Πιέσεις στις τράπεζες
SHARE

Πιέσεις στις τράπεζες

Ισορροπούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο όμως οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο, όπως αναφέρει το www.newscode.gr

Ισορροπούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο όμως οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο αφού όποιοι αγοραστές εμφανίζονται στα τερματικά δεν δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να επιθυμούν την πλήρη απορρόφηση της προσφοράς. Αφορμή και η νέα φήμη που κυκλοφορεί στα dealing rooms του Λονδίνου και θέλει την Moody's να ετοιμάζει νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών επιμένει πτωτικά και κάτω από τις 1.600 μονάδες περιορίζοντας την όποια προσπάθεια στην αποφυγή απειλής των στηρίξεων στις 1.580-1.550 μονάδες. Με τζίρο 47 εκατ . ευρώ ο βασικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,50% φθάνοντας στις 1.575,96 μονάδες με τον 20αρη να συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του κίνηση πέριξ των στηρίξεων στις 740 μονάδες χαμηλότερα κατά 1,66% και τους δείκτες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν πτωτικά αντιδρώντας όμως ψυχραιμότερα με απώλειες ελαφρώς υψηλότερες του 1%.

Πέρα από την παραπάνω φήμη είναι εμφανές πως και το “αλαλούμ” των φημών, διαψεύσεων γύρω από τα τραπεζικά deals ρίχνει βαριά την “σκιά” του πάνω από τα τερματικά την στιγμή που τα ερωτήματα των επενδυτών -αναλυτών είναι αρκετά σχετικά με το πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορέσουν να θωρακιστούν, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, να ξεκινήσουν την διαδικασία απεξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, σε μια φάση μάλιστα κατά την οποία θα αντιμετωπίσουν προσεχώς τα stress tests. Θα πουλήσουν assets, θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου; Είναι μερικές από τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν τα τραπεζικά ιδρύματα την στιγμή μάλιστα που τα σενάρια, οι φήμες για το σχέδιο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν, ενώ οι προσδοκίες για την ύπαρξη της πολυπόθητης λύσης στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου εν μέρει αρχίζουν να ψαλιδίζονται.

Υπό το πρίσμα αυτό οι μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων αρχίζουν να αναδεικνύονται και πάλι ο μεγάλος αδύναμος κρίκος της αγοράς, πιέζοντας χαμηλότερα τις συνολικότερες διαθέσεις αλλά και το κλίμα στο ταμπλό.

Από την άλλη πλευρά η επιφυλακτικότητα της αγοράς εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2010, στερεί από το σύστημα την ύπαρξη θετικών πρωταγωνιστών ικανών να αντισταθμίσουν την τραπεζική αδυναμία.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΤΕ που απογοήτευσε την αγορά ανακοινώνοντας ζημιές ύψους 91,7 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο και καθαρά κέρδη 39,6 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2010, αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η μετοχή του ΟΤΕ κινείται κάτω από τα 7,20 ευρώ με απώλειες 2% και όγκο 318.000 τεμ. Στην περίπτωση των Ελ. Πετρελαίων όπου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 180 εκατ. ευρώ για το 2010 η αφορά εμφανίζεται ικανοποιημένη ωθώντας την μετοχή υψηλότερα κατά 0,70% στα 7,46 ευρώ. Σε θετικό έδαφος στο club των ισχυρών και οι μετοχές των Coca Cola, Τιτάν με κέρδη που δεν ξεπερνούν βέβαια το 0,70%.

Αντίθετα, εντείνονται οι πιέσεις σε Alpha -Eurobank με τις απώλειες να ξεπερνούν και στις δύο περιπτώσεις το 3% επιστρέφοντας στα 4,80 ευρώ και 4,60 ευρώ αντίστοιχα. Εμφανής η αδυναμία και στην περίπτωση της Εθνικής που συνεχίζει την διολίσθηση προς τις επόμενες στηρίξεις των 6,80 ευρώ με πτώση άνω 2%, ενώ πάνω από 2% είναι οι απώλειες σε Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και Κύπρου.
Αρνητική στο σύνολο η εικόνα της αγοράς με 24 μόνο μετοχές να αντιδρούν θετικά και 95 να υποχωρούν.

Πηγή: www.newscode.gr

Παίζουμε μπαλίτσα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

Τσιτσιπάς-Ναδάλ με super προσφορά*!
Τσιτσιπάς-Ναδάλ με super προσφορά*!
Οι αντίπαλοι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στο βόλεϊ (video)
Οι αντίπαλοι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στο βόλεϊ (video)
Survivor 3: Είναι επίσημο! Αυτές είναι οι Ελληνίδες παίκτριες- Οι πρώτες φωτογραφίες
Survivor 3: Είναι επίσημο! Αυτές είναι οι Ελληνίδες παίκτριες- Οι πρώτες φωτογραφίες
Survivor 3: Ο μπαμπάς του Σάκη Τανιμανίδη αποκάλυψε πότε φεύγει ο παρουσιαστής για Άγιο Δομίνικο!
Survivor 3: Ο μπαμπάς του Σάκη Τανιμανίδη αποκάλυψε πότε φεύγει ο παρουσιαστής για Άγιο Δομίνικο!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies