Ο Μπόλονι έχει ξεκάθαρη πρόταση
SHARE

Ο Μπόλονι έχει ξεκάθαρη πρόταση

Χαίρετε κύριοι

Ο ΠΑΟΚ την περασμένη Τετάρτη έζησε ένα βράδυ που θα μείνει στην ιστορία του. Η επιτυχία αυτή έκανε εκτός από ανθρώπους και οπαδούς της ομάδας και όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου χαρούμενους.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και κανένας δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ο ΠΑΟΚ όμως μετά τη νίκη επί της Τότεναμ κέρδισε πολλά αλλά πάνω απ' όλα απέφυγε ένα ιστορικό λάθος. Μετά την ισοπαλία με την Κέρκυρα ο Μπόλονι φαινόταν πως θα παίξει την καρέκλα του την Κυριακή στα Γιάννενα. Ο Θέμης ξεκίνησε τη χτεσινή εκπομπή τονίζοντας πως η νίκη ήρθε γιατί ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να χτυπήσει το παιχνίδι. Σίγουρα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τον από τον κόσμο στις εξέδρες έφερνε προσδοκίες για να δοθεί μια μάχη όμως αυτές οι αποφάσεις ανήκουν στους προπονητές.

Σκεφτείτε στη θέση του Μπόλονι να βρισκόταν κάποιος προπονητής από το δικό μας ποδοσφαιρικό κόσμο, τύπου Κωστένογλου. Είναι δεδομένο πως θα άφηνε το παιχνίδι στο Λονδίνο (ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει πως αν κερδίσει την τελευταία αγωνιστική τη Ρούμπιν προκρίνεται και δεν άλλαζε κάτι ούτε η ισοπαλία με την Τότεναμ) για να φυλάξει τον κώλο του την Κυριακή. Αυτές οι αποφάσεις όμως είναι πολλές φορές και ανθρώπινες. Βλέπεται ο Κωστένογλου και ο κάθε Κωστένογλου γνωρίζει πως του κάνουν χάρη καθως δεν δικαιολογείτε να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος να κοιτάξει πως θα γαντζωθεί στην καρέκλα του καθώς ξέρει πως στην καλύτερη περίπτωση αν χάσει την δουλεία του να αναλάβει να σώσει καμιά ετοιμοθάνατη ομάδα. Γι' αυτόν το λόγω λοιπόν θεωρώ πολύ σημαντικό ο προπονητής να είναι πάνω από την ομάδα, να έχει δηλαδή μεγαλύτερη καριέρα από το ταβάνι του συλλόγου που προπονεί.

Ο Μπόλονι γνωρίζει καλά πως αν χάσει τη δουλειά του, ζημιά ο ΠΑΟΚ θα πάθει. Ο ίδιος έχει βγάλει καλά λεφτά από το ποδόσφαιρο και το όνομα που έχει αφήσει σε Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και στην πατρίδα του θα του ανοίξει σύντομα μια πόρτα. Οπότε δεν έχει κανένα λόγω να λειτουργεί φοβικά. Το πλεονέκτημα που σας ανέφερα είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή καθώς πάντα ο φόβος σε κρατάει πίσω από τις πραγματικές δυνατότητες. Αν πάμε λίγο πίσω θα θυμηθούμε τον Σάντος να αλλάζει στα ντέρμπι τα ακραία του μπακ. Επειδή οι Λίνο, Αραμπατζής έβγαιναν πιο πολύ στην επίθεση στις δύσκολες έδρες ο Πορτογάλος τεχνικός χρησιμοποίησε τον Κοντρέρας στα δεξιά και τον Σνάουτσερ αριστερά. Ο Μπόλονι όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν να χρησιμοποιήσει τον Σταφυλίδη.

Αν πάρουμε τα πράγματα συνολικά και αξιολογήσουμε τον Ρουμάνο τεχνικό από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα καταλήγουμε πως μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει ξεκάθαρη ποδοσφαιρική πρόταση η οποία δείχνει ένα δρόμο στον ΠΑΟΚ. Θυμίζει απλά πως ο Σάντος που έβαλε με τη δουλειά του τις βάσεις αποχώρησε το καλοκαίρι του 2010 δηλώνοντας κουρασμένος και παραδεχόμενος πως για τον ίδιο με τις συνθήκες που υπάρχουν ο ΠΑΟΚ έπιασε ταβάνι. Πιθανότατα να έχει και δίκιο στη ζωή όμως είσαι υποχρεωμένος για να πιάσεις τα όριά σου να κυνηγάς πάντα κάτι παραπάνω. Η περσινή χρονιά πετάχτηκε στο επίπεδο της αγωνιστικής φιλοσοφίας καθώς οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν ήθελαν η ομάδα τους να ακολουθήσει τη λογική ποδοσφαίρου του Μπερέτα, την οποία εμείς δεν την είδαμε και οι Δερμιτζάκης, Χάβος το μόνο που ήταν σε θέση να κάνουν ήταν τους διαχειριστές. Με τον δεύτερο φυσικά να πηγαίνει καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Επειδή όμως στην ομάδα είχαν μπει σωστές αγωνιστικές βάσεις από τον Σάντος. Ο ΠΑΟΚ πήρε αποτελέσματα στην Ευρώπη που του δημιούργησαν χαρακτήρα.

Ο ΠΑΟΚ δηλαδή έψαχνε έναν προπονητή που θα διατηρήσει τις αγωνιστικές βάσεις που έβαλε ο Πορτογάλος τεχνικός αλλά θα μπορέσει χωρίς να πετάξει τη συγκεκριμένη δουλειά να δείξει έναν καινούργιο δρόμο. Ο Μπόλονι μέχρι σήμερα είναι φανερό πως κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Διατηρεί τους πρωταγωνιστές και την αρχική τακτική που έχουν μάθει να κινούνται οι παίκτες του προσπαθώντας σε αυτήν την ομάδα να βάλει νέο αίμα και να την κάνει πιο επιθετική. Με δεδομένο πως ο άξονας του ΠΑΟΚ δεν έχει ταχύτητα προσπάθησε να δείξει έναν τρόπο παιχνιδιού που θα βγάζει ταχύτητα από τις πλευρές. Όποιοι ποδοσφαιρικές του ΠΑΟΚ έχει τη μπάλα στον άξονα γνωρίζει πλέον πως θα υπάρξει κόψιμο στο χώρο από τους ακραίους ποδοσφαιριστές. Επίσης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Ρουμάνος απέδειξε όσα έγραφα γι' αυτόν από όσα γνώριζα από την πολύχρονη θητεία του στο Σαμπιονά.

Ο Μπόλονι είναι ο ιδανικός προπονητής για μια ομάδα που δεν έχει χρήματα να διαθέσει καθώς το κύριο προσόν του είναι πως του αρέσει να δουλεύει με νέα παιδιά και να τα αναδεικνύει. Στο βιογραφικό του πέρα από τίτλους και διακρίσεις έχει στα πολύ σημαντικά επιτεύγματα του πως έδωσε πρώτος ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια έκαναν μεγάλη καριέρα. Σε άλλους η συμβολή του ήταν μικρότερη σε άλλους μεγαλύτερη όμως ο Μπόλονι δεδομένα αν δει σε έναν νέο ποδοσφαιριστή ταλέντο και χώρο στην ομάδα θα του βρει και τον τρόπο να τον βελτιώσει γνωρίζει. Σήμερα μπορεί ο Κωστένογλου να λέει πως έβαλε νέους ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκό παιχνίδι όταν όμως θες πραγματικά να βγάλεις ένα ταλέντο δεν τον πετάς σε παιχνίδι που δεν υπολογίζεις αλλά εκεί που καίει η μπάλα.

Πολλοί αιφνιδιάστηκαν όταν στο 0-0 με τον ΟΦΗ σήκωσε για αλλαγή τον Γιάνου. Το παιδί έδειξε κάποια στοιχεία αλλά το πολυπόθητο γκολ δεν ήρθε. Ο Μπόλονι όμως δεν πτοήθηκε και τον έβαλε ξανά όταν η μπάλα έκαιγε στην Τρίπολη. Μιλάω για τον Γιάνου επίτηδες γιατί μέχρι σήμερα από αυτόν δεν έχει πάρει ξεκάθαρα κάτι σημαντικό όπως για παράδειγμα από τούς Αθανασιάδη, Γεωργιάδη και από το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Σταφυλίδη βάζει ένα στοίχημα πως λόγω Μπόλονι μπορεί να κερδίσει έναν αριστερό μπακ που θα κλειδώσει μια δύσκολη θέση για την επόμενη δεκαετία.Αν δεν έχεις χρήμα μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δουλέψεις και ο Μπόλονι σε αυτήν τη λογική είναι πιθανότατα ο καλύτερος που έχει έρθει ποτέ στη χώρα μας.

Για να κλείσουμε με το τι έγινε στο Λονδίνο το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Στο διάστημα πριν και μετά την αποβολή του Σταφυλίδη. Το γεγονός πως έβγαλε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι παίζοντας για περισσότερο από 50 λεπτά με δέκα παίκτες κάνει την πρόκριση να φαίνεται ηρωική. Ο ηρωισμός όμως χρειάστηκε λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Στο πρώτο 40λεπτο ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε κατά κράτος της Τότεναμ, εκμεταλλεύτηκε στο 100% τα θεμέλια που έχει βάλει στην ομάδα ο Σάντος αλλά και τις ενέσεις από τους πιτσιρικάδες και από τον νέο επιθετικό τρόπο παιχνιδιού που έχει βάλει στην ομάδα ο Μπόλονι.

Το γεγονός πως ο Ρέντναπ παράταξε αρκετούς αναπληρωματικούς που δεν είχε μεταξύ τους συνοχή έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να πάρει εύκολα έναν ξεκάθαρο χώρο στο κέντρο που του έδινε τη δυνατότητα να έχει κατοχή και τον έλεγχο στο ρυθμό του παιχνιδιού. Ο Μπόλονι όμως δεν αρκέστηκε απλά στο να τον κρατήσει αλλά έχοντας τους ταχύτατους Γεωργιάδη, Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη στην επίθεση και τρεις παίκτες με καλά πόδια στον άξονα που μπορούν να τους σημαδέψουν. Έβγαλε φάσεις που ξεκίνησαν από διαγώνιες πάσες από τους Γκαρσία, Λαζάρ, Φωτάκη και αξιοποίησαν την κίνηση της επιθετικής τριάδας του ΠΑΟΚ.

Με βάση την εικόνα που έδειξε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο 40λεπτο θα μπορούσε να πετύχει μια εμφατικά μεγάλη σε έκταση σκορ νίκη στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Η αποβολή του Σταφυλίδη όμως έδωσε ηρωικές διαστάσεις στην επικράτηση. Πιθανότατα να είναι καλύτερα έτσι αρκεί να μην ξεχάσουμε την εικόνα που είχε ο ΠΑΟΚ όσο έπαιζε με 11 ποδοσφαιριστές αλλά και πως ο πραγματικός λόγος που κινδύνεψε ήταν πως έπαιζε με τον Χαλκιά τερματοφύλακα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει η διοίκηση του ΠΑΟΚ για το Γενάρη είναι να βρει έναν αξιοπρεπή τερματοφύλακα τα υπόλοιπα βελτιώνονται με χρόνο και με δουλειά. Ο Μπόλονι έχει ξεκάθαρη ρεαλιστική πρόταση για τον ΠΑΟΚ. Αυτό που χρειάζεται είναι να τον αφήσουν να δουλέψει με ηρεμία.


Παναθηναϊκός: Ξανά στα πράσινα η Λαμία!
Παναθηναϊκός: Ξανά στα πράσινα η Λαμία!
Άρης: Χάνει Βέλεθ (photos)
Άρης: Χάνει Βέλεθ (photos)
Η «Πράσινη Ώρα» με τους Νικολογιάννη-Γιαννούλη στις 16:00
Η «Πράσινη Ώρα» με τους Νικολογιάννη-Γιαννούλη στις 16:00
Λεβαδειακός: Δικαιώθηκε για Λεονάρντο
Λεβαδειακός: Δικαιώθηκε για Λεονάρντο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies