Περί ηθικής αυτουργίας

Περί ηθικής αυτουργίας

Χριστούγεννα έρχονται αλλά το κλίμα είναι τεταμένο. Πιθανότατα ο Μαρινάκης να φανταζόταν πως θα εξελιχθεί διαφορετικά το πρωτάθλημα και η πίεση που νιώθει να τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και υπερβολές. Η χτεσινή ανακοίνωση που έβγαλε ήταν εκτός τόπου και χρόνου και μοιάζει με συνέχεια όσων έχουν ακολουθήσει μετά την ήττα από την Τρίπολη. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε προσπάθεια της διοίκησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά και <<κύκλους>> της οι οποίοι κατά καιρούς την υποκαθιστούν για να εκφοβίσουν και να επηρεάσουν διαιτητές και παράγοντες του ποδοσφαίρου με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση των αποφάσεων της.

Δεν με ενδιαφέρει να μπω στη λογική αν αυτό συμβαίνει ή όχι, απλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει συναίσθηση για το πως πράττει αυτός που βγάζει μια ανακοίνωση. Να δεχτώ δηλαδή πως όντως η διοίκηση του Παναθηναϊκού προσπαθεί να επηρεάσει παράγοντες του ποδοσφαίρου με μοναδικό σκοπό να χειραγωγήσει τις αποφάσεις. Ρωτώ εγώ ο αφελής… Ο Σάββας Θεοδωρίδης από την ημέρα που επέστρεψε, τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει; Όταν δηλαδή με κάθε ευκαιρία φωνάζει που παίρνει πέναλτι και κάρτες ο Λέτο και όχι ο Μιραλάς. Όταν επιτίθεται φραστικά στον Βασιλάκη επειδή τόλμησε να πει την άποψή του για το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ. Τότε προσπαθεί να χειραγωγήσει ή όχι;

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αλλά το σωστό είναι για να νιώσεις πως έχεις το δικαίωμα να κατηγορήσεις πρέπει να είσαι σίγουρος πως εσύ δεν ακολουθείς τις ίδιες τακτικές η καλύτερα πως δεν λειτουργείς όπως αυτοί που κατηγορείς. Και ξέρετε καταπιάνομαι με ένα θέμα που δεν με ενδιαφέρει, μόνο και μόνο επειδή θεωρώ πως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πως αρκετοί από όσους έχουν θεσμική θέση, έχουν τρόπο να αποφασίζουν η ακόμα να προβάλουν τις θέσεις τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσβάλουν την κοινή λογική. Και θεωρώ πως είναι δεδομένο όποια ομάδα και να υποστηρίζει κανείς, πως η διοικούσα επιτροπή (γιατί ενεργός ιδιοκτήτης δεν υπάρχει) δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους φανατικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού. Αν μπορούσε να υπάρξει έλεγχος τότε να είστε σίγουροι πως ο Τζίγκερ δεν θα την έδινε τσάμπα την ΠΑΕ. Το παράξενο είναι πως η ανακοίνωση μιλά για ηθική αυτουργία. Μόνο που σε τέτοιες περιπτώσεις την ηθική αυτουργία (ή το όπλισμα των χεριών των φυσικών αυτουργών) τη χρεώνεται αυτός που προκαλεί με τη συμπεριφορά του το κοινό αίσθημα.

Όπως κάθε νοήμων άνθρωπος είμαι εναντίον της κάθε μορφής βίας και δεν υπάρχει αλλά σε αυτά τα θέματα. Γνωρίζουμε πως μέσα στο σύνολο των πολιτών υπάρχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Και δυστυχώς ο Ελληνικός αθλητισμός και όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να προφυλαχτούν από όσους δεν το έχουν σε τίποτα να ασκήσουν βία. Θα πρέπει λοιπόν όσοι κατέχουν σημαντικές θέσεις και παίρνουν αποφάσεις να προσέχουν ώστε να μην οπλίζουν χέρια με συμπεριφορές και αποφάσεις πέρα από τη λογική. Και λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκαν όσα είχα στο μυαλό μου αλλά δεν τολμούσα να ξεστομίσω όταν δύο μέρες μετά το παιχνίδι στην Τρίπολη η ΚΕΔ πίστεψε πως είναι το ιδανικό τάιμινγκ να επαναφέρει τον Καλόπουλο. Στην εκπομπή απλά τόνισα πως η απόφαση είναι έξω από τη λογική και δυστυχώς κάποια άρρωστα μυαλά φρόντισαν να δούμε πόσο σκληρές θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες της. Οι εποχές όμως πλέον είναι δύσκολες για τη χώρα μας και καλό θα ήταν όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί να μην παίζουμε με τη νοημοσύνη του κόσμου και να προσπαθούμε να προστατέψουμε ότι ακόμα υπάρχει.

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο για παράδειγμα πέρασε μια πολύ παράξενη και δύσκολη περίοδο. Όταν ξεκίναγε και με τον τρόπο που ξεκίναγε το πρωτάθλημα έμοιαζε πως είναι πεθαμένο. Το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο και οι προοπτικές ήταν μηδαμινές. Στην πράξη όμως το επίπεδο και ο ανταγωνισμός ήταν υψηλότερος απ' ότι πιστεύαμε. Ήταν φανερό πως η απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων έδινε μια ηρεμία στους διαιτητές, πιθανότατα και σε κάποιους παράγοντες αλλά και ποδοσφαιριστές. Νιώθω πολλές φορές αφελής που νοιάζομαι λόγω δουλειάς αλλά και αγάπης για το άθλημα για την πορεία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί όταν βλέπεις αυτούς που το διοικούν, που τους ανήκουν οι ομάδες και έχουν οι ίδιοι το όφελος όχι μόνο να μην επενδύουν σε μια φανερά βελτιωμένη εικόνα αλλά να κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν το αντίθετο και να καλλιεργούν πόλωση αρρώστια και φανατισμό. Τους αναφέρω απλά πως και προβλέψιμοι είναι και πως όσοι δεν προτιμούν να μειώσουν τους εαυτούς τους στο βωμό των οπαδικών τους προτιμήσεων καταλαβαίνουν πως όλα γίνονται για το εικοσάρικο και τα υπόλοιπα ψιλά που δίνει το Champions League. Καλά Χριστούγεννα

Ο Παναθηναϊκός για το 24ο πρωτάθλημα (photo)
Ο Παναθηναϊκός για το 24ο πρωτάθλημα (photo)
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επικό βρίσιμο Νεϊμάρ σε Ντουάρτε! «Το μ… της μάνας σου!» (video)
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επικό βρίσιμο Νεϊμάρ σε Ντουάρτε! «Το μ… της μάνας σου!» (video)
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Φαβορί το Μεξικό, «ζόρια» για Γερμανία
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Φαβορί το Μεξικό, «ζόρια» για Γερμανία
Ολυμπιακός: Η προτεραιότητα Κάμπελ για Ελλάδα
Ολυμπιακός: Η προτεραιότητα Κάμπελ για Ελλάδα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies