Δύο παπαγαλάκια διαδίδουν…

Δύο παπαγαλάκια διαδίδουν…

Μια φορά και ένα καιρό, σε κάποιο δάσος πολύ πολύ μακριά από εδώ, ήταν ένας λαγός...

Εκ πρώτης όψεως δεν θα τον έλεγες παρά ένα συνηθισμένο λαγό, έχοντας ενστερνιστεί όλες εκείνες τις συνήθειες που κάνουν ένα λαγό να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα του δάσους, με ίσως πιο ανεπτυγμένη την αίσθηση του πειράγματος και του χιούμορ, όπως αυτός το αντιλαμβανόταν.

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό λοιπόν, ρεμβάζοντας έξω από τη φωλιά του, απολάμβανε φρέσκο χορταράκι και καρότα ώσπου υπέπεσε στην αντίληψή του μια χελώνα να κάνει τον πρωινό της περίπατο λίγο πιο πέρα. Τόσο αστείο του φάνηκε το περπάτημά της που σταμάτησε για λίγο να μασουλάει και επιδόθηκε σε ατάκες τύπου «είσαι πιο αργή από την ομίχλη και το σαλιγκάρι μαζί» και άλλα τέτοια όμορφα ανάλογου επιπέδου. Η χελώνα σταμάτησε, γύρισε προς το λαγό και με ύφος περίσσιο από αυτό που θα της επέτρεπε η κατάστασή της, του είπε:
«Τι θα έλεγες να τρέξουμε σε έναν αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος είναι πιο γρήγορος; Εγώ, εσύ και το σαλιγκάρι»
Αυτό ήταν! Ο λαγός έπεσε κάτω και άρχισε να χτυπιέται από τα γέλια. Βλέποντας όμως πως η χελώνα παρέμενε σοβαρή και κάθε άλλο παρά πλάκα έκανε, αποδέχθηκε τελικά την πρωτοφανή πρόκληση αν και βάδιζε στα 81…

Η αλεπού και τα παπαγαλάκια

Με τη σύμφωνη γνώμη του σαλιγκαριού που δεν είχε τίποτα να χάσει παρά μόνο να κερδίσει μπορούσε από κάτι τέτοιο, ο αγώνας ορίστηκε τελικά για την επομένη Κυριακή, στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Η είδηση ότι τα τρία αξιοπρεπή και φυτοφάγα ζώα (αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν ντοπαρισμένα) αποφάσισαν να τρέξουν επίσημα σε αγώνα δρόμου, διαδόθηκε σε όλο το δάσος και αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης.

Την ίδια ώρα στο γραφείο στοιχημάτων της αλεπούς υπήρχε έντονος προβληματισμός. Η αλεπού «έσπαγε» το κεφάλι της προκειμένου να βρει ένα τρόπο να βγει κερδισμένη από το μεγάλο γεγονός. Ο αγώνας θα έμπαινε στο δελτίο της μονός αποδεκτός και υπό φυσιολογικές συνθήκες όχι μόνο δεν προσδοκούσε κέρδη αλλά ίσως «έμπαινε» και μέσα.

Σαν γνήσια όμως αλεπού δεν άργησε να καταστρώσει το σχέδιο της… Έχοντας φύγει από το πρακτορείο για την καθιερωμένη βόλτα της στο δάσος, αφού βεβαιώθηκε πως στα κλαδιά του δέντρου απολάμβαναν το δροσερό αεράκι δυο παπαγαλάκια, κοντοστάθηκε κάτω από αυτό, έβγαλε το κινητό της και άρχισε να μιλά συνωμοτικά.

-Έλα μην ανησυχείς σου λέω. Τα έχω κανονίσει όλα. Θα διαρρεύσουμε τάχα μου ότι ο λαγός αντιμετώπισε όλη την εβδομάδα μικροπρόβλημα τραυματισμού, ανεβάζοντας λίγο την τιμή του ώστε να μην υποψιαστούν τίποτα και έτσι θα ποντάρουν όλοι στο λαγό. Εν τω μεταξύ εγώ έχω κανονίσει να κερδίσει το σαλιγκάρι! Κανείς δεν θα παίξει το σαλιγκάρι! Μην σε νοιάζει τι και πως σου λέω, τα έχω κανονίσει όλα.

Σίγουρη πως τα παπαγαλάκια την άκουσαν και ως γνωστόν σε όλο το ζωικό βασίλειο ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το ράμφος τους κλειστό, έφυγε με ένα πλατύ χαμόγελο…

Το γύρο του δάσους… «κατρακύλησε» το σαλιγκάρι

Τα πολύχρωμα παπαγαλάκια νόμισαν πως ήταν η τυχερή τους μέρα. Άκουσαν κάτι που δεν έπρεπε να ακούσουν και είχαν στα φτερά τους το κλειδί για το θησαυρό.

Αφού πόνταραν πρώτα όλα τους τα λεφτά στο σαλιγκάρι σε αρκετά καλή απόδοση μόλις «άνοιξε» το παιχνίδι, φρόντισαν να το πουν και σε φίλους τους παπαγαλάκια, φουσκώνοντάς το όμως και λίγο για να γίνουν πιο πιστευτοί. «Είναι στο κόλπο και ο λαγός με τη χελώνα» άρχισαν να διαρρέουν.

Παπαγαλάκι το παπαγαλάκι, η είδηση έκανε τελικά το γύρο του δάσους με αποτέλεσμα να γίνει πλέον κοινό μυστικό. Σε ελάχιστες ώρες, η ουρά έξω από το γραφείο στοιχημάτων της αλεπούς ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όλοι ήθελαν να προλάβουν να ποντάρουν στο σαλιγκάρι πριν αυτό «φορτωθεί» και πέσει στα τάρταρα. Κανείς δεν πόνταρε στο φαινομενικό φαβορί, κανείς δεν «πάτησε» στην παράδοση. Παραδόξως, τελικά δεν έμεινε κανείς παραπονεμένος και αφού όλα τα ζώα πόνταραν από το υστέρημά τους, αποβλέποντας ως επί το πλείστον στο μικρό (αφού κάποια στιγμή ήταν αναπόφευκτο να μην «κατρακυλήσει» η απόδοση του σαλιγκαριού, έχοντας μαζέψει τόσο ποντάρισμα) αλλά σίγουρο κέρδος (όπως νόμιζαν), επιδόθηκαν σε καλαμπούρι και καφενειακού τύπου συζητήσεις λίγο πριν την έκβαση του πιο παλιού γκραν πρι της ιστορίας.

-Το μάθατε; Στην Ελλάδα δεν το έβαλαν καν στο κουπόνι! «Τόσο βρωμάει» ο αγώνας! Χε, χε.. Είμαστε τυχεροί εμείς εδώ που το παίξαμε υποστήριζε το λιοντάρι.

Αφού… έστρωσε, κοιμήθηκε!

Η προγραμματισμένη εκκίνηση, δόθηκε χωρίς καθυστέρηση και ο λαγός όπως ήταν φυσιολογικό έφυγε πρώτος με τρομερή ταχύτητα. Η χελώνα ακολούθησε (τρόπος του λέγειν) αργά αλλά σταθερά, ενώ το σαλιγκάρι παρέμεινε στη θέση του. Μόλις απομακρύνθηκε λίγο η χελώνα και μαζί της όλες οι κάμερες, το σαλιγκάρι έβγαλε το κινητό του και άρχισε να μιλάει με τον προπονητή του. «Πώς θα γίνει να κερδίσουμε;» , του είπε το σαλιγκάρι έχοντας στο μυαλό του την υπέρβαση.
«Όλα εξαρτώνται από το λαγό», απάντησε εκείνος.

Ο λαγός έχοντας αφήσει τους άλλους δυο αρκετά πίσω, μείωσε το ρυθμό του. Η κούραση από τα γεράματα είχε αρχίσει να τον καταβάλει. Τι θέλω εγώ και τρέχω έτσι σε αυτή την ηλικία σκέφτηκε. Έβγαλε και αυτός το κινητό του για να μιλήσει με το γραφείο μπουκ.
«Έλα», είπε χαμηλόφωνα,
«Εγώ είμαι, πως πάει το σαλιγκάρι;».
«Όλα καλά, δεν έχει καμία πιθανότητα» είπε η αλεπού.
«Σου είπα να στοιχηματίσεις στη χελώνα στο δίπλα δάσος που είχε την μεγαλύτερη απόδοση που μπορούσες να βρεις. Και ο παππούς σου τότε, πριν πολλά χρόνια στοιχημάτισε στη χελώνα και μετά έπεσε και κοιμήθηκε στη μέση της διαδρομής»
«Τι να κάνω τώρα;» αναρωτήθηκε ο λαγός και έκατσε λίγο να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο. Έπεσε σε βαθιά συλλογή και όλα έδειχναν ότι θα τον έπαιρνε ο ύπνος.

Η χελώνα δεν είχε κινητό μαζί της, ούτε έδειχνε να ενδιαφέρεται για τα προγνωστικά. Έτρεχε με τον αργό και μεθοδικό τρόπο της ελπίζοντας ότι κάπου θα συναντήσει το λαγό να κοιμάται. Είχε διακρίνει μία υποψία νύστας στα μάτια του.
Το σαλιγκάρι δε σταμάτησε να μιλάει στο κινητό. Εκείνη τη στιγμή πήρε ένα καινούριο τηλεφώνημα και τον ενημέρωσαν ότι ο λαγός κοιμήθηκε όπως αναμενόταν. Το σαλιγκάρι ξαναμίλησε με το γραφείο στοιχημάτων.
«Πως πάει παιδιά; Την έχω σίγουρη τη νίκη σήμερα», είπε με τόσο αβάσιμη όσο και υπέρμετρη αισιοδοξία στην αλεπού και την παρέα της που κοίταζαν τον αγώνα στην τηλεόραση.

Το… «άχαστο»

Η χελώνα συνέχισε να περπατάει και πλησίαζε να καλύψει τα τρία τέταρτα της απόστασης. Ο λαγός κοιμόταν και περίπου σ' αυτό το σημείο, η χελώνα πέρασε μπροστά του νιώθοντας μια ανακούφιση.
Το σαλιγκάρι δεν το κούνησε από την αφετηρία. Χτύπησε το κινητό του και απάντησε στη γλώσσα των στοιχημάτων.
«Εδώ το «άχαστο», ποιος είναι παρακαλώ;»
Η φωνή από την άλλη πλευρά του είπε ότι δεν υπήρχε ελπίδα, η χελώνα προπορευόταν, ο λαγός είχε κοιμηθεί και το παραμύθι θα επαναλαμβανόταν εις βάρος όλων των ζώων του δάσους. Ευχάριστα νέα σκέφτηκε το σαλιγκάρι και έκλεισε το τηλέφωνο.

Τα υπόλοιπα ζώα όμως και κυρίως τα παπαγαλάκια τα είχε κυριεύσει μια ανησυχία. Όσο πέρναγε η ώρα και έβλεπαν το σαλιγκάρι κολλημένο στην αφετηρία τους έζωναν τα φίδια. Αλλιώς τα είχαν υπολογίσει οι τζογαδόροι. Τότε ήταν που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους... Tον ειρμό των σκέψεων του σαλιγκαριού διέκοψε απρόσμενα μια καινούρια κλήση με απόκρυψη αυτή τη φορά.
«Κοίτα δεξιά σου και θα δεις ένα ασθενοφόρο», είπε μια φωνή κελαηδιστά, με το σαλιγκάρι να μένει αποσβολωμένο, αλλά συνάμα σκεπτικό ακούγοντας μόνο τον μακρόσυρτο μονότονο ήχο της πεσμένης γραμμής.
«Υπάρχει ασθενοφόρο στον τερματισμό;» ρώτησε χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου. Όχι δεν υπήρχε του είπαν και αμέσως σκέφτηκε να ακυρώσει τον αγώνα. Αιτιολογία; Δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας! Τότε σήκωσε για άλλη μια φορά το τηλέφωνο ώστε να ενημερώσει τον προπονητή του για την ευφυή ιδέα που νόμιζε πως είχε συλλάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το ασθενοφόρο

Αντί για τον προπονητή τους όμως το σήκωσε εκείνος ο παπαγάλος με το πιο φανταχτερό και μεγάλο λοφίο και είχε άλλη γνώμη προτρέποντάς το να ανέβει στον προφυλακτήρα του ασθενοφόρου, ώστε αυτό να τον οδηγήσει πρώτο και νικητή στον τερματισμό! Όπως ήταν φυσικό άφησε μια για πάντα πίσω την δική του ιδέα και αφιερώθηκε στο στόχο του που ήταν πλέον πιο υλοποιήσιμος από ποτέ.
Η χελώνα πλησίαζε στο τέρμα. Ο λαγός κοιμόταν, το ασθενοφόρο πέρασε με ταχύτητα ουρλιάζοντας μπροστά του και τον ξύπνησε. Κατευθυνόταν προς το τέρμα σε μια προσπάθεια να είναι εκεί πριν τερματίσουν οι αθλητές και ακυρωθεί ο αγώνας.
Ο λαγός ξύπνησε απότομα με ένα αίσθημα ηθικής πλέον να τον διακατέχει. Πίστευε όσο ποτέ στον εαυτό του. «Δεν πρέπει να την πατήσω, πρέπει να κερδίσει ο πιο γρήγορος. Να τρέξω για την πάρτη μου και τους δικούς μου ανθρώπους» σκέφτηκε. Προς στιγμήν και ενστικτωδώς, τα συναισθήματα και οι αξίες του αντιστάθμιζαν το οτιδήποτε. Χωρίς χάσιμο άλλου πολύτιμου χρόνου, ακολούθησε το ασθενοφόρο με όλη του τη δύναμη...

Η σειρήνα

Η χελώνα ακούγοντας τη σειρήνα και σίγουρη πλέον ότι ξύπνησε τον λαγό, προσπάθησε να επιταχύνει το βήμα της. Το τέρμα ήταν μόλις ελάχιστα μέτρα. Το ασθενοφόρο προσπέρασε τη χελώνα και εκείνη έριξε ένα απελπισμένο βλέμμα προς τα πίσω να δει το λαγό. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο λαγός την προσπέρασε και πριν το σαλιγκάρι γλιστρήσει στη γραμμή του τερματισμού, έκοβε πρώτος το νήμα στο φώτο φίνις, υποχρεώνοντας τους θεατές σε ένα ξέσπασμα απογοήτευσης.

Έκτοτε…

Έκτοτε, οι προσπάθειες των «κουβαδιασμένων» αλλά και απελπισμένων ζώων να σβήσουν την ακόρεστη δίψα τους για «ρεφάρισμα», δεν μπορούσαν παρά να αναδείξουν την αλεπού ως τη σύγχρονη βασίλισσα του δάσους• χωρίς αυτό πλέον να πέφτει στην ανάγκη του «ξεπερασμένου» βασιλιά που ζει με δανεικά από τοκογλύφους.

Τα παπαγαλάκια αναγκάστηκαν να γίνουν αποδημητικά και έφυγαν μια για πάντα μακριά από το δάσος, αφού βρήκαν απέναντί τους το λαγό και τα υπόλοιπα ζώα…

Το σαλιγκάρι ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να παίρνει μέρος σε παρόμοιους αγώνες και κυκλοφορεί πλέον με άλλον αέρα ιδιαίτερα όταν περνά μπροστά από τη χελώνα που ακόμα ψάχνει να βρει τι έφταιξε και τελικά όλα πήγαν στραβά.

Όσο για τον λαγό που δεν σπίλωσε το όνομά του, συνεχίζει να απολαμβάνει φρέσκο χορταράκι και καρότα έχοντας τη συνείδησή του καθαρή και το κεφάλι ψηλά… Φήμες μάλιστα θέλουν την αφεντιά του,  σε κάθε ευκαιρία να επισκέπτεται τις παραλίες της Ελλάδα όπου ξαπλωμένος σε σεζλόνγκ, απολαμβάνει τον ήλιο πίνοντας κοκτέιλ πλαισιωμένος από αιθέριες υπάρξεις.

Υ.Γ.1 Οποιαδήποτε ομοιότητα με ομάδες, παπαγαλάκια, γεγονότα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί και να μην είναι απλά συμπτωματική.

Υ.Γ.2 Αν τυχόν αναρωτιέστε τι κάνει ο Αίσωπος αυτές τις μέρες, είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που ουκ ολίγες φορές συναντά τον Μορφέα μπροστά από την τηλεόραση περιμένοντας τις σελίδες του τελετέξτ επιτέλους να αλλάξουν καθώς δεν έβλεπε με καλό μάτι, ούτε εξοικειώθηκε ποτέ με το ίντερνετ και την τεχνολογία.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Αυτή η πολυτελέστατη Ferrari του 59’ φτιάχτηκε για ατέλειωτα roadtrips
Αυτή η πολυτελέστατη Ferrari του 59’ φτιάχτηκε για ατέλειωτα roadtrips
Οι Μπακς ξεγύμνωσαν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη
Οι Μπακς ξεγύμνωσαν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη
Έγινε «νυχτερίδα» ο Κοντογκμπιά
Έγινε «νυχτερίδα» ο Κοντογκμπιά
Λαμία: Αγωνία για Βουό
Λαμία: Αγωνία για Βουό
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης