σήμερα, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις των τελευταίων ετών.

Στη σκιά της ύφεσης και των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να κερδίσουν πέντε στοιχήματα, τα οποία και θα καθορίσουν την πορεία τους, όχι μόνο για το 2021 αλλά τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Και γνωρίζουν καλά ότι, αν το πετύχουν, θα καταφέρουν την πολυπόθητη «φυγή προς τα εμπρός».

Αν όμως όχι, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα βαλτώσει, παραμένοντας σε μια κατάσταση «ζόμπι» για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία.

Γι’ αυτό και τα τεκταινόμεναστον τραπεζικό χώρο βρίσκονται στο μικροσκόπιο τόσο του συνόλου των επιχειρηματιών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων των υπαρχόντων κόκκινων δανείων, η διαχείριση των νέων «κορωνοδανείων» που έφερε η πανδημία, η ανάγκη για περεταίρω μείωση του προσωπικού και των καταστημάτων, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και η επιβεβλημένη από την κατάσταση αύξηση των νέων χορηγήσεων είναι τα πέντε στοιχήματα των τραπεζών για τη χρονιά που ξεκινάει.

Η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων

Το 2020 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκαν ή τουλάχιστον συμφωνήθηκαν σημαντικότατες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων από το σύνολο των τραπεζών, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεφορτώνονται –επιτέλους- σκελετούς ετών από τις ντουλάπες τους.

Αξιοποιώντας και τις κρατικές εγγυήσεις μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» κατάφεραν να μειώσουν κατακόρυφα τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όμως, καλούνται να συνεχίζουν έτι περαιτέρω την προσπάθεια και φέτος, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό σε μονοψήφια ποσοστά. Για το σκοπό αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι να αξιοποιήσουν και τον «Ηρακλή ΙΙ» και ενδεχομένως κάποιας μορφής BadBank, μοντέλο που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εντούτοις, πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, αφενός γιατί μιλάμε για πολύπλοκα και χρονοβόρα projects, αφετέρου γιατί τα περιθώρια στενεύουν ως προς τα χαρτοφυλάκια των δανείων και βέβαια γιατί όλα πρέπει να γίνουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

Πέρα από τα υπάρχοντα, συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες καλούνται ταυτόχρονα να διαχειριστούν και τη νέα γενικά δανείων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γιατί, όταν κάποια στιγμή εντός του 2021 αρθούν τα μορατόρια πληρωμών, θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αναφορικά με το ποια «κορωνοδάνεια» μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά και πόσες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις παλαιότερες υποχρεώσεις τους.

Και εδώ το στοίχημα είναι διπλό: αφενός να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τα προϊόντα που θα φέρουν όσο το δυνατόν λιγότερες επισφάλειες και αφετέρου να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια νέα κόκκινα δάνεια προκύψουν.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Conference League: Μικρό προβάδισμα η Μπέτις, «πέρασε» η Τσέλσι
Conference League: Μικρό προβάδισμα η Μπέτις, «πέρασε» η Τσέλσι
Europa League: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ πολύ κοντά στον τελικό
Europa League: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ πολύ κοντά στον τελικό
Euroleague: Οι βολές τον κράτησαν, ο Φουρνιέ τον έστειλε στο Final Four!
Euroleague: Οι βολές τον κράτησαν, ο Φουρνιέ τον έστειλε στο Final Four!
Οπαδοί της Ρεάλ έδειχναν χαρτονομίσματα στους Αγγελόπουλους
Οπαδοί της Ρεάλ έδειχναν χαρτονομίσματα στους Αγγελόπουλους
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved