ΑΝΑΛΥΣΗ-OnSports: Ολυμπιακός-Εφές, δυνατά και αδύνατα σημεία του πρώτου ημιτελικού
ΙΝΤΙΜΕ

ΑΝΑΛΥΣΗ-OnSports: Ολυμπιακός-Εφές, δυνατά και αδύνατα σημεία του πρώτου ημιτελικού

Το OnSports αναλύει τη μεγάλη «μάχη» του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στον πρώτο ημιτελικό του Final Four του Βελιγραδίου

Η ώρα της μεγάλης «μάχης» πλησιάζει για τον Ολυμπιακό και την Αναντολού Εφές, το απόγευμα της Πέμπτης (19/5, 19:00) στην Stark Arena του Βελιγραδίου, στον πρώτο ημιτελικό του Final Four της Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την πρόκριση επί της Μονακό, είναι πλέον έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση της διοργάνωσης απέναντι στους Τούρκους.

Το OnSports προχωράει σε μια εις βάθος ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού και σκέψης της πρωταθλήτριας Ευρώπης Αναντολού Εφές, επισημαίνοντας αρχικά τα ατού της ελληνικής ομάδας.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αρχικά να επισημάνουμε ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμυντική της λειτουργία στην οποία τα «κλειδιά» έχουν ο Τόμας Ουόκαπ, ο Σακίελ ΜακΚίσικ και ο Κώστας Παπανικολάου. Αυτοί οι τρεις είναι που δίνουν τον τόνο με την πίεση που ασκούν στους περιφερειακούς οποιαδήποτε ομάδας. Αν δει κάποιος τα ματς με την Μονακό στα play offs και παρακολουθήσει την άμυνα πάνω στον Μάικ Τζέιμς και τον Ντουέιν Μπέικον θα καταλάβει τι εννοούμε.

Από κει και πέρα, στην επίθεση ο Σάσα Βεζένκοφ είναι εκείνος που ανοίγει το γήπεδο με τα μακρινά σουτ, η μεγάλη πίεση στην μπάλα προσφέρει επιθέσεις είτε με πρωτεύον, είτε με δευτερεύον αιφνιδιασμό, ενώ υπάρχειι μεγάλη έμφαση και στο low post παιχνίδι κυρίως με τον Μουστάφα Φαλ και σε δεύτερο χρόνο με τον Χασάν Μάρτιν.

Ο περιορισμός της δημιουργίας των Λάρκιν και Μίτσιτς αποτελεί προτεραιότητα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα γι’ αυτό και όλο το πλάνο του και η στρατηγική του ξεκινάει από τους δυο αυτούς παίκτες.

Η ανάλυση της Αναντολού Εφές

H Αναντολού Εφές είναι μια ομάδα με ποιότητα και επιθετικό προσανατολισμό που δικαίως, εμπνέει περισσότερο σεβασμό από την Μονακό. Πρόκειται άλλωστε για ομάδα που χτίζεται κάθε χρόνο με στόχο την διάκριση στο Final Four της διοργάνωσης.

Φέτος δίχως να εντυπωσιάσει, κάνοντας μια μάλλον μέτρια πορεία στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης δείχνει να βρίσκει τα πατήματα της στην τελική ευθεία. Ωστόσο, η αμυντική της συμπεριφορά δεν τρομάζει κανέναν και συνολικά «ταιριάζει» αγωνιστικά στον Ολυμπιακό περισσότερο από τους αθλητικότατους Γάλλους.

Η παρουσία των Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς δεσπόζει σε ένα ρόστερ γεμάτο με ποιότητα και εμπειρία (Ντάνστον, Σίνγκλετον, Άντερσον, Μόερμαν, Μπομπουά και Σίμον). Ένα ρόστερ με ομοιογένεια και αυτοματισμούς που όμως φέτος δεν έχουν δείξει να έχουν την φρεσκάδα και την ενέργεια των προηγούμενων ετών και σίγουρα δεν συγκρίνονται με την αθλητικότητα των Γάλλων.

Το παιχνίδι των Τούρκων έχει επιθετικό προσανατολισμό με κύριο άξονα τις πολλές pick n’ roll συνεργασίες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούν αρκετά σκριν μακριά από την μπάλα και έχουν ελάχιστες κατοχές από το χαμηλό post.

Ο αιφνιδιασμός είναι μέρος της ταυτότητας της ομάδας, κυρίως με τον Μπομπουά, ωστόσο η μέτρια αμυντική εικόνα της ομάδας δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για επιθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο.

Αποφασίζουν για το παιχνίδι Λάρκιν-Μίτσιτς

Τις αποφάσεις, ασφαλώς, τις παίρνουν οι Λάρκιν και Μίτσιτς, κυρίως μέσα από pick n’ roll συνεργασίες ιδιαίτερα στο δεξί τους χέρι, όπου και οι δύο είναι εξαιρετικοί τόσο εκτελεστικά όσο και δημιουργικά.

Ο Εργκίν Αταμάν επιλέγει πολλά πλαινά pick n’ roll με άδεια την γωνία (iso side pick n’ roll), καθώς και αρκετά κεντρικά pick n’ roll (ιδιαίτερα με το 4άρι). Τα σκριν μακριά από την μπάλα ανοίγουν το γήπεδο, αξιοποιούν τους σουτέρ και δίνουν ταχύτητα στα pick n’ roll που ακολουθούν.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Εφές τα προηγούμενα κυρίως χρόνια ήταν η εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, κάτι που φέτος δεν συμβαίνει με την ένταση και την διάρκεια που συνέβαινε όταν και στέφθηκε Πρωταθλήτρια και που θα προσπαθήσει να εμφανίσει στο Final Four.

Κοντολογίς, η Αναντολού Εφές βρίσκει ρυθμό από την επιθετική λειτουργία της, ενώ ο Ολυμπιακός από την αμυντική. Οι Τούρκοι υπερέχουν σε λύσεις και ποιότητα αλλά ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ισορροπία σαν ομάδα στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν κουβαλάει το «πρέπει» που έχει το φαβορί μιας τόσο κρίσιμης αναμετρησης.

FASTBREAK (με μπροστάρη τον Μπομπουά η Εφές αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για σκορ στο ανοιχτό γήπεδο)

ISO SIDE PNR (χρησιμοποιούν αρκετά πλαϊνά pick n’ roll χωρίς παίκτη στην γωνία)

ΜΙΤΣΙΤΣ (Ο Σέρβος γκαρντ είναι πολύ δυνατός στο δεξί του χέρι, είτε για σκορ, είτε για δημιουργία. Αντίθετα έχει αδυναμίες στο αριστερό του χέρι. Ο περιορισμός του δεξιού του χεριού θα είναι βασικό μέλημα του Ολυμπιακού)

ΠΛΑΙΣ (Η ικανότητα του Γερμανού σέντερ στο σουτ μέσης και μακρινής απόστασης θα αποτελέσει παράγοντα του παιχνιδιού)

PNR WITH 4 (θα δούμε αρκετά pick n’ roll με τα 4ρια, τα οποία χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων και ο Λάρκιν)

SWITCH (Η άμυνα με αλλαγές μπορεί να επιλεγεί από τον Ολυμπιακό με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας της μπάλας και το σπάσιμο του ρυθμού της Εφές.

OFF BALL SCREEN (τα σκριν μακριά απο την μπάλα, για την αξιοποίηση των σουτέρ και το άνοιγμα του γηπέδου, αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της επίθεσης των Τούρκων)

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euroleague Final Four: Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου - Το ταξίδι για το Βελιγράδι

Euroleague Final Four: Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου - Το ταξίδι για το Βελιγράδι

Οι winners και οι losers των Final Four της Euroleague

Οι winners και οι losers των Final Four της Euroleague

Stark Arena: Το στολίδι που φιλοξενεί το Final Four της Euroleague

Stark Arena: Το στολίδι που φιλοξενεί το Final Four της Euroleague

Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
Ολυμπιακός: Πονοκέφαλος με Ορτέγκα ενόψει Άστον Βίλα
Ολυμπιακός: Πονοκέφαλος με Ορτέγκα ενόψει Άστον Βίλα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved