Ο ΠΑΟΚ, το στοίχημα, η… αλλαγή μου, ο Τσάκας και οι… άλλοι
SHARE

Ο ΠΑΟΚ, το στοίχημα, η… αλλαγή μου, ο Τσάκας και οι… άλλοι

Θα ήταν εντελώς αντιποδοσφαιρικό, το να ξεκινήσω οποιαδήποτε συζήτηση και αναφορά σήμερα, χωρίς αναφορά στον ΠΑΟΚ. Θα ήταν και υποκριτικό επί της ουσίας.

Καθώς αν κάποιον που θέλει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε επίπεδο, τον άφησε ασυγκίνητο, ή δεν τον ακούμπησε αυτό που είδε από τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη το βράδυ, δύο πράγματα σημαίνει.

Ή είναι τόσο δήθεν και θέλει να πουλήσει οπαδισμό της πλάκας και γι’ αυτό κωλώνει να πει το προφανές, για να μην θιχθεί και κυρίως… αδυνατίσει η εικόνα του σαν «φοβερού και τρομερού οπαδού» στους αποδέκτες της σκέψης και των γραφόμενών του γιατί μόνο αυτό μάλλον έχει να… πουλήσει.

Ή απ’ την άλλη, πραγματικά δεν τον ακούμπησε η ιστορία, δεν μπόρεσε δηλαδή να την νοιώσει και τον προσπέρασε σαν κάτι καθημερινό και ασήμαντο, οπότε και με το συγνώμη, απαγορεύεται να ασχολείται με το ποδόσφαιρο με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν γίνεται με λίγα λόγια, να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο παιχνίδι και στην διάρκειά του να μην ταυτιστείς με αυτή την εκπληκτική προσπάθεια του ΠΑΟΚ συνολικά ως ομάδα. Δεν γίνεται.

Δεν γίνεται όποια οπαδικά αισθήματα και αν τρέφεις, να μην παλέψεις και συ μαζί με αυτή την ομάδα που έβλεπες να παλεύει λυσσασμένα, αλλά ταυτόχρονα απείρως ποδοσφαιρικά και αξιοπρεπέστατα να κρατήσει και να κερδίσει αυτό που δικαιούταν μέσα στο γήπεδο.

Κι επειδή έχω το κουσούρι, να μοιράζομαι με τους αναγνώστες και τους ακροατές, προσωπικά βιώματα, όσο κι αν αυτό έχει τις συνέπειές του, ειδικά όταν απευθύνεται επί της ουσίας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και δεν σε γνωρίζουν προσωπικά, θα σας πω κάτι σε προσωπικό επίπεδο.

Είχα παίξει στο στοίχημα τον ΠΑΟΚ 4-6 γκολ για όσους καταλαβαίνουν. Μαζί με ΟΣΦΠ και Ρούμπιν Καζάν που είχαν γίνει νωρίτερα. Έπαιρνα ένα καθ’ όλα σεβαστό και αξιόλογο ποσό κλείνοντας με τον ΠΑΟΚ.

Κι όμως. Στην φάση του γκολ της Τότεναμ που ακυρώθηκε –σωστά φυσικά- έπιασα τον εαυτό μου να πανηγυρίζει. Έπιασα τον εαυτό μου, να έχει… ξεχάσει ότι την ίδια στιγμή έχανα το στοίχημα. Για όσους παίζουν στοίχημα, μπορεί να γίνει κατανοητή η… αψυχολόγητη αντίδρασή μου. Κι όμως την έκανα.

Κι η πλάκα είναι, πως όσες φορές και αν αναρωτηθώ, αν θα προτιμούσα να ξαναγίνει το ίδιο, ακόμα και τώρα που πέρασε κάπως η φούρια και η καθημερινότητα με έχει ήδη αναγκάσει από το πρωί να… ξανακοιτάξω την τσέπη μου να δω τι υπάρχει μέσα και πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έλεγα να ακυρωθεί το γκολ.

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι καταλαβαίνετε την… μαγεία του πράγματος. Και το λέει ένας άνθρωπος, που έχει περάσει την μισή του ζωή, ζώντας τέτοιες στιγμές στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό. Οπότε αν μη τι άλλο, θα ήταν λογικό να λειτουργήσει και το… οπαδικό κόμπλεξ, να βλέπεις δηλαδή να κάνει και κάποιος που οπαδικά θεωρείς αντίπαλο κάτι ανάλογο.

Ο ΠΑΟΚ όμως, αυτό, το κέρδισε με το σπαθί του. Τουλάχιστον από μένα και δεν είναι αναγκαίο να νοιώθουν και όλοι ανάλογα. Λέω και γράφω απλά πως το ένιωσα εγώ.

Κι απ’ αυτή την άποψη και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο και κυρίως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΠΑΟΚ, που μου έβγαλε τέτοια συναισθήματα, τόσο σε επίπεδο έντασης, όσο και επί της ουσίας.

Μπράβο και πάλι μπράβο και μακάρι να επενδύσει συνολικά ο ΠΑΟΚ σαν διοίκηση, σαν ομάδα και σαν οπαδοί, στην δημιουργία μιας τέτοιας ταυτότητας και συνείδησης, που να του επιτρέψει να ξαναζήσει ανάλογες στιγμές και σε ακόμα πιο ψηλό επίπεδο.

Από κει και πέρα. Μένει σίγουρα λίγος χώρος και… χρόνος, για να συζητήσουμε και για τα «δικά μας» εμείς στον Παναθηναϊκό. Αλλά δεν πειράζει, ελπίζω να καταλαβαίνετε οι περισσότεροι τακτικοί της στήλης, ότι άξιζε τον κόπο.

Ένα μόνο πράγμα θα πω. Καθώς οι παλιότεροι της παρέας, θα ξέρετε, πως ένα ακόμα κουσούρι μου, είναι να διαβάζω και κυρίως να παίρνω υπ’ όψιν μου, όλα τα μηνύματα που στέλνετε και κυρίως αυτά που δημοσιεύονται κάτω από τα άρθρα μου.

Γράφει λοιπόν ο φίλος με το ψευδώνυμο «costis», σχολιάζοντας το αμέσως προηγούμενο άρθρο μου.

«Εσύ Γκόντζο που ήσουν πάντα υποστηρικτής του ήθους και της μετριοπάθειας στην διοίκηση, ξαφνικά τι έγινε και δεν σε ενοχλεί ο Τσάκας. Περίεργα πράγματα».

Θα συμφωνήσω χίλια τα εκατό με τον φίλο. Όντως… περίεργα πράγματα.

Πραγματικά με βάση αυτά που έλεγα, έγραφα και υποστήριζα, ο Τσάκας σαν συνολική εμφάνιση –και δεν εννοώ οπτικά- δηλώσεις και στάση, είναι έξω από τα «δεδομένα μου» με βάση όπως τα έχω παρουσιάσει τόσα χρόνια. Κι όντως θα έπρεπε να με βρει από την πρώτη στιγμή… απέναντί του, τουλάχιστον από πλευράς αισθητικής και πρακτικής στον Παναθηναϊκό.

Συμφωνώ λοιπόν, ότι η αντιμετώπισή μου απέναντί του και συνολικά στο θέμα του πρίγκιπα, δεν… ταυτίζεται με αυτό που παρουσίαζα σαν πρόσωπο και αρχές όλα αυτά τα χρόνια.

Για να βοηθήσω λοιπόν τον φίλο τον «costis» και όποιον έχει ανάλογες… απορίες, να βρει την εξήγηση, θα του αντιστρέψω το ερώτημα.

Ας μου βρει ένα λόγο, για να εξακολουθήσω δημόσια να κρατάω την θέση που κράτησα και το προφίλ που είχα μέχρι τώρα. Ένα μόνο. Πέρα από το προφανή που αφορά εμένα και την επιλογή μου.

Δηλαδή αν το έκανα, ο ίδιος θα έλεγε, μπράβο που… κρατάς άμυνα σε θέματα ηθικής και νοοτροπίας στον Παναθηναϊκό; Το είπε αυτό κάποιος από τους πάσης φύσεως «κοστίδες» τόσο καιρό; ‘Η μήπως αυτή ακριβώς η στάση μου, ήταν η… δήθεν αφορμή για να στηθώ για μια ακόμα φορά στον τοίχο και προσωπικά και επαγγελματικά και οικογενειακά;

Ή μήπως ο ίδιος και αν όχι ο ίδιος, όλοι αυτοί που σε καθημερινή βάση με διαπόμπευαν και διαστρέβλωναν τα όσα έλεγα, ακριβώς υπερασπίζοντας ένα στάνταρ επίπεδο ήθους και έκφρασης στον Παναθηναϊκό, άρθρωσαν ποτέ την παραμικρή λέξη υπεράσπισης του δικαιώματός μου να λέω την άποψή μου;

Για να μιλάμε ειλικρινά δηλαδή από κάποιο σημείο και μετά μεταξύ μας. Δεν είναι λίγο υποκριτικό να ζητάμε, να πιέζουμε, να απειλούμε ένα άνθρωπο για όσα λέει και όταν μας βολεύει να του λέμε τα ίδια, γιατί πια… δεν συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε όταν τον βρίζαμε;

Εγώ ειλικρινά, για πρώτη φορά στη ζωή μου, σιχάθηκα τόσο πολύ κάποια πράγματα που είπα «όντως δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος». Και είχα προειδοποιήσει γι’ αυτά τα πράγματα. Ότι η ισοπέδωση των πάντων και η συστηματική και σταθερή μετάλλαξη των χαρακτηριστικών αυτού του συλλόγου, θα οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ σ’ αυτόν τον σύλλογο.

Τότε κανένα δεν ενοχλούσε αυτή η προοπτική. Τώρα ξαφνικά ενοχλήθηκαν όλοι;

Και για να αντιστρέψω και λίγο το ερώτημα του φίλου.

Εγώ ναι, κουράστηκα ίσως, δεν άντεξα ίσως, πιέστηκα ίσως, εκτίμησα ότι δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος να γίνεσαι διαρκώς στόχος εσύ και η οικογένειά σου επειδή συνεχίζεις να λες αυτό που πιστεύεις και στην τελική είπα ότι, αφού αυτή την Παναθηναϊκή καθημερινότητα θέλατε, μαζί σας κι εγώ, σ’ αυτή θα συζητάω καθημερινά, βαρέθηκα μια ζωή να πληρώνω το πάσης φύσεως κόστος της άλλης άποψης.

Αυτοί όλοι, όμως, που τόσο καιρό πανηγύριζαν γιατί ζούσαμε σε μια τέτοια καθημερινότητα, αυτοί που εξυμνούσαν την κιτσαρία, τα καραγκιοζιλίκια, τα σκορπισμένα εκατομμύρια στο μιλητό, τους τρεις Πιζάρο και δεν συμμαζεύεται, τα κότερα και τα ιδιωτικά τζετ, τον Βίκτωρα και τον Μπέο στα επίσημα, αυτοί όλοι που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε σημείο να κρέμεται από τα χείλη του Τσάκα και του οποιουδήποτε φαίνεται στον ορίζοντα σαν πιθανός σωτήρας, τώρα ξαφνικά φίλε «costis» θυμήθηκαν το ήθος και το ύφος του σωματείου και τους ενοχλεί ο Τσάκας και αυτά που λέει;

Αυτό αλήθεια δεν σου φαίνεται περίεργο;

Άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση της αλητείας και σε επίπεδο φρασεολογίας και σε επίπεδο συμπεριφοράς στον Παναθηναϊκό. Άνθρωποι που ανεχόντουσαν κι ακόμα περισσότερο πρωτοστατούσαν στο να καθιερωθεί η λέξη και… ευχή «καρκίνος» για όποιον δεν γουστάρανε. Άνθρωποι που άκουγαν χαμογελώντας να βρίζονται με την λέξη «πόρνες» οι μανάδες όποιυ θεωρούσαν αντίπαλο.

Άνθρωποι που δεν ενοχλήθηκαν όταν κατέβηκαν τα λάβαρα των ευρωπαικών του μπάσκετ. Άνθρωποι που διανοήθηκαν να αποκαλέσουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο «Παυλάκο» καθώς και αυτοί που τους ανέχθηκαν ή δεν ενοχλήθηκαν. Άνθρωποι που αποθέωναν σε καθημερινή βάση τους αεριτζήδες που την μια έταζαν εκατομμύρια αντί για… φυστίκια, την άλλη έφερνα χάμερ, την επόμενη τρεις Πιζάρο, την μεθεπόμενη την κοπανούσαν και την άλλη μέρα ξαναγύριζαν. Άνθρωποι που ανέχτηκαν τους προπηλακισμούς φραστικούς και όχι μόνο σε βάρος της οικογένειας Γιαννακόπουλου, όταν βρέθηκε μια ανάσα από την προεδρία της ΠΑΕ, Άνθρωποι που καμάρωναν και αρθρογραφούσαν περήφανοι για το πόσους μπράβους έχει ο… πρόεδρος. Και να μην συνεχίσω γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Δεν σου φαίνεται λίγο περίεργο αδερφέ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ανέχθηκαν, καμάρωναν, χαμογελούσαν, ήταν πρωτεργάτες και ονόμαζαν όλα αυτά εκτόξευση στον Παναθηναϊκό, να… ενοχλούνται σήμερα από το ύφος, τις δηλώσεις και το στιλ του Τσάκα;

Γιατί για μένα, αφού αυτός ήταν ο καημός σου, εντάξει το λύσαμε. Ζορίστηκα, πιέστηκα και… άλλαξα όπως λες, η αν προτιμάς πήγα και εγώ με αυτό που μου… ζητούσατε όλοι σας με… διάφορους τρόπους να… παω.

Όλοι αυτοί όμως, γιατί την μια έτσι και την άλλη αλλιώς; Δεν είναι… περίεργο αλήθεια; Κι αν μη τι άλλο, αφού τόσο σε… εντυπωσίασε η δική μου στάση, δεν θα έπρεπε… για τα μάτια του κόσμου έστω, να σε εντυπωσιάσει και να… αναρωτηθείς και για το αντίστροφο;


Οι επίμαχες φάσεις του Απόλλων Σμύρνης-Λεβαδειακός (video)
Οι επίμαχες φάσεις του Απόλλων Σμύρνης-Λεβαδειακός (video)
ΠΑΟΚ: Η άμυνα των ρεκόρ
ΠΑΟΚ: Η άμυνα των ρεκόρ
Τρόμος στην άσφαλτο: 22 νεκροί και 37 τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείων
Τρόμος στην άσφαλτο: 22 νεκροί και 37 τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείων
Ολυμπιακός: Γκολ με κεφαλιά για Λάζαρο μετά από 11 χρόνια
Ολυμπιακός: Γκολ με κεφαλιά για Λάζαρο μετά από 11 χρόνια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies