Τι έδειξε η Νέα Σμύρνη
SHARE

Τι έδειξε η Νέα Σμύρνη

Χαίρετε κύριοι

Ο Πανιώνιος πήρε μια μεγάλη πρόκριση σε ένα παιχνίδι που και οι δύο ομάδες πρέπει να πάρουν και να αφήσουν πράγματα. Σε σχέση με τον προ μηνός αγώνα πρωταθλήματος η διαφορά και των δύο ομάδων ήταν φανερή.

Στον Μάντζιο πιστώνεται πως παρότι έχασε τον Κουμόρτζι κατάφερε να βρει ένα σχέδιο που του δίνει καλύτερη αμυντική λειτουργία, συνοχή στο κέντρο και μεγαλύτερα νούμερα κατοχής μπάλας. Ο Πανιώνιος έπαιξε 4-3-3 και είχε σαν πρωταγωνιστές τους τρεις κεντρικούς του χαφ.

Απέτυχε το πείραμα Λέτο πίσω από Τοτσέ

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι Σαμαράς, Ρόβας, Όμο, πήραν ένα αβαντάζ από την επιλογή του Φερέιρα να χρησιμοποιήσει τον Τοτσέ. Δεν θέλω να αδικήσω τον Πορτογάλο τεχνικό δεν ήταν παράλογη η σκέψη του. Πιθανότατα γνωρίζοντας πως παίζοντας με δίδυμο Βιτόλο, Σιμάο ο Παναθηναϊκός χάνει σε ανάπτυξη και να ήθελε να τονώσει την επίθεση βάζοντας τον Ισπανό στράικερ. Επίσης, γνώριζε μέσα του πως τον έχει αδικήσει που δεν τον έβαλε λεπτό με την Κέρκυρα μετά το γκολ στο Αγρίνιο.

Οι περισσότεροι θα γράψουν πως ο λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν ήταν επιθετικός οφείλεται στην παρουσία δύο καθαρών αμυντικών χαφ. Σίγουρα το γεγονός αυτό παίζει το ρόλο του, άλλωστε για να κερδίσεις κάτι στο ποδόσφαιρο νομοτελειακά χάνεις σε κάτι άλλο. Ο προπονητής οφείλει να δει τα συν και τα πλην της κάθε επιλογής, να αξιολογήσει τι χρειάζεται την κάθε χρονική στιγμή η ομάδα του και να κάνει τις επιλογές του. Στην πράξη η χρησιμοποίηση του Τοτσέ έδωσε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ κέντρου και επίθεσης. Η εντολή στον Λέτο να παίξει λίγο πιο πίσω, δεν μπόρεσε ποτέ να δώσει τριάδα στο κέντρο του Παναθηναϊκού γιατί ο Αργεντίνος δεν ξέρει να λειτουργεί ως τρίτος χαφ. Οπότε οι Ομο, Σιόβας, Ρόβας είχαν πάντοτε αριθμητικό πλεονέκτημα και βοήθησαν στο να καλύψουν πολλούς χώρους και να βοηθήσουν συμπαίκτες τους στα μαρκαρίσματα. Θεωρώ πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τον Παναθηναϊκό αν έμενε τελευταίος παίκτης ο Λέτο και πίσω του έπαιζε ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κεντρικό χαφ.

Έμαθαν τον Λέτο

Πέρα από το γεγονός αυτό, είναι φανερό πως ο καιρός του αιφνιδιασμού έχει περάσει όπως και ότι οι τρεις κομβικοί παίκτες στην αρχική πορεία του Παναθηναϊκού κάνουν κοιλιά. Και τα δύο φυσιολογικά και αναμενόμενα. Στην αρχή οι στόπερ και οι προπονητές δεν είχαν μάθει το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον σέντερ φορ Λέτο και τον φύλαγαν λες και μάρκαραν τον Σισέ.

Όπου και να πήγαινε τον κυνηγούσαν οι στόπερ. Με το που τους ανέβαζε στη σέντρα ήταν δεδομένο πως η αντίπαλη άμυνα θα είχε πρόβλημα. Πλέον παίρνει τη μπάλα, γυρνάει με μούρη στην αντίπαλη εστία και βλέπει μπροστά του στρατό. Σε αυτό το σημείο ο Φερέιρα έχει προδοθεί από τον Ρούντολφ.

Με τον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός θα ήταν ιδανικό στην περίοδο προσαρμογής των αντιπάλων στο παιχνίδι του Λέτο να εμφάνιζε έναν επιθετικό που θα μπορούσε να εναλλάσσεται σε κορυφή και άκρα με τους Λέτο, Κουίνσι. Ο Ρούντολφ πιθανότατα επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα με τους προσαγωγούς είναι πολύ βαρύς και δεν έχει δώσει ούτε μια ντρίπλα. Όταν παίζει στην κορυφή τον προδίδουν οι δυνάμεις του και δεν μπορεί να φύγει στην πλάτη στην άμυνα, ενώ στο πλάι κόβεται χωρίς τάκλιν από τον αντίπαλο αριστερό μπακ.

Ο Κατσουράνης στόπερ

Οι περισσότεροι θα εστιάσουν στην κάθετη που λείπει όταν δεν παίζει στο κέντρο ο Κατσουράνης. Σίγουρα και αυτό παίζει το ρόλο του. Στη Νέα Σμύρνη όμως είδαμε πως ακόμα και σαν στόπερ και την περιοχή την πάτησε στα στημένα αλλά και δύο επικίνδυνες πάσες ευφυΐας έβγαλε. Η πραγματικότητα είναι πως μιλάμε για μια διαφορετική κατάσταση.  Ο Φερέιρα πρέπει να καλύψει την απουσία του Μπουμσόνκ, αλλά και να συνεχίσει η ομάδα του να κερδίζει χωρίς ο Λέτο να είναι σε θέση να κάνει τα όργια του πρώτου γύρου, με τον Κουίνσι να βγάζει συνεχώς με μικρότερη διάρκεια τις αρετές του στο γήπεδο και με τον Ζεκά να μην κινείται πλέον σε όλους τους χώρους σαν δαιμονισμένος.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά για μένα είναι θετικό που σε δύο παιχνίδια χωρίς Μπουμσόνγκ  δεν δέχτηκε τέρμα και σε αυτό το διάστημα ο Φερέιρα είδε πως ο Βιτόλο είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να του δώσει πολλά πράγματα από εδώ και πέρα και πως ο Κατσουράνης παίζοντας στο κέντρο της άμυνας βρίσκεται σε χώρους που δύσκολα τους καλύπτει ο στόπερ. Δεν ξέρω σε πόσα παιχνίδια θα παίξει σέντερ μπακ από εδώ και πέρα ο Κατσουράνης, είμαι σίγουρος όμως πως αν γυρίσει στόπερ έχει στο νερό άλλα 3 καλά γεμάτα πρωταθλήματα.

Είναι ψύχραιμος αντιλαμβάνεται πως θα εξελιχθεί μια φάση και ξέρει να χαλάει τις επιθέσεις των αντιπάλων ακόμα και με την τοποθέτησή του. Δίπλα του είδαμε τον Μπιάρσμιρ να βγάζει με ηρεμία και αξιοπρέπεια ένα παιχνίδι που είχε ένταση ενώ παρότι ο Πανιώνιος προσπάθησε να πιέσει ψιλά η μπάλα έβγαινε εύκολα από την περιοχή στο ύψος της σέντρας (σε αντίθεση με το παιχνίδι στο Αγρίνιο) . Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ήταν από εκεί και πέρα. Η μπάλα δεν πήγαινε εύκολα στην επίθεση και όταν αυτό γινόταν αυτός που είχε την μπάλα δεν έβρισκε πάσες..

Η μόνιμη τρύπα

Όπως είπαμε και στο ξεκίνημα ο Πανιώνιος στο κέντρο είχε αβαντάζ. Το οποίο έγινε μεγαλύτερο με την ευκολία που ο Σκέμπρι τρίπλαρε τον Σπυρόπουλο. Ο Μάτζιος εκτός από τον Κουμόρτζι έχει χάσει και όλους τους παραγωγικούς χαφ του. Ήταν φανερό πως από τον Πανιώνιο έλειπε η τελική πάσα, ο ποδοσφαιριστής που θα αξιοποιήσει το αβαντάζ που έχει δώσει στον Πανιώνιο η υπεροπλία στο κέντρο, αλλά και τον αξιόλογο φορ Κούτσι. Δεν ξέρω πώς θα λύσει από εδώ και πέρα το δημιουργικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ομάδα του, με τον Παναθηναϊκό όμως τη λύση την πρόσφερε ο Σπυρόπουλος. Ειδικά από το δεύτερο ημίχρονο και μετά ήταν φανερό πως προσπαθούσε να φέρει το παιχνίδι στην πλευρά του Σκέμπρι και αυτός όποτε την έπαιρνε δημιουργούσε ρήγμα ή έπαιρνε στημένο.

Πραγματικά όταν βλέπεις παιχνίδι του Παναθηναϊκού θεωρείς πως το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι ο αριστερός μπακ να κόψει τον αντίπαλο δεξί εξτρέμ.

Το σίγουρο είναι πως από εδώ και πέρα οι δύο προπονητές έχουν πολλή δουλειά. Ο Μάντζιος πρέπει να κρατήσει τη συσπείρωση και την αυτοπεποίθηση που φέρνει στην ομάδα του αυτή η επιτυχία. Η τριάδα Ομο, Ρόβα, Σαμαράς φαίνεται πως μπορεί να του δώσει πολλά πραγματα στη συνέχεια και τουλάχιστον από πλευράς κατοχής μπάλας και αμυντικής συνοχής να καλυφθεί η απώλεια του Κουμόρτζι.

Θα πρέπει όμως να βρει με ποιον ποδοσφαιριστή θα κάνει δίδυμο τον Σιόβα,  καθώς εκτός απροόπτου χάνει τον Τσότσαλιτς και σπάει ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα του πρωταθλήματος. Ενώ θα χρειαστεί πολύ δουλειά στις προπονήσεις για να καταφέρει να κάνει τον Πανιώνιο δημιουργικό. Την ομάδα της Νέας Σμύρνης τη φαντάζομαι ομάδα του 1-0 στο δεύτερο γύρο.

Πολλούς λόγους για να προβληματίζεται έχει ο Φερέιρα. Ο ίδιος φαίνεται πως κατάλαβε ότι η ενδεκάδα που κέρδισε στην Τούμπα του έδωσε ό,τι μπορούσε και τώρα χρειάζεται στην ομάδα να μπουν πράγματα για να καλυφθούν αυτά που χάθηκαν. Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος θα χρειαστεί να λειτουργήσει σαν ταχυδακτυλουργός, καθώς δεν έχει περιθώρια λάθους. Είμαι σίγουρος πως όλα γι' αυτόν θα ήταν πιο εύκολα αν είχε έτοιμο τον Νίνη. Οι πάσες από τον άξονα δεν θα έλειπαν και δεν θα υπήρχε λόγος να φύγει ο Κατσουράνης από το κέντρο της άμυνας. Πλέον πρέπει να αποφασίσει τι προτιμά να χάσει: Τις κάθετες πάσες του Κατσουράνη ή την αμυντική σοβαρότητα και την ήρεμη αμυντική λειτουργία. Αν ο Κατσουράνης πάει στο κέντρο η αμυντική τετράδα που θα δημιουργηθεί στην άμυνα φαντάζει έτοιμη για βραβείο bloopers.

Ολυμπιακός: Ιστορικό βράδυ με… διπλό επίτευγμα για τον Πρίντεζη!
Ολυμπιακός: Ιστορικό βράδυ με… διπλό επίτευγμα για τον Πρίντεζη!
«Τρέλα» Μαρινάκη στον Ολυμπιακό: Έδωσε πριμ μισό εκατομμύριο!
«Τρέλα» Μαρινάκη στον Ολυμπιακό: Έδωσε πριμ μισό εκατομμύριο!
Μαρτίνς: «Καταπληκτικός ο κόσμος μας»
Μαρτίνς: «Καταπληκτικός ο κόσμος μας»
«Βράζουν» με τον διαιτητή στη Μίλαν!
«Βράζουν» με τον διαιτητή στη Μίλαν!


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies