Ξε-θυμώστε και ξυπνήστε

Ξε-θυμώστε και ξυπνήστε

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα τραβούν. Θαρρείς και όλα τα προβλήματα είναι λυμένα, στην ΑΕΚ βγαίνουν μαχαίρια.

Νοτιάς και Παππάς σε θέσεις μάχης με το μέλλον της ΠΑΕ αβέβαιο. Και ξέρετε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μια «λεπτομέρεια» που επιμένουν να ξεχνούν συνέχεια…

Σκεπτόμενος τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΑΕ, αναλογιζόμουν πόσο ειρωνικά και αστεία φαντάζουν πια τα όμορφα λόγια που ακούγονταν μέχρι πρότινος. Ο Νικολαΐδης – παρεμπιπτόντως, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τις σκέψεις του για τον Αδαμίδη μετά τον διάλογο με τον Ψωμιάδη – ήταν αυτός που είχε βαλθεί να τους εκθειάζει. Και πόσο καλοί είναι, και πόσο αγνά αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ, και πόσο τυχερή είναι αυτή η ομάδα που βρέθηκαν στον δρόμο της. Τόσο τυχερή, που ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν σε 15-20 μέρες θα υφίσταται η ομάδα. Και αν ακόμα συμβεί αυτό, ποιο θα είναι το επίπεδο της.

Αφού οι περισσότεροι την εγκατέλειψαν, όσοι έμειναν βρήκαν στα χαρακώματα. Τα μαχαίρια βγήκαν, τα τσεκούρια του πολέμου ξεθάφτηκαν. Οι βολές πλέον είναι ευθείες προς τον «αντίπαλο». Οι άλλοτε συνέταιροι, καρφώνουν ο ένας τον άλλο. ««Ο αμερικανός θα με περάσει για αμερικανάκι;», φέρεται πως είπε ο Παππάς για τον Νοτιά. Για τις αντιδράσεις του οποίου δεν μάθαμε κάτι – αργεί να δουλέψει και η επικοινωνία από Νέα Υόρκη – αλλά σίγουρα κάπως έτσι θα συμπεριφέρεται και θα συζητά για τον αγαπητό Πέτρο.

Αν δει κάποιος τα πράγματα πίσω από τις κινήσεις που επιθυμούν να εμφανίζουν, νομίζω πως θα καταλάβει πολλά. Είναι νομίζω σαφές, πως ο Παππάς κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν τη πατέντα των Supporters την έκαναν προκειμένου να του ανοίξουν τον δρόμο, αλλά είναι φανερό πως θέλει να συνεχίσει απλά υποστηρικτικά. Μέσω δήλωσης του παραιτήθηκε – αν δεν κάνω λάθος για 87η φορά – από την ΠΑΕ. Για όσους δεν το κατάλαβαν, παραιτήθηκε από το μαγαζί του. Έφυγε από το σπίτι του. Ίσως να θεωρεί εαυτόν αγανακτισμένο και να συμμετέχει στο κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Από την άλλη, ο Νοτιάς είναι επίσης σαφές πως δεν θέλει να φύγει από την ΠΑΕ. Δεν έδωσε μετοχές στους Supporters (ένα τυπικό 5% στην αρχή, επειδή τον έκανε χρυσό ο Κασνακίδης) και δεν πρόκειται να το πράξει στη συνέχεια. Όχι από αγάπη και πάθος για την ΑΕΚ – αμφιβάλλω αν ξέρει κάποιες από τις μεταγραφές που έχουν γίνει – αλλά επειδή έχει επιχειρηματικά συμφέροντα (προπονητικό) που τον δεσμεύουν με τον σύλλογο. Επειδή κι αυτός δεν θέλει να πληρώνει ως μεγαλομέτοχος, ψάχνει για συμπαίκτη. Κάνει επαφές με διάφορους, κυρίως μέσω τρίτων, ελπίζοντας να βρει κάποιον με χρήμα και χρόνο για την ΑΕΚ.

Εδώ ανακύπτουν και κάποιες άλλες παράμετροι. Όπως οι σχέσεις της νυν διοίκησης με τον Νοτιά. Οσοι έχουν γνώση των σκέψεων που γίνονται από τον Νοτιά, θεωρούν πολύ πιθανό να τεθεί άμεσα θέμα προέδρου και διοικητικού σχήματος. Μη ξεχνάτε, πως η επιλογή Νοτιά για την ΑΕΚ ήταν ο Νίκος Θανόπουλος. Τον στήριξε αποδεχόμενος να γίνει αντιπρόεδρος και βάζοντας χρήματα στην ομάδα εκείνη τη περίοδο, έστω κι αν πάλι υπήρχαν καθυστερήσεις και προβλήματα.

Το οξύμωρο σχήμα είναι πως ο Παππάς που έχει επιβάλει πλέον τη δική του επιλογή (Αδαμίδης), δεν επιθυμεί να χρηματοδοτεί. Η ηρωική έξοδος που επιχειρεί μέσω της τελευταίας δήλωσης του, δείχνει πως θέλει να ξεκόψει. Το ερώτημα είναι πως θα παραμείνει βασικός μέτοχος ο Νοτιάς και διοικητική ηγεσία ο Αδαμίδης. Όταν ο πρώτος χρεώνει στον Αδαμίδη καψόνια σε διάφορα επίπεδα, επικοινωνιακά χτυπήματα και ντεμικές μεθόδους (δηλαδή, μηδενική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην εταιρεία, όπως έκανε σε μέρος της θητείας του και ο Νικολαΐδης).

Σημείο τριβής δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί και το προπονητικό κέντρο. Πρόβλημα για την ΑΕΚ από τη πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Ο Νοτιάς κρατά μουτράκια στον Αδαμίδη επειδή δεν δίνει το όνομα του πατέρα του και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη χρήση από την ΑΕΚ. Ο Αδαμίδης (ενεργώντας και για λογαριασμό του Παππά) δεν πληρώνει μία, κρατώντας αυτά τα χρήματα έναντι των υποχρεώσεων του Νοτιά. Που τη τελευταία φορά, έδωσε χρήματα που είχε στείλει κανονικά για να προχωρήσει το τρίτο γήπεδο, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες υποχρεώσεις του προς την ΠΑΕ.

Στη πορεία μας προέκυψαν και οι Supporters. Μια υπόθεση που είχε πολλά ερωτηματικά εξ αρχής και συνεχίζει να κινείται σε πέπλο μυστηρίου. Ο Νοτιάς πίστευε πως η ηγετική ομάδα των υποστηρικτών θα έβαζαν κάποια χρήματα ως τώρα. Υπολόγιζε πως αν ο καθένας από τους 20 έβαζε από 100.000 θα είχαν μαζευτεί τώρα 2 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της εταιρείας. Ως τώρα, το ποσό σύμφωνα με τον Κασνακίδη είναι 1,3 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τον Παππά και ελάχιστα από τον κόσμο.

Κατά άλλους, το ποσό μάλιστα είναι πολύ μικρότερο, λιγότερο και από το μισό. Ακόμα και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε για ποσό 2,45 εκατ. ευρώ, επειδή τόσο τους επιτρέπει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Βάσει του σημειώματος που κατέθεσαν, τόσο προβλέπεται το μετοχικό τους κεφάλαιο και με αυτό το ποσό θα συμμετέχουν στην ΑΕΚ. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για 50.000 έχουν πάει στην άκρη. Ίσως αν ευοδωθούν οι προσπάθειες, εισρεύσουν κεφάλαια στην χώρα, λάβουν κάποια επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, να μπουν με μεγαλύτερο ποσοστό. Όλα αυτά, ως τώρα είναι μόνο στα λόγια. Ο Παππάς δίνει μετοχές στα λόγια, το ομολογιακό δάνειο παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της ΑΕΚ και ο Νοτιάς είναι δυσεύρετος ακόμα και για δικούς του συνεργάτες.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι ξημερώνει για την ΑΕΚ. Το βασικό δεν είναι να παρακολουθούμε τους θυμούς και τα νευράκια των μετόχων της. Διότι, αυτό δεν έχει καμία σημασία και δεν εξυπηρετεί τίποτε ουσιαστικά. Το θέμα είναι να ξυπνήσουν, να συμπεριφερθούν ως ώριμοι επιχειρηματίες και να βρουν μια λύση που θα δίνει προοπτική στον σύλλογο. Η στοιχειώδης υποχρέωση που έχουν απέναντι στην ΑΕΚ, είναι να βρουν μια διάδοχη κατάσταση. Το να πετούν τις μετοχές στους Supporters, δεν είναι λύση. Το να μικραίνουν την ΑΕΚ για να φτάσει στα δικά τους μέτρα, επίσης. Τουλάχιστον, η ελπίδα είναι πως τα μαχαίρια που βγήκαν, μπορεί να ξυπνήσουν συνειδήσεις και να προκαλέσουν εξελίξεις. Ίσως και το μόνο που μπορεί να ελπίζει κάποιος.


Υ.Γ.: Μοιραίο είναι πως όλη αυτή η αναταραχή επηρεάζει μέγιστα τον σχηματισμό της νέας ομάδας. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Πως είναι δυνατόν η ΑΕΚ να βρίσκεται μια ανάσα από τον Χίλντεμπραντ και να συζητά παράλληλα με έναν αχαρτογράφητο Σουηδό. Πως είναι δυνατόν να εμφανίζεται τόσο ελαφρά τη καρδία, πως είναι απαραίτητες, σχεδόν προδιαγεγραμμένες οι πωλήσεις των Μάκου και Μανωλά για να αντικατασταθούν από κάποια ταλαντούχα παιδιά του Ηρακλή (Παπαστεριανό, Κατσικά) που μόλις και μετά βίας κατάφεραν να σώσουν την κατηγορία για την ομάδα τους. Όσο το ιδιοκτησιακό θα παραμένει τόσο νεφελώδες, τόσο ο μεταγραφικός προγραμματισμός θα θυμίζει ολοένα και λιγότερο ΑΕΚ.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πετρούνιας: «Το ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού»
Πετρούνιας: «Το ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού»
Τέσσερις οι υποψήφιοι προπονητές για την εθνική Ιταλίας (photos)
Τέσσερις οι υποψήφιοι προπονητές για την εθνική Ιταλίας (photos)
ΟΦΗ-Εργοτέλης 4-2: Τα γκολ και οι φάσεις της «μάχης» της Κρήτης! (video)
ΟΦΗ-Εργοτέλης 4-2: Τα γκολ και οι φάσεις της «μάχης» της Κρήτης! (video)
Η Formula 1 αρχίζει και οι μηχανές… ζεσταίνονται!
Η Formula 1 αρχίζει και οι μηχανές… ζεσταίνονται!
Τζανακόπουλος για Τουρκία: Είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
Τζανακόπουλος για Τουρκία: Είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, απειλεί με αιματοκύλισμα: Θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία!
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, απειλεί με αιματοκύλισμα: Θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία!
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης