Αυτά είναι τα... σωστά βήματα για το ψήσιμο του οβελία
SHARE

Αυτά είναι τα... σωστά βήματα για το ψήσιμο του οβελία

Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο (11/4) και οι ετοιμασίες για τους εορτασμούς του Πάσχα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, προκειμένου όλα να είναι στην εντέλεια για το πρωί της Κυριακής.

Όπως είθισται, σημαντικό... μερίδιο στις ετοιμασίες, έχει ο οβελίας, ο οποίος αποτελεί το βασικό… έδεσμα κατά την Λαμπρή σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για τον λόγο αυτό, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές… βοήθειες, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τους Έλληνες ψήστες, που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους του πλανήτη!

Βήμα 1ο: Η επιλογή του κρέατος. Το έθιμο για την ημέρα του Πάσχα αναφέρει το σούβλισμα του αρνιού, ωστόσο, εξέχουσα θέση έχει και το κατσίκι. Οι πιο σημαντικές διαφορές των δύο κρεάτων, βρίσκονται στην ποιότητα. Το κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί και δεν έχει την χαρακτηριστική… μυρωδιά, ωστόσο θεωρείται πιο ακριβό.

Βήμα 2ο: Οι ετοιμασίες για το ψήσιμο. Για το ψήσιμο του οβελία θα χρειαστούμε μία σούβλα, η οποία θα χρειαστεί καθαρισμό, αν έχει να χρησιμοποιηθεί σχεδόν έναν χρόνο, αλλά και να προμηθευτούμε κάρβουνα. Θα χρειαστούμε περίπου 10 κιλά.

Βήμα 3ο: Καθαρισμός του κρέατος. Μόλις παραλάβουμε το κρέας θα πρέπει να το καθαρίσουμε προσεκτικά και στην συνέχεια να του ρίξουμε αλάτι και πιπέρι, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο… βήμα, το σούβλισμα.

Βήμα 4ο: Η τοποθέτηση στην σούβλα. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, παίρνουμε την σούβλα και την περνάμε από την ουρά μέχρι το κεφάλι, όπου θα χρειαστεί μία μικρή προσπάθεια παραπάνω για να περάσει. Στην συνέχεια τοποθετούμε το κρέας μέχρι η δίαινα να περάσει στα μπούτια και δένουμε τα πίσω πόδια πάνω στην σούβλα. Έπειτα, δένουμε με στήριγμα την πλάτη του σφαχτού, προκειμένου να μην καμπουριάσει κατά την ώρα του ψησίματος.

Βήμα 5ο: Οι τελευταίες ετοιμασίες. Μόλις ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, τοποθετούμε τη σούβλα μαζί με το κρέας σε όρθια θέση, προκειμένου να στραγγίξει όσο το δυνατόν καλύτερα και το τυλίγουμε με πανιά, ούτως ώστε να το προφυλάξουμε από εξωτερικούς… κινδύνους.

Βήμα 6ο: Οι ετοιμασίες της φωτιάς. Το πρωί της Κυριακής ετοιμαζόμαστε για το σούβλισμα. Πρώτα τοποθετούμε τα κάρβουνα και προσπαθούμε για δυνατή φωτιά, προκειμένου να κρατήσει στη συνέχεια. Αρχικά, βάζουμε τα κάρβουνα κάτω από τα πόδια και το κεφάλι του οβελία και στην συνέχεια με προσοχή τα περνάμε προς το κυρίως… μέρος του κρέατος.

Βήμα 7ο: Το ψήσιμο. Μόλις τοποθετήσουμε τον οβελία στην ψησταριά, θα πρέπει να προσέξουμε το γύρισμα να είναι γρήγορο, ελέω της δυνατής φωτιάς και στην συνέχεια μειώνουμε την ένταση, μέχρι να είναι έτοιμο. Χρειαζόμαστε περίπου μισή ώρα για να δυναμώσουν τα κάρβουνα και περίπου τρεις με τέσσερις ώρες για το ψήσιμο. Παράλληλα θα χρειαστούμε ένα πινέλο και ένα μπολ με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, μείγμα από τα οποία θα τα περνάμε συχνά στο κρέας για να μην ξεραθεί.

Βήμα 8ο: Το… φαγοπότι. Αν όλα έχουν πάει καλά, τότε είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του φαγητού. Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και σας ευχόμαστε να έχετε ένα όμορφο Πάσχα και με... προσοχή στο... φαγοπότι!

ΠΑΟΚ: Σε ρυθμούς Βέρνμπλουμ και… Μπενφίκα!
ΠΑΟΚ: Σε ρυθμούς Βέρνμπλουμ και… Μπενφίκα!
Κερδίζει η Λιόν
Κερδίζει η Λιόν
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/8)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/8)
Καιρός τώρα: Με ζέστη και βροχές η Παρασκευή - Πού και πότε θα σημειωθούν τα φαινόμενα (photos)
Καιρός τώρα: Με ζέστη και βροχές η Παρασκευή - Πού και πότε θα σημειωθούν τα φαινόμενα (photos)


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies