Ανάλυση: Για αυτό η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το πρωτάθλημα

Η επιστροφή του Ζινεντίν Ζιντάν έφερε ένα ακόμα πρωτάθλημα, το 34ο στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και το OnSports αναλύει πως σώθηκε μια χρονιά που φαινόταν σχεδόν… χαμένη για τη «Βασίλισσα».

Το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιουλίου 2020, η Ρεάλ Μαδρίτης ήθελε μια απλή νίκη για να πάρει και μαθηματικά το 34ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ακόμα, όμως, κι αν οι «μερένχες» δεν είχαν καταφέρει να νικήσουν τη Βιγιαρεάλ, το τρόπαιο θα έπαιρνε τον δρόμο για την ισπανική πρωτεύουσα. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το «Αλφρέντο Ντι Στέφανο», που χρησιμοποιεί ως έδρα η «Βασίλισσα» μετά την καραντίνα και όσο δεν υπάρχει παρουσία κόσμου στα γήπεδα, στο «Καμπ Νου», η Μπαρτσελόνα συνέχισε να απογοητεύει και να αποδεικνύει πως ο κύκλος των μεγάλων επιτυχιών των «μπλαουγκράνα» έχει κλείσει οριστικά.

Ο Λιονέλ Μέσι συνεχίζει να γράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά η Μπαρτσελόνα χάνει και τον έναν τίτλο μετά τον άλλο. Ο Κίκε Σετιέν δεν έσωσε την κατάσταση μετά τον Ερνέστο Βαλβέρδε, σε αντίθεση με τον Ζινεντίν Ζιντάν. Η παρουσία του Γάλλου, σούπερ σταρ σαν ποδοσφαιριστής και όλα δείχνουν πως τέτοιος θα είναι και σαν προπονητής, ήταν ευεργετική για τη «Βασίλισσα» σε μια σεζόν που έδειχνε να έχει… στραβώσει για τα καλά. Πέρα, όμως, από την ικανότητα του «Ζιζού» που πλέον δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, υπήρξαν κι άλλα σημεία – κλειδιά, αλλά και ξεχωριστή προσφορά από παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης για να επιστρέψει για πρώτη φορά μετά το 2017 το τρόπαιο της La Liga στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»…


Το OnSports επιχειρεί να αναλύσει ποια ήταν τα κομβικά σημεία που οδήγησαν στην ανατροπή της κατάστασης και στην κατάκτηση του τροπαίου από τη «Βασίλισσα» της Ισπανίας και της Ευρώπης…

Η θετική επίδραση του Ζιντάν

Το πρωτάθλημα που πανηγύρισε το βράδυ της Πέμπτης, ήταν το δεύτερο της καριέρας του Ζινεντίν Ζιντάν, που έχει ήδη τρία Champions League σαν προπονητής. Ένας λάτρης της τακτικής έχει αποδειχθεί ο Γάλλος, ο οποίος ωστόσο παίρνει και άριστα στη διαχείριση των προσωπικοτήτων. Το μεγαλύτερο προσόν του «Ζιζού», όμως, είναι η θετική αύρα και η εμπιστοσύνη που γεννά στους παίκτες του. Τον περασμένο Αύγουστο η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν έτοιμη για αυτό που λέμε… μια ονειρεμένη σεζόν. Έχοντας τερματίσει 19 βαθμούς πίσω από τη Μπαρτσελόνα και με δυσκολίες στα μεταγραφικά ζητήματα, τα πράγματα δεν έδειχναν και τόσο ευνοϊκά.

Ο Ζιντάν, πάντως, ενώ κανείς δεν έδειχνε να το πιστεύει εκτός από εκείνον συνέχιζε να λέει πως «η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τους καλύτερους παίκτες, ο τίτλος στη La Liga θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος στο μυαλό τους». Στη διάρκεια και των 11 μηνών της πιο παράξενης σεζόν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, λόγω και του κορονοϊού, ο Ζιντάν διατηρούσε σε πρώτο πλάνο την αισιοδοξία. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη υποστήριξη που θα μπορούσαν να έχουν οι παίκτες του, για να ξεπεράσουν όλες τις προκλήσεις που τους παρουσιάστηκαν εντός κι εκτός γηπέδων.

Η συγκέντρωση μετά τη διακοπή λόγω κορονοϊού

Αν κάτι χαρακτήριζε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην επιστροφή στη δράση μετά τη διακοπή λόγω Covid-19, αυτό δεν ήταν άλλο από τη συγκέντρωση που έδειξε σε όλα τα παιχνίδια. Ήταν πραγματικά κάτι ιδιαίτερα κρίσμο, που βοήθησε την ομάδα του Ζιντάν να κάνει 10 συνεχόμενες νίκες, να αφήσει πίσω της τη Μπαρτσελόνα και να πάρει το πρωτάθλημα. Ο Τόνι Κρόος ήταν αυτός που ισοφάρισε δυο λεπτά μετά το γκολ της Έιμπαρ στο πρώτο ματς μετά τη διακοπή κι από τότε η Ρεάλ Μαδρίτης δεν βρέθηκε ποτέ ξανά πίσω στο σκορ και «καθάρισε» την υπόθεση – τίτλος.

Ακόμα και αν ο Ζιντάν έκανε rotation στην ενδεκάδα του, αναγκαστικά αφού υπήρχαν αγώνες ακόμα και μέρα παρά μέρα στην Ισπανία, δεν υπήρξαν ατομικά λάθη, έλλειψη συγκέντρωσης και νεκρά διαστήματα που θα κόστιζαν στη Ρεάλ Μαδρίτης τους βαθμούς και κατ’ επέκταση το πρωτάθλημα. Όλα αυτά στο πρόσφατο παρελθόν τα είχε πληρώσει ακριβά η «Βασίλισσα» αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Ο Ζιντάν αντιμετώπισε σαν ένα τουρνουά, σαν ένα Μουντιάλ, τα ματς μετά τον κορονοϊό και δικαιώθηκε. Επίσης βοήθησε αρκετά και η μετακόμιση στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο», που ήταν οικείο στους παίκτες αφού εκεί έκαναν προπόνηση τόσα χρόνια, και δεν ήταν τόσο αχανές όσο ένα άδειο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Οι «Fantastic Four» της άμυνας

Το γεγονός ότι σε 37 παιχνίδια η Ρεάλ Μαδρίτης δέχθηκε μόνο 23 τέρματα, τα λέει όλα. Στη διάρκεια της Άνοιξης η «Βασίλισσα» κράτησε το «μηδέν» σε επτά από τα οκτώ παιχνίδια που έδωσε, ενώ συνολικά στα 10 ματς μετά τη διακοπή του κορονοϊού δέχθηκε μόνο 4 τέρματα. Είναι προφανές πόσο σημασία δόθηκε στο να υπάρχει μια συμπαγής άμυνα.

Ο τερματοφύλακας Τιμπό Κουρτουά κράτησε περισσότερα από 500 λεπτά ανέπαφη την εστία του, ενώ ο Σέρχιο Ράμος μαζί με τον Ράφα Βαράν στην άμυνα ήταν «βράχοι» μπροστά του. Αν, βέβαια, είχε καταφέρει κάποια ομάδα να περάσει από το… πίτμπουλ Κασεμίρο, της μεσαίας γραμμής. Η αμυντική σταθερότητα προφανώς και ήταν συνολική δουλειά από όλους τους παίκτες του Ζιντάν, αφού ακόμα και η επιθετική γραμμή πίεζε τον αντίπαλο, ωστόσο αυτή η τετράδα ήταν κομβική για να έρθει ο τίτλος.

Ο μαγικός αριθμός «21» στην επίθεση

Προφανώς όταν μιλάμε για τη Ρεάλ Μαδρίτης ένα από τα μεγάλα «συν» που έχει σαν ομάδα είναι το βάθος στο ρόστερ και η ποιότητα των παικτών. Σε αυτά τα 37 παιχνίδια που έγιναν, χρησιμοποιήθηκαν 26 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές (αριθμός που μπορεί να μεγαλώσει τώρα που κατακτήθηκε ο τίτλος και μένει ένας αγώνας), ωστόσο αυτό που προκαλεί τον θαυμασμό είναι ο αριθμός των διαφορετικών παικτών που σκόραραν στο φετινό πρωτάθλημα για τη «Βασίλισσα».

Ούτε 5, ούτε 10 αλλά 21 διαφορετικοί παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης βρήκαν δίχτυα! Όσα, δηλαδή, και τα γκολ του Καρίμ Μπενζεμά που ήταν σε δαιμονιώδη κατάσταση και βοήθησε τη Ρεάλ Μαδρίτης να επιστρέψει στον θρόνο της, συνεισφέροντας και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού. Η… επέκταση της σεζόν λόγο κορονοϊού, βοήθησε ακόμα και τον Μάρκο Ασένσιο να επιστρέψει από βαρύ τραυματισμό και να σκοράρει στη νίκη 2-1 επί της Γρανάδα πριν μερικές ημέρες. Καμία άλλη ομάδα στη La Liga αυτή τη σεζόν, προφανώς ούτε και η Μπαρτσελόνα, δεν έφτασε τόσο κοντά σε βάθος ρόστερ και προσφορά από τόσους πολλούς παίκτες.

Η νίκη – προσπέρασμα στο Clasico

Αν πρέπει να βρεθεί ένα παιχνίδι – κλειδί για τη φετινή πορεία τίτλου της «Βασίλισσας», αυτό δεν είναι άλλο από το «Clasico» απέναντι στη Μπαρτσελόνα τον Μάρτιο, λίγο πριν ο κορονοϊός «παγώσει» τα πάντα. Η Ρέαλ Μαδρίτης σε αυτή την αναμέτρηση στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κατάφερε να νικήσει 2-0 με τα γκολ των Βινίσιους και Μαριάνο, που δεν θεωρούνται καν βασικοί στο rotation! Αυτοί οι τρεις πόντοι ήταν… όλα τα λεφτά, αφού σε συνδυασμό με το 0-0 στο Clasico του «Καμπ Νου» τον Δεκέμβριο, η ομάδα του Ζιντάν θα είχε το πάνω χέρι και σε περίπτωση ισοβαθμίας…

Πέρα από το βαθμολογικό όφελος, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε και σε ψυχολογία απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Η αναμέτρηση αυτή συνέχισε να διατηρεί τη «μουρμούρα» και τους «τριγμούς» στο στρατόπεδο των «μπλαουγκράνα» που δεν είχαν καμία ηρεμία στη διακοπή, αλλά και μετά την επανέναρξη, σε αντίθεση με τους «Blancos» που είχαν πάρει την ώθηση που ήθελαν ενώ παράλληλα δούλευαν απρόσκοπτα με έναν και μόνο στόχο. Να πάρουν πίσω το πρωτάθλημα στη Μαδρίτη! 

Οι πέντε κομβικοί παίκτες για το πρωτάθλημα της Ρεάλ Μαδρίτης

Σέρχιο Ράμος

Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο οδηγός σε όλο αυτή την προσπάθεια. Με ενέργεια… έφηβου και ισχυρή προσωπικότητα, σε όλη τη σεζόν, έφτασε στα πέντε πρωταθλήματα με την ομάδα και σήκωσε το δεύτερο σαν αρχηγός. Ο Σέρχιο Ράμος ήταν ο «εγκέφαλος» της θαυμαστής αμυντικής τετράδας που αναφέραμε νωρίτερα, κάνοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο στα στόπερ με τον Ράφαελ Βαράν. 

Ο Ανδαλουσιανός αμυντικός κατάφερε, βέβαια, να κλέψει την παράσταση και με τις επιθετικές του ικανότητες! Οι εκτελέσεις πέναλτι που ανέλαβε ήταν υποδειγματικές και κατάφερε με τα 10 γκολ που πέτυχε στη διάρκεια της σεζόν 2019-2020 να κάνει ρεκόρ ως ο αμυντικός με τα περισσότερα γκολ στη La Liga αφού έφτασε τα 71 συνολικά, μαζί με αυτά που είχε πετύχει και σαν παίκτης της Σεβίλλης.


Καρίμ Μπενζεμά

Η αιχμή του δόρατος για τη Ρεάλ Μαδρίτης σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και… λίγα λέμε. Ο διεθνής Γάλλος στράικερ πέτυχε 21 τέρματα, που είναι περισσότερα από όσα έβαλαν μαζί οι Αζάρ, Μπέιλ, Γιόβιτς, Ασένσιο, Χάμες, Βάσκεζ, Βινίσιους και Ροντρίγκο στο πρωτάθλημα! Ο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε με όλους τους τρόπους. Κεφαλιές, πλασέ, προβολές, εντυπωσιακά βολέ, μακρινά σουτ… Ο Μπενζεμά έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα όλη τη χρονιά και τα περισσότερα από τα γκολ του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα.

Ειδικότερα στα παιχνίδια απέναντι σε Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης, τα γκολ του Μπενζεμά αποδείχθηκαν… χρυσάφι για τη «Βασίλισσα». Πέρα από τα 21 τέρματα, βέβαια, ο Γάλλος είχε και οκτώ ασίστ που επίσης έκαναν τη διαφορά, ενώ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Ζιντάν δεν σταμάτησε να πιέζει τους αντίπαλους αμυντικούς και χαφ, βοηθώντας έτσι στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας παίξει τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλο παίκτη των πρωταθλητών μέσα στη σεζόν…


Τιμπό Κουρτουά

Μετά από ένα ξεκίνημα στο οποίο δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς… κέρβερο κάτω από τα δοκάρια, ο Τιμπό Κουρτουά επέστρεψε εντυπωσιακά. Τα ρεφλέξ και η συνέπεια που έδειξε φυλάσσοντας την εστία της Ρεάλ Μαδρίτης ο Βέλγος, έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Ζιντάν. Μόλις 20 γκολ δέχθηκε σε 34 παιχνίδια ο Κουρτουά, ενώ υπάρχει κι ένας ακόμα αγώνας, κι αυτό του απέφερε το τρόπαιο «Ζαμόρα» για τον καλύτερο τερματοφύλακα της χρονιάς στη «La Liga»…


Το τρόπαιο αυτό είχε να πάει σε γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης από το 2008 και από τον «Άγιο Ίκερ». Μετά τον Κασίγιας υπήρξε το… χάος για τη Ρεάλ, αλλά φαίνεται πως ο Κουρτουά βρήκε τον εαυτό του και δικαίωσε όσους τον επέλεξαν. Σε πέντε σερί παιχνίδια μετά τη διακοπή για τον κορονοϊό δεν δέχθηκε γκολ, ενώ έκανε μεγάλες αποκρούσεις τόσο στο «Ντέρμπι Μαδριλένιο» (0-0) του Σεπτεμβρίου, όσο και στη νίκη 2-0 επί της Μπαρτσελόνα τον Μάρτιο. Σημαντική στιγμή ήταν κι η προώθησή του στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Βαλένθια τον Δεκέμβριο, όπου πήρε κεφαλιά – ασίστ για το γκολ ισοφάρισης του Μπενζεμά!

Καζεμίρο

Σταθερός σαν… βράχος και πάντα ακούραστος, σκληρός όποτε χρειαζόταν και με καταπληκτικό διάβασμα του παιχνιδιού, ο Καζεμίρο ήταν το «α» και το «ω» στη μεσαία γραμμή της πρωταθλήτριας Ρεάλ Μαδρίτης. Τα στατιστικά του Βραζιλιάνου δείχνουν και το πόσο σημαντικός ήταν για τη «Βασίλισσα». Δεύτερος σε τάκλιν ανά αγώνα, τρίτος σε επεμβάσεις και τρίτος σε φάουλ και πρώτος μέσος σε επεμβάσεις συνολικά στο πρωτάθλημα. Χρειάζεστε κάτι περισσότερο; Ο Ζιντάν πάντως όχι, για αυτό και τον είχε πάντα στην ενδεκάδα του.


Ο Καζεμίρο, παράλληλα, πέτυχε και μερικά κρίσιμα γκολ που οδήγησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης σε νίκες ζωτικής σημασίας για να τελειώσει πρώτη τη σεζόν στη La Liga. Απέναντι στην Εσπανιόλ ήταν το πιο καθοριστικό από τα γκολ του Βραζιλιάνου, που κλείνε τα αυτιά του σε όσα λένε οι αντίπαλοι προπονητές, παίκτες και οπαδοί για τον σκληρό τρόπο που επιλέγει πολλές φορές να τους σταματήσει. Ίσως να τους ενοχλεί περισσότερο το γεγονός ότι είναι στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή και τους καταστρέφει τις επιθέσεις…

Φέντε Βαλβέρδε

Τη σεζόν που ο συνεπώνυμός του Ερνέστο βίωσε την… αποκαθήλωση στη Βαρκελώνη, ο (Λατινοαμερικάνος) Φέντε Βαλβέρδε βίωσε την καθιέρωσε στη Μαδρίτη. Στη διάρκεια της χρονιάς ο νεαρός χαφ έγινε βασικός για λογαριασμό της «Βασίλισσας» και η αθλητικότητά του τον βοήθησε να βγάλει ακόμα περισσότερα στοιχεία του ταλέντου του σε υψηλό επίπεδο. Ο καλός χειρισμός της μπάλας, η καλή μεταβίβαση, ήταν αυτά που σε συνδυασμό με τις φυσικές δυνάμεις τον έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι των πρωταθλητών.


Ήταν κορυφαίος στον αγώνα με τη Γρανάδα τον Οκτώβριο και ήταν ίσως η πρώτη φορά που οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης άρχισαν να τον υπολογίζουν όπως και τους άλλους σταρ της ομάδας. Εκεί συνειδητοποίησαν πως έχουν βρει έναν υψηλού επιπέδου «box to box» μέσο, με τον Τύπο να αναφέρει πως είναι στο στιλ του Τζέραρντ και του Πογκμπά, ενώ δεν άργησε και η καθιέρωσε στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης (έφτασε τις 20 συμμετοχές). Σημαντικά για τον ίδιο ήταν τα γκολ απέναντι σε Έιμπαρ και Σοσιεδάδ, ενώ ο Ζιντάν πάντα τον χρησιμοποιούσε σαν ένα «εργαλείο» που μπορούσε να του λύσει προβλήματα που τυχόν αντιμετώπιζε στη διάρκεια των αγώνων, καθώς μιλάμε για έναν σύγχρονο «πολυθεσίτη» μέσο…

Πανάξια Πρωταθλήτρια

Σε κάθε περίπτωση, μετά από δυο σεζόν «ανομβρίας», η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ζινεντίν Ζιντάν στο «τιμόνι» κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος στην Primera Division και να σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή. Η «Βασίλισσα» για πρώτη φορά μετά το 2017 έγινε ξανά πρωταθλήτρια και πήρε τον τίτλο υπ’ αριθμόν 34 στην ιστορία της. Η Ρεάλ προφανώς και είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, με τη Μπαρτσελόνα να ακολουθεί έχοντας 26, η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει 10, 8 η Μπιλμπάο, 6 η Βαλένθια, 2 η Σοσιεδάδ και από ένα οι Λα Κορούνια, Σεβίλλη και Μπέτις.

SHARE
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved