Τα τρία Πιτ-Μπούλ
SHARE

Τα τρία Πιτ-Μπούλ

Χαίρετε κύριοι


Με μια πειστική εμφάνιση που δίνει ελπίδες στον κόσμο του συλλόγου για τη συνέχεια ο Παναθηναϊκός εξαργύρωσε την καλή πορεία που έχει κάνει μέχρι σήμερα παίρνοντας το προβάδισμα των 5 βαθμών.

Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο άθλημα και πολλές φορές αν διαχειριστείς σωστά κάποιες ατυχίες μπορεί να έχεις σημαντικά οφέλη. Μέσα σε αυτήν την πρόταση κρύβεται η πορεία που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός. Έχουμε πει πολλές φορές πως η απουσία επιθετικών οδήγησε τον Φερέιρα στην απελευθέρωση του Λέτο. Με τη χρησιμοποίηση του Αργεντίνου στην κορυφή και την αποτελεσματικότητα και την προσαρμογή που ο ίδιος επέδειξε, βγήκε εις πέρας ένα σημαντικό διάστημα. Μετά το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης ήταν φανερό πως κάποια βασικά γρανάζια είχαν κλατάρει και δεν μπορούσε η ίδια ποδοσφαιρική λογική να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Στο Αγρίνιο ήρθε ο τραυματισμός του καλύτερου αμυντικού του. Με την εικόνα που είχε η άμυνα των πρασίνων η λογική έλεγε πως χωρίς τον Μπουμσόνκ στο κέντρο της άμυνας και με πεσμένους τους Ζεκά, Λέτο, Κουίνσι, έρχεται η κατάρρευση. Την επόμενη έγραψα κείμενο στο Onsports με τίτλο «Να γίνει ταχυδακτυλουργός». Εξηγώντας το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα, επισήμανα το πόσο δυσκολεύτηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού να δώσει ήρεμη κυκλοφορία και σίγουρη κατοχή στο Αγρίνιο ενώ στην τελευταία παράγραφο έγραψα πως είναι μονόδρομος η οπισθοχώρηση Κατσουράνη και η ενεργοποίηση του Βιτόλο.

Ο Φερέιρα έδειξε ευελιξία και πως αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται η ομάδα του. Έκανε το αυτονόητο αλλά πολλές φορές στο ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο να δεις να επικρατεί το αυτονόητο. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Πορτογάλος είδε να παίρνει πολλά από αυτήν την κίνηση. Το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο αλλά και η σιγουριά που προσφέρει ο Κατσουράνης στην άμυνα, του δίνουν τη δυνατότητα ήρεμα και με ασφάλεια να ψάξει τρόπο να βγάλει την ομάδα του από την επιθετική κρίση. Το βασικό όμως για να χτίσεις στο ποδόσφαιρο είναι η αμυντική ηρεμία και για μια ομάδα που επιτίθεται η σίγουρη κατοχή. Αυτά τα στοιχεία τα βρήκε και προσπαθεί να δουλέψει ένα δεύτερο πλάνο για να αποκτήσει η ομάδα του την χαμένη της επιθετική ενέργεια.

Στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό ο Φερέιρα ξεκίνησε από την αρχή τον Ζεκά σε ρόλο κεντρικού χαφ και τον Τοτσέ επιθετικό. Ο Πορτογάλος έχει αποδειχθεί πολυεργαλείο. Πάντοτε θετικός στο αμυντικό του ρόλο και πολύ καλός στο να δημιουργεί ρήγματα και να ξεκινά επιθέσεις με τους Λέτο, Κουίνσι όταν η μπάλα  βρίσκεται στην τελευταία γραμμή που αμύνεται ο αντίπαλος. Οι αντίπαλες ομάδες όμως τον Παναθηναϊκό τον έχουν μάθει και πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις άμυνα που θα παίξει τους γρήγορους εκρηκτικούς μεσοεπιθετικούς του στο ύψος της σέντρας. Το γεγονός αυτό είναι και ένας από τους λόγους που έχει κολλήσει επιθετικά ο Παναθηναϊκός. Ο Ζεκά επειδή στερείται φαντασίας του καθαρού δημιουργού, (δεν έχει έμφυτη την ατομική ενέργεια ούτε την πάσα εν στάση) είναι ο ποδοσφαιριστής που επιθετικά περιορίστηκε περισσότερο. Στην διάρκεια αρκετών παιχνιδιών ο Φερέιρα τον έφερε κεντρικό χαφ. Με τον Λεβαδιακό αποφάσισε να τον ξεκινήσει από την αρχή. Στο νέο του ρόλο πάτησε περισσότερες φορές την αντίπαλη περιοχή αλλά δημιουργικά δεν μπορεί να πει κανείς πως έδωσε πολλά πράγματα. Μόνο που παίζοντας ο Παναθηναϊκός με Βιτόλο, Σιμάο, Ζεκα στον άξονα ήταν αδύνατον για την αντίπαλη ομάδα να βρει έστω και ένα μικρό χρόνο ήρεμου ελέγχου του παιχνιδιού. Μιλάμε για τρία πίτ-μπουλ.

Φυσικά αν ο Ζεσουνάλντο είχε διαθέσιμο τον Νίνη πιθανότατα αυτό το πείραμα να μην χρειαζόταν. Όπως όμως είπαμε οι επιλογές του είναι λίγες και προσπαθεί να πάρει ότι γίνεται περισσότερο. Ουσιαστικά στο δεύτερο γύρο ξεζουμίζει το ρόστερ του. Επειδή ο ίδιος διέκρινε τη διαφορετική αντιμετώπιση που προέκυψε από το διάβασμα του παιχνιδιού της ομάδας του αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον Τοτσέ. Ο Ισπανός έχει δεχτεί πολύ κριτική, έχει χαμηλό ταβάνι όμως είναι φανερό πως ξέρει να παίζει τη θέση και σε όλα τα παιχνίδια που αγωνίζεται έχει καθαρές ευκαιρίες. Η παρουσία του δίνει και ελευθερία στον Λέτο να παίζει όπου του γουστάρει και να πηγαίνει όπου θεωρεί πως μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα. Από τη στιγμή που οι αντίπαλοι παίζουν τον Παναθηναϊκό πιο χαμηλά, αν ο Φερέιρα παίξει χωρίς σέντερ φορ με επιθετικό τον Λέτο όταν αυτός θα βγαίνει χαμηλά ή στο πλάι για να παίρνει μπάλα η περιοχή θα είναι άδεια. Έτσι και  χρησιμοποιήσει τον Τοτσέ με τον Ζεκά δεξιά, ο Παναθηναϊκός θα ανοίξει στα δύο, θα παίξει καθαρό 4-4-2 και θα έχει ένα χαφ λιγότερο από τον αντίπαλο. Όπως δηλαδή έγινε στη Νέα Σμύρνη με τους Ρόβα, Σαμαρά, Ομο να έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα. Στα παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται σέντερ φορ αποδεικνύεται πως η ιδανική διάταξη (μέχρι να επιστρέψουν οι Νίνης, Χριστοδουλόπουλος που ανάλογα την κατάστασή τους μπορεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα) είναι με τον Ζεκά στο κέντρο και ελεύθερους χωρίς περιορισμούς τους Λέτο, Κουίνσι. Βλέπεται όταν έχεις αυτήν την τριάδα στο κέντρο μικραίνουν και όλοι οι χώροι. Θα είναι ελάχιστα τα παιχνίδια που θα χρειαστεί να παίρνει βοήθειες χαμηλά ο Παναθηναϊκός και από τα εξτρέμ  και σε αυτά λογικά δεν θα χρησιμοποιείται από την αρχή ο Τοτσέ οπότε ο Παναθηναϊκός θα κερδίζει παίκτη στο κέντρο. Με τα τρία πίτ-μπουλ όμως στη μάχη αφήνεις τα δύο άλογα σου (Κουίνσι, Λέτο)να αλωνίζουν. Ο Φερέιρα σήμερα θα είναι διπλά χαρούμενος γιατί εκτός από το +5 που κεφαλαιοποίησε είδε ξεκάθαρα πως το plan b δουλεύει.

Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies