Άγγελος και Αναστό στην σκακιέρα
SHARE

Άγγελος και Αναστό στην σκακιέρα

Χαίρετε κύριοι. Ένας αγώνας μεταξύ ομάδων του Αναστασιάδη και του Αναστόπουλου είναι δεδομένο πως θα εξελιχθεί σε μάχη στην σκακιέρα.

Οι δύο προπονητές είχαν από την αρχή σε αρκετά ερωτήματα να απαντήσουν και έπρεπε να βρουν λύσεις για να επιστρέψουν τις ομάδες τους στις επιτυχίες. Ο Αναστόπουλος προσπάθησε να μην αλλάξει πολλά από την μέχρι σήμερα λογική που παρουσιάζει τον ΟΦΗ.

Η ευκαιρία στον Μπούρμπο

Σε σχέση με όσα γράψαμε στο προηγούμενο κείμενο η ενδεκάδα του είχε μία μόλις έκπληξη. Τη συμμετοχή του Μπούρμπου, στα αριστερά. Ο Μπούρμπος ήταν ο μοιραίος παίκτης στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ο Αναστόπουλος την περασμένη Τετάρτη τον ξέθαψε και του έδωσε ένα μικρό χρόνο συμμετοχής με τον Λεβαδειακό. Στα λίγα λεπτά που έπαιξε όχι μόνο δεν έδειξε πως είναι αδικημένος, αλλά πούλησε αδικαιολόγητα τη μπάλα στη φάση όπου ο Λεβαδειακός έκλεψε τη νίκη. Κάτι τέτοιες στιγμές οι προπονητές δείχνουν και τι άνθρωποι είναι.

Για πολλούς θα ήταν εύκολο στον Μπούμπο να χρεωθεί η ήττα και να τον παρκάρουν για καιρό. Άλλωστε, μέχρι σήμερα 30 λεπτά είχε παίξει στη Super League. Ο Αναστόπουλος όμως διάλεξε τον αντίθετο δρόμο. Του έδωσε την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος του. Ο Μπούρμπος δεν σκόραρε, δεν έκρινε με μια δική του ενέργεια το αποτέλεσμα, έκανε όμως ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τον ίδιο να δείξει ευγνωμοσύνη στον προπονητή του. Έτρεξε πολύ, ταλαιπώρησε τον Πατσατζόγλου, πίεσε τα στόπερ και στα τελευταία 25 λεπτά έπαιξε σαν χαφ.

Χωρίς Σουμπίνιο

Βλέποντας το πώς παρατάχθηκε ο ΟΦΗ θεωρώ πως θα είχε πολύ δύσκολη αποστολή αν δεν έπαιζε με αυτόν τον τρόπο ο Μπούρμπος.

Η απώλεια του Σουμπίνιο αλλά και του Χόρχε Λόπεθ ανάγκασε τον Αναστόπουλο να κατεβάσει την ομάδα του με τρία αμυντικά χαφ. Δεν μπορώ να βρω το συγκεκριμένο στατιστικά, αλλά οι τρεις χαφ του ΟΦΗ (Βερόν, Καλαϊτζιτζ, Ζόρντι, Λόπεθ) είχαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην κατοχή τους την μπάλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΑΣ, χωρίς να έχει καλή κυκλοφορία, να έχει σε όλο το παιχνίδι πάνω από 55% κατοχή και να τελειώνει τον αγώνα με 59%. Το παιχνίδι του ΟΦΗ πάνω κάτω ήταν, όπως το είχαμε αναλύσει και στο προηγούμενο κείμενο με τη μοναδική διαφορά πως ο Μπούρμπος πρέσαρε τα στόπερ και έπαιζε περισσότερο κοντά στο Μάτζιο απ' ότι συνήθως οι εξτρέμ που χρησιμοποιεί ο Αναστόπουλος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατοχή του ΠΑΣ να μην είναι εύκολη και να μην μπορεί να δημιουργήσει σωστά παιχνίδι.

Έτσι και αλλιώς, οι Πατσατζόγλου, Κώτσιος, Μπουζίντ έχουν πρόβλημα αν τους πιέσεις. Ο λόγος που δεν έκανε γκολ ο ΟΦΗ είναι πως όλες οι ευκαιρίες που έβγαλε άρχισαν και τελείωσαν από έναν παίκτη. Είτε από τον Μάτζιο, είτε από τον Σίσιτς, είτε από τον Μπούρμπο. Καθώς με τον τρόπο που έπαιζαν οι τρεις κεντρικοί χαφ υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις και σε καμία φάση δεν υπήρξε συνδετικός κρίκος από τον άξονα για να βγει συνδυασμός. Γι' αυτόν ίσως το λόγω στο 64’ ο Αναστόπουλος έβγαλε τον Λόπεθ και έβαλε τον εξτρέμ, Παπουλή, κατεβάζοντας πιο χαμηλά τον Μπούρμπο. Παρόλα αυτά φάση με συνεργασία δεν βγήκε.

Ποδόσφαιρο κατοχής

Για να πάμε στους γηπεδούχους τώρα, ο Άγγελος έδειξε ποιες είναι οι προθέσεις του και πως σκέφτεται τον δικό του ΠΑΣ. Όποιος τον ξέρει γνώριζε πως όλα αυτά που γράφτηκαν μετά τα πρώτα του δύο παιχνίδια με ΑΕΚ και Ολυμπιακό ήταν αστεία. Πρέπει να μην έχεις καθόλου ιδέα για τη δουλειά του για να γράψεις πως ο Αναστασιάδης θα στηριχτεί στις παλιές καραβάνες και θα αδικήσει τα ταλέντα. Να λες αναχρονιστικό έναν προπονητή που με την Κύπρο έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών σε προκριματική φάση, βάζοντας 5 γκολ στην Ιρλανδία, 3 στην Ουαλία, παίρνοντας ισοπαλία από τους Γερμανούς και κάνοντας τους Ιταλούς να παραμιλούν. Ήταν δεδομένο πως με τον Άγγελο στον άξονα, δεν θα έπαιζαν ούτε ο Αδράλας, ούτε ο Πατσατζόγλου.

Ο ΠΑΣ έπαιξε ένα 4-3-3 με τον υψηλόσωμο, Τζημόπουλο, μπροστά από τα στόπερ, τον Βίλα λίγο πιο μπροστά, με τον Γεωργίου σε ελεύθερο ρόλο με πολλές αρμοδιότητες. Δεξιά, στην ευθεία με τον Πατσατζόγλου, έπαιξε ο Σκούφαλης και στην απέναντι πλευρά κινήθηκε διαγώνια από τον Μπακαγιόκο, ο Μπεσέρα. Το ποδόσφαιρο κατοχής με επιθετικές τάσεις που έχει στο μυαλό του το είδαμε. Στα διαστήματα που οι αμυντικοί του δεν έκαναν αβίαστα χαζά λάθη στην πρώτη πάσα, ο ΠΑΣ είχε κατοχή σε υψηλά νούμερα. Το πρόβλημα ήταν πως ο Βίλα χανόταν για αρκετά διαστήματα, η μπάλα δεν έφτανε σχεδόν ποτέ στον Μπεσέρα λόγω της καλής δουλειάς των Σίσιτς, Γαλανόπουλου, αλλά και της σωστής αμυντικής τοποθέτησης των τριών χαφ του ΟΦΗ.

Με λίγα λόγια ο ΠΑΣ είχε μια προβλέψιμη κατοχή και προσπάθησε να βρει γκολ με το παραδοσιακό τρόπο του σηκώνουμε τη μπάλα και κάνουμε το σταυρό μας. Μέθοδος ανορθόδοξη που καμιά φορά πιάνει. Για παράδειγμα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μετά από κόρνερ ο Κώτσιος έπιασε μια κεφαλιά που έβγαλε πάνω στη γραμμή ο Βερον. Πέρα από αυτή τη φάση, οι Ταυλαρίδης, Γεωργίου αλλά και η αμυντική τριάδα που έπαιζε χαμηλά έστησαν οχυρό. Χώροι υπήρχαν για τον Σκούφαλη στα δεξιά και μεταξύ κέντρου και πέντε μέτρων έξω από την περιοχή για τον Γεωργίου. Χωρίς όμως αυτοί οι δύο να έχουν τη δυνατότητα να βρουν ή να συνδυαστούν με ελεύθερο συμπαίκτη τους.

Το δοκάρι του Τζάνη

Ο Άγγελος έδειξε πως αυτό το ποδόσφαιρο δεν του αρέσει βγάζοντας τον παίκτη που σημάδευαν όλες οι γιόμες. Πετώντας έξω τον Μπακαγιόκο και βάζοντας τον Ζαίρί αφήνοντας, δηλαδή, χωρίς φορ την ομάδα για τα τελευταία 15 λεπτά ήταν σαν να τους έλεγε πως γκολ με αυτόν τον τρόπο «δεν θέλω». Η φάση που ήθελε ο Αναστασιάδης έγινε στο 90’. Ο Γεωργίου έκοψε κάθετα, κατέβασε μια πολύ δύσκολη πάσα και ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε κίνηση με τη μπάλα στην περιοχή του ΟΦΗ. Η κρητική άμυνα άνοιξε για πρώτη φορά, ο Τζάνης έκοψε από πίσω στην καρδιά της περιοχής βρέθηκε σε κενό τέρμα και κατάφερε ανενόχλητος να σημαδέψει το δοκάρι. Αν σκόραρε θα ήταν η απόλυτη δικαίωση της λογικής του Άγγελου να πετάξει πάνω στην ώρα που η ομάδα του πίεζε έξω τον Μπακαγιόκο.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως απέδωσε  δικαιοσύνη βάση της εικόνας του παιχνιδιού. Ο ΟΦΗ ήταν η ομάδα που ήξερε τι έπαιζε γιατί το έπαιζε και δικαιούταν να πάρει αποτέλεσμα. Για το μέλλον όμως πρέπει οπωσδήποτε ο Αναστόπουλος να βρει χαφ να του κρατάει τη μπάλα, να δημιουργεί και να πλησιάζει για να συνεργάζεται με τους τρεις επιθετικούς. Ο Άγγελος έχει πολύ δουλειά να κάνει. Τόσο σε ατομικό επίπεδο με τους ποδοσφαιριστές του αλλά και για να περάσει τη δική του φιλοσοφία.

Το Champions League παίζει στη Novibet με προσφορά* για τα μέλη!
Το Champions League παίζει στη Novibet με προσφορά* για τα μέλη!
Ολυμπιακός: Τέλος ο Τουρέ!
Ολυμπιακός: Τέλος ο Τουρέ!
NBA: Η τελευταία μονομαχία για Λεμπρόν και Γουέιντ (vid)
NBA: Η τελευταία μονομαχία για Λεμπρόν και Γουέιντ (vid)
Δολοφονία φοιτήτριας: Ξυλοκόπησαν άγρια στις φυλακές τον 19χρονο δολοφόνο (vid)
Δολοφονία φοιτήτριας: Ξυλοκόπησαν άγρια στις φυλακές τον 19χρονο δολοφόνο (vid)


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies