Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια στην κορυφή του «μαγικού κόσμου» (videos+photos)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια στην κορυφή του «μαγικού κόσμου» (videos+photos)

Όπως όλα τα «παραμύθια» έτσι και αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει τα πάντα και ξεκίνησε από τα Σεπόλια και έχει φτάσει στην κορυφή του NBA - Το Onsports με αφορμή τα γενέθλια του Greek Freak σήμερα (06/12/1994) θυμάται την πορεία του από τότε που γεννήθηκε ως σήμερα

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1994 όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβλεπε για πρώτη φορά το φως. Ο δεύτερος γιος του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο σήμερα, ακριβώς 27 χρόνια αργότερα, είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και ασφαλώς ένας σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς, έχοντας στο παλμαρέ του ένα πρωτάθλημα NBA και δυο τίτλους MVP της κορυφαίας λίγκας στον κόσμο.

Το 1991, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο πήραν τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω στο Λάγος μάζι με τους παππούδες τον μεγάλο τους γιο Φράνσις. Το ζευγάρι ήξερε πως δεν έρχεται στη γη της επαγγελίας, αλλά σε μια χώρα που επίσης θα έπρεπε να παλεύει για να βρει το μεροκάματο.

Μετά από τρία χρόνια ήρθε ο Γιάννης και ακολούθησαν ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης. Για να μπορέσουν να ζήσουν έκαναν διάφορες δουλειές με την μητέρα του να πουλάει αντικείμενα σε πάγκους στα Σεπόλια όπου την βοηθούσε ο Γιάννης. Αργότερα, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Greak Freak, μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού και στη συνέχεια στους άνδρες. Η ομάδα μάλιστα έφτασε μια ανάσα από το να ανέβει στην Α1 κατηγορία αλλά δεν τα κατάφερε. Το ταλέντο του δεν μπορούσε να τον κρατήσει για πολύ στην Ελλάδα. Όταν έκλεισε τα 18, το Δεκέμβριο του 2012, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα, έναντι αμοιβής 250.000 ευρώ ανά σεζόν. Το συμβόλαιο θα διαρκούσε από τη σεζόν 2013-14 έως τη σεζόν 2016-17 ενώ είχε ένα προσιτό ποσό εξαγοράς από κάθε ομάδα που παίζει στο ΝΒΑ ή στην Euroleague.

Η επιλογή όνειρο στο NBA draft

Στην ισπανική ομάδα δεν αγωνίστηκε καθόλου μιας και τα βλέμματα των σκάουτερ του NBA τον είχαν ήδη τσεκάρει και στις 4 Απριλίου του 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA draft από τους Μιλγουόκι Μπακς.

«Δε μπορώ να το πιστέψω». Με το καπέλο των Μιλγουόκι στο κεφάλι του και εμφανώς σοκαρισμένος από την επιλογή του ο Έλληνας άσος δεν έκρυψε τη χαρά του. «Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος είμαι. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Από την Α2 του ελληνικού πρωταθλήματος στο NBA».

Η αρχή έγινε στις 30 Οκτωβρίου του 2013, όταν ο Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ. Εκείνο το βράδυ, το Μιλγουόκι φιλοξενήθηκε από τους Νικς στη Νέα Υόρκη και ηττήθηκε με 90-83. Ο 19χρονος Γιάννης πάτησε παρκέ μόνο για 5 λεπτά, μετρώντας 1 πόντο (1/2 βολές) και 1 λάθος.

Ξεκινώντας τη ζωή του στο Μιλγουόκι και λαμβάνοντας τις αρχικές οικονομικές απολαβές του, στήριζε την οικογένεια του πίσω στην Αθήνα στέλνοντας τους χρήματα. Σε μια από αυτές τις συναλλαγές, συνειδητοποίησε πως είχε στείλει όλα τα χρήματα που είχε διαθέσιμα στους γονείς του και ο ίδιος δεν είχε χρήματα για να πάει στον αγώνα που έδινε η ομάδα του την ίδια ημέρα, έτσι ξεκίνησε να τρέχει τη διαδρομή έως το γήπεδο μέχρι να σταματήσει κάποιος περαστικός και τον πάρει με το αυτοκίνητό του.

Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε μια πορεία γεμάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συμβολαίου του για 4 χρόνια με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμμετοχή του στο πρώτο All Star Game ήρθε τέσσερα χρόνια μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ. Στην rookie εμφάνιση του στη γιορτή των κορυφαίων, ο σουπερσταρ των Μπακς έβαλε 30 πόντους με μόλις τρία χαμένα σουτ, αναγκάζοντας όλους τους συμπαίκτες του να μιλούν για αυτόν.

Σε ηλικία 22 ετών και 74 ημερών, ήταν έως το 2017 ο νεαρότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ ο οποίος ξεκίνησε βασικός στην πρώτη πεντάδα σε αγώνα NBA All-Star, καθώς και ο πρώτος Έλληνας παίκτης με την ιδιότητα αυτή.

Το 2017 ανακηρύχθηκε «πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σημαντική καταξίωση είναι η back-to-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξη του ως MVP του ΝΒΑ. Πλέον, θρύλοι του αμερικανικού μπάσκετ, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Η νέα αποτυχία όμως στα play off, με τον αποκλεισμό από τους Μαϊάμι Χιτ στη “φούσκα” του Ορλάντο, οδήγησε σε δριμεία κριτική εναντίον του στις ΗΠΑ. Έφθασε να λοιδορείται για τα σουτ του και τις ελεύθερες βολές του, ενώ όλοι τον είχαν ξεγραμμένο τη φετινή σεζόν.

Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έζησε τα δύσκολα στην παιδική του ηλικία (και στη συνέχεια με το θάνατο του πατέρα του το 2017) και πλέον τίποτα δεν τον λυγίζει. Ακόμη και ο τρομακτικός τραυματισμός τους κόντρα στους Ατλάντα Χοκς, τον κράτησε μόλις λίγες ημέρες εκτός αγώνων. Με μία σειρά από εκπληκτικές εμφανίσεις, ο Έλληνας σούπερ σταρ, απέκλεισε κατά σειρά τον “κακό του δαίμονα” Μαϊάμι Χιτ, το φαβορί του NBA, Μπρούκλιν Νετς του σπουδαίου Κέβιν Ντουράντ, τα “γεράκια” που είχαν κάνει την έκπληξη κόντρα στους Φιλαδέλφεια Σίξερς, αλλά και τους Φοίνιξ Σανς στους τελικούς, παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 2-0.

Ο Αντετοκούνμπο “κουβάλησε” τους Μπακς σε όλη τη σειρά με μία σειρά από ιστορικά highlight και έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, με τους 50 πόντους του στο ματς τίτλου. Επιβεβαιώνοντας τον οιωνό του “Bucks in Six”, χάρισε το τρόπαιο στο Μιλγουόκι μετά από 50 ολόκληρα χρόνια και έσπευσε να το πανηγυρίσει με την οικογένειά του.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ αποτέλεσε τον μεγάλο ηγέτη των «Ελαφιών» και στο 6ο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς των τελικών απέναντι στους Φοίνιξ Σανς και έβαλε περήφανα την υπογραφή του στο τελικό 105-98. Τα στατιστικά του σε αυτόν τον σπουδαίο τελικό δείχνουν γιατί πλέον πρέπει να θεωρείται ο νέος Βασιλιάς του NBA: 50π., 16/25 σουτ, 17/19 βολές, 14ριμπ., 5ταπ.

Πάντως όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν ο τραυματισμός του νωρίτερα στα playoffs κόντρα στους Ατλάντα Χοκς ήταν πιο σοβαρός αλλά ο Giannis δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει να του φύγει το δαχτυλίδι του NBA από το χέρι.

Ο χαμός του πατέρα του και ο ερχομός των παιδιών του

Το 2017, η μοίρα επεφύλασσε ένα σκληρό χτύπημα για τους Αντετοκούνμπο: ο πατέρας της οικογένειας, Τσαρλς, έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών. Μια απόδειξη ότι η τραγωδία μπορεί να έρθει ακόμα και όταν είσαι στο απόγειο. Ο Γιάννης δεν ξεχνά ποτέ τον μπαμπά του: τον μνημόνευσε και σήμερα που έχει καταφέρει τα πάντα. «Θα ήθελα πίσω τον πατέρα μου. Δεν υπάρχει σκέψη σε αυτό. Πάρτε τα όλα, να γυρίσω πίσω στα Σεπόλια και να πουλάω CD. Δεν με νοιάζει. Τον πατέρα μου θέλω» είχε πει σε συνέντευξη του στην Cosmote TV. Από εκεί και πέρα σε όλη αυτήν την πορεία του έγινε και πατέρας δυο αγοριών με τη συζύγο του Μαράια.

Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Ο Αντετοκούνμπο υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων έχοντας συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το 2013, στην Εσθονία. Τα στατιστικά του από εκείνη τη διοργάνωση ήταν 8,0 πόντους, 7,6 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ, και 1,4 σε 10 αγώνες. Σε σχέση με το σύνολο των αθλητών από όλες τις ομάδες, ήταν 2ος στα αμυντικά ριμπάουντ ανά αγώνα (7) και 7ος στα κοψίματα (1,4). Το 2014, ο Φώτης Κατσικάρης τον κάλεσε για την προετοιμασία της Εθνικής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014[100], όπου και συμμετείχε. Το 2015 συμμετείχε με την Εθνική ανδρών στο Ευρωμπάσκετ, όπου η Ελλάδα κατετάγη 5η με μόλις μία ήττα (7-1). Είχε μέσο όρο 6,3 πόντους και 4,3 ριμπάουντ ανά αγώνα με 45,8 % ποσοστό ευστοχίας σε 6 αγώνες. Η εθνική πέρασε εύκολα το στάδιο των ομίλων χωρίς να χάσει αγώνα και έφτασε στους προημιτελικούς, όπου και έχασε από την Ισπανία και αποκλείστηκε. Με το τέλος της συμμετοχής της εθνικής στη διοργάνωση, ο Αντετοκούνμπο είχε συγκεντρώσει τρία νταμπλ νταμπλ και ατομική επίδοση σκοραρίσματος τους 17 πόντους εναντίον της Ισπανίας, καθώς και υπήρξε ο κορυφαίος σε συγκομιδή ριμπάουντ για την ομάδα. Τα ποσοστά του στην διοργάνωση αυτή ήταν 9,8 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ, και 1,1 ασίστ ανά αγώνα.

Η επόμενη συμμετοχή του με την εθνική Ελλάδας, ήταν στα προκριματικά του Τορίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπου είχε μέσο όρο 15,3 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 2,0 ασίστ, 0,7 κλεψίματα, και 2,0 κοψίματα σε συνολικά 3 αγώνες. Η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί καθώς έχασε από την Κροατία με 66-61. Υπήρξε μέλος της Εθνικής ανδρών, η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Κίνα. Το 2020, μετά από ψηφοφορία στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Εθνικής Ομάδας των τελευταίων δύο δεκαετιών (2000-2020) σε Ευρωμπάσκετ, μαζί με τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη και Πρίντεζη.

 
Τίτλοι-Διακρίσεις

Συλλογικοί
Μιλγουόκι Μπακς - Πρωτάθλημα ΝΒΑ: (2021)

Ατομικοί
2x MVP του ΝΒΑ: (2019, 2020)
MVP των τελικών του ΝΒΑ: (2021)
5x Καλύτερη ομάδα στο NBA:
3x Πρώτη Ομάδα: (2019, 2020, 2021)
2x Δεύτερη Ομάδα: (2017, 2018)
MVP του NBA All-Star Game: (2021)
5x NBA All-Star Game: (2017, 2018, 2019, 2020, 2021)
Καλύτερος αμυντικός στο ΝΒΑ: (2020)
4x Καλύτερη αμυντική ομάδα στο NBA:
3x Πρώτη Ομάδα: (2019, 2020, 2021)
1x Δεύτερη Ομάδα: (2017)
Πιο βελτιωμένος παίκτης στο ΝΒΑ: (2017)
Δεύτερη Καλύτερη ομάδα ρούκι στο NBA: (2014)
Euroscar (Παίκτης της Ευρώπης): (2018)
Οι 75 καλύτεροι παίκτες του NBA όλων των εποχών : 2021

 



Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved