Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 7950 μίλια σε τρεις μέρες!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 7950 μίλια σε τρεις μέρες!

Το Onsports έκανε τον γύρο της Ευρώπης σε τρεις μέρες με τον Παναθηναϊκό και σας μεταφέρει τα απογοητευτικά μαντάτα αυτής της αποστολής τόσο για το μπάσκετ όσο και για την ασφάλεια μας.

Μια μάσκα; Ναι, αν η μάσκα είναι το απόλυτο μέτρο για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του covid 19 τότε Άγγλοι και Ρώσοι έχουν βρει την …κάψουλα τους! Ειδάλλως, κάτι δεν πάει καλά στα μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια των δύο χωρών που ταλανίζονται απο τα χτυπήματα της πανδημίας. Το onsports έκανε τον γύρο της Ευρώπης σε τρεις ημέρες αποτυπώνοντας το πρόβλημα που χτυπά το μπάσκετ και αφορά στις μετακινήσεις αλλά πολύ περισσότερο στην προστασία των αποστολών από την πανδημία. Η πρώτη μας εμπειρία δεν ήταν καμπανάκι αλλά καμπάνα.

Από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι «πράσινοι» κλήθηκαν να διανύσουν μια απόσταση 8000 μιλίων ήτοι περί τα 13.000 χιλιόμετρα! Ο προορισμός; Η Μόσχα που βρίσκεται σε απόσταση 1833 μιλίων; Τρελό; Ναι, θα έλεγε κάποιος αν πριν έξι μήνες του έλεγες πως για να ταξιδέψεις ανατολικά προς τη Μόσχα οφείλεις να πας τέρμα δυτικά μέχρι το Λονδίνο και από εκεί να διασχίσεις ξανά την Ευρώπη.

Η Ευρωλίγκα θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί η φετινή διοργάνωση καθώς ουδείς μπορεί να φανταστεί και να υπολογίσει τις ζημιές στη περίπτωση που για δεύτερη χρονιά διακοπεί. Στο βωμό, όμως, της τέλεσης των αγώνων οι διοργανωτές δεν έχουν ζυγίσει καλά ορισμένα πράγματα που αφορούν στην απίστευτη ταλαιπωρία των ομάδων, στα χιλιάδες τεστ που καλείται να κάνει κάθε ομάδα και φυσικά στην ασφάλεια των αποστολών. Παράλληλα, τίθεται και ένα ζήτημα αξιοπιστίας από τη στιγμή που κάθε εβδομάδα κάθε ομάδα χάνει αρκετά μέλη που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό. Συνεπώς, η λύση της διεξαγωγής τουρνουά (ίσως δύο ομίλων) σε ασφαλείς πόλεις μοιάζει με μονόδρομο. Όποιος διαφωνεί ας μας ακολουθήσει στο κάτωθι ταξίδι.

Ημερομηνία αγώνα: 2/10/20
Τόπος: Μόσχα
Αναχώρηση ομάδας: Τετάρτη 8μμ από το Ελευθέριος Βενιζέλος
Πρώτος σταθμός: Λονδίνο

Για να είμαστε ειλικρινείς η αναχώρηση από το Ελευθέριος Βενιζέλος την Τετάρτη το απόγευμα ήταν απολύτως ομαλή και τα μέτρα προστασίας από τον covid 19 προκαλούσαν μια σχετική ηρεμία. Με λίγα λόγια η Αθήνα ήταν σαφώς πιο οχυρωμένη και προσεκτική σε σχέση με αυτό που ακολουθούσε.

Άφιξη στο Χίθροου στις 11.45μμ (ώρα Ελλάδας, 9.45μμ τοπική)
Η αποστολή του Παναθηναϊκού έχοντας μια βαλίτσα έγγραφα έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους ανθρώπους της ομάδας να προετοιμάζουν ένα πρωτόγνωρο ταξίδι με δεκάδες εμπόδια. Για παράδειγμα πέραν της ειδικής άδειας που απαιτείται για τα 23 μέλη της αποστολής ώστε να μπουν στη Μόσχα, χρειαζόταν και έξτρα άδεια για δύο παίκτες που δεν είχαν στην κατοχή τους διαβατήριο Ε.Ε ή ΗΠΑ ώστε να μπουν στην Αγγλία. Όταν μιλάμε για έξτρα άδεια μιλάμε για μια διαδικασία που εμπλέκει από κυβερνήσεις μέχρι όλους τους φορείς και πάλι στο τέλος της ημέρας είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών για το αν θα επιτρέψουν την είσοδο του αθλητή ή όχι! Όλα αυτά για ένα ματς Ευρωλίγκας!

Αστερίσκος; Τα 23 μέλη της αποστολής έπρεπε να φτιάξουν την ειδική φόρμα – αίτηση που απαιτείται για να μπουν από την Ελλάδα στην Αγγλία, εν συνεχεία δεύτερο PLF για να μπουν από την Αγγλία στη Ρωσία, τρίτο για να μπουν από τη Ρωσία στην Αγγλία και τέταρτο για να μπουν από την Αγγλία στην Ελλάδα!
Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα στο Χίθροου αποδείχτηκαν αρκετά χαλαρά στην άφιξη της ομάδας σε σημείο που έλεγες «προς τι όλη αυτή η διαδικασία»; Ελάχιστος έλεγχος στο αεροδρόμιο κατά την είσοδο, αλλά απόλυτη προσοχή στο ξενοδοχείο (δίπλα στο αεροδρόμιο) που διανυκτέρευσε η ομάδα.

Επόμενος σταθμός: Μόσχα (αναχώρηση 3μμ Ελλάδας)

Η επομένη το πρωί βρήκε τον Παναθηναϊκό στην αίθουσα αναχωρήσεων του Χίθροου με τις αποστάσεις να αρχίζουν να πηγαίνουν περίπατο ενώ στον έλεγχο όλοι οι επιβάτες υποχρεούνταν να βγάλουν τα παπούτσια τους χωρίς να φορούν τα προστατευτικά χειρουργικά ποδονάρια.

Σε ερώτηση ιατρού η απάντηση της υπεύθυνης ασφάλειας ήταν: «καλέστε σε αυτόν τον αριθμό για τα παράπονα σας αν και όλοι με τις κάλτσες πατάτε». Όλα αυτά σε έναν χώρο που περνούν χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά. Εν πάση περιπτώσει, η επιβίβαση στο αεροσκάφος έγινε τμηματικά και η χρήση μάσκας κατά την πτήση ήταν καθολική αν εξαιρέσουμε την ώρα του φαγητού.

Άφιξη στη Μόσχα: 6.30μμ

Τώρα ξεκινάει το πάρτι!

Έχοντας κλείσει ένα 24ωρο μακριά από την Αθήνα η αποστολή έφτασε στο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Εκεί, το πρώτο σοκ έρχεται από το πουλμανάκι που μεταφέρει τους επιβάτες από το αεροπλάνο στο κτίριο αφίξεων. ΣΑΡΔΕΛΕΣ! Τι αποστάσεις; Ο ένας αγκαλιά με τον άλλον σαν τα …ζωντανά.

PHOTO 1

Μετά το αρχικό σοκ της πρώτης εντύπωσης έρχεται το δεύτερο στον σταθμό ελέγχου των διαβατηρίων. Εκατοντάδες κόσμου σε αναμονή και η υποτιθέμενη άδεια της ομάδας για να περάσει, με την αρωγή του γηπεδούχου, στα χέρια ενός αστυνομικού που μας κοίταζε σαν εξωγήινους. Καμία παρουσία της Χίμκι (περίμεναν έξω από το αεροδρόμιο), διαβουλεύσεις, τηλέφωνα των ανθρώπων της ομάδας και δύο ώρες αναμονή έξω από το passport control για να πάμε στην παραλαβή αποσκευών.

Τι σήμαινε αυτό; Η ομάδα έχασε την προπόνηση της και στις 9μμ κατάφερε να φύγει από το Σερεμέτιεβο για να φτάσει στα περίχωρα της Μόσχας. Εδώ, μη ξεχνάμε πως δεν είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία αλλά η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση μπάσκετ όπου η μια ομάδα για να φτάσει στην έδρα της άλλης (έχουν παγώσει οι απευθείας πτήσεις) είναι ήδη περισσότερες από 24 ώρες στον δρόμο χωρίς να προπονηθεί.

PHOTO 2

10μμ (1/10/20): Άφιξη στο Lecco

Με τον εκνευρισμό έκδηλο στα πρόσωπα όλων η αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο Lecco στο «Μιτίτσκι» (εκεί διαμένει πάντα από τη στιγμή που η Χίμκι άλλαξε έδρα). Φαγητό και ύπνο την προηγούμενη της πρεμιέρας της Ευρωλίγκας. Την game day ο Παναθηναϊκός προπονήθηκε το πρωί της Παρασκευής και στις 8μμ αντιμετώπισε τη Χίμκι με τα μέτρα στην έδρα των Ρώσων να είναι υποδειγματικά παρά την παρουσία 1000 θεατών.

Covid 19; Τι είναι αυτό;

Σάββατο 3/10/20: Αναχώρηση 6πμ από το Μιτίσκι

PHOTO 3

PHOTO 32

Ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Παρασκευής έκανε έναν μίνι άθλο κερδίζοντας τη Χίμκι στην έδρα της σκορπώντας περηφάνια στον κόσμο του. Η επόμενη ημέρα; Οδύσσεια. Οι παίκτες πήγαν στα κρεβάτια τους στις 12 τα μεσάνυχτα μετά το δείπνο της νίκης στο ξενοδοχείο. Εγερτήριο; Στις 5.50πμ καθώς στις 6.10 το πρωί η αποστολή παίρνει τον δρόμο της επιστροφής.

Όπως καταλαβαίνετε όλοι …κουτουλούσαν καθώς κανείς δεν είχε κοιμηθεί περισσότερες από τρεις ώρες από την υπερένταση του αγώνα. Η αποστολή φτάνει στο αεροδρόμιο της Μόσχας στις 7 και εκεί ξεκινάει το πάρτι. Χιλιάδες ταξιδιώτες, καμία απόσταση μεταξύ τους και ένας πραγματικός χαμός. Το αεροπλάνο; Κατάμεστο χωρίς ούτε μία άδεια θέση για την πτήση Μόσχα – Λονδίνο, ενώ τα μέτρα της επιβίβασης και αποβίβασης (πρέπει να γίνεται αυστηρά τμηματικά) σε απόλυτη χαλαρότητα.

PHOTO 4

Μια ημέρα στο Λονδίνο!

Οι «πράσινοι» προσγειώθηκαν στις 13.15 (ώρα Ελλάδας) στο Χίθροου και η αναχώρηση για την Αθήνα ήταν στις 18.30. Άρα, παραλαβή αποσκευών από τις αφίξεις και όλοι μαζί στις αναχωρήσεις για την ίδια διαδικασία τσεκαρίσματος. Το τρίωρο κενό μέχρι να ανοίξει το γκισέ πέρασε σε ένα εκ των δύο καφέ που βρίσκονται στο συγκεκριμένο terminal με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αθλητών και των μελών της αποστολής.

Περνώντας ξανά όλη τη ταξιδιωτική διαδικασία από την αρχή οι «πράσινοι» μπήκαν στο αεροπλάνο και στις 9.50 προσγειώθηκαν στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, οι βαλίτσες τους βγήκαν στον ιμάντα στις 23.15 ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 17 ωρών! Κερασάκι στην τούρτα; Τα τρία θετικά κρούσματα που ανακοίνωσε η Χίμκι την επομένη του αγώνα και σήμαναν συναγερμό σε όλα τα μέλη της πράσινης αποστολής.

Εν κατακλείδι…

PHOTO 5 2

Τα παραπάνω τα μεταφέρει ένας άνθρωπος που έχει κάνει περισσότερα από 250 ταξίδια με τον Παναθηναϊκό άρα υπάρχει μια συμπαθητική κρίση για τα μέτρα και την προστασία. Η Ευρωλίγκα (που (βασικό χορηγό αεροπορική εταιρεία)οφείλει να δει ΑΜΕΣΑ τα προβλήματα και να βρει λύσεις. Δηλαδή; Αν έχουν διακοπεί οι αεροπορικές επικοινωνίες μεταξύ κάποιων χωρών να ορίσει τα ματς σε μέρη που μπορούν να ταξιδέψουν και οι δύο; Για παράδειγμα Χίμκι - Παναθηναϊκός στο Λονδίνο. Τι φταίει η εκάστοτε ομάδα αν η Μόσχα είναι κλειστή από την Αθήνα για παράδειγμα, είτε οι ενδιάμεσοι σταθμοί που βολεύουν (π.χ. Κωνσταντινούπολη) είναι κομμένοι από την Ελλάδα.

Επί προσθέτως, είναι αδύνατο να βγει μια χρονιά που ξεκινά με τόσα προβλήματα στις μετακινήσεις και με πολλαπλά κρούσματα. Μη συζητήσουμε για τη διαβολοβδομάδα όπου ο Παναθηναϊκός παίζει Τρίτη με τη Βιλερμπάν στη Λιόν (δεν υπάρχει πτήση) και την Πέμπτη στη Βαρκελώνη που επίσης δεν υπάρχει πτήση από τη Λιόν. Άρα, θα χρειαστεί πέντε αεροπλάνα για δύο αγώνες σε 48 ώρες.

photo6

photo7



Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
NBA: Οι Πέλικανς απέκλεισαν τους Κινγκς του Βεζένκοφ – Τα ζευγάρια των playoffs
NBA: Οι Πέλικανς απέκλεισαν τους Κινγκς του Βεζένκοφ – Τα ζευγάρια των playoffs
Ισπανία: Clasico από… χρυσάφι
Ισπανία: Clasico από… χρυσάφι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved