Ποδόσφαιρο: Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας | Αμύθητα λεφτά και «ντου» παντού!

Ποδόσφαιρο: Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας | Αμύθητα λεφτά και «ντου» παντού!

Το προσπάθησε η Κίνα, το προσπάθησε η Βραζιλία, το προσπάθησαν άλλες Αραβικές χώρες – Οι Σαουδάραβες είναι αποφασισμένοι και με πλάνο να δημιουργήσουν ένα απ’ τα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη, με απλό… ορεκτικό τον Κριστιάνο.

Το ποδόσφαιρο μέσα στο βάθος των ετών, έχουν προσπαθήσει πολλοί να του αλλάξουν τις ισορροπίες. Ο κανόνας θέλει τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές χώρες να έχουν τα πρωτεία, αναφορικά με τα καλύτερα πρωταθλήματα του πλανήτη. Παλιότερα ήταν η Ιταλία, εν συνεχεία η Ισπανία, πλέον η Αγγλία, ενώ από κοντά έρχονται Γερμανία και Γαλλία.

Μεταξύ του Top-5 όπως συνηθίζουμε να λέμε τις διοργανώσεις αυτών των χωρών, κρίνεται το ποιος έχει το καλύτερο πρωτάθλημα. Ανάλογα τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν ανά εποχή. Μακράν οι μεγαλύτερες χορηγίες, οι μεγαλύτερες επενδύσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη. Ουσιαστικά μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τις εξαιρέσεις του κανόνα, προσπάθησαν να τις δημιουργήσουν αρκετές χώρες. Η Κίνα πριν περίπου μια δεκαετία, έκανε τεράστιο… άνοιγμα. Θέλοντας να ανεβάσει εμπορικά το πρωτάθλημά της και κυρίως να διαφημίσει τη χώρα της. Με τη διαφορά πως η προσπάθεια αυτή απέτυχε, λόγω του περιορισμού στον αριθμό των ξένων και τελικά του… κλεισίματος της οικονομικής κάνουλας. Ξοδεύτηκαν βέβαια πολλά χρήματα, όμως πήγαν κυρίως σε παίκτες αρκετά άνω των 30, στη δύση της καριέρας τους.

Περίπου την ίδια περίοδο, για μερικά χρόνια το πάλεψε και η Βραζιλία. Όμως η δική της προσπάθεια αφορούσε κυρίως Βραζιλιάνους μεγάλα ονόματα και από εκεί και πέρα λατινοαμερικάνους. Με δέλεαρ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Τέλος, αρκετές Αραβικές χώρες έκαναν μεγάλες επενδύσεις, όμως δίχως ιδιαίτερο πλάνο. Απλά αρκετά μέλη βασιλικών οικογενειών του Κατάρ ή των Εμιράτων για παράδειγμα, προσπαθούσαν να προσελκύσουν σημαντικά ονόματα όταν τελείωνε η καριέρα τους. Το κατόρθωσαν, όμως σε καμία περίπτωση σε βαθμό που να αποτελούν απειλή για την Ευρώπη. Και η ισχύς των συγκεκριμένων χωρών σταμάτησε όταν είδαν πως μπορούν απλά να αποκτήσουν κλαμπ στη γηραιά ήπειρο. Κάτι που έκαναν (π.χ. Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι).

Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η Σαουδική Αραβία με πλάνο δε θέλει απλά να κάνει… θόρυβο. Ο στόχος της είναι να αλλάξει τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές ισορροπίες. Μετατρέποντας το κατά τα άλλα χαμηλής δυναμικότητας και φήμης πρωτάθλημά της, σε ένα απ’ τα καλύτερα στον πλανήτη! Με τη λογική της επιθετικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα και χρησιμοποιώντας ως βασικό της ατού τα δισεκατομμύριο που έχει να ξοδέψει.

Το πλάνο δεν προέρχεται απ’ τις ομάδες φυσικά, είναι κρατικό. Γι’ αυτό και προσπαθούν να ενισχύσουν πρωτίστως τις δημοφιλέστερες ομάδες και εν συνεχεία και τις υπόλοιπες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, δεν κάνουν προτάσεις οι ομάδες στους παίκτες. Το πράττει απ’ ευθείας το κράτος δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να διαλέξουν αυτοί την ομάδα που θέλουν να αγωνιστούν!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν απλά μια… βόμβα. Ήταν η αρχή της εισβολής στο ποδόσφαιρο που επιχειρεί η Σαουδική Αραβία. Διόλου τυχαίο πως γίνεται «μπάσιμο» σε όποιον παίκτη επιπέδου κυκλοφορεί ελεύθερος. Έγινε με τον Μπενζεμά, έγινε με τον Καντέ, με τον Κουλιμπαλί. Προτάσεις καταθέτουν παντού, δελεάζοντας με ποσά που ακόμη και οι τοπ ποδοσφαιριστές, δε θα δουν ποτέ στην καριέρα τους στην Ευρώπη.

Πολλοί εξ αυτών αρνούνται. Το έκανε ο Μέσι, το έκανε ο Μόντριτς. Όμως αρκετοί δελεάζονται και λένε ναι. Ο Παρτέι της Άρσεναλ είναι έτοιμος να αφήσει την Premier League για να πάει στην Σαουδική Αραβία. Απόλυτα λογικό καθώς οι προσφορές που γίνονται, είναι το λιγότερο 10 φορές πάνω τα χρήματα που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές αυτοί στην Ευρώπη. Και κάτι ακόμη: Σε αντίθεση με τα κλαμπ της Ευρώπης, δίνεται η ευχέρεια στους αθλητές να κρατήσουν τα δικαιώματα της εικόνας και της εμπορικής εκμετάλλευσης του ονόματός τους κατ’ αποκλειστικότητα. Για τέτοιου επιπέδου αθλητές, από εκεί και μόνο τα έσοδα μπορούν να είναι τεράστια.

Το πλάνο των Σαουδαράβων δεν σταματά μόνο στους ποδοσφαιριστές. Κάνουν άνοιγμα σε στελέχη ομάδων για να αναβαθμίσουν πέρα απ’ το αγωνιστικό και το οργανωτικό τους επίπεδο. Δίνουν μέχρι και σε διαιτητές συμβόλαια που έχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, για να τους πείσουν να πάνε εκεί να σφυρίζουν.

Όπως είναι γνωστό, άρχισαν προσπάθεια και για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, μαζί με Ελλάδα και Αίγυπτο. Όμως απέσυραν το ενδιαφέρον τους, καθώς πρόκειται για χρονιά της Ευρώπης και έκαναν πίσω. Ήδη ακούγεται πως θα επανέλθουν τέσσερα χρόνια μετά, έχοντας μάλιστα μέχρι και άτυπες διαβεβαιώσεις πως θα προτιμηθούν.

Φυσικά όλο αυτό δε γίνεται για… καπρίτσιο. Δεν είναι απλά η διάθεσή τους να ξοδεύουν χρήματα. Τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τεράστιο άνοιγμα σε τομείς που δεν είχε καμία δραστηριότητα ουσιαστικά. Όπως ο τουρισμός. Έχει ανοίξει τη χώρα της, ξοδεύει τεράστια ποσά σε τουριστικές εγκαταστάσεις, καλεί εκπομπές ταξιδιωτικού περιεχομένου με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να διαφημιστεί.

Θεωρούν πως τα έσοδα απ’ το πετρέλαιο θα μειωθούν σε βάθος χρόνου. Οπότε ήδη επενδύουν τεράστια κεφάλαια σε εναλλακτικές πηγές εσόδων για τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να έχουν να «πουλήσουν» και την αθλητική τους κουλτούρα. Το πρωτάθλημά τους, το οποίο αφού προτιμά ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει κανένα φόβο κανείς πολίτης του κόσμου να προτιμήσει την ίδια χώρα για τουριστικές δραστηριότητες.



NBA: «Ζωντανοί» οι Μπακς! Μείωσαν σε 2-3 χωρίς Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ
NBA: «Ζωντανοί» οι Μπακς! Μείωσαν σε 2-3 χωρίς Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ
Champions League: Φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν, ονειρεύεται η Ντόρτμουντ – Η ώρα και το κανάλι
Champions League: Φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν, ονειρεύεται η Ντόρτμουντ – Η ώρα και το κανάλι
Στίβος: Τρίτη θέση για την Τζένγκο στην Ουέλβα
Στίβος: Τρίτη θέση για την Τζένγκο στην Ουέλβα
Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved