Ο Τζίγκερ, ο «Εφιάλτης» και το άθλιο καλοκαίρι

Ο Τζίγκερ, ο «Εφιάλτης» και το άθλιο καλοκαίρι

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν παρέστη, όπως ήταν αναμενόμενο, στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού, αλλά έστειλε επιστολή. Το περιεχόμενο της είναι σε μεγάλο ποσοστό ίδιο μ’αυτό της ανακοίνωσης που είχε βγάλει στις 29 Μαρτίου.

Και τότε ο Τζίγκερ έκανε την ίδια περιγραφή των όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό, εξαπέλυε τις ίδιες κατηγορίες για όσα έγιναν, μιλούσε για στρατηγικές που οδήγησαν την ομάδα στα σημερινά προβλήματα και δήλωνε πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ηθική ή νομική ευθύνη κι ως εκ τούτου δεν πρόκειται να κάνει κάτι.

Οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές, όπως υπάρχουν και διαφορές και θα ξεκινήσουμε απ’αυτές.

Τότε «αυτός», τώρα «αυτοί»

Τότε γινόταν σφοδρή επίθεση στον Βγενόπουλο, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια αναφορά στο πρόσωπό του. Τώρα ο Τζίγκερ λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, για το τι συνέβη στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, μόνο που γίνεται σαφής αναφορά στο όνομα του Βγενόπουλου, αλλά και σ’αυτό του Πατέρα.

Στην ανακοίνωση του Μαρτίου ο Τζίγκερ χρησιμοποιούσε 3ο πρόσωπο ενικού, μιλούσε για «αυτόν». Υπήρχαν εκφράσεις όπως «βασικός υπαίτιος, ηθικός αυτουργός», τα ειρωνικά «σωτήρας, ευεργέτης και λυτρωτής» κι ο Βαρδινογιάννης έκλεινε με το «δηλώνω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να επωμισθώ στο σύνολό τους αυτές τις υποχρεώσεις που ο ίδιος δημιούργησε». Ανακοίνωση εναντίον ενός.

Τώρα ο Τζίγκερ χρησιμοποιεί πληθυντικό. Λέει πως «συγκεκριμένοι ανθρώποι τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν συστηματικά μια πολιτική και στρατηγική που μας οδήγησε στη σημερινή πραγματικότητα». Πιο κάτω στην επιστολή γράφει πάλι σε πληθυντικό: «Είναι σαφές πως κάποιοι επιθυμούν την ακυβερνησία. Δεν θα εκπλήξει η επανεμφάνιση σωτήρων. Παρεμβαίνω χωρίς μεσάζοντες, σε αντίθεση με τακτική άλλων», κτλ.

Τότε, ο στόχος της επίθεσης ήταν ο Βγενόπουλος, τώρα ο πληθυντικός κι η αναφορά του ονόματος του Πατέρα, δημιουργούν την αίσθηση πως ο Βαρδινογιάννης μιλάει και για τους δυο τους. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως όχι μόνο ο Πατέρας ήταν «εκτός πλάνου» στην επίθεση του Μαρτίου, αλλά ο Τζίγκερ τον είχε υπερασπιστεί και στο Δ.Σ. που είχε γίνει στις 30 Απριλίου.

Στα πρακτικά εκείνο του Δ.Σ. είχαμε διαβάσει πως ο Βαρδινογιάννης είχε ξεκαθαρίσει πως δεν κατηγόρησε ποτέ τον Πατέρα για κακή διαχείριση, όπως γραφόταν στον Τύπο. Επιπλέον, ο Τζίγκερ τότε είχε αποσαφηνίσει πως ο Πατέρας δεν είχε καμία ευθύνη που δεν έγινε αποδεκτή η χορηγία του, κάτι που επίσης γραφόταν στα πρωτοσέλιδα εκείνη την εποχή.

Γιατί τότε έφταιγε μόνο «ο ένας» και τώρα φταίνε «οι πολλοί»; Γιατί τότε, σε δύο περιπτώσεις, ο Πατέρας ήταν έξω από την διαμάχη και τα «κατηγορώ» του Βαρδινογιάννη και τώρα φαίνεται να είναι μέσα, με την ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο του και την χρήση πληθυντικού;

Συνδέεται ο πληθυντικός και η είσοδος του Πατέρα στα «κατηγορώ» του Τζίγκερ με τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό με το σκάνδαλο με τα στημένα κι όσα έγραφαν για τον Πατέρα οι πράσινες εφημερίδες ή απλώς ο Βαρδινογιάννης τυχαία επέλεξε πληθυντικό; Απαντήσεις δεν έχω, αλλά όφειλα να επισημάνω την διαφορά.

Οι ευθύνες δεν είναι αποκλειστικές

Όπως είπαμε και πριν, σ’όλα τα υπόλοιπα οι θέσεις του Τζίγκερ είναι ίδιες μ’αυτές του Απριλίου, διατυπωμένες με διαφορετικές εκφράσεις. Ευθεία, ολομέτωπη επίθεση σ’αυτούς που έφεραν, βάσει σχεδίου όπως λέει, τον Παναθηναϊκό σ’αυτήν την κατάσταση και τον «αποτελείωσαν» με την υπαναχώρησή τους τον χειμώνα.

Δύσκολα μπορεί να του δώσει κανείς άδικο. Όντως δεν ήταν δική του η πολιτική που ασκήθηκε στον σύλλογο αυτό το διάστημα, όντως αυτός ήταν απ’έξω, παρότι πλειοψηφία, όντως αυτός άνοιξε για δεύτερη φορά την πόρτα της ομάδας το φθινόπωρο, όντως Βγενόπουλος και Πατέρας την έκαναν μια μέρα ξαφνικά. Ο πρώτος χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, ο δεύτερος με μια αστεία πρόφαση περί διχόνοιας στον κόσμο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η λογική που λέει πως οι ευθύνες των άλλων σε απαλλάσσουν από τις δικές σου. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Τζίγκερ επιμένει να συνδέει το «φταίω» του Βγενόπουλου, που είναι δεδομένο και τεράστιο, με το όποιο δικό του φταίξιμο.

Στο τέλος της επιστολής του λέει πως κάποιοι δημοσιογράφοι «επιχειρούν μια άκαιρη απόπειρα μεταφοράς ευθυνών προς το μέρος του». Δεν ξέρω τι κάνουν άλλοι συνάδελφοι, άλλωστε δεν γίνεται να παρακολουθώ τη δουλειά όλων, αλλά δεν νομίζω πως του φορτώνει κανείς τις ευθύνες του Βγενόπουλου και δεν βλέπω γιατί το ότι φταίει ο Βγενό συνεπάγεται αυτόματα πως ο Τζίγκερ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.

Ο καθένας κρίνεται ατομικά, όχι σε συνάρτηση με το τι έκανε ο άλλος. Δεν είναι διαγωνισμός να βρούμε τον πρώτο φταίχτη, ούτε δικαστήριο που πρέπει να κλιμακώσει κατηγορίες και ποινές. Ο καθένας έχει την πορεία του, έχει κάνει τις δικές του κινήσεις ή παραλείψεις και κρίνεται γι’αυτές.

Ο Αντωνίου

Ο Τζίγκερ, λοιπόν, έλεγε στο Δ.Σ. του Απριλιού τα εξής, όταν είχε ερωτηθεί αν έχει ευθύνη για τα πεπραγμένα Αντωνίου:

«Ο κ. Αντωνίου ήταν δική μου πρόταση, διότι ένας μέτοχος είχε αντίρρηση να παραμείνει ο κ. Βέλιτς. Δεν είχα άποψη για το πόσο καλός είναι. Είμαι απόλυτα υπεύθυνος για την εισήγηση. Όμως, τα Χριστούγεννα της πρώτης χρονιάς θεώρησα ότι δεν κάνει. Επέμεινα στο συμβούλιο την πρώτη χρονιά που έκλεινε η πολυμετοχικότητα να φύγει. Το δίδυμο Τεν Κάτε - Αντωνίου ήταν καταστροφικό. Όμως, αντιδράσεις και αντιπολίτευση δεν υπήρχαν. Απαλλάσσομαι της ευθύνης, αφού εισηγήθηκα κατόπιν να φύγει.»

Θα με συγχωρέσει, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Νομιμοποιείται να λέει πως δεν φταίει για ό,τι έγινε την δεύτερη χρονιά, αφού επέμενε το καλοκαίρι να φύγει ο Αντωνίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ευθύνη για την πρώτη.

Το ότι άλλαξε γνώμη κι εισηγήθηκε αποχώρηση απλώς επιβεβαιώνει την λάθος κρίση του πρώτου καλοκαιριού. Κι όπως ίσως θα θυμάστε, τα πολλά λεφτά τότε ξοδεύτηκαν και τότε έγιναν οι πολλές λάθος κινήσεις. Εννοείται πως δεν φταίει μόνο ο Τζίγκερ γι’αυτά, αλλά φταίει και αυτός.

Το δις εξαμαρτείν

Εκτός της περίπτωσης του Αντωνίου, έχω και μια άλλη, συνολική ένσταση. Δεκτά όλα όσα λέει για τον Βγενόπουλο, καμία αντίρρηση. Ο ίδιος δεν έχει ευθύνη που άνοιξε την πόρτα του Παναθηναϊκού σ’αυτόν τον άνθρωπο; Μπορούμε να δεχθούμε πως την πρώτη φορά πήρε μια ιστορική απόφαση, πιέστηκε από τον κόσμο κι έκανε ένα άνοιγμα, κρατώντας το ίδιος την πλειοψηφία, για να υπάρχει κάποια ασφάλεια. Όλα οκ.

Την δεύτερη φορά, γιατί ξανακάθισε στο ίδιο τραπέζι μαζί του; Γιατί έδωσαν τα χέρια κι έβγαλαν αναμνηστικές φωτό με χαμόγελα και πράσινες φόδρες; Αφού ήδη, από το καλοκαίρι που έμεινε μόνος του, μετά από δυο χρόνια πολυμετοχικότητας, είχε καταλάβει το ποιόν του ανδρός, το σχέδιο, τον τρόπο εκτέλεσής του και της καταστροφής που σήμαινε για τον Παναθηναϊκό. Γιατί συμφώνησε ξανά μαζί του, αφού τα ήξερε πλέον όλα αυτά;

Το ότι ο Βγενόπουλος αποδείχθηκε ανακόλουθος σαφώς και τον χαρακτηρίζει, δεν διαφωνεί κανείς. Αλλά, δεν μπορεί να μην λέει κάτι και για τον άνθρωπο που έδωσε δυο φορές τα χέρια μαζί του. Δόλο δεν μπορείς να του αποδώσεις, αλλά αμέλεια νομίζω πως ναι. Αν κάποιος στην κάνει μια φορά, φταίει αυτός. Αν στην κάνει και δεύτερη, φταις εσύ.

Ο «προδότης» δεν πληρώνει

Θα μου πείτε, τι επιλογές είχε. Του άφησαν μια ομάδα με ανοίγματα, μια ομάδα που ο ίδιος δεν ήθελε να τρέξει κι αναγκάστηκε να πει για 2η φορά το «ελάτε». Συμφώνησε, έδωσε τα χέρια, διάβαζε στις εφημερίδες για τα τρομερά σχέδια του Βγενό και το πόσο μεγάλη μπάλα θα παίξει το νέο αφεντικό κι ο Αντρέας μια μέρα έγινε Σιμπνιέφσκι και βγήκε με την μπάλα εκτός γηπέδου, εξαφανίστηκε.

Θέλετε να πούμε σχηματικά πως ο Βγενόπουλος πρόδωσε τον Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό; Να το πούμε. Κι ο Εφιάλτης πρόδωσε, αλλά την προδοσία την πλήρωσε ο Λεωνίδας. Ο προδότης «πλήρωσε» με την υστεροφημία του, το χειροπιαστό κόστος το πλήρωσαν τα θύματα της προδοσίας του.

Για να το πούμε κι αλλιώς, ο Παναθηναϊκός δεν οδηγήθηκε σε ναυάγιο με τον Τζίγκερ στο τιμόνι, όμως το πλοίο έφυγε από το δικό του λιμάνι κι ανήκει στην δικιά του εταιρία. Ο πλοίαρχος κι ο πρώτος μηχανικός μπορεί να την έκαναν με σχεδία και ν’άφησαν το βαπόρι να πηγαίνει στα βράχια, αλλά την καταστροφή την πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Το άθλιο καλοκαίρι

Ο Τζίγκερ αρνείται να την πληρώσει. Εμμένει στο απόλυτα δικαιολογημένο «φταίνε αυτοί», αλλά ταυτόχρονα: Α) Αποτάσσεται οποιασδήποτε δικιάς του ευθύνης, ενώ έχει κι αυτός το μερίδιό του. Β) Αρνείται πως είναι το αφεντικό και λειτουργεί ετσιθελικά ως 30%, παρότι δεν πρόλαβε ποτέ να γίνει επίσημα το 30%.

Μέχρι στιγμής είδαμε το δίκιο των «κατηγορώ» του, αλλά και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τα υπόλοιπα. Αφήσαμε στο τέλος και κάτι τελευταίο. Αυτό το αίσχος του καλοκαιριού, με τον αήθη πόλεμο από μερίδα των οργανωμένων. Με τα πανό, τα συνθήματα, τον οχετό στα ραδιόφωνα και στο Ίντερνετ, τις ονομαστικές ύβρεις προς τον ίδιο και μέλη της οικογενείας του.

Ο Τζίγκερ, προς τιμήν του, δεν μιλάει γι’αυτό σε ανακοινώσεις ή επιστολές, αλλά δεν γίνεται κανείς να πιστέψει πως το ξέχασε ή πως δεν το σκέφτεται. Για όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσα να του πω «έτσι είναι οι δουλειές, έπαιξες, έχασες, στην έκαναν, σόρι, αλλά εσύ θα την πληρώσεις». Όμως, εδώ «είμαι μαζί του». Όταν σκέφτομαι  τα όσα του έκαναν το καλοκαίρι, τότε καταλαβαίνω πως, αφού υπήρξαν τέτοια άθλια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μετά όλα επιτρέπονται, αλλά και δικαιολογούνται.

Σε πολλά μπορεί να τον βρίσκω λάθος, αλλά σ’αυτό όχι. Υπό το πρίσμα της αθλιότητας του καλοκαιριού τον καταλαβαίνω και τον δικαιολογώ απόλυτα. Στο φινάλε, μας αρέσει ή όχι, μας εκφράζει ή όχι, είναι απερίγραπτο συναίσθημα να εκδικείσαι με το απλώς να αδιαφορείς.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Τζέιμς: «Αυτό είναι που μετράει»
Τζέιμς: «Αυτό είναι που μετράει»
Πασκουάλ: «Παλεύουμε για την τετράδα» (video)
Πασκουάλ: «Παλεύουμε για την τετράδα» (video)
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (22/3)
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (22/3)
«Φέρτε μας την Βαλένθια»
«Φέρτε μας την Βαλένθια»
Άγριο επεισόδιο: Αερομαχία γύρω από ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ
Άγριο επεισόδιο: Αερομαχία γύρω από ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ
Χαμός στη Βουλή: Παραλίγο να πέσει ξύλο με χρυσαυγίτες βουλευτές
Χαμός στη Βουλή: Παραλίγο να πέσει ξύλο με χρυσαυγίτες βουλευτές
Ο Συμεωνίδης στο master class του Χρήστου Βέργαδου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (photos)
Ο Συμεωνίδης στο master class του Χρήστου Βέργαδου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (photos)
ΟΑΕΔ: Δείτε πότε πληρώνεται το δώρο Πάσχα 2018 και το επίδομα ανεργίας
ΟΑΕΔ: Δείτε πότε πληρώνεται το δώρο Πάσχα 2018 και το επίδομα ανεργίας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης