Ολυμπιακός: Από το «ανανεωμένο» Ρέντη στην Αυστρία (photos+video)

Από την Δευτέρα (24/6) η βάση του Ολυμπιακού θα είναι το Ζέεφελντ της Αυστρίας, ωστόσο, το «σπίτι» των «ερυθρόλευκων» παραμένει το σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη, το οποίο από το 2010 και υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ομάδας, αλλά και των τμημάτων της Ακαδημίας.

Η προετοιμασία των Πειραιωτών για τη νέα αγωνιστική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει, μια και τις προηγούμενες μέρες, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Ρέντη, όπου πέρασαν από τις απαραίτητες ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν πρόγραμμα στο γήπεδο, πριν την έναρξη των… βασάνων. Η εκκίνηση για την σκληρή δουλειά θα δοθεί από την Δευτέρα (24/6) καθώς η αποστολή της ομάδας του Λιμανιού αναχώρησε για την Αυστρία και τις εγκαταστάσεις του Ζέεφελντ, όπου θα αρχίσει το «χτίσιμο» για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Πέδρο Μαδρίνς και οι συνεργάτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τους ποδοσφαιριστές, έχοντας στόχο την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας για την επιστροφή στους εγχώριους τίτλους. Τις επόμενες μέρες, οι «ερυθρόλευκοι» θα αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Ρέντη και με αφορμή της έναρξης της καλοκαιρινής προετοιμασίας, το Onsports σας… ξεναγεί στο Αθλητικό Κέντρο των Πειραιωτών, το οποίο αποτελεί το «σπίτι», όχι μόνο της πρώτης ομάδας, αλλά και των τμημάτων υποδομών. 

Το νέο προπονητικό κέντρο καλύπτει μία έκταση 100 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται, πέραν των κτηριακών εγκαταστάσεων της ομάδας και της Ακαδημίας, τέσσερα υβριδικά γήπεδα που αποτελούνται από 80% φυσικό χλοοτάπητα και 20% από συνθετικό, τέσσερα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα και καουτσούκ νέας τεχνολογίας που δεν προκαλεί δυσάρεστες οσμές, ένα γήπεδο beach soccer, το οποίο βοηθά, όχι μόνο στην χαλάρωση των ποδοσφαιριστών από το συνηθισμένο πρόγραμμα, αλλά και στην επιστροφή των τραυματιών και δύο γήπεδα foot volley. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν… ανήκουν μόνο στην πρώτη ομάδα, αλλά χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες των τμημάτων υποδομής, όπως για παράδειγμα για τις προπονήσεις, αλλά και την διεξαγωγή αγώνων των αντίστοιχων πρωταθλημάτων της Super League, αλλά και του UEFA Youth League. Στο ανανεωμένο αθλητικό κέντρο εργάζονται περισσότεροι από 130 άτομα, ενώ φιλοξενούνται περίπου 50 παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα, ηλικίας από 14 έως 19 ετών και τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα έξοδα για νέες κατασκευές, ανακατασκευές και συντηρήσεις ανέρχονται σε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της πρώτης ομάδας

Σημαντικό ρόλο σ’ ένα αθλητικό κέντρο δεν παίζουν μόνο τα γήπεδα που υπάρχουν, αλλά και τα αποδυτήρια, αλλά και οι κτηριακές εγκαταστάσεις που οι ποδοσφαιριστές περνούν, ίσως και τον περισσότερο χρόνο, όταν βρίσκονται εντός των… τειχών. Μάλιστα, το αθλητικό κέντρο του Ρέντη είναι… χωρισμένο σε δύο μέρη, αυτό της πρώτης ομάδας και αυτό των υποδομών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποια από τις δύο περιοχές είναι… απαγορευμένη, αφού όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, άπαντες λειτουργούν ως μία ομάδα και ενωμένοι, ούτως ώστε να παραχθεί η καλύτερη δουλειά που θα βοηθήσει την ομάδα να ανέβει ακόμα περισσότερα επίπεδα.

Στις διώροφες κτηριακές εγκαταστάσεις της πρώτης ομάδας φιλοξενούνται στο ισόγειο, το γραφείο του προπονητή, όπου εκεί μπορεί να… χαράξει την στρατηγική της προπόνησης αλλά και την προετοιμασία ενός αγώνα με τους συνεργάτες του.
Δίπλα βρίσκεται το γραφείο των βοηθών του κόουτς, όπως και δύο αποδυτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ποδοσφαιριστές, πριν και μετά το πρόγραμμα της προπόνησης. 
Μάλιστα, από τη φετινή σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν την ευκαιρία για την άμεση αποκατάστασή τους από το πρόγραμμα που ακολούθησαν, υπό την επίβλεψη του Ερνάνι Γκόμες του νέου διατροφολόγου της ομάδας. 

Ακολουθεί το «κόκκινο δωμάτιο», το οποίο ίσως είναι ένα από τα πιο… βασικά κομμάτια στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μία αμφιθεατρική αίθουσα, η οποία χρησιμοποιείται από το τμήμα των αναλυτών του τεχνικού τιμ. Εκεί συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, τόσο από την παρουσία τους στις προπονήσεις, όσο και από τους αγώνες, βάσει της νέας τεχνολογίας που ακολουθείται στους Πειραιώτες. 
Όλες οι πληροφορίες από τα GPS που υπάρχουν στα ειδικά γιλέκα προπονήσεων, συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων, η οποία είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του προπονητή, αλλά και των παικτών. Παράλληλα, το τμήμα των αναλυτών παρακολουθεί τα παιχνίδια των επόμενων αντιπάλων της ομάδας, αναλύει τα δυνατά και τα τρωτά σημεία, παρουσιάζει την έκθεσή της στον προπονητή, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για την μεταφορά των πληροφοριών στους παίκτες, στην συγκεκριμένη αίθουσα. Παράλληλα, στο «κόκκινο δωμάτιο» γίνονται και οι ομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη προς την ομάδα, τις φορές που θελήσει να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο στεγάζεται το εργομετρικό κέντρο και το φυσιοθεραπευτήριο. Τα τελευταία χρόνια, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ρίξει μεγάλο… βάρος στο ιατρικό επιτελείο και τις αρμοδιότητές του, έχοντας ως κύριο στόχο την καλύτερη επιστροφή των τραυματιών στην ενεργό δράση, αλλά κυρίως στη πρόληψη προβλημάτων που παρουσιάζουν οι ποδοσφαιριστές. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής του τμήματος, Χρήστος Θέος, παραβρέθηκε σε δύο σημαντικά συνέδρια, όπου το «παρών» έδωσαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, εκπροσωπούμενες από τα ιατρικά τους τιμ. Έτσι, οι Πειραιώτες έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για την απόκτηση των απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων, κάτι που δεν ισχύει μόνο στο… υγειονομικό κομμάτι, αλλά σ’ όλους τους τομείς της καλύτερης προετοιμασίας των παικτών. Για τον λόγο αυτό, στα… έγκατα του αθλητικού κέντρου υπάρχει μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και από αθλητές των υπόλοιπων τμημάτων του συλλόγου, για την καλύτερη αποθεραπεία, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο υπάρχει σάουνα και χαμάμ. 

Στον πρώτο όροφο της «πτέρυγας» της πρώτης ομάδας έχουν δημιουργηθεί τα νέα γραφεία των ανθρώπων που εργάζονται στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και των ιθυνόντων του προπονητικού κέντρου και της Ακαδημίας. 
Εκεί είναι η... βάση μελών της διοίκησης που αποτελούν την σύνδεση με την ομάδα, υπάρχει αίθουσα συσκέψεων, ενώ στον ίδιο χώρο είναι και το... κέντρο του τμήματος σκάουτινγκ, όπου συλλέγονται όλες οι πληροφορίες για τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του συλλόγου. 

Ένα ακόμα μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του προπονητικού κέντρου στο Ρέντη καταλαμβάνει ο χώρος που «φιλοξενούνται» οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, όταν παραμένουν στον χώρο, αλλά δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Σ’ αυτό το… κομμάτι, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την δυνατότητα να χαλαρώσουν στο σαλόνι, αλλά και να επιδοθούν σε κάποια δραστηριότητα, όπως κάποιο παιχνίδι ή η περιήγηση στο ίντερνετ. Όλα αυτά στο ισόγειο, όπου δίπλα από το «καθιστικό» υπάρχει η τραπεζαρία που χωρίζεται σε δύο μέρη, της πρώτης ομάδας και των τμημάτων υποδομής και όπου οι Πειραιώτες παίρνουν το πρωινό τους και το γεύμα τους, μετά την προπόνηση σε καθημερινή βάση και το δείπνο τους, όταν ακολουθεί αγωνιστική υποχρέωση στην Αττική και η αποστολή θα μείνει στον ξενώνα. Οι χώροι ξεκούρασης βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Σ’ αυτό το μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού, υπάρχουν 20 δωμάτια, 18 δίκλινα, που είναι για τους παίκτες της αποστολής και 2 μονόκλινα για τον προπονητή και συνεργάτη του. 

Οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το ανακαινισμένο και σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο του Ολυμπιακού χωρίζεται σε δύο μέρη, όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς μετά από αυτές της πρώτης ομάδας, ακολουθούν τα «κομμάτια» που αφορούν τα τμήματα υποδομών του συλλόγου. Εντός του προπονητηρίου φιλοξενούνται περίπου 50 παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν το ταλέντο τους χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της διαμονής και των υπερβολικών εξόδων. 

Παράλληλα, τα παιδιά που μένουν στο Ρέντη έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο, αλλά και να περάσουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, όταν τους το επιτρέπουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. 

Για τον λόγο αυτό, δίπλα στους ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες των παιδιών, έχει διαμορφωθεί playroom, όπου μπορεί κάποιος να… βρει από σκακιέρες, μέχρι και φλιπεράκι. 

Ωστόσο, οι κτηριακές εγκαταστάσεις των τμημάτων υποδομών δεν περιορίζονται εκεί, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί γυμναστήριο για την εκγύμναση των αθλητών. 

Μάλιστα, η προπόνηση των παικτών γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη γυμναστή του συλλόγου, που φροντίζει, όχι μόνο για την σωστή άσκηση, αλλά και για λόγους ασφαλείας. 

Τέλος, σημαντικό… κομμάτι καταλαμβάνει και το ιατρικό τμήμα των εγκαταστάσεων. 

Όπως συμβαίνει και στην πρώτη ομάδα, το φυσικοθεραπευτήριο είναι εξοπλισμένο με πολλά μηχανήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τραυματισμών. 

Ακόμα το ιατρικό επιτελείο διαθέτει βάση δεδομένων για όλα τα παιδιά που ανήκουν στα τμήματα υποδομής και στην οποία υπάρχει πρόσβαση και από τους ανθρώπους της πρώτης ομάδας, για το ιατρικό ιστορικό των παιδιών που προωθούνται στους «μεγάλους».

SHARE
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved