Τα ανύπαρκτα έσοδα της Ευρωλίγκας σε σχέση με την επένδυση των ομάδων

Τα ανύπαρκτα έσοδα της Ευρωλίγκας σε σχέση με την επένδυση των ομάδων

Ο τρόπος που διοικείται η Ευρωλίγκα από τον Τζόρντι Μπερτομέου και ειδικότερα το κομμάτι των εσόδων που είναι ανύπαρκτα σε σχέση με την επένδυση των ομάδων, δικαιώνουν τον Παναθηναϊκό για τις αντιδράσεις του.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ προφανώς δεν είναι έτοιμο να ανταγωνιστεί σε έσοδα το NBA ή το NFL, το MLB του μπέιζμπολ και το NHL του χόκεϊ, όμως, δεν είναι κι ένα μέγεθος που δικαιολογείται να έχει έσοδα μικρότερα από λίγκες που έχουν να κάνουν με το… κρίκετ και το χάντμπολ! Η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι τόσο μικρή, άλλωστε, που να δικαιολογεί το γεγονός ότι τα έσοδα της Euroleague φτάνουν μόλις και μετά βίας τα 40 εκατ. ευρώ… Την ώρα που πρωταθλήματα ποδοσφαίρου μιας και μόνο χώρας ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια – και δεν αναφερόμαστε στην Premier League που είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέγεθος παγκόσμιας εμβέλειας αλλά για παράδειγμα στη Ligue 1 της Γαλλίας – σε μια λίγκα που απευθύνεται σε όλη την ήπειρο και προβάλλεται ακόμα και εκτός αυτής με το κοινό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσο μικρά έσοδα.

Ή έστω, να παρουσιάζονται τόσο μικρά έσοδα και να μην υπάρχει επί της ουσίας η παραμικρή ανταπόδοση προς την πλευρά των ομάδων που επενδύουν εκατό φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που καταφέρνει η διοργανώτρια να παρουσιάσει σαν έσοδα. Στα 17 χρόνια της… διακυβέρνησης Μπερτομέου στην Ευρωλίγκα, λοιπόν, το μέγιστο που έφτασαν τα έσοδα ήταν τα 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που το σύνολο της επένδυσης των 16 ομάδων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές πως σε μια τέτοια διοργάνωση που δεν σέβεται τα χρήματα, τον χρόνο και την ενέργεια που σπαταλούν οι ιδιοκτήτες των ομάδων, όπως ο Παναθηναϊκός που είναι το πλέον ιστορικό και ισχυρό brand στη μπασκετική Ευρώπη, δεν μπορούν να έχουν θέση κορυφαία κλαμπ σαν το «τριφύλλι». Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσφέρει στη διοργάνωση, πέρα από τη δυναμική της παρουσίας του λόγω της τεράστιας ιστορίας του «τριφυλλιού», έναν υψηλότατο μέσο όρο εισιτηρίων, την καλύτερη μπασκετική έδρα στην Ευρώπη όπως είναι το ΟΑΚΑ και προφανώς και τα χρήματα που επενδύει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο κλαμπ, αυτά που εκλαμβάνει ως ανταπόδοση είναι… μηδαμινά.

Οι συγκρίσεις, άλλωστε, με άλλα μεγάλα πρωταθλήματα είναι… χαοτικές και ενδεικτικές του πως χειρίζονται τα οικονομικά της Euroleague ο Μπερτομέου και οι συνεργάτες του. Μια ματιά σε πίνακες που δημοσιεύονται κατά καιρούς, και αφορούν στα έσοδα αθλητικών λιγκών, θα κάνει και τον πλέον… δύσπιστο να καταλάβει το πόσο λανθασμένη και τραγική είναι η διαχείριση που γίνεται από πλευράς διοργανώτριας αρχής της Ευρωλίγκας. Όταν το Nippon Professional Baseball της Ιαπωνίας έχει έσοδα της τάξης του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή το γαλλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φτάνει στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι περιττό να αναφερθούμε στα… 40 εκατ. ευρώ των εσόδων της Euroleague. Δεν συζητάμε καν για το 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια της Serie A, στα 2.2 της ισπανικής La Liga, στα 2,8 της γερμανικής Bundesliga και στα 5,3 της Premier League στην Αγγλία.

Ακόμα, όμως, κι αν κάποιος σκεφτεί πως οι λίγκες αυτές αφορούν το πιο… λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου, υπάρχουν και άλλα απτά παραδείγματα που δείχνουν την τραγική διαχείριση που γίνεται από πλευράς Euroleague στο κομμάτι των εσόδων. Τη στιγμή που το NHL στις ΗΠΑ έχει έσοδα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και το MLB έχει 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η διοργανώτρια αρχή της… κορυφαίας μπασκετικής διοργάνωσης στην Ευρώπη παρουσιάζει έσοδα 40 εκατ. ευρώ! Τι δεν καταλαβαίνετε;

Δείτε στο gallery του Leoforos.gr  τον σχετικό πίνακα με τις κορυφαίες αθλητικές λίγκες σε έσοδα για να κατανοήσετε ακόμα περισσότερο τη διαφορά…



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved