Αυτά ισχύουν για την ευρωπαϊκή συμμετοχή και την οικονομική κατάσταση
SHARE

Αυτά ισχύουν για την ευρωπαϊκή συμμετοχή και την οικονομική κατάσταση

Από τη στιγμή που ήχησε η... καμπάνα της UEFA, έστω και με τη μορφή της αναστολής, όλοι νομίζω έχουν αρχίσει να κατανοούν αυτά που λέγαμε τόσο καιρό. Οτι δηλαδή τα νούμερα στον Παναθηναϊκό έχουν ξεφύγει και είναι ταυτόχρονα... απαγορευτικά για όνειρα, από τη στιγμή που βιώνουμε αυτήν την οικονομική κρίση -που όμοια της δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία μας- αλλά και εξαιτίας της πρωτοφανούς αδιαφορίας των μετόχων του συλλόγου.

Τα έχουμε ξαναπεί αλλά καλό θα είναι να σας τα επαναλάβω: το προβλεπόμενο έλλειμμα της φετινής χρονιάς είναι της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ στην καλύτερη των προβλέψεων. Εκ των οποίων τα 18 είναι απαραίτητα για να πληρωθούν οι παίκτες, το προπονητικό τιμ και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ.

Για να μη χρωστάς δηλαδή τίποτα ως ΠΑΕ και να ξεκινήσεις το καλοκαίρι από "ζερό", πρέπει να μπουν στην ομάδα 25 «χαρτιά». Απίθανο με τα τωρινά δεδομένα...

Η φετινή χρονιά βγαίνει πάντως και με λιγότερα. Πως; Αν μπουν στην ομάδα 15-18 εκατ. ευρώ. Γενικώς αν υπάρχει επαρκής ρευστότητα (cash flow) η χρονιά βγαίνει μέσω του διακανονισμού ή της μεταφοράς ορισμένων οφειλών που δεν είναι άμεσα απαιτητές στην επόμενη χρήση, στον επόμενο χρόνο.

Το πρόβλημα ασφαλώς δεν λύνεται έτσι, αντιθέτως διαιωνίζεται, ωστόσο, σε κρατά στη «ζωή» από τη στιγμή που δεν έχεις άλλη επιλογή.

Συνεπώς εάν μαζευτούν τα 15 «μύρια» (η εξασφαλιστεί το δάνειο απ' τον Πολέμη) η φετινή χρονιά μπορεί να βγει και δίχως αύξηση Μ.Κ., κουτσά-στραβά, αλλά βγαίνει.

Εάν δεν μπουν ή μπουν λιγότερα τι γίνεται; Στο χειρότερο σενάριο όλων, εάν δεν μπει τίποτα («ζερό»), ο Παναθηναϊκός καταστράφηκε. Εάν μπουν έστω τα 2,5 εκατ. ευρώ, τα χρωστούμενα για τα οποία ήχησε η καμπάνα της UEFA, η ομάδα παίρνει... παράταση ζωής! Ευτυχώς όχι μέχρι της 31 Μαρτίου, αλλά μέχρι τις 30 Ιουνίου (οπότε εξετάζεται η αδειοδότηση για την Ευρώπη από την UEFA) με τη διαφορά ότι για τα άλλα 5,5 εκατ. θα πρέπει να παρουσιαστεί πειστικό πλάνο και δεδομένα περικοπές στο μπάτζετ της νέας χρονιάς.

Ολα αυτά με ένα άσχημο πλην όμως ρεαλιστικό σενάριο, να μπουν δηλαδή μόλις 2,5 «μύρια» (που λογικά με το 1.8 του «Βγενό» αν τα βάλει και συνεισφέρει και κανένας άλλος από τους υπάρχοντες τίποτα, μαζεύονται...) και να μην πάρει το δάνειο ο Πολέμης.

Την ευρωπαϊκή ξεφτίλα τη γλιτώνεις, συνεπώς, και αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο δεδομένο που διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στην αντιπροσωπεία του «τριφυλλιού». Τη γλιτώνεις μέχρι το καλοκαίρι, αλλά πάντα θα έχεις πάνω απ' το κεφάλι σου τη «χατζάρα» της UEFA, τα χρέη να σε κυνηγούν, αλλά και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: ότι οι παίκτες σου θα είναι απλήρωτοι. Και μέχρι τώρα βάζουν "πλάτη" και μπράβο τους, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ούτε αφελής ότι θα βάζουν εσαεί...

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί, εκτιμώ ωστόσο ότι θα πρέπει να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, καθώς επίσης και να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά και (όσο γίνεται περισσότερο) ενημερωμένοι για την υφιστάμενη κατάσταση.

Υ.Γ.: Αναρωτιούνται πολλοί αφού είναι 25 το έλλειμμα δίχως Ευρώπη, με το Τσάμπιονς Λιγκ μια χαρά δεν θα είμαστε; Οχι ακριβώς, γιατί α)τα 25 πρέπει να πληρωθούν για να μην υπάρχουν ως χρέη, αλλιώς μεταφέρονται, β)τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να είναι λιγότερα από 20, άρα να είσαι «μέσα» άλλα 5 και γ) πρέπει να κάνεις και μεταγραφικό μπάτζετ.

Υ.Γ.1: Ο Παναθηναϊκός πέρυσι μείωσε το μπάτζετ του αισθητά γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Πούλησε τον Σισέ, άφησε ελεύθερο τον Ζιλμπέρτο κ.ο.κ. Και πήρε παίκτες με ελάχιστο κόστος και χαμηλά συμβόλαια τύπου Ζέκα. Το ίδιο είναι πιθανό (εάν δεν καλυφθεί όλο το 25άρι) να έχει ως... μονόδρομο και στο ερχόμενο καλοκαίρι, ακόμη κι αν βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Λέτο δυστυχώς βασικό υποψήφιο για το ρόλο του... Σισέ. Για αυτό (όχι μόνο για αυτό, αλλά πρώτα και πάνω απ' όλα) είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα αδύνατα δυνατά να παραμείνει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο της ομάδας. Διότι απέδειξε φέτος με εμφατικό τρόπο ότι μπορεί να πετύχει τον συνδυασμό «τρόμου», χαμηλό μπάτζετ και ανταγωνιστική ομάδα... 


Η… φόρα από τη Ρεάλ έφερε τρομερή ανατροπή για την Μπούντουτσνοστ!
Η… φόρα από τη Ρεάλ έφερε τρομερή ανατροπή για την Μπούντουτσνοστ!
Λεβαδειακός: Τέλος ο Σανίνο
Λεβαδειακός: Τέλος ο Σανίνο
Φαντομάδες και επίσημα!
Φαντομάδες και επίσημα!
Τζέφερσον: «Έτοιμος να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ»
Τζέφερσον: «Έτοιμος να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ»

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies