Ο Σιμάο έχει μείνει στάσιμος
SHARE

Ο Σιμάο έχει μείνει στάσιμος

Δεν έχω μαντικές ικανότητες για να γνωρίζω εάν θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις του Παναθηναϊκού με την Καρπάρι Λιβ της Ουκρανίας για την παραχώρηση του Σιμάο.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο υπαρκτό και οι πιθανότητες υλοποίησης είναι αρκετές.

Το ερώτημα όμως είναι άλλο: πρέπει ο Παναθηναϊκός να παραχωρήσει τον Σιμάο ή όχι;

Η απάντηση δεν (μπορεί να) είναι «ξερά» ένα «ναι», ή ένα «όχι». Ή ορθότερα πρέπει να συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα πριν καταλήξουμε σε μία από τις δύο απαντήσεις.
Ξεκινάμε λοιπόν...

Ο Σιμάο είναι ένας ποδοσφαιριστής, από τους ελάχιστους όλα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, που ήρθε τσάμπα, σε εξαιρετική ηλικία και είχε προσόντα αξιοπρόσεκτα.

Δούλεψε πολύ καλά τα πρώτα του χρόνια στην Παιανία και έφτασε στο σημείο να πραγματοποιεί εξαιρετικά ματς στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ως «σκύλος» στη μεσαία γραμμή «δάγκωνε» τους αντιπάλους του και παρά την απειρία του έδειξε ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

Ανασταλτικά, είπαμε, ήταν απροσπέλαστος. Δημιουργικά όμως είχε προβλήματα απολύτως φυσιολογικά τότε καθώς ας μην ξεχνάμε ότι ήρθε ως στόπερ αλλά ο Βέλιτς με τον Πεσέιρο αποφάσισαν ότι πρέπει να δουλευτεί ως «κόφτης» και είχαν απόλυτο δίκιο όπως φάνηκε περίτρανα στην πορεία. Ήταν και πολύ μικρός σε ηλικία άλλωστε, άρα «πλαθόταν».

Για στόπερ δεν ήταν τόσο «μυαλωμένος», δεν ήταν πολύ ψηλός για τα βαριά σέντερ φορ, ούτε πολύ γρήγορος για τις "σφαίρες". Για "κόφτης" όμως είχε πνευμόνια, είχε μαχητικότητα, δύναμη, θράσος...

Στην πορεία των χρόνων είτε λόγω ατυχίας-συγκυριών είτε λόγω αδικίας, δεν πήρε πολλά παιχνίδια στα πόδια του για να έχει αποκτήσει ρυθμό, να βελτιωθεί αισθητά στα μειονεκτήματά του και να έχει την εξέλιξη που περιμέναμε. Μετά τον Μάτος, έπεσε πάνω στον Ζιλμπέρτο, τώρα (θα) έχει τον Βιτόλο.

Εκτιμώ όμως ότι και ο ίδιος δεν δούλεψε με την ίδια συνέπεια του ξεκινήματός του: σε κάποιες φάσεις έβαζε κιλά, σε κάποιες άλλες εθεάθη σε μπαράκια, ενώ έδειξε πως έχει αλλάξει αρκετά και στη νοοτροπία του: όταν ήρθε τον ενδιέφερε απλώς να παίζει μπάλα και να βελτιώνεται ποδοσφαιρικά, τώρα δηλώνει ότι «μου δίνει καλά λεφτά η Καρπάτι και να ξέρει ο Παναθηναϊκός ότι το Γενάρη μπορώ να μείνω ελεύθερος και να υπογράψω όπου θέλω».

Με άλλα λόγια έγινε... επαγγελματίας και όχι για καμιά Σεβίλη ή έστω Μάιντς, αλλά για την ουκρανική Καρπάτι που απλά του δίνει περισσότερα χρήματα. Είναι και αυτό ενδεικτικό κατά την εκτίμησή μου...

Πέραν τούτου όμως με την Οντένσε δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ήταν σαφώς πολύ καλός και είναι δεδομένο ότι οι ανασταλτικές του δυνατότητες τον καθιστούν χρήσιμο για κάθε ομάδα.

Συμπερασματικά, η βασική μου ένσταση που με κάνει να κλίνω προς το «ναι» όσον αφορά την παραχώρησή του με ένα ποσό κοντά στις 800 χιλ. ευρώ, είναι ότι ο Σιμάο έχει μείνει στάσιμος ως παίκτης.

Δεν έχει βελτιωθεί όσο θα μπορούσε και απαιτεί η θέση στο δημιουργικό σκέλος του παιχνιδιού, παίζει προς τα πίσω ή δίπλα τη μπάλα και όχι μπροστά, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι και ο βασικός στόχος της ομάδας, στην πλειονότητα των αγώνων είναι αχρείαστος με εξαίρεση 5-6 ματς, κυρίως ντέρμπι.

Θεωρώ επίσης ότι μπορεί να βρεθεί ένας καλός ποδοσφαιριστής σε περίπτωση που φύγει για να τον αναπληρώσει και να αποτελέσει το «μπακ απ» του Βιτόλο.

Euroleague: Κι όμως ο Παπαγιάννης δεν είναι ο πιο ψηλός (photos)
Euroleague: Κι όμως ο Παπαγιάννης δεν είναι ο πιο ψηλός (photos)
ΑΕΚ: Πρόβα τζενεράλε Champions League με Γαλατάσαραϊ!
ΑΕΚ: Πρόβα τζενεράλε Champions League με Γαλατάσαραϊ!
Γάνδη: Ανακοινώθηκε ο Οτζίτζα Οφόε! (photo)
Γάνδη: Ανακοινώθηκε ο Οτζίτζα Οφόε! (photo)
Τουπάν: «Βήμα μπροστά για μένα»
Τουπάν: «Βήμα μπροστά για μένα»

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies