Ευρωμπάσκετ και Euro στην ίδια χώρα για τέταρτη φορά

Ευρωμπάσκετ και Euro στην ίδια χώρα για τέταρτη φορά

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ… ερίζουν για το ποιος είναι «βασιλιάς», κυρίως στα μεγάλα αθλητικά κράτη της Ευρώπης, και σπάνια μια χώρα αναλαμβάνει τη διοργάνωση τόσο του Ευρωμπάσκετ όσο και του Euro, σε κοντινές χρονικές αποστάσεις.

Το γεγονός ότι τα Ευρωμπάσκετ διεξάγονται ανά δυο χρόνια, έχει φέρει αρκετές χώρες στη θέση της διοργανώτριας. Το Euro, αντίθετα, γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια κι έτσι είναι λιγότερες οι χώρες που έχουν αναλάβει να φιλοξενήσουν την τελική φάση της διοργάνωσης. Παράλληλα, Ευρωμπάσκετ και Euro από τη θέσπισή τους, δεν έχουν συμπέσει ποτέ και ούτε πρόκειται με το σύστημα διεξαγωγής που υπάρχει πλέον, γεγονός που δεν θα επέτρεπε την παράλληλη διοργάνωση των δυο μεγάλων τουρνουά από την ίδια χώρα.

belgrade1975

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η χώρα που διοργάνωσε το Ευρωμπάσκετ μια χρονιά πριν από το Euro, πήρε και την ανάθεση για το μεγάλο ραντεβού των καλύτερων Εθνικών ομάδων στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει και τα 2015 και το 2016, με τη Γαλλία. Οι Γάλλοι ανέλαβαν να διοργανώσουν την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, ενώ αρκετά χρόνια νωρίτερα τους είχε ανατεθεί η διοργάνωση του Euro 2016, στο οποίο ευελπιστούμε να δώσει το «παρών» και η Ελλάδα, όπως θα κάνει και στο μπάσκετ η «γαλανόλευκη».

euro1975

Η αρχή στη Γιουγκοσλαβία

Η αρχή σε αυτή την παράδοξη σύμπτωση, που ενώνει κατά κάποιο τρόπο ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έγινε από τη Γιουγκοσλαβία. Οι «πλάβι» διοργάνωσαν το Ευρωμπάσκετ του 1975, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήταν αυτοί που φιλοξένησαν και τους αγώνες για το Euro. Στο μπάσκετ, όπως αναμενόταν, τα πήγαν πολύ καλύτερα από ότι στο ποδόσφαιρο. Η Εθνική τους ομάδα έφτασε ως τον τελικό όπου και νίκησε τη Σοβιετική Ένωση παίρνοντας τον τίτλο. Στο ποδόσφαιρο, αρκέστηκαν στην τιμητική τέταρτη θέση, με την Τσεχοσλοβακία να κατακτά το τρόπαιο νικώντας 5-3 στα πέναλτι τη Δυτική Γερμανία.

Συνέχεια στην Ιταλία

Η επόμενη διοργάνωση Euro, ήταν αυτή της Ιταλίας το 1980, στην οποία για πρώτη φορά πήρε μέρος στα τελικά και η Ελλάδα! Πριν από αυτό όμως, το μεγάλο αθλητικό γεγονός που περίμεναν οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι, ήταν το Ευρωμπάσκετ του 1979. Αυτό είχε διεξαχθεί ξανά στην Ιταλία, δίνοντας συνέχεια στην… άτυπη αυτή σύμπτωση. Ο τίτλος στο μπάσκετ πήγε στη Σοβιετική Ένωση, η οποία νίκησε 98-76 το Ισραήλ στον τελικό, με τους οικοδεσπότες να είναι εκτός τετράδας. Στο Euro, η Ιταλία περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, με τον τίτλο να πηγαίνει στη Δυτική Γερμανία η οποία νίκησε στον τελικό 2-1 το Βέλγιο.

e79

Τελευταία φορά… στη Γαλλία

Όπως αναφέραμε, η Γαλλία είναι η χώρα που θα δώσει συνέχεια στη διοργάνωση Ευρωμπάσκετ και Euro στην ίδια περίοδο, ενώ ήταν και η τελευταία χώρα που είχε κάνει κάτι ανάλογο. Το 1983 έγιναν στη Γαλλία τα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, οι «μπλε» διοργάνωσαν και το Euro 1984. Στο τουρνουά του 1983 στο μπάσκετ, η Γαλλία ήταν εκτός τετράδας με την Ιταλία να παίρνει τον τίτλο επικρατώντας 105-96 της Ισπανίας στον τελικό. Στο Euro του επόμενου καλοκαιριού, όμως, η Γαλλία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, παίρνοντας το τρόπαιο με το 2-0 επί της Ισπανίας στον τελικό που έγινε στο «Παρκ Ντε Πρενς».

eurofrance1984

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωμπάσκετ 2015: «Έσπασε» στα τέσσερα

Ευρωμπάσκετ 2015: Οι ομάδες που προκρίθηκαν



ΝΒΑ: Πρόστιμο 25.000 δολαρίων στον Ράσελ
ΝΒΑ: Πρόστιμο 25.000 δολαρίων στον Ράσελ
Ο Πύρρος Δήμας στην πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κορούλα του
Ο Πύρρος Δήμας στην πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κορούλα του
Σκωτία: Εύκολη νίκη για τους Ρέιντζερς
Σκωτία: Εύκολη νίκη για τους Ρέιντζερς
ΝΒΑ: Το Κλίβελαντ προκρίθηκε στα ημιτελικά
ΝΒΑ: Το Κλίβελαντ προκρίθηκε στα ημιτελικά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved