Δυσλειτουργία ιερολαγωνίων αρθρώσεων

Δυσλειτουργία ιερολαγωνίων αρθρώσεων

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι οι κατώτερες αρθρώσεις στην σπονδυλική μας στήλης οι οποίες ενώνουν το ιερό οστό με τα λαγόνια.

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις μεταφέρουν τις φορτίσεις του άνω κορμού στην λεκάνη. Σε αυτές τις δύο αρθρώσεις συμβαίνει μόνο μια μικρή κίνηση. Κατά την διάρκεια κινήσεων της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων διατακτικά και συμπιεστικά φορτία ενεργούν σε αυτές τις αρθρώσεις και στους συνδέσμους της περιοχής. Εάν το φορτία αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είναι ικανές να αντέξουν τότε τραυματίζονται.

Μερικές φορές λόγο κάποιου ατυχήματος ( π.χ. πτώση με τεντωμένο πόδι ) οι αρθρώσεις αυτές αλλάζουν λίγο θέση και δεν υπάρχει συμμετρία στην περιοχή. Τις παραπάνω περιπτώσεις τις χαρακτηρίζουμε ως δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων.


Αίτια δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Η δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων οφείλεται σε υπέρμετρες φορτίσεις που δέχονται κατά την διάρκεια κάποιον δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές είναι το σκύψιμο , η πολύωρη καθιστή θέση , η άρση βαριών αντικειμένων, οι ακραίες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης ( έκταση προς τα πίσω , στροφές) και αθλήματα όπως το τρέξιμο και τα άλματα.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας ιερολαγονίων αρθρώσεων

Συνήθως οι ασθενείς με δυσλειτουργία στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις βιώνουν πόνο χαμηλά στη μέση , στην περιοχή των γλουτών και καμιά φορά πόνο ο οποίος αντανακλάται στην περιοχή του ισχίου ή στον μηρό. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος υπάρχει και στις δύο πλευρές τις σπονδυλική στήλης. Αλλά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων είναι ο πόνος όταν γυρνά ο  ασθενής πλευρό στον ύπνο, κατά την διάρκεια που βάζει τα παπούτσια του, στο ανέβασμα η κατέβασμα της σκάλας ή με το τρέξιμο. Συνήθως υπάρχει ευαισθησία στην ψηλάφηση της περιοχής των ιερολαγωνίων αρθρώσεων.

Διάγνωση της δυσλειτουργείας των ιερολογονίων αρθρώσεων

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση της δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων.  Επιπλέον ακτινολογικός έλεγχος προσφέρει βοήθεια στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία της δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσλειτουργία στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις αναρρώνουν πλήρως με την εφαρμογή του καταλλήλου προγράμματος φυσικοθεραπείας.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή.  Πολύ  βασικό είναι  η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά που οργανισμό μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Γενικά η πολύωρη καθιστή θέση πρέπει να αποφεύγεται. Παρόλα αυτά αν είναι απαραίτητο , η σωστή στάση που θα σας συμβουλέψει ο φυσικοθεραπευτής σας είναι ικανή να περιορίσει τα φορτία που δέχονται οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Πρόγνωση της δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα τον ασθενή και το πόσο συνεργάζεται με τον φυσικοθεραπευτή. Με την ιδανική θεραπεία οι ασθενείς απαλλάσσονται από τον πόνο σε λίγες ημέρες αν και συνήθως η θεραπείες διαρκούν 2 με 3 εβδομάδες.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι παρόλο που ο πόνος έχει υποχωρήσει οι τραυματισμένοι ιστοί χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Γι’ αυτό το λόγο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν ο ασθενείς επανέρχεται στις δραστηριότητες του.

Φυσικοθεραπεία στην δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Η φυσικοθεραπεία για την δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων είναι πολύτιμη για να επίσπευση της διαδικασίας επούλωσης και να βελτιώσει την πιθανότητα επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

•    Αρθρική κινητοποίηση
•    Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη)
•    Taping
•    Ηλεκτροθραπεία
•    Εργονομικές συμβουλές (βλέπε επίσης άρθρο : Σωστή θέση εργασίας στον υπολογιστή ,  Ασφαλής άρση βάρους , σύνδρομο στάσης )
•    Τεχνική στεγνής βελόνας( βλέπε άρθρο : Tεχνική της στεγνής βελόνας (dry needle) στον μυοπεριτονιακό πόνο (myofascial trigger points )
•    Τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης
•    Εκπαίδευση
•    Υδροθεραπεία
•    Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας και της δύναμης των μυών του κορμού

Παράγοντες ανάπτυξης δυσλειτουργίας των ιερολαγωνίων αρθρώσεων

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της δυσλειτουργίας των ιερολαγόνιων αρθρώσεων. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν  κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσιοθεραπευτή.

•    Μυϊκές ανισορροπίες
•    Ανισοσκελία
•    Μυϊκή αδυναμία ή δυσκαμψία
•    Λάθος θέση/σταση σώματος (βλέπε επίσης άρθρο : Σωστή θέση εργασίας στον υπολογιστή ,  σύνδρομο στάσης )
•    Λάθος τεχνική κατά την άρση βάρους (άρθρο :Ασφαλής άρση βάρους)
•    Υπέρβαροι ασθενείς
•    Καθιστική ζωή 

Του Φίλιππου Γκέκη

Φυσικοθεραπευτής

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ατρόμητος: Προσέχει για να… έχει ο Κάναντι!
Ατρόμητος: Προσέχει για να… έχει ο Κάναντι!
Το απόλαυσαν!
Το απόλαυσαν!
Συναγερμός εν όψει ΑΕΚ – Τι γίνεται με Φορτούνη
Συναγερμός εν όψει ΑΕΚ – Τι γίνεται με Φορτούνη
Παναθηναϊκός: Δήλωσε συμμετοχή… και βλέπουμε
Παναθηναϊκός: Δήλωσε συμμετοχή… και βλέπουμε
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης