Σαν συνέχεια του «τον έμαθαν και θα αλλάξουν»
SHARE

Σαν συνέχεια του «τον έμαθαν και θα αλλάξουν»

Προσπαθώντας πάντα να μιλήσουμε ποδοσφαιρικά και να… υποτάξουμε στην λογική του ποδοσφαίρου, τις όποιες απόψεις μας, θα ήθελα να ξεκινήσω από μια μικρή αναδρομή σε προηγούμενο άρθρο μου. Κι αυτό γιατί έχω ένα γενικότερο κανόνα. Η μπάλα και οι νόμοι της, ποτέ δεν σε προδίδουν. Όταν προσπαθείς απλά να την δεις, να την χαρείς και να την εξηγήσεις (όσο μπορείς και όσο ξέρεις βέβαια) και όχι να την «χρησιμοποιήσεις», συνήθως σπάνια σε προδίδει.

Το άρθρο αυτό που αναφέρω, είχε δημοσιευθεί την 1 Νοεμβρίου αν δεν κάνω λάθος και συγκεκριμένα μετά τα εκπληκτικά παιχνίδια του Παναθηναϊκού με Ξάνθη,. Εργοτέλη και ΠΑΟΚ και πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Αφορμή για την σημερινή αναδρομή, στάθηκαν τα λόγια του βοηθού του Φερέϊρα, του Ζοζέ Γκόμες, στις δηλώσεις του λίγο μετά την λήξη του αγώνα στην Νέα Σμύρνη.
Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στ’ άλλα, είπε το εξής που για μένα ήταν το πιο σημαντικό και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα που βλέπουμε από τον Παναθηναϊκό στα τελευταία παιχνίδια, καθώς και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

«Όπως εμείς μελετάμε τους αντιπάλους μας, το ίδιο κάνουν και αυτοί και ξέρουν πως παίζουμε προσαρμόζοντας έτσι το παιχνίδι τους» είπε ο Ζοζέ Γκόμεζ.
Κι αυτό είναι πραγματικά η ουσία των τελευταίων αγώνων του Παναθηναϊκού.

Και είναι αυτό ακριβώς που συζητούσαμε εδώ τότε, μέσα στην τρελή χαρά από τις εμφανίσεις του Παναθηναϊκού. Το ότι δηλαδή, ο Παναθηναϊκός, με την εικόνα που είχε δείξει, αντικειμενικά θα τρόμαζε τους αντιπάλους του και θα έπρεπε σύντομα να προετοιμαστεί, ότι θα αντιμετώπιζε εντελώς διαφορετικές τακτικές ακόμα και… μεθόδους, απέναντί του στα επόμενα παιχνίδια του.

Αυτός μάλιστα, ήταν και ο τίτλος εκείνου του άρθρου. Συγκεκριμένα «τους τρόμαξε και γι’ αυτό θα… αλλάξουν». Λέγαμε λοιπόν τότε σχετικά.

(απόσπασμα από το άρθρο «Τους τρόμαξε και γι’ αυτό θα… αλλάξουν» (1-11-2011)

«…Το θέμα όμως από δω και πέρα, είναι ότι ο Παναθηναϊκός τρόμαξε πολύ κόσμο με τις εμφανίσεις του. Ο Παναθηναϊκός έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους αντιπάλους του στην Ελλάδα, ότι με αυτή την ομάδα ξεχάστε τα όνειρα και τις ελπίδες ότι θα πάς να την χτυπήσεις. Και προσαρμοστείτε στο πως θα την γλιτώσετε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και εντυπώσεις.

Κι έτσι θα αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό, όλες οι ελληνικές ομάδες από δω και πέρα. Κι έτσι θα τον αντιμετωπίσει και η ΑΕΚ την Κυριακή αλλά και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη. Και δεν λέω καν για τα παιχνίδια με τις μικρότερες θεωρητικά ομάδες και ειδικά στο ΟΑΚΑ.

Κι αυτό θα διαφοροποιήσει αισθητά τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα στο παιχνίδι του. Καθώς πια, δεν θα χρειάζεται απλά να… σταματάει και να… κλέβει την μπάλα από τον αντίπαλό του κέντρο. Αλλά θα χρειάζεται να έχει σχέδιο και τρόπους να συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και θεαματικά όπως τώρα, έχοντας συνεχώς σχεδόν την μπάλα στο χώρο του κέντρου και χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια για να την… κλέψει.

Επόμενα το βάρος πια, θα αρχίσει να φεύγει σιγά-σιγά από τους Σιμάο, Κατσουράνη, Ζέκα σε ρόλο ανασταλτικό και βοηθητικό μπροστά. Και θα περνάει στο πως οι χαφ πια, θα λειτουργήσουν σωστά και δημιουργικά μαζί με τους μπροστινούς, σε μικρότερους χώρους και με πιο πολλούς αντιπάλους μπροστά τους.

Είναι σίγουρο λοιπόν, πως ο Παναθηναϊκός που είδε όλη η Ελλάδα με Ξάνθη, Εργοτέλη και ειδικά με ΠΑΟΚ, αυτά θα αντιμετωπίζει από δω και πέρα σε αγωνιστικό επίπεδο. Και εκεί θα πρέπει να ρίξει πλέον το βάρος στην τακτική και την ανάπτυξή του. Η ταχύτητα, το πάθος, η ομοιογένεια και οι αυτοματισμοί που δείχνει να έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, σαφέστατα δίνουν ένα δείγμα γραφής που σε κάνει αισιόδοξο ότι θα βρει τις λύσεις και σ’ αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε και αυτό, το ξεπέρασμα δηλαδή των δεδομένων που θα αντιμετωπίζει πια στο γήπεδο, έχει και την ομορφιά αλλά και την αξία του. Καθώς αντικειμενικά θα ανεβάσει σε ακόμα πιο ψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο, την ομάδα που στήνει πλέον με εντυπωσιακό τρόπο ο Φερέϊρα.

Όσο για το άλλο κομμάτι. Το τι δηλαδή πιθανά θα αντιμετωπίσει εξωαγωνιστικά πλέον ο Παναθηναϊκός, καθώς με τις εμφανίσεις του όχι μόνο τρόμαξε, αλλά και… ξύπνησε αρκετούς, είναι άλλη κουβέντα. Και μακάρι να μην χρειαστεί να την κάνουμε. Αν και γι’ αυτό, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος….»

Για να επανέλθουμε λοιπόν στο σήμερα. Και στην Νέα Σμύρνη, αλλά πιστεύω και σε όλα του τα παιχνίδια από δω και πέρα, ο Παναθηναϊκός αυτό το πράγμα θα αντιμετωπίζει. Κλειστές, μα πάρα πολύ κλειστές άμυνες και σκληρό παιχνίδι μέχρι εξοντώσεως από τους αντιπάλους του.

Κι εδώ μην ακούσω σαν… λύση, αυτό το κλισέ «να βρει λύσεις που να ξεκλειδώνει τις κλειστές άμυνες» και νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε με αυτό.

Γιατί και για να έχουμε καλό ρώτημα, τι πάει να πει, να βρει λύσεις να ξεκλειδώνει τις κλειστές άμυνες; Τι εννοεί όποιος το λέει αυτό, πολύ περισσότερο χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί;

Θέλω να πω εδώ, ότι προφανώς και οι κλειστές άμυνες δυσκολεύουν οποιαδήποτε ομάδα προσπαθεί να επιτεθεί και να δημιουργήσει. Αν ήταν να… ξεκλειδώνανε έτσι, με ένα… δημοσίευμα ή μια… παρότρυνση σε μια δήλωση ή σε μια… προφορική ή γραπτή ανάλυση, κανείς δεν θα την επιχειρούσε.

Το ότι η κλειστή άμυνα έτσι κι αλλιώς θα σε δυσκολέψει είναι γεγονός. Και δεν είναι και κακό φυσικά, ούτε σημαίνει κάτι για την ποιότητα μιας ομάδας. Είναι αντικειμενικό και γι’ αυτό φυσικά και την εφαρμόζουν όσες ομάδες θέλουν να σταματήσουν ένα αντίπαλο που θεωρούν ότι είναι καλύτερος και ποιοτικός στην μεσοεπιθετική του λειτουργία.

Το θέμα είναι, να καταλάβεις πρώτον, ότι κάποιες δυσλειτουργίες που εμφανίζονται, πιθανά να μην οφείλονται στην κακή μέρα ή στις ικανότητες κάποιου παίκτη σου, αλλά στο ότι καλείται να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές συνθήκες από εκείνες που είχε συνηθίσει ή του ταιριάζουν σαν χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, λέμε όλοι ότι ο Κουίνσι είναι ντεφορμέ. Πιθανόν να είναι κι αυτός ένας λόγος  που να εξηγεί τις δυο-τρεις τελευταίες του εμφανίσεις. Αλλά πάντως έτσι κι αλλιώς, το ότι αναγκάζεται όλο και πιο πολύ πια, να κινείται σε μικρούς χώρους, χωρίς… ορατούς διαδρόμους μπροστά του και με πιο ζορισμένες τις τελικές επιλογές του, είναι σίγουρα μια εξήγηση για τις εμφανίσεις του.

Όπως επίσης για παράδειγμα και ο Λέτο. Ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος στα δύο τελευταία παιχνίδια. Ο ένας και προφανής λόγος γι’ αυτό, είναι οι κλωτσιές που τρώει. Μόνο που δεν νομίζω ότι… ξαφνικά τους την βάρεσε όλων και τον κλωτσάνε μόνο στα δύο τελευταία παιχνίδια. Τις ίδιες κλωτσιές έτρωγε και πριν. Και στην Ξάνθη έφαγε αρκετές και στην Τούμπα ακόμα περισσότερες και πάει λέγοντας.

Απλά το θέμα είναι, ότι σε εκείνα τα παιχνίδια, ξέσπαγε τα καλώς εννοούμενα νεύρα του, σε ποδοσφαιρικές ενέργειες που μπορούσε να τις κάνει, του έβγαιναν και εκτονωνόταν. Ενώ τώρα, δυσκολεύεται σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ποδοσφαιρική εκτόνωση και να μένει σαν χαρακτηριστικό ο… σκέτος εκνευρισμός.
Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύω, ότι ο Κατσουράνης, που γενικότερα είναι πιο κρύο αίμα και λόγω θέσης αλλά και… φύσης στο παίξιμό του, δεν έρχεται σε ιδιαίτερη, συχνή και σκληρή επαφή σώμα με σώμα με τους αντιπάλους του, δείχνει να έχει και πιο καθαρό μυαλό, αλλά και μεγαλύτερη και σαφέστατα αποτελεσματικότερη άνεση στις κινήσεις.
Καταλήγοντας. Το ότι ο Παναθηναϊκός έτσι κι αλλιώς από δω και πέρα, τέτοιου είδους παιχνίδι θα αντιμετωπίζει από τους αντιπάλους του, είναι γεγονός. Το ότι αυτό αντικειμενικά θα τον δυσκολέψει κι αυτό είναι επίσης γεγονός και δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος και την ποιότητα των παικτών που έχει, αλλά με την αντικειμενική δυσκολία που βάζει σε κάθε ομάδα η συγκεκριμένη τακτική.

Λύση άμεση, εγκεφαλική και κυρίως στο… μιλητό ή στο… γραπτό, γι’ αυτό δεν υπάρχει.

Το μόνο που υπάρχει είναι η ακόμα πιο σκληρή προσπάθεια και η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ατομικά σε κάθε ποδοσφαιριστή, σε σχέση με τις ιδιαίτερες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, ώστε να είναι όσο το δυνατόν σε καλύτερη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, για να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει.


Highlights: Η «30άρα» του Αντετοκούνμπο και το τριπλ νταμπλ του Ντόντσιτς! (videos)
Highlights: Η «30άρα» του Αντετοκούνμπο και το τριπλ νταμπλ του Ντόντσιτς! (videos)
Ξάνθη: Πήρε Γουίλιαμ ντε Αμορίμ
Ξάνθη: Πήρε Γουίλιαμ ντε Αμορίμ
Ο Αντετοκούνμπο καλωσόρισε με… πόστερ τον Ντόντσιτς! (video)
Ο Αντετοκούνμπο καλωσόρισε με… πόστερ τον Ντόντσιτς! (video)
Ανανέωσε στην Μπέρνλι ο ΜακΝίλ
Ανανέωσε στην Μπέρνλι ο ΜακΝίλ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies