Δεκαπέντε χρόνια μετά
SHARE

Δεκαπέντε χρόνια μετά

Ο διαχωρισμός όσον αφορά τη μνήμη είναι σχετικά απλός. Υπάρχουν αυτά που θυμάσαι κι αυτά που δεν θυμάσαι, απλούστατο. Όσο μεγαλώνεις, όμως, αυτά που δεν θυμάσαι αρχίζουν να χωρίζονται κι αυτά σε υποκατηγορίες. Υπάρχουν αυτά που έχεις διαγράψει, που δεν υπάρχουν πουθενά στον σκληρό σου δίσκο, και αυτά που έχουν τον χώρο τους, υπάρχουν, αλλά για χρόνια έχεις χάσει τον σύνδεσμο μ’αυτά. Θαμμένα σε ένα  από τα αμέτρητα κουτάκια της μνήμης, περιμένουν ένα εξωτερικό ερέθισμα να τα βγάλει ξαφνικά στο φως.

Ένας φίλος σου σου μιλάει για ένα βράδυ πριν δέκα χρόνια και στην αρχή τον κοιτάς σαν να είναι εξωγήινος και τους λες “δεν έχει γίνει ποτέ αυτό, δεν το θυμάμαι, τά’χεις μπερδέψει”. Ξαφνικά, αρκεί μια έξτρα λεπτομέρεια στην διήγηση του, για να σου χαρίσει αυτό το χαμένο βλέμμα στα μάτια και το ανοιχτό στόμα. “Ναι, ρε συ, όντως, τώρα μού’ρθαν όλα, κι αυτό, κι εκείνο”.

Και είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα να θυμάσαι τόσα πολλά πράγματα για κάτι που μέχρι και μερικά δευτερόλεπτα πριν αρνιόσουν πεισματικά την ίδια του την ύπαρξη κι είχες χρόνια ολόκληρα να το σκεφτείς, να το συζητήσεις, να το θυμηθείς.

Κι ήρθε αυτό το βράδυ, πριν από ένα μήνα. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Λονδίνο χωρίς να έχει καν την αναγκαιότητα για αποτέλεσμα και γύρισε με μια  νίκη που άγγιξε τα όρια του έπους και έχει ήδη ξεχωριστή θέση στο προσωπικό πάνθεον των πολύ μεγάλων συγκινήσεων και βραδιών που μας έχει χαρίσει ο αθλητισμός.

Ήδη το βράδυ αυτό έχει αποκτήσει το σήμα κατατεθέν του, την εικόνα που θα το συμβολίζει αιώνια. Δεν είναι ο Κοντρέρας, ο Γκαρσία, ο Γεωργιάδης, ο Σαλπιγγίδης, ο Αθανασιάδης, οι ήρωες εκείνης της βραδιάς. Αυτοί είναι που, μαζί με όλους τους άλλους, το έκαναν δυνατό. Αυτός που το προσωποποίησε ήταν ο τρελαμένος οπαδός. Ξέρετε ποιος είναι, τον έχετε δει.

Αυτός που τον “φώτισε” η κάμερα στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το γκολ του Κλάους και ο τηλεσκηνοθέτης μας έκανε τη χάρη να διαλέξει αυτόν ανάμεσα στα δεκάδες πλάνα που είχε μπροστά του και να μας τον δείξει, έστω για λίγο. Κάποιος τον τράβηξε μ’ένα κινητό, η φωτογραφία του από το τηλεοπτικό πλάνο ανέβηκε στο Ίντερνετ. Από εκεί έφτασε σε χιλιάδες λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, στάλθηκε σε κινητά, έγινε desktop photo σε iPhones, επιλέχθηκε από δεκάδες δημοσιογράφους ως συνοδευτική φωτό στα κείμενά τους για την μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ.

Μετά τον αγώνα, πέρασα ολόκληρες μέρες να προσπαθώ να θυμηθώ. Τι μου θυμίζει αυτός ο τύπος, αυτή η φωτογραφία, αυτό το στιγμιότυπο. Δεν είναι πως μοιάζει με κάποιον γνωστό μου, ούτε μου θυμίζει άλλον οπαδό από παρόμοια περίπτωση πανηγυρισμού. Κάτι άλλο είναι, κάτι πολύ παλιό και προσωπικό, αλλά έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να το θυμηθώ, αφού δεν μπορώ να ρωτήσω κανέναν, δεν μπορεί άλλος να ξέρει τι μου φέρνει στο μυαλό.

Ευτυχώς, το συναίσθημα που μου ξύπνησε αυτός ο τύπος ήταν πολύ ισχυρό και βρήκε μόνο του τον δρόμο προς το θαμμένο κουτάκι μέσα στη μνήμη: “Ο Κοντοδήμος, το βιβλίο, η τελευταία παράγραφος, αυτό είναι, αυτό, ναι”. Ο Κώστας Κοντοδήμος ήταν ο συγγραφέας, το βιβλίο ήταν η “Εισαγωγή στα σπορ”. Έξυπνο κι αστείο, υποτίθεται πως εξηγούσε το κάθε σπορ στον άσχετο με τα αθλητικά αναγνώστη. Απ’αυτό είχα κρατήσει μερικά καλά αστεία για το ποδόσφαιρο, αλλά πάνω απ’όλα την τελευταία παράγραφο. Είχα χρόνια να τη διαβάσω, να την θυμηθώ, αλλά αυτή η φωτό του οπαδού την ανέσυρε σχεδόν ατόφια απ’το μυαλό μου.

Θυμόμουν πάνω-κάτω τι έγραφε, αλλά έπρεπε να βρω το πρωτότυπο, να το ξαναδιαβάσω. Μετά από τόσες μετακομίσεις που έγιναν από τότε, δεν είχε ιδέα που βρισκόταν το βιβλίο και μια γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Μόνη λύση, ο άνθρωπος που μου το είχε κάνει δώρο. Ο Γιάννης, ο καλύτερος φίλος που είχα κάνει στην σχολή πριν από 16 χρόνια. Το πιο λογικό είναι πως μου το είχε φέρει τότε, σε μάζωξη σπίτι για τα γενέθλιά μου, ή το ‘96 ή το ’97, γιατί μου μοιάζει απίθανο να ξηγήθηκε δώρο βιβλίο όταν ερχόταν για πόκα.

Το καλό είναι πως μπορεί πια να μην πηγαίνουμε πενταήμερες στα νησιά, να μην καβαλάμε ένα τρένο “κι ο,τι γίνει”, να μην πηγαίνουμε με άλλους 20 νοματαίους για βόλτα στην Πνύκα, μπορεί η πόκα σιγά-σιγά να γίνεται τέξας κι οι μαζώξεις να έχουν γίνει γάμοι και βαφτίσια, αλλά ο φίλος υπάρχει ακόμα.

“Ναι, ρε, το θυμάμαι, το είχα, αλλά δεν ξέρω αν το έχω μετά την τελευταία μετακόμιση. Να ψάξω, ρε’συ, μόλις πάω σπίτι, αν το βρω θα σε πάρω”. Δεν με πήρε, αλλά μια ώρα αργότερα έλαβα email, με subject “Kontodhmos”. Το θαύμα της τεχνολογίας μπροστά στα μάτια μου. Το βιβλίο βρέθηκε, το κινητό του Γιάννη το φωτογράφισε, η φωτογραφία εστάλη κι η τελευταία παράγραφος του Κοντοδήμου ήταν και πάλι μπροστά μου, μετά από τόσα χρόνια.

Αυτή η παράγραφος ήρθε, με ψηφιακή μορφή φωτογραφίας, να πάρει τη θέση της στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μου. Ακριβώς δίπλα της, μια άλλη φωτογραφία, αυτή του τρελαμένου ΠΑΟΚτζή, αυτή που ανέσυρε από τη μνήμη μου το απόσπασμα του βιβλίου, που για χρόνια είχα ξεχάσει πως κάποτε υπήρξε. Πλέον, τα είχα και τα δύο μπροστά μου. Τα λόγια και η συνοδευτική τους φωτογραφία, το νόημα κι η προσωποποίηση του, που δεν άργησε μια μέρα, αλλά χρόνια ολόκληρα. Κι αντί να σας γράψω την τελευταία παράγραφο του βιβλίου, καλύτερα να τα δείτε κι εσείς μαζί. Καλή χρονιά.

IMAG0630

AfiKmAuCEAA5cco


ΥΓ: Έπρεπε, έστω και μ’ένα μήνα καθυστέρηση, να ανταποδώσω το δώρο που πήρα με το email “Kontodhmos” κι η ανταπόδοση θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από την αναφορά στο κείμενο. Έτσι, η συνοδευτική φωτό του κειμένου, που στην αρχή σας φάνηκε άσχετη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Γιάννης με τη Βίκυ, σε μία στάση από το ταξίδι με τα τρένα, ή στη Φλώρινα ή στα Μετέωρα, το φθινόπωρο του 1996.

Μερικά χρόνια αργότερα θα έβγαινε και το τραγούδι, όπου κάποιος απήγγειλε “γιατί όσο περισσότερο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο έχεις ανάγκη αυτούς που ήξερες όταν ήσουν μικρός”.


Τρομερή κίνηση Πιτίνο και αποθέωση στο αεροπλάνο! (video)
Τρομερή κίνηση Πιτίνο και αποθέωση στο αεροπλάνο! (video)
«Εμφύλιος» στην οικογένεια Παπανδρέου: Κόντρα Γιώργου – Νίκου για το Σκοπιανό
«Εμφύλιος» στην οικογένεια Παπανδρέου: Κόντρα Γιώργου – Νίκου για το Σκοπιανό
Euroleague: Πολυτιμότερος ο Κλάιμπερν
Euroleague: Πολυτιμότερος ο Κλάιμπερν
Η θέση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά την ήττα στο Κάουνας (photos)
Η θέση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά την ήττα στο Κάουνας (photos)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies