Σαν σήμερα: H γέννηση των ζογκλέρ του Harlem (photos+videos)

Σαν σήμερα: H γέννηση των ζογκλέρ του Harlem (photos+videos)

Το Onsports επιστρέφει με τη στήλη «Σαν Σήμερα» και σας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα σαν σήμερα στις 7 Ιανουαρίου του 1926, στο Σικάγο της Αμερικής όπου ένας νεαρός επιχειρηματίας δημιουργούσε τους «Savoy Big Five». Την ομάδα που προσέφερε έναν εναλλακτικό και συνάμα θεαματικό τρόπο στο πως να βλέπει κανείς το μπάσκετ. Την ομάδα που έμεινε στην ιστορία ως Harlem Globetrotters.

Ήταν ανήμερα του Άι Γιαννιού που ο 24χρονος επιχειρηματίας Abe Saberstein στην προσπάθειά του να προωθήσει ένα νυχτερινό κέντρο με όνομα «Savoy Ballroom» δημιούργησε τους Savoy Big Five, ομάδα η οποία έπρεπε να διασκεδάζει τον κόσμο πριν από τα νυχτερινά show. Η ομάδα αυτή ωστόσο γρήγορα διαλύθηκε.

images

Το 1928 ωστόσο οι παίκτες που απάρτιζαν την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Saberstein ως μάνατζερ, δημιούργησαν μια ομάδα η οποία περιόδευε στο Ιλινόις, με όνομα Globe Trotters. Και ένα χρόνο αργότερα θα αποκτούσαν ως έδρα το Harlem, που ήταν το κέντρο της Αφροαμερικάνικης κουλτούρας. Ο Saberstein ήθελε ειδικά το Harlem διότι θα πρόσδιδε στην ομάδα περισσότερο μυστήριο καθότι όλοι οι παίκτες ήταν έγχρωμοι.  Και έτσι λοιπόν γεννήθηκαν κι επίσημα οι Harlem Globetrotters.

Παρά τη σημερινή «διασκεδαστική» φύση της ομάδας, οι Globetrotters ήταν αρχικά μία από τις καλύτερες ομάδες της Αμερικής σε επαγγελματικό επίπεδο, αγωνιζόμενοι στο Παγκόσμιο Επαγγελματικό Τουρνουά, το οποίο μάλιστα και κατέκτησαν το 1940. Κάπου εκεί όμως η λάμψη τους θα έπεφτε, λόγω της ανάπτυξης ενός άλλου πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, του ΝΒΑ το οποίο προσέλκυε τους καλύτερους Αφροαμερικούς παίκτες μη αφήνοντας πολλές επιλογές στους πρωταθλητές του Harlem.

Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ομάδα, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε γίνει μέλος της το 1941 θα άλλαζε για πάντα την τύχη της. Πρόκειται για τον Reece «Goose» Tatum, τον παίκτη ο οποίος εφεύρε το «hook shot», ο «πρίγκιπας του θεατρινισμού» ο οποίος προσέδωσε τον χαρακτήρα… κωμωδίας στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας που θα γινόταν το απόλυτα πρωτοποριακό θέαμα στο χώρο του μπάσκετ.

bull flip

Από εκεί κι έπειτα ο κάθε Globetrotter έπρεπε να έχει σπουδαία αθλητικά προσόντα και εκπληκτικό χειρισμό της μπάλας (πολλές φορές και περισσότερων!) έτσι ώστε να μπορούν να… γελοιοποιούν τους αντιπάλους τους με ντρίπλες πέραν κάθε φαντασίας, πάσες που δεν τις χωράει ο νους αλλά και την ικανότητα να ευστοχούν από απίστευτα μακρινές αποστάσεις και πολλές φορές με ανορθόδοξους τρόπους. Με το πέρασμα των χρόνων οι παίκτες άρχισαν να θυμίζουν εικόνες… τσίρκου βάζοντας στο ρεπερτόριό τους περισσότερα στοιχεία… κλόουν!

Έκτοτε η ομάδα σταμάτησε να παίζει μονάχα στο Ιλινόις, και έκανε περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο παίζοντας εντός 20ετών σε τουλάχιστον 3000 αγώνες προκαλώντας χαρά, γέλιο και θέαμα. Το γεγονός ότι μια Αφροαμερικάνικη ομάδα είχε τόσο μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ΗΠΑ μαστίζονταν από ρατσισμό ήταν ένα τρομερά μεγάλο κατόρθωμα.

Το 1959 στο διάστημα του Ψυχρού Πολέμου, οι Globetrotters πραγματοποίησαν ένα τουρ έκπληξη στη Σοβιετική Ένωση. Η είδηση του ερχομού τους ξεσήκωσε όλους τους Σοβιετικούς οι οποίοι κατέκλεισαν κάθε στάδιο στο οποίο έρχονταν για να παίξουν. Με το πέρασμα των χρόνων οι Globetrotters έχουν διασκεδάσει κόσμο σε πάνω από 120 χώρες, έχοντας μάλιστα μεγάλους θαυμαστές μεταξύ τους βασιλιάδες, πρόεδροι ακόμα και πάπες!

920x920

Πιο γνωστός παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στο Harlemείναι ο μεγάλος Wilt Chamberlain, ο «Mr. 100», ενώ από τον ευρωπαϊκό χώρο ο πρώην παίκτης των Ηλυσιακού, Ρεθύμνου και Ολυμπιακού, Brent Petway υπήρξε μέλος τους τη σεζόν 2010-11.

Μέχρι σήμερα οι Harlem Globetrotters συνεχίζουν την διάσημη παράδοση του ζογκλερικού μπάσκετ που παίζουν, διασκεδάζοντας για πάντα τους εκατομμύριους θαυμαστές τους ανά τον κόσμο. 

Και για όσους εντυπωσιάστηκαν, ορίστε ένας ολόκληρος αγώνας των ζογλέρ του Harlem.



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved