Ο καλπασμός, το άγχος και το φαινόμενο Σιμάο
SHARE

Ο καλπασμός, το άγχος και το φαινόμενο Σιμάο

Το να επαναλάβουμε ξεκινώντας, ότι ο Παναθηναϊκός πήρε μια ακόμα κρίσιμη και καθοριστική νίκη, προφανώς και δεν χρειάζεται. Αυτό πια είναι έτσι κι αλλιώς το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό από δω και πέρα.

Καθώς πλέον, κάθε νίκη, είναι και μαθηματικά, ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός καλπάζει κυριολεκτικά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και μοιάζει να το πιστεύει και ο ίδιος ότι μπορεί πια, που είναι ίσως και το σημαντικότερο σ’ αυτή την ιστορία.

Απλά ο Παναθηναϊκός, με αυτή την νίκη, ολοκλήρωσε αυτό που στην Παιανία αποκαλούσαν «μίνι-Γολγοθά». Το διάστημα δηλαδή με τα συνεχόμενα παιχνίδια Τετάρτη - Κυριακή. Το ότι ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε αυτό το σύνολο αγώνων με νίκη, ασφαλώς και είναι ένα τεράστιο αβαντάζ γι’ αυτόν. Ακριβώς γιατί πια, έχει την άνεση και χρονικά και ψυχολογικά, να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για κάθε παιχνίδι, αφού δεν έχει άλλες υποχρεώσεις, εκτός από ένα αγώνα την εβδομάδα για το πρωτάθλημα.

Κι αυτό το παιχνίδι όμως, το σημερινό με την Δράμα δηλαδή, επιβεβαίωσε, πως ο Παναθηναϊκός κρατάει πια μόνος του την τύχη του στα χέρια του. Στα χέρια του, στο καθαρό μυαλό του και κυρίως στον προσανατολισμό όλου του οργανισμού που λέγεται Παναθηναϊκός, σε ένα και μόνο στόχο. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Απ’ αυτή την άποψη, από το παιχνίδι με την Δόξα, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να κρατήσει μόνο την πολύτιμη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Αλλά να δει και διαπιστώσει μερικά πράγματα ακόμα, που στην συνέχεια θα του φανούν αρκετά χρήσιμα.

Η νίκη που πήρε ο Παναθηναϊκός ήταν όντως απ’ αυτές που λέμε αγχωτικές νίκες. Κι αυτό όχι γιατί πιέστηκε, ζορίστηκε ή κινδύνεψε από την Δόξα. Αλλά γιατί πιέστηκε, ζορίστηκε και κινδύνεψε από την… δική του απόδοση.

Κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός. Εντάξει, το πήρε το παιχνίδι, δεν του κόστισε η μέτρια μέρα των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών του, δεν του κόστισαν ούτε κάποιες επιλογές που αν δεν υπήρχε πρόβλημα τραυματισμού ή αντικειμενικής αδυναμίας δεν μπορεί να αιτιολογηθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να το επαναλάβει χωρίς κόστος.

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, ήταν ένα και το αυτό, το… γνωστό πλέον. Ο χώρος του κέντρου. Που όχι απλά είχε μόνο τον Σιμάο να κόβει και να προσπαθεί να δημιουργήσει ως συνήθως, αλλά κυριολεκτικά δεν συμμετείχε στο παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Αποτέλεσμα, αν γινόταν κάτι, να οφειλόταν μόνο στις ατομικές προσπάθειες του Κουίνσι, που ήταν και χθες εντυπωσιακός. Πράγμα που έγινε άλλωστε και στην φάση του μοναδικού γκολ του Παναθηναϊκού.

Ειλικρινά δεν ξέρω τον λόγο, αλλά να έχεις το καλύτερο αντικειμενικά κέντρο του πρωταθλήματος και να το χαλάς από μόνος σου, δεν βρίσκω τον λόγο. Εκτός κι αν υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα για τον Βιτόλο που δεν το γνωρίζουμε.

Και φυσικά αν μια φορά χρειαζόταν ή φαινόταν να έλειπε ο Βιτόλο στην διάρκεια του αγώνα, φαινόταν και φώναζε περισσότερο αναγκαία η χρησιμοποίησή του μετά το 0-1, εκεί που ουσιαστικά ήθελες να κλειδώσεις το παιχνίδι, να πάρεις με συνοπτικές διαδικασίες το τρίποντο και να φύγεις.

Φυσικά όλα αυτά, είναι τόσο προφανή, που πιστεύω ότι και ο Φερέιρα τα έβλεπε, απλά είχε κάποιους λόγους που μόνο ο ίδιος ξέρει, που έκανε διαφορετικές επιλογές.

Πιθανόν η κούραση, πιθανόν ο προγραμματισμός που είχε στο μυαλό του για τα συνεχόμενα αυτά παιχνίδια, πιθανόν οτιδήποτε άλλο.

Εν πάση περιπτώσει να μην το πολυκουράζουμε πλέον, πόσο μάλλον που δεν κόστισε κιόλας πρακτικά. Απλά σαν ποδοσφαιρική περιγραφή των όσων είδαμε, έχει μόνο κάποια σχετική αξία η όλη κουβέντα.

Από κει και πέρα, υπάρχει φυσικά και ο επίσης ποδοσφαιρικός αντίλογος, Που λέει και σωστά, πως αν μια ομάδα ακόμα και με τέτοιες εμφανίσεις ή και… ανορθογραφίες, έστω, στην διαχείριση του αγώνα, παίρνει την νίκη και τους τρεις βαθμούς, πάει να πει πως και το έχει και μπορεί και το δούλεψε και το δικαιούται. Κι απ’ αυτή την άποψη, Φερέιρα και παίκτες, πιστώνονται μια ακόμα αγωνιστική που τελειώνει με αγωνιστικό και βαθμολογικό όφελος για τον Παναθηναϊκό.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα για τον Παναθηναϊκό. Η επανεμφάνιση του Λάζαρου, που πάντως για να ενταχθεί και πάλι ομαλά στην ομάδα, χρειάζεται λεπτά συμμετοχών σε πιο… άνετα από πλευράς εξέλιξης για τον Παναθηναϊκό και πιο… ανοικτά σαν εικόνα μέσα στο γήπεδο.

Ακόμα. Το άστρο, η φόρμα ή η ικανότητα του Καρνέζη, είναι όντως εντυπωσιακή. Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται και για τα τρία. Και το αξίζει όντως το παιδί.

Τέλος. Αυτό που συμβαίνει με τον Σιμάο, δεν έχει προηγούμενο. Ο άνθρωπος όχι μόνο κάνει συνεχόμενα συγκλονιστικά παιχνίδια, αλλά δείχνει να μην επηρεάζεται, ούτε καν όταν η ομάδα συνολικά δεν είναι σε καλή μέρα και οι συμπαίκτες του δίπλα του δεν βοηθάνε και δεν συμμετέχουν όσο πρέπει στο παιχνίδι. Ίσα-ίσα που ακόμα και τότε, λες και πατάει ακόμα περισσότερο γκάζι και βγάζει πολλαπλή ενέργεια μέσα στο γήπεδο, καλύπτοντας με εντυπωσιακά αποτελεσματικό τρόπο και τα κενά των συμπαικτών του.

Δεν ξέρω ποια είναι τα ασφαλή κριτήρια που βγάζουν τον MVP μιας χρονιάς σε μια ομάδα, αλλά αν πάντως ένα από τα κριτήρια είναι η διάρκεια και η σταθερότητα, τότε ο Σιμάο μακράν κερδίζει τον σχετικό τίτλο μέχρι στιγμής.

Και κάτι ακόμα σαν φινάλε. Ο Φερέιρα είχε απόλυτο δίκιο, που στις δυσκολίες του παιχνιδιού,. Συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του αμέσως μετά την λήξη του αγώνα και τον αγωνιστικό χώρο του Καυτανζογλείου. Όντως. Δεν γίνεται να παιχθεί ποδόσφαιρο αξιώσεων σε τέτοιους αγωνιστικούς χώρους. Και ειδικά όταν θέλεις να παίξεις με την μπάλα κάτω. Δεν ξέρω τι θα γίνει, νομίζω πρακτικά τίποτε. Αλλά πάντως έτσι κι αλλιώς το γεγονός είναι απαράδεκτο. Όπως για μένα, απαράδεκτο είναι να ενοχλεί και να αναγκάζει να το επισημαίνουν μόνο οι ξένοι που βρίσκονται στο ποδόσφαιρό μας, ακριβώς γιατί έχουν συνηθίσει διαφορετικά. Θεωρητικά, θα έπρεπε να ενοχλεί το ίδιο και τους Ελληνες προπονητές και ποδοσφαιριστές.

Η «Πράσινη Ώρα» με Νικολογιάννη-Μπαρούνη στις 16:00
Η «Πράσινη Ώρα» με Νικολογιάννη-Μπαρούνη στις 16:00
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Έφτασαν στη Μαδρίτη οι «πράσινοι» (photos+videos)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Έφτασαν στη Μαδρίτη οι «πράσινοι» (photos+videos)
Shopping therapy με την Αθηνά Κοΐνη (photos, video)
Shopping therapy με την Αθηνά Κοΐνη (photos, video)
Τον έκραξαν να μην χρησιμοποιεί κινητό όταν οδηγεί και εκείνος αδιαφόρησε. Μετά από λίγο όμως...
Τον έκραξαν να μην χρησιμοποιεί κινητό όταν οδηγεί και εκείνος αδιαφόρησε. Μετά από λίγο όμως...


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies