Ευρωλίγκα: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ - Ολυμπιακός 68-74 (photos)
Μεγάλη νίκη, με ανατροπή στο φινάλε, πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη με 74-68 επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.
Καθοριστικό τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, μόλις 19’’ πριν από τη λήξη, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του, που στάθηκε όρθια στην «Ulker Sports Arena» κάνοντας το «τρία στα τρία» στο Top 16 της Ευρωλίγκας. Στο 1-2 έμειναν οι Τούρκοι. Ο αρχηγός των Πειραιωτών τελείωσε με 16 πόντους, έξι ασίστ, τρία ριμπάουντ αλλά και πέντε λάθη, ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Ματ Λοτζέσκι με 18 πόντους, συν οκτώ ριμπάουντ, δύο κλεψίματα και ισάριθμες ασίστ. Τραυματίες αποχώρησαν ο Όλιβερ Λαφαγέτ και ο Μπρεντ Πέτγουεϊ! Από τους ηττημένους, ο Άντριου Γκούντελοκ είχε 23 πόντους και δύο ασίστ.
Με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και συνολικά 7/10 τρίποντα ο Ολυμπιακός επιχείρησε να θέσει από νωρίς τις βάσεις για την επικράτησή του στην Κωνσταντινούπολη. Εάν απέφευγε τα λάθη, μάλιστα, θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερη διαφορά στο ημίχρονο. Οι Πειραιώτες πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 6-4, με τους Τρεμέλ Ντάρντεν και Μπράιαν Ντάνστον να ξεκινούν ορεξάτοι. Πρέλντριζιτς και Βέσελι πάλευαν μόνοι τους, από την τουρκική πλευρά, όταν όμως στην εξίσωση του σκοραρίσματος μπήκε και ο Γκούντελοκ ήρθε η ανατροπή (16-11). Με τον Όλιβερ Λαφαγέτ να «χτυπάει» από την περιφέρεια οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στον πόντο (22-21), ενώ ο Δημήτρης Κατσίβελης έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του (28-26), στο 15’. Σιπάχι και Γκούντελοκ «απάντησαν» από τα 6,75μ., αλλά κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ματ Λοτζέσκι, που με δύο διαδοχικές τρίποντες «βόμβες» έστειλε την ομάδα του στο 36-34. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ακόμα ένα περιφερειακό σουτ, από το Βασίλη Σπανούλη, που διαμόρφωσε το +7 για τον Ολυμπιακό (36-43).
Με το Τρεμέλ Ντάρντεν να δίνει συνέχεια στα εύστοχα τρίποντα των Πειραιωτών ξεκίνησε το δεύτερο μέρος (36-46), αλλά οι Τούρκοι με τους Γκούντελοκ και Βέσελι έμειναν «ζωντανοί» (40-46). Ακολούθησε δίλεπτη επιθετική δυστοκία για τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που «ξεκόλλησαν» διά χειρός Κώστα Σλούκα (40-49). Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, όμως, είχε ήδη δυναμώσει την άμυνά της, ανάγκασε σε διαδοχικά λάθη τους αντιπάλους της (είχαν διπλάσια από εκείνη) και δεν τους άφησε να αποσπαστούν στο σκορ, για να «καθαρίσουν» τη νίκη (44-49). Τη λύση ήρθε να δώσει και πάλι το τρίποντο για τον Ολυμπιακό, από το Ματ Λοτζέσκι (44-52), αλλά το… παράδειγμά του ακολούθησαν τόσο ο Μπογκντάνοβιτς όσο και ο Γκούντελοκ, που «μάζεψαν» άμεσα τη διαφορά (50-52). Με τους Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Σλούκα να αποδεικνύονται ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών οι Πειραιώτες έκλεισαν, τελικά, το τρίτο δεκάλεπτο στο +4 (52-56).
Οι Τούρκοι μπήκαν αποφασισμένοι να δείξουν τα… δόντια τους στην τέταρτη περίοδο και με γρήγορους πόντους από Μπιέλιτσα και Γκούντελοκ έστειλαν το ματς στη γραμμή της… αφετηρίας (56-56). Οι φιλοξενούμενοι τα είχαν εντελώς χαμένα και τους «τιμώρησε» ο Μπογκντάνοβιτς, με νέο τρίποντο (59-56). Ο 47χρονος τεχνικός αναγκάστηκε να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ, αλλά το μόνο που κατάφεραν στην επιστροφή τους στο παρκέ οι παίκτες του ήταν να κάνουν φάουλ στον Μπιέλιτσα, ο οποίος με 1/2 βολές άνοιξε την ψαλίδα στο 60-56. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα λεπτά για να ευστοχήσει ο Ολυμπιακός στο πρώτο καλάθι του, με το Μάντζαρη, ενώ με το Λοτζέσκι ισοφάρισε σε 60-60 στο 35’.
Ωστόσο, εκεί που έδειξαν να συνέρχονται οι Πειραιώτες, ήρθαν ο Γκούντελοκ με τρίποντο και ο Μπογκντάνοβιτς με λέι απ να στείλουν και πάλι τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο +3 (68-65). Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν είχε πει την τελευταία λέξη του και με 3/3 βολές του Βασίλη Σπανούλη ισοφάρισε εκ νέου, μόλις ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη, ενώ με τρίποντό του στα 19’’ έκανε την ανατροπή (68-71). Ο ίδιος, μάλιστα, και πάλι από τη γραμμή των βολών διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι στον εναπομείναντα χρόνο ήταν να βρουν… σίδερο δις, με τον Μπογκντάνοβιτς. Είχαν, προηγηθεί άλλα δύο άστοχα τρίποντα του Γκούντελοκ, αλλά κι ένα λάθος του Νίκου Ζήση. Ο διεθνής γκαρντ έμεινε στο παρκέ για 20.55’, χωρίς να πετύχει πόντο, έχοντας επίσης τέσσερις ασίστ, δύο ριμπάουντ και δύο λάθη.
Δεκάλεπτα: 22-16, 36-43, 52-56, 68-74.
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): Γκούντελοκ 23 (5), Ζήσης, Μπιέλιτσα 9, Ερντέν, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Σαβάς, Ζόριτς, Βέσελι 13, Σιπάχι 4 (1), Πρέλντζιτς 9 (1).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 4, Ντάνστον 6, Σπανούλης 16 (3), Σλούκας 5 (1), Πρίντεζης 7 (1), Μάντζαρης 5 (1), Κατσίβελης 2, Λαφαγέτ 6 (2), Ντάρντεν 5 (1), Λοτζέσκι 18 (3).
Θυμηθείτε την εξέλιξη της αναμέτρησης μέσα από το live του Onsports…