Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας
SHARE

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για την αλλαγή στον προεδρικό θώκο του ΠΑΟΚ και τις δυσκολίες που θα συναντήσει μπροστά του ο Ζήσης Βρύζας από εδώ και στο εξής…

Το μεγάλο ερωτηματικό στην μετά Ζαγοράκη ημέρα του ΠΑΟΚ είναι το αν θα μπορέσει ο Βρύζας να συσπειρώσει τους οπαδούς της ομάδας έτσι ώστε να αντέξει. Σήμερα, ούτε τυχαία μίλησε για παρουσία του τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, ούτε τυχαία έκανε αναφορά για το τι έχει διδάξει η ΠΑΟΚτσήδικη ιστορία γύρω από τους προέδρους του ΠΑΟΚ. Ένας που να έφυγε νορμάλ δεν έχει καταγραφεί.

Ο Ζαγοράκης αποχώρησε με θετικό πρόσημο, άρα το έργο του Βρύζα θα έχει πετύχει αν καταφέρει να διατηρήσει τον ΠΑΟΚ εκεί που τον πήρε και να εξελίξει τη λειτουργία του. Μέσα σε ένα τόσο άσχημο περιβάλλον – κυρίως της αγοράς – αλλά και με ένα κλονισμένο κοινό της ομάδας, πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο;

Κακά τα ψέματα, μόνο εύκολο δεν είναι για τον Βρύζα το έργο που έχει αναλάβει. Πρώτα απ όλα, υπάρχουν χρέη τα οποία ακόμη βαραίνουν τον ΠΑΟΚ και μάλιστα, κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν για μετά τον Ιούλιο έτσι ώστε η ΠΑΕ να αδειοδοτηθεί.

Για να πετύχει το εγχείρημα, η διοίκηση Βρύζα θα πρέπει πρώτον να πείσει το κοινό πως πρέπει να στηρίξει, να μην υπάρχει η χασούρα που προβλέπεται στα έσοδα λόγω της κρίσης και ταυτόχρονα σε μία νεκρή αγορά, να βρει νέους οικονομικούς πόρους. Βοήθα Παναγιά μου.

Το μόνο θετικό είναι πως επιστρέφει στα χέρια του ΠΑΟΚ η μπουτίκ, ένα κομμάτι που η προηγούμενη διοίκηση έκανε τεράστια λάθη. Αν αλλάξει η δομή της, αν η συμφωνία με την εταιρία αθλητικής ένδυσης είναι νορμάλ, τότε υπάρχει η ελπίδα να μπει ένα σοβαρό ποσό στο ταμείο της ΠΑΕ. Όμως αυτή τη στιγμή, δεν εμφανίζεται από πουθενά αλλού μία καλύτερη προοπτική στα οικονομικά όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για καμία ελληνική ΠΑΕ. Πόσο μάλλον σε μία που βρίσκεται και υπό τη στενή παρακολούθηση της ΟΥΕΦΑ.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει και αυτό πρέπει άπαντες να το κατανοήσουν. Από τον πιο πιτσιρικά οπαδό της ομάδας μέχρι και αυτόν που είναι στα πρόθυρα του αλτσχάιμερ.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προοδεύσει με αργά αλλά σταθερά βήματα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιος να βάλει χρήματα. Εγώ έχω πάψει να ελπίζω σε κάτι τέτοιο εδώ και καιρό και απλά η άποψή μου αυτή σφραγίζεται ακόμη καλύτερα με γεγονότα όπως τα χθεσινά.

Πάμε και στον Ζαγοράκη. Ο τρόπος που έφυγε δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Απλά νομίζω πως πλήρωσε την εσωστρέφειά του και την υπερβολική δημοκρατία που επέβαλε στον ΠΑΟΚ. Πλήρωσε και το ότι είναι ένας άνθρωπος κλειστός, απόμακρος από την κοινή γνώμη, που επηρεάζεται εύκολα από πράγματα που άλλους δεν θα τους άγγιζαν.

Το πρόσημο της παρουσίας Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ είναι θετικό. Πήρε μία ομάδα καρναβάλι και παρέδωσε μία ανταγωνιστική ομάδα, με υποδομές και προπονητικό κέντρο.

Δεν μπόρεσε να βρει λύσεις στο οικονομικό, παρασύρθηκε αρκετές φορές σε λάθος τάιμινγκ, αλλά όπως και να χει, ο ΠΑΟΚ ξαναέγινε ΠΑΟΚ στα χέρια του.

Θυμάμαι το πρώτο του παιχνίδι σαν πρόεδρος του ΠΑΟΚ, εκείνο το φιλικό που έδωσε η ομάδα εναντίον της Μπραουσβάινγκ. Επειδή ήμουν από τους ελάχιστους που το έζησα εκείνο το 7-0, είναι και η εικόνα που έχω για το από πού ξεκίνησε αυτή η ομάδα και που έφτασε.

Ας πάψουμε να είμαστε αχάριστοι, ας αναγνωρίσουμε κυρίως τα θετικά από τα λάθη και ας του δώσουμε αυτό που αξίζει στο πάνθεον της ιστορίας της ομάδας. Χάρη, δεν του κάνουμε. Προφανώς και το αξίζει.

Κλείνοντας, θα πρέπει να κάνω και μία αναφορά στον ρόλο των ΜΜΕ στην εποχή Ζαγοράκη και σε αυτή που ξεκίνησε σήμερα με τον Ζήση Βρύζα στην ηγεσία της ΠΑΕ.

Ο τρόπος λειτουργίας τους, αν συνεχιστεί κατ αυτόν τον τρόπο, θα αποβεί καταστροφικός για τον ΠΑΟΚ. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη φθορά που προκαλούν στα πρόσωπα, αλλά στον ίδιο τον σύλλογο.

Η ευκολία που ξεστομίζονται ανακρίβειες, το πώς ο κάθε ανώνυμος μπορεί να σπιλώνει συνειδήσεις, ο τρόπος που ο κάθε ερασιτέχνης παραγωγός αναφέρεται στον σύλλογό μας, είναι στοιχεία που μειώνουν τον ΠΑΟΚ κυρίως στα μάτια των οπαδών του.

Η φθορά είναι τεράστια και τη σημειώνω γιατί την βιώνω. Εγώ άλλον ΠΑΟΚ γνώρισα, με άλλη νοοτροπία μεγάλωσα και αλλού βλέπω να οδηγείται το πράγμα.

Μέσα στις στρατηγικές της νέας διοίκησης, θα πρέπει να είναι και το τέλος της εποχής της ασυδοσίας των ΜΜΕ. Αν ένας εκδότης ή ένας ιδιοκτήτης ραδιοφώνου δεν έχει χρήματα να πληρώσει κάποιον σοβαρό επαγγελματία, αυτό δεν θα πρέπει να βαραίνει τον ΠΑΟΚ, αλλά τον ίδιο. Απλά είναι τα πράγματα.

Ελένη Τοπαλούδη: Αίτημα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να βρεθεί το τρίτο πρόσωπο
Ελένη Τοπαλούδη: Αίτημα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να βρεθεί το τρίτο πρόσωπο
Live Chat Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός
Live Chat Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός
The 2Night Show: «Ο Χάρης είναι καλύτερος από εμένα, έπεσε στην ατυχία να έχει πατέρα τον Πάριο...»
The 2Night Show: «Ο Χάρης είναι καλύτερος από εμένα, έπεσε στην ατυχία να έχει πατέρα τον Πάριο...»
Τρομερή Εφές, έκανε «σκόνη και θρύψαλα» την Μπούντουτσνοστ!
Τρομερή Εφές, έκανε «σκόνη και θρύψαλα» την Μπούντουτσνοστ!


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies