Όταν τα ανεκδοτάκια κόπηκαν μαχαίρι
SHARE

Όταν τα ανεκδοτάκια κόπηκαν μαχαίρι

Διαβάζοντας τα πρώτα άρθρα και τα πρώτα σχόλια στα διάφορα σάιτ, λίγο μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού, ένα έχω να πω σαν πρώτη σκέψη.
Καλώς τους κι ας  αργήσανε.

Γιατί περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας.
Σαν να κατάλαβαν ξαφνικά όλοι μόλις σήμερα δηλαδή, πως τα πράγματα είναι αδιέξοδα στο οικονομικό. Σαν να έπεσαν από τον ουρανό όλοι.

Λυπάμαι που για μια ακόμα φορά βγήκα αληθινός, όταν για μήνες όλοι έκαναν διαγωνισμό Τσακισμού ή… αντι-Τσακισμού και εγώ επέμενα να φωνάζω, πως το πρόβλημα και η κατάντια για τον σύλλογο, είναι η ίδια του η πραγματικότητα και όχι τα… παρεπόμενα αυτής της πραγματικότητας.

Κι όσο κι αν η Τσακολογία, βοήθησε ουσιαστικά να πάει λίγο πίσω η ουσία της κουβέντας, ο χρόνος είναι κομματάκι αμείλικτος και δεν μπορεί να βοηθήσει αντίστοιχα. Η ενασχόληση λοιπόν με τον Τσάκα, ήταν μια καλή δικαιολογία και αφορμή για όλους, να κάνουν πως δεν βλέπουν την ουσία στον Παναθηναϊκό. Κι αυτό ισχύει για όλους. Είτε δηλαδή έβλεπαν και βλέπουν θετικά την περίπτωση του ντιλ με τους Σαουδάραβες, είτε διαγωνιζόντουσαν καθημερινά ποιος θα πρωτοχλευάσει τον Τσάκα.

Κι η ουσία ήταν αυτό που κάθε φορά προσπαθούσα να συζητήσουμε, αλλά κάποιοι το απέφευγαν σαν ο διάολος το λιβάνι.

Η ουσία λοιπόν είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, το πώς φτάσαμε εδώ και τι προοπτικές υπάρχουν.

Γιατί καλά είναι και τα ανεκδοτάκια και τα αστειάκια και η τζάμπα Παναθηναϊκοφροσύνη, με αιχμή του δόρατος το πόσο χοντρός είναι ο Τσάκας, ή πόσο άργησε η πριγκίπισσα και ο πρίγκιπας.

Καλά είναι δηλαδή, όσο δεν χρειάζονται άμεσα λεφτά. Γιατί μόλις έφτασε η στιγμή που αν δεν μπει ρευστό στο ταμείο, φαλιραμέντο ο Παναθηναϊκός, είδα ότι κόπηκαν αμέσως και τα ανεκδοτάκια και τα γελάκια.

Καθώς πια τώρα, το ερώτημα έρχεται από μόνο του και δεν χρειάζεται να το θυμίσει κάποιος για να γίνει και ο κακός της ιστορίας. Και το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό.
Αν είναι μούφα ο Τσάκας και μπροστινός ή πισινός ή οτιδήποτε θέλει ο καθένας, μετά απ’ αυτήν την ιστορία τι;

Όσοι εξοργίζονταν με τις δηλώσεις του Τσάκα, δεν εξοργίζονται τώρα που ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας βγαίνει στην ζητιανιά να μαζέψει ότι… προαιρείται να δώσει ο καθένας να την βγάλουμε κανά μηνάκι ακόμα;

Υπάρχει μεγαλύτερη κατάντια απ’ αυτό;

Δεν υπάρχει φίλοι μου. Δεν υπάρχει και όλα τα υπόλοιπα που ακούτε και διαβάζετε τόσο καιρό με αφορμή ΚΑΙ τον Τσάκα, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Εδώ τα πράγματα είναι πια και ορατά και απλά.

Ο σύλλογος είναι σε αδιέξοδο.

Τον έναν που μπορούσε να βάλει λεφτά, του είπαμε «πούλα καρκίνε» και τον διώξαμε και δεν γίνεται τώρα επειδή κανείς δεν εμφανίστηκε να αγοράσει, να του λέμε… γύρνα και πλήρωνε γιατί μας… πούλησαν οι άλλοι που για χάρη τους σου λέγαμε πούλα και φύγε. Σοβαροί να είμαστε.

Την δεύτερη μεγάλη οικογένεια που θα μπορούσε να διοικήσει ακόμα και με το όνομά της έτσι σκέτο με τόσα που πρόσφερε και πέτυχε στον Παναθηναϊκό, την απειλήσαμε και την πήραμε στο κυνήγι μην τυχόν και αναλάβει και κόψει τον δρόμο στον… Πατέρα των ονείρων μας.

Απομένει τι ρε μάγκες πια;

Το να βγαίνει ο καθένας έτσι φόρα παρτίδα και να ξεμπερδεύει με όλους τους υπόλοιπους, λέγοντας ένα «το κεφάλαιο Παναθηναϊκός έκλεισε γι’ αυτόν απ’ ότι λένε οι… πληροφορίες μας»; Και λοιπόν; Τι είναι το… κεφάλαιο Παναθηναϊκός, που όποιος γουστάρει μπαίνει και βγαίνει και δεν τρέχει και τίποτε;

Κι αν δεν τρέχει γι’ αυτούς, γιατί να τρέχει για τους… άλλους;

Τα παιδία παίζει, θα μπορούσαν να πω, αν δεν μιλάγαμε για την τύχη ενός ιστορικού συλλόγου, του πιο σίγουρου και εύρωστου οικονομικά, για να μην ξεχνιόμαστε.
Αλλά εν πάση περιπτώσει και για να γυρίζουμε στο δια ταύτα.
Καταλαβαίνει ο καθένας λογικός άνθρωπος φαντάζομαι πια, πως εδώ πλέον το θέμα δεν είναι ο Τσάκας και αν λέει αλήθεια ή αν είναι κόλπο του Βαρδινογιάννη ή είναι χοντρός ή αδύνατος και πάει λέγοντας.

Εδώ το θέμα είναι απλό και οδυνηρά απλό θα έλεγα μάλιστα. Και είναι, πως αν δεν γίνει κάτι σύντομα, ο σύλλογος δεν έχει παρόν και δεν έχει μέλλον. Αν μπροστά σ’ αυτή την προοπτική, υπάρχει ακόμα κόσμος, που γουστάρει να πλακώνεται για τον Τσάκα ή να ανάβει λαμπάδες να μην είναι αλήθεια οι Σαουδάραβες, δικαίωμά του και κανείς δεν μπορεί να πει κουβέντα.

Όμως την ίδια στιγμή, θα πρέπει όλοι να είναι καθαροί και ξάστεροι σε ότι λένε και να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Κι αυτό πρακτικά σημαίνει, πως οποιαδήποτε κουβέντα, οποιαδήποτε συμφωνία ή διαφωνία με οτιδήποτε εμφανίζεται, αν δεν εμπεριέχει μέσα και την άλλη προοπτική, ή κάποιαν προοπτική και άμεση κιόλας, είναι άνευ ουσίας.

Είναι άνευ ουσίας και απλά σηκώνει καπνό ή χύνει μελάνι για να θολώσει το τοπίο και να κρύψει ευθύνες και προσωπικές επιδιώξεις.
Εδώ πλέον, ακόμα και το μπινελίκι σε οποιονδήποτε, μοιάζει να έχει χάσει την σημασία του. Γιατί καλά να κράξουμε και να ξανακράξουμε όποιον γουστάρει ο καθένας μα;. Από κει και πέρα όμως;

Με το κράξιμο, ούτε λεφτά θα μπουν, ούτε λύση θα βρεθεί.

Κι αυτό είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή.

Λύση, προοπτική και λεφτά.

Έχει κάποιος να προσφέρει τέτοια πράγματα;

Αν δεν έχει, όσο κράξιμο και αν ρίχνει, όσο κι αν ανακουφίζεται ακούγοντας τους δημοσιογράφους ή τους επώνυμους Παναθηναϊκάρες να λοιδορούν τον Τσάκα, καλύτερα να κάτσει στην γωνίτσα του σιωπηλός και να μας πει κιόλας γιατί διάλεξε την… γωνία και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.

Αν αντίθετα έχει και λύση και λεφτά και προοπτική, ας μας την πει τώρα που ακόμα μπορεί να σωθεί κάτι, αντί να κάθεται να χαλβαδιάζει και να… αυτοϊκανοποιείται, πότε ακούγοντας τα μπινελίκια για τους υπόλοιπους και πότε ανάβοντας λαμπάδες να βγει μούφα ο Τσάκας και οι Σαουδάραβες.

Για να τελειώνουμε δηλαδή μια και καλή μ’ αυτή την καρικατούρα και να ξέρουμε και τι μας ξημερώνει στον Παναθηναϊκό.


Στέφανος Τσιτσιπάς: Το μήνυμα της ΕΟΕ για την επική πρόκριση (photos)
Στέφανος Τσιτσιπάς: Το μήνυμα της ΕΟΕ για την επική πρόκριση (photos)
Θα προκριθούν τα φαβορί στα κύπελλα Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας;
Θα προκριθούν τα φαβορί στα κύπελλα Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας;
Τσιτσιπάς: Υποκλίθηκε στον Έλληνα Θεό και η Σαράποβα! (photo)
Τσιτσιπάς: Υποκλίθηκε στον Έλληνα Θεό και η Σαράποβα! (photo)
Δραματικές εξελίξεις: Νέα τροπή στην υπόθεση του μοντέλου με την κοκαΐνη
Δραματικές εξελίξεις: Νέα τροπή στην υπόθεση του μοντέλου με την κοκαΐνη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies