Η κατοχύρωση της σταθερότητας και η αντιμετώπιση των αδυναμιών του
SHARE

Η κατοχύρωση της σταθερότητας και η αντιμετώπιση των αδυναμιών του

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν για τον Παναθηναϊκό. Αγωνιστικά τουλάχιστον, γιατί για τα υπόλοιπα υπάρχει ακόμα μπόλικος δρόμος.

Πήρε και αυτή την νίκη ο Παναθηναϊκός και επιβεβαίωσε πως θα μείνει για καιρό ακόμα ανταγωνιστικός στην μάχη του τίτλου. Κι αυτό ήταν ένα σημαντικό ζητούμενο στην μέχρι τώρα πορεία του. Το να μην μείνει δηλαδή απλά σε μερικές καλές εμφανίσεις και κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά το να δείξει διάρκεια και σταθερότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Κι ο Παναθηναϊκός, κάνοντας την σούμα της μέχρι τώρα πορείας του, μπορούμε να πούμε ότι το κατάφερε. Δεν ήταν σίγουρα πάντα εντυπωσιακός, δεν κύλησαν όλα ρόδινα γιa αυτόν, σ’ αυτούς τους τρεις και κάτι περίπου μήνες. Είχε και τα κακά του διαστήματα, έβγαλε προβλήματα και αδυναμίες, είχε και κακές στιγμές, αλλά συνολικά αν κρίνουμε την πορεία του, σίγουρα το πρόσημο είναι θετικό.

Και είναι θετικό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται ουσιαστικά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Αλλά γιατί φαίνεται να έχει κατοχυρώσει πλέον, κάποια στάνταρ στην λειτουργία του και στις εμφανίσεις του. Κάποια στάνταρ, που του επιτρέπουν πια και να αντισταθμίζει τις όποιες αδυναμίες έχει σαν ομάδα, που του δίνουν τα αποτελέσματα που θέλει και πάνω απ’ όλα που μοιάζουν να έχουν έτοιμες απαντήσεις σε τυχόν αναποδιές που πιθανά να είναι ικανές να ξεστρατίσουν μια ομάδα, αν δεν βρει αμέσως το αντίδοτο.

Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης λοιπόν, φάνηκε ακριβώς αυτό. Το ότι δηλαδή σε μια μέρα, που δεν έπαιξε την καλύτερη μπάλα που τον έχουμε δει να παίζει φέτος, σε μια μέρα που ξεδιπλώθηκαν απλόχερα οι όποιες αδυναμίες έχει στην αμυντική του λειτουργία, σε μια μέρα που και πάλι βασικά μεσοεπιθετικά του στελέχη κινήθηκαν από την μετριότητα μέχρι την ανυπαρξία όπως οι Κλέϊτον και Κουίνσι, βρήκε λύσεις, βρήκε τρόπους και όχι μόνο πήρε την νίκη, αλλά έκοψε και την γνωστή ταρίφα της τριάρας στο ΟΑΚΑ.
Πιθανόν αυτό σε πολλούς, να μην φαντάζει και σαν κάτι ιδιαίτερο. Είναι όμως η ουσία για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Ακριβώς γιατί η αποφυγή των απωλειών σε τέτοιες μέρες, είναι που θα κάνουν στο τέλος την διαφορά. Γι’ αυτό και η νίκη με τον Αστέρα κατατάσσεται για μένα στις πιο σημαντικές του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό.
Στα επί μέρους τώρα του συγκεκριμένου αγώνα. Κατ’ αρχήν να πω κάτι. Αρχίζει και μου αρέσει όλο και πιο πολύ αυτός ο Γκόμεζ που αντικαθιστά στον πάγκο τον Φερέιρα. Και αρχίζει να μου αρέσει όχι φυσικά γιατί αυτός κάνει την δουλειά ή τις επιλογές, καθώς αυτό  σαφέστατα και είναι δουλειά και έργο του Φερέιρα, αλλά για δυο άλλους λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι έχει πολύ καθαρό λόγο και αντίστοιχη σκέψη όταν μιλάει. Πιάνει την ουσία του αγώνα που είδαμε και καλείται να κρίνει και κυρίως λέει κάτι παραπάνω από τα προφανή που συνήθως λένε στις δηλώσεις τους οι προπονητές. Το αναλύει δηλαδή μέσα σε πέντε προτάσεις το παιχνίδι και αναλύσει ταυτόχρονα με πολύ ρεαλιστικό και πειστικό τρόπο και την τακτική του Παναθηναϊκού και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Ο δεύτερος λόγος που είναι και ο σημαντικότερος, είναι αυτή καθ’ αυτή η ουσία της παρουσίας του και η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που τον διακρίνει. Καθώς δείχνει να είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον Φερέιρα. Γεγονός που δείχνει, ότι ο Παναθηναϊκός δουλεύει με ένα τρόπο και προσπαθεί να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ, όχι τυχαία ή επειδή έτσι του έκατσε, αλλά γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπερνάει συνολικά το προπονητικό τιμ με επικεφαλής τον Φερέιρα.

Πολύ σημαντικό επίσης κι αυτό και έχει να κάνει και με αυτό που κουβεντιάζαμε στην αρχή. Το ότι δηλαδή ο Παναθηναϊκός αρχίζει και κατοχυρώνει με σχετικά αξιόπιστη σταθερότητα και διάρκεια, ορισμένα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του και στην συνολική του λειτουργία σαν ομάδα γενικότερα.

Από κει και πέρα. Ξέρετε ότι εδώ με τα προφανή δεν ασχολούμαστε. Και δεν έχει και νόημα δηλαδή. Θα πρέπει να υποτιμάει κάποιος πάρα πολύ την νοημοσύνη του αναγνώστη για να μπει στην διαδικασία να του κάνει ολόκληρη ανάλυση για πράγματα που έτσι κι αλλιώς είναι ολοφάνερα.

Για παράδειγμα. Το ότι η αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού είναι προβληματική, δεν χρειάζεται κανείς κανένα να του το πει. Εκείνο όμως που πάντα είχε την σημασία του και άξιζε τον κόπο να συζητηθεί, ήταν το γιατί παρουσιάζει αυτές τις αμυντικές αδυναμίες. Αυτός λοιπόν ήταν και ο λόγος, πολλών διαφωνιών με φίλους, όταν στα προηγούμενα άρθρα μου προσπαθούσα να πω και να ξαναπώ, πως δεν είναι θέμα ενός ποδοσφαιριστή και των όποιων προσόντων του, αλλά θέμα συνολικής λειτουργίας και δυνατότητας της ομάδας.

Αυτό κάποιοι το εκλάμβαναν σαν ιδιαίτερη αγάπη και προσπάθεια υπεράσπισης του Σαριέγκι ή του Βύντρα, ή δεν ξέρω εγώ ποιού άλλου. Λέγαμε λοιπόν συζητώντας το θέμα εδώ πέρα, πως όποιος πιστέψει σ’ αυτή την αντιποδοσφαιρική προσέγγιση και νομίσει πως αν ξευτιλίσουμε τον Σαριέγκι και μπει άλλος στην θέση του το πρόβλημα θα λυθεί, ασφαλώς και σήμερα θα έχει λογικό αδιέξοδο στις σκέψεις του. Αν δηλαδή ο Σαριέγκι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ο Καντέ για παράδειγμα είναι απλά επικίνδυνος για την θέση του στόπερ με βάση την λογική του βλέπω ένα παιχνίδι και κρίνω.

Η λύση λοιπόν δεν είναι απλά αλλάζω όποιον κάνει ένα λάθος και ξεμπερδεύω. Και προφανώς άμεσα και αν δεν γίνει κάτι στο ιδιοκτησιακό, δεν είναι ούτε το να πάρουμε ένα στόπερ να λύσουμε το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Επομένως είναι αναγκασμένος ο Παναθηναϊκός να βρει λύση στο πρόβλημα, με όσες δυνάμεις διαθέτει και προσπαθώντας να εξουδετερώσει όσο γίνεται τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτή του την αδυναμία. Κι αυτό δεν γίνεται, ούτε με αφορισμούς και καρατομήσεις των όποιων ποδοσφαιριστών έχει στην διάθεσή του, ούτε φυσικά με το να μην λέμε καθόλου στην περιγραφή των φάσεων, το όνομα του παίκτη που κάνει το  λάθος, αλλά θέλουμε να προστατέψουμε, ή έστω  να μην εκτεθούμε που ζητάγαμε λυσσασμένα την χρησιμοποίησή του, βγάζοντας όλο το αντιποδοσφαιρικό μένος μας, σε όποιον κάθε φορά αποφασίζουμε ότι πρέπει να χριστεί ένοχος για όλα.

Λογική, ηρεμία και ποδοσφαιρική γνώση και λειτουργία χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός. Τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.

Παίζουμε μπαλίτσα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

Η Shelby GT500 δεν γκαζώνει απλά. «Εξαφανίζεται»
Η Shelby GT500 δεν γκαζώνει απλά. «Εξαφανίζεται»
Ηρακλής: Πήρε Σέρβο τερματοφύλακα
Ηρακλής: Πήρε Σέρβο τερματοφύλακα
Power of love: Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια- Η απόφαση της παραγωγής
Power of love: Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια- Η απόφαση της παραγωγής
Το 2-0 του ΠΑΟΚ: Τους «χόρεψε» Άκπομ, σκόραρε ο Ζαμπά! (video)
Το 2-0 του ΠΑΟΚ: Τους «χόρεψε» Άκπομ, σκόραρε ο Ζαμπά! (video)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies