Το αλφαβητάρι του Αντετοκούνμπο

Κάθε γράμμα από το τεράστιο επώνυμό του κρύβει και μία ιστορία

Στην Αμερική του έχουν βρει άπειρα ψευδώνυμα λόγω του δύσκολου επώνυμού του. Από το διάσημο «Greek Freak», στο λιγότερο γνωστό «Ctrl C, Ctrl V» μέχρι το ιδιαίτερα εύστοχο «Human Alphabet». Το όνομα Αντετοκούνμπο περιέχει 13 γράμματα κάτι που αναγκάζει το όνομά του να γράφεται με… κλίση προκειμένου να χωρά στη φανέλα πάνω από τον αριθμό 34.


Στην αρχή δύσκολα κάποιος μπορούσε να το προφέρει, ωστόσο είναι τέτοια η επίδρασή του στις ΗΠΑ που πλέον όλοι οι Αμερικάνοι ξέρουν και μπορούν να το προφέρουν εύκολα.


Απόψε αργά το βράδυ θα έχουμε την ευχαρίστηση να τον απολαύσουμε στο All Star Game της Νέας Ορλεάνης και εδώ στο OnSports γράφουμε μία ιστορία για κάθε γράμμα του επιθέτου του. Δεν τον φωνάζουν άδικα ανθρώπινο αλφάβητο.

A-ρχή

Όλοι οι σπουδαίοι από κάπου ξεκινούν. Η πορεία του δικού μας All Star, από την πείνα και τα ανοιχτά γήπεδα στα Σεπόλια μέχρι το Μιλγουόκι και από εκεί στη μεγάλη γιορτή του ΝΒΑ είχε πολλά και δύσκολα στάδια. Ο δρόμος του νεαρού φόργουορντ μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένος και σίγουρα όσοι τον ξέρουν και ακόμα καλύτερα αυτοί που τον μαθαίνουν έχουν κάθε λόγο να νιώθουν περήφανοι. Σαν να είναι δικός τους άνθρωπος. Σαν ένας από αυτούς.


Στα 22 του έκανε ακόμα και τον Ομπάμα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του, ωστόσο ο ίδιος παραμένει ταπεινός. Θα μπορούσε να έχει τρελαθεί από την τεράστια προβολή στις ΗΠΑ. Όχι όμως εκείνος. Το χαμόγελό του αποτυπώνει συνεχώς το ότι δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός που λένε, και ο Γιάνναρος το ξέρει. Και θα συνεχίσει να χαμογελάει για πάντα...

N-τραφτ

Όλος ο κόσμος άκουγε το 2013 για ένα ταλέντο από την ελληνική Α2 ο οποίος προορίζεται για το ντραφτ του ΝΒΑ. Λίγο νωρίτερα, παίζοντας πλάι στον αδερφό του Θανάση και άλλους νεαρούς φτάνει μία ανάσα από την άνοδο στην Α1. Ο στόχος δεν επετεύχθη αλλά ο Γιάννης έβλεπε το άστρο του να ανατέλλει. 

Στο ΝΒΑ όλοι έβλεπαν ένα ακατέργαστο «διαμάντι». Έναν τύπο όπως ο Ντουράντ, ο οποίος άμα μπορούσε να δουλευτεί κατάλληλα θα έγραφε ιστορία. Τη νύχτα του ντραφτ 14 ονόματα ακούστηκαν μέχρι τα λόγια του κομισάριου, Ντέιβιντ Στερν να γράψουν ιστορία (δες βίντεο).

Οι Μιλγουόκι Μπακς διάλεξαν τον 18χρονο φόργουορντ ο οποίος ήταν το μεγάλο στοίχημα της λοταρίας. «Unlimited Potential» έγραφε η ταμπέλα πάνω από τον Γιάννη, και τέσσερα χρόνια αργότερα είναι βέβαιο πως οι 14 ομάδες που τον προσπέρασαν ακόμα χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο.


(Σημειωτέον, ο Αντετοκούνμπο παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός από εκείνο ντραφτ ο οποίος έχει επιλεγεί σε All Star Game).

T-αλέντο  

Για τα σωματικά του προσόντα μέχρι και η τεχνολογία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ωστόσο αυτό δεν φτάνει για να φτάσεις στην κορυφή του ΝΒΑ. Ο Γιάννης όμως δείχνει πως διαθέτει όλα τα βασικά συστατικά για να τα καταφέρει. Από ταλέντο έχει άπειρο, όπως και διάθεση να το αναπτύξει. Οι αριθμοί του άλλωστε ανά σεζόν παρουσιάζουν τρομακτική εξέλιξη.

Σεζόν        1η       2η      3η      4η

Πόντοι      6.8     12.7    16.9    23.4

Ε-λλάδα

Το στιγμιότυπο με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο να σηκώνουν την ελληνική σημαία στη βραδιά του ντραφτ θα μείνει ανεξίτηλη. Ένα μήνα αργότερα, Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα, και αρχίζει έτσι η σταδιοδρομία του με την Εθνική ομάδα.

Θα ξεκινήσει με την Εθνική Ομάδα Νέων παίζοντας πλάι στους Μποχωρίδη, Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθονίας το 2013. Σε 10 αγώνες είχε 8 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.

Μία σεζόν αργότερα ο Φώτης Κατσικάρης τον καλεί στη μεγάλη ομάδα και σταδιακά γίνεται αναπόσπαστο μέλος της. Όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι για έναν ΝΒΑερ να παίζει 82 παιχνίδια τη σεζόν και να φορά τα χρώματα της Εθνικής του κάθε καλοκαίρι, ωστόσο εκείνος δεν χαμπαριάζει. Παρά τις πιέσεις των Μπακς εκείνος κάθε χρόνο φορά τη γαλανόλευκη και στη μετά-Διαμαντίδη-Σπανούλη εποχή είναι ο παίκτης «κλειδί» για τα ελληνικά χρώματα.


T-άκης Ζήβας

Δεν είναι άγνωστο όνομα στους κύκλους του ελληνικού μπάσκετ. Για αρκετούς είναι απλώς ο προπονητής του Φιλαθλητικού, ωστόσο για τους περισσότερους θα είναι πάντα ο τύπος που «δούλεψε» τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη Ελλάδα και του έδωσε το πάτημα να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ.  

Αν κάτι ξέρουμε για την ομάδα του Ζήβα, αυτό είναι ότι κάθε παίκτης πρέπει να είναι άρτια γυμνασμένος, με φοβερή φυσική κατάσταση και ελεύθερος να πάρει πρωτοβουλίες. Η φιλοσοφία του κόουτς «κούμπωσε» τέλεια στον νεαρό μπασκετμπολίστα, στον οποίο διείδε ότι μπορεί να τρέξει τέλεια το γήπεδο και ότι θα φτάσει στα σωματικά επίπεδα του σήμερα, τονίζοντας όμως ότι το μεγάλο του «όπλο» είναι:

«Ο χαρακτήρας του. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους μικρούς, και δεν του φτάνει ότι έχει καταφέρει. Θέλει να ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του».


O-μάδες  

Αν εξαιρέσουμε τη «γαλανόλευκη» μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί για δύο ομάδες. Φιλαθλητικό και Μιλγούοκι Μπακς. Στην ομάδα του Ζωγράφου έπαιξε από μικρή ηλικία και παρά το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί μία σεζόν στο αντρικό (2012-13) μια τεράστια προσωπογραφία του μαζί με του αδερφού του Θανάση κοσμούν το Κλειστό του Ζωγράφου. 

Μόλις ενηλικιώνεται, το Δεκέμβριο του 2012 υπογράφει συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα από το 2013-17. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ όμως δεν μπορούσε να τον κρατήσει. Ούτε καν το ισπανικό. Δεν φόρεσε ποτέ τα χρώματα της Σαραγόσα, καθώς η επόμενη χρονιά τον βρήκε να πραγματοποιεί τη rookie σεζόν του στο ΝΒΑ.


Κ-αρφώματα

Μπορεί να την καρφώσει όπως θέλει και κυρίως, από όπου θέλει. Στη δεύτερη σεζόν του μάλιστα η Αντετοκουμπο-μανία του κόσμου τον έστειλε στον διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝΒΑ χάρη στις εντυπωσιακές φάσεις που προσφέρει κάθε βράδυ.

Ο Γιάνναρος είναι ό,τι πιο κοντινό αυτή τη στιγμή στον Human Highlight Film (a.k.a. Dominique Wilkins) από άποψη θεάματος, σε σημείο που το καθημερινό Top 10 είναι ένα βήμα πριν να μετονομαστεί σε «Giannis and the Rest of NBA». Η είδηση δεν είναι το αν θα βρίσκεται σε αυτό, αλλά σε ποιο αριθμό.


Ό-νειρο 

Αν κάποιος σκηνοθέτης αποφασίσει ποτέ να γυρίσει ποτέ το «Greek Freak: The Movie» είναι βέβαιο ότι θα φύγει από τη βραδιά των Όσκαρ με το χρυσό αγαλματίδιο. Τι άλλο να πει κανείς για ένα παιδί που για να ζήσει κάποτε πουλούσε γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές και τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από κάθε Έλληνα; 

Ο Γιάννης απέδειξε ότι το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μπορεί να έρθει φτάνει να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Και το κυριότερο; Δεν χρειάζεται να είσαι ο... Τόνι Μοντάνα για να το καταφέρεις.  


Ύ-ψος

Το παιδί πήγε στο ΝΒΑ όντας κάτω από τα 2,10 μέτρα (2,08). Πλέον έφτασε τα 2,11 και δεν αποκλείεται να πάρει κάνα πόντο παραπάνω. Το εντυπωσιακό με το σωματότυπό του είναι ότι άλλοι θα έπαιζαν καρφωμένοι κάτω από τη ρακέτα καθώς με τέτοιο ύψος δεν έχουν τόσο πλαστικές κινήσεις. Το ελληνικό «θαύμα της φύσης» όμως όχι μόνο δεν είναι παίκτης ρακέτας αλλά με τα προσόντα του μπορεί να παίξει όλες τις θέσεις της πεντάδας.

Μέσα στη χρονιά άλλωστε η επιστήμη σήκωσε τα χέρια ψηλά για τον κύριο Αντετοκούνμπο. Σύμφωνα με τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που θεωρείται ο κανόνας των σωματικών αναλογιών του ανθρώπου, το άνοιγμα της παλάμης του που είναι 30 εκατοστά αντιστοιχεί κανονικά σε κάποιον με ύψος 3,05μ.! Πώς να μην τον λένε μετά «Greek Freak».


Ν-εότερος (παίκτης των Μπακς που θα παίξει βασικός σε All Star Game) 

Σπάει όλα τα ρεκόρ φέτος. Στην ιστορία της ομάδας του υπήρχε ένας τύπος όχι και τόσο γνωστός που τον λέγανε… Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ο οποίος ξεκινούσε βασικός στην Ανατολή σε ηλικία 23 ετών και 271 ημερών την ώρα που ο Γιάννης ακόμα δεν έχει κλείσει τα 23! 

Εκτός αυτού είναι ο νεότερος μη Αμερικανός που θα ξεκινήσει στη βασική πεντάδα της Ανατολής στην ιστορία των All Star Game. Τίμιος, δεν βρίσκεις;


Μ-άτζικ Τζόνσον

Πολλοί παίκτες θρύλοι έχουν υποκλιθεί στον Έλληνα φόργουορντ. Ένας από τους μεγάλους φαν του «Greek Freak» είναι ο τεράστιος Μάτζικ Τζόνσον ο οποίος φέτος με ανάρτησή του στο Twitter έπλεξε το εγκώμιο του Αντετοκούνμπο. 

«Πραγματικά απολαμβάνω να βλέπω τον Γιάννη Αντετοκούμπο των Μπακς γνωστό και ως Greek Freak». Όπως και να το κάνουμε, αυτά είναι λόγια για να τα κορνιζάρεις.


Π-λέι οφ 

Δύσκολη αποστολή πλέον για τα «ελάφια». Οι Μπακς ξεκίνησαν εντυπωσιακά φέτος τη σεζόν, όντας μία από τις ομάδες που ήταν υποψήφιες για είσοδο στα πλέι οφ. Ωστόσο μόλις έφτασαν τις 20 νίκες σαν κάτι να έπαθαν και από τότε το ρεκόρ τους είναι 5 νίκες και 12 ήττες. Το έργο τους είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς βρίσκονται δύο νίκες πίσω από τους όγδοους Πίστονς, τρεις από τους έβδομους Μπουλς και τέσσερις από τους έκτους Πέισερς. 

Το ζητούμενο για την ομάδα του Τζέισον Κιντ είναι να βρεθεί η ισορροπία καθώς μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τζαμπάρι Πάρκερ, ο Αντετοκούνμπο είναι ουσιαστικά η μόνη και μεγαλύτερη απειλή για τους αντιπάλους. Θα βρει τρόπο να τον βοηθήσει ή θα τον... σκάσει;


Ό-νομα 

Ένα όνομα, μια ιστορία η οποία τώρα γράφεται. Γιάννης Αντετοκούνμπο. Τα υπόλοιπα στα παρκέ… 


SHARE
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved