Η λογική του Αναστόπουλου
SHARE

Η λογική του Αναστόπουλου

Χαίρετε κύριοι

Περνάμε τις τελευταίες μέρες του 2011 και δεν είχα σκοπό να γράψω ένα καθαρά ποδοσφαιρικό άρθρο.

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες όμως μου έκανε εντύπωση το κλίμα που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο μετά την ήττα του ΟΦΗ από τη Λειβαδιά. Δεν έγινε κάτι έντονο απλά μου φάνηκε υπερβολικό να κλείνει ο ΟΦΗ την χρονιά στην 7η θέση και να υπάρχει μουρμούρα. Αν θυμηθούμε το πως ξεκίνησε η φετινή σαιζόν με τον ΟΦΗ να παίρνει την άνοδο στα μπαράζ μετά από τεράστιους δικαστικούς αγώνες και να ξεκινά στο καπάκι χωρίς προετοιμασία το νέο πρωτάθλημα μπορούμε να καταλάβουμε πως μιλάμε για άθλο.

Οι φίλοι της ομάδας μετά τα πρώτα καλά αποτελέσματα μπορεί να είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όσοι όμως είχαν καταλάβει τον τρόπο που παίζει η ομάδα τους θα περίμεναν πως ακριβώς για τον ίδιο λόγω που ο ΟΦΗ παίρνει 0-0 στην Τούμπα μπορεί να μένει στο ίδιο σκορ με την Κέρκυρα, στο Ηράκλειο η ακόμα και να ηττηθεί όπως έγινε με τον Λεβαδιακό. Προσπαθούσα πριν από ένα μήνα να εξηγήσω στον οπαδό του ΟΦΗ που βγαίνει στην εκπομπή πως είναι αδύνατον να διεκδικήσει η ομάδα του την 5η θέση.

Ο Αναστόπουλος είναι της λογικής χτυπάμε όλα τα παιχνίδια και όπου βγει. Για να καταφέρει μια ομάδα στο επίπεδο του ΟΦΗ να έχει ισορροπία και να ελέγχει μεγάλο σύνολο παιχνιδιών, πρέπει ο προπονητής να φτιάξει μια διάταξη που να μπορεί να παίζει καλά χωρίς τη μπάλα και φυσικά να βρει  έναν τρόπο ανάπτυξης. Ο Αναστόπουλος σε όλα τα παιχνίδια εφαρμόζει στην αμυντική του λογική το 4-2-3-1, που μοιάζει περισσότερο σε 4-5-1. Δηλαδή οι τρεις χαφ παίζουν κοντά ο ένας στον άλλο δένοντας έτσι αμυντική και μεσαία γραμμή και τα δύο εξτρέμ βρίσκονται ανοικτά στις γραμμές για να μην αφήνουν τους αντιπάλους να βγάλουν παραπάνω παίκτες απέναντι στα δικά τους μπακ. Με αυτόν τον τρόπο ο ΟΦΗ όταν έπαιζε άμυνα είχε συνοχή και επειδή σε καίριες θέσεις διαθέτει καλούς παίκτες μπορούσε και κράταγε το σκόρ στο επίπεδο του ενός γκολ. Τα παιχνίδια του ο ΟΦΗ προσπαθεί να τα πάρει στο 1-0 ή να τα ελέγξει όπως έγινε στο δεύτερο ημίχρονο στο Αγρίνιο και να διεκδικήσει μέχρι τέλους το καλύτερο δυνατόν.

Σε αυτήν τη λογική και μέσα από αναμετρήσεις που εξελίχτηκαν όπως είχε σχεδιάσει ο Αναστόπουλος, αποδείχθηκε πόσο σημαντική μεταγραφή ήταν ο Κάρολ, πως το αμυντικό δίδυμο Γεωργίου, Ταυλαρίδης ήταν ένα από τα τρία, τέσσερα καλύτερα της κατηγορίας, ο Γαλανόπουλος έδινε ασφάλεια στα δεξιά και ένα μικρό προβληματάκι που καλύπτονταν από τον τρόπο που έπαιζε την πλευρά ο Σίσιτς υπήρχε με τον Μπουλούτ.

Ο αντίπαλος σε θέση άμυνας

Η καλή πορεία του ΟΦΗ όμως ήταν φυσικό να αλλάξει και τις προσδοκίες. Ξαφνικά ο ΟΦΗ φάνηκε πιο ισχυρός στους αντιπάλους του και ο Αναστόπουλος κλήθηκε να κοουτσάρει την ίδια ομάδα σε διαφορετικού τύπου παιχνίδια. Στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός σκόραρε και όλη η ομάδα γύρισε πίσω. Μια εβδομάδα αργότερα η Κέρκυρα έστησε οχυρό για να πάρει το 0-0 στο Γεντί Κουλέ. Το ίδιο συνέβη και στο χτεσινό παιχνίδι με τη Λειβαδιά.

Απότομα απέναντι σε αντιπάλους που αρχικά είχαν τον ίδιο στόχο η ομάδα του Αναστόπουλου έπρεπε να είναι αυτή που θα επιβάλει το παιχνίδι της και θα ανοίξει  άμυνα. Το θετικό που πρέπει να κρατήσουν είναι πως ακόμα και έτσι σε δυόμισι παιχνίδια (βάζοντας και το δεύτερο ημίχρονο στο Αγρίνιο) ο ΟΦΗ απειλήθηκε ελάχιστα παρότι προσπάθησε να παίξει επιθετικά. Το πρόβλημα όμως είναι πως οι δύο εξτρέμ του συνέχισαν να παίζουν ανοικτά πάνω στη γραμμή, οι χαφ δεν έχουν μάθει να πατάνε περιοχή χωρίς μπάλα και ο επιθετικός έμενε απομονωμένος χωρίς κανέναν συμπαίκτη να κινείται κοντά του.

Επαναλαμβάνω για να είμαι δίκαιος ο ΟΦΗ επειδή έχει δημιουργήσει ομάδα συνόλου θα μπορούσε να έχει πάρει καλύτερα αποτελέσματα και στα τρία παιχνίδια. Με τον Παναιτωλικό έβγαλε τη φάση του Μάτζιου που ο Μπλάσεκ έκανε την απόκρουση της χρονιάς με την Κέρκυρα το παιχνίδι πήγε στο μισό γήπεδο ενώ αν ο Καλάιτζιτζ ευστοχούσε στο πέναλτι το παιχνίδι με τον Λεβαδιακό θα είχε διαφορετική εξέλιξη.

Παρόλα αυτά φάνηκε πως ο ΟΦΗ δυσκολεύεται να παίξει ορθολογικά στην επίθεση όταν ο αντίπαλος τον περιμένει. Ο κύριος λόγος είναι πως  ο Αναστόπουλος έκανε μια ομάδα για να αμυνθεί σωστά και να ελέγξει παιχνίδια που κινούνται στα ίσα μέτρα η με την ομάδα του σε θέση άμυνας. Ο Γαλανόπουλος δεν είναι το ίδιο καλός από τη μέση και μπροστά όσο από τη μέση και πίσω, ο Μπουλούτ έχει βαρύνει δεν μπορεί να κάνει πλέον τον μπακ χαφ, ενώ από τους δύο κεντρικούς χαφ μόνο ο Λόπεθ ανεβαίνει. Το πρόβλημα φαίνεται πως θα μεγαλώσει όταν θα φύγει ο Σουμπίνιο καθώς αναγκαστικά το ρόλο του επιτελικού θα τον πάρει ο Λόπεθ και ο ΟΦΗ πίσω θα έχει δύο κλασικά αμυντικά χαφ που παίζουν αποκλειστικά στο δικό τους μισό. Πρόβλημα που φάνηκε πολύ με τους Καλάιτζιτζ, Βερόν απέναντι στον Λεβαδιακό.

Φυσικά δεν σημαίνει πως γίνομαι μάντης κακών. Όπως προείπα ο Αναστόπουλος έχει χτίσει ένα συμπαγές σύνολο που ακόμα και αποδυναμωμένο έχω την αίσθηση πως θα έχει στους περισσότερους αγώνες τον έλεγχο των παιχνιδιών. Απλά είναι δεδομένο πως για τον ίδιο λόγω που διεκδικεί αποτέλεσμα σε δύσκολους αγώνες, για την ίδια ακριβώς λογική δεν έχει σίγουρο τρίποντο. Ειδικά με την αποχώρηση του Σουμπίνιο στο επιθετικό κομμάτι ο ΟΦΗ αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο Βραζιλιάνος ήταν ο μόνος που μπορούσε να διεισδύσει με τη μπάλα, να την μεταφέρει σε όλους τους ποδοσφαιριστές και τρέχοντας μαζί της να δημιουργήσει σωστή ανάπτυξη. Θεωρώ πάντως δεδομένο πως οι 19 βαθμοί σε 14 παιχνίδια είναι μια καλή συγκομιδή και επειδή ο Αναστόπουλος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που τουλάχιστον ξέρει τη προσπαθεί να παίξει, θα παραμείνει χωρίς μεγάλο πρόβλημα στην κατηγορία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι σημαντική και αξίζει κατανόηση και χειροκρότημα από τους οπαδούς της.

Σώτο τρως. Και ψεύδεσαι και… τρως!
Σώτο τρως. Και ψεύδεσαι και… τρως!
Φρίκη με τη γυναίκα που χαράκωνε μωρά: Η κούκλα με τη θηλιά στο λαιμό και το βίντεο του τρόμου
Φρίκη με τη γυναίκα που χαράκωνε μωρά: Η κούκλα με τη θηλιά στο λαιμό και το βίντεο του τρόμου
Στο Σακραμέντο τελικά ο Φέρελ
Στο Σακραμέντο τελικά ο Φέρελ
Το ψάχνει για Εβάντρο Κόστα ο Άρης
Το ψάχνει για Εβάντρο Κόστα ο Άρης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies