Ο Γ.Γ. της ΕΣΟ στο Onsports

Ο Γ.Γ. της ΕΣΟ στο Onsports

Μπορεί η Πνευματική Στέγη Περιστερίου να ήταν η μεγάλη νικήτρια και φέτος στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Σκακιού, όμως η ομάδα που έκλεψε την παράσταση ήταν ο ΕΕΣ Κορυδαλλού.

Ο πρωταθλητής του 1998 μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις και πήρε την 3η θέση, μπροστά από υπερδυνάμεις του αθλήματος. Το Onsports μίλησε με τον πρόεδρο της ομάδας και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Τάκη Νικολόπουλο, για το τουρνουά της Ερέτριας, αλλά και τα καυτά θέματα που απασχολούν το άθλημα!

Αναλυτικά:

Ο ΕΕΣ Κορυδαλλού μετά από αρκετά χρόνια στο βάθρο! Που οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία για την ομάδα σας;

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας οφείλεται κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι είμαστε Ομάδα, με το «Ο» κεφαλαίο ! Παρότι φέτος αγωνίστηκαν για πρώτη φορά δύο νεαροί παίκτες, η 13χρονη Ασπασία Πραματευτάκη και ο 12χρονος Νικόλας Καπόνε, η ομάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά «δεμένη», όλοι και όλες έδωσαν πραγματικά τη ψυχή τους, αγωνίστηκαν με φοβερό πάθος, και έτσι ήρθε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το … «μυστικό» ήταν η φοβερή συμπαράσταση που είχαν όλοι οι παίκτες από τους γονείς αλλά και τους ανθρώπους του Συλλόγου που συνόδευαν την ομάδα. Έτσι το χάλκινο μετάλλιο και η τρίτη θέση του Πρωταθλήματος ανήκει και στους 20 ανθρώπους ( παίκτες, προπονητής, συνοδοί ), που βρέθηκαν στην Ερέτρια για τους αγώνες.

Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η εμφάνιση του Νικόλα Καπόνε, που σάρωσε στη σκακιέρα των 12χρονων με 6.5/7;

Ο Νικόλας Καπόνε είναι γιός Ελληνίδας από τη Κέρκυρα και αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα σαν ομογενής. Ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Πρωταθλήματος στη σκακιέρα του ( παίκτης ηλικίας κάτω των 12 χρονών ), το αποτέλεσμά του ( 6 νίκες και 1 ισοπαλία στους 7 αγώνες που έπαιξε ) ήταν εξαιρετικό και έδωσε στην ομάδα μεγάλη σιγουριά στα παιχνίδια της, ήταν δε από τους βασικότερους συντελεστές για τη κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Για ακόμα μια φορά εκπληκτική ήταν και η απόδοση της Μαρίας Οικονομοπούλου, η οποία σημείωσε μεγάλες νίκες κόντρα σε σπουδαίες αντιπάλους. Πιστεύετε ότι με αυτές τις εμφανίσεις χτυπάει την πόρτα της Εθνικής;

Η απόδοση της Μαρίας δεν ήταν έκπληξη για μας. Και στο περσινό αντίστοιχο Πρωτάθλημα είχε κάνει 7 νίκες στους 7 αγώνες που έπαιξε ! Εφέτος όμως έπαιξε με πολύ δυσκολότερες αντιπάλους και έκανε εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό που χρειάζεται η Μαρία είναι η σταθερότητα στο ψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού. Η ένταξη στην Εθνική Ομάδα δεν είναι κάτι το εύκολο, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές καλές σκακίστριες, αλλά πιστεύω ότι η Μαρία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Συνεχίζοντας τα καλά αποτελέσματα θεωρώ ότι θα βρεθεί πολύ κοντά στο στόχο της, που είναι η Εθνική Ομάδα Γυναικών.

Ποιες είναι οι βλέψεις του Κορυδαλλού από εδώ και πέρα;

Δυστυχώς η άσχημη οικονομική κατάσταση του Συλλόγου δεν μας επιτρέπει σχέδια για το μέλλον.  Τη φετινή χρονιά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια χορηγία, ούτε μπορέσαμε να πάρουμε επιχορήγηση από το Δήμο Κορυδαλλού, όπως άλλες χρονιές. Έτσι το κόστος συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής καλύφθηκε αποκλειστικά από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για του χρόνου. Ο Σύλλογος ασφαλώς θα συνεχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, και ιδιαίτερα στα παιδιά, να γνωρίσουν το σκάκι σαν παιχνίδι και σαν άθλημα και να αποκομίσουν τα μεγάλα οφέλη που αυτό προσφέρει, τόσο με το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Κορυδαλλού, όσο και με τα προπονητικά κλιμάκια όλων των βαθμίδων και ηλικιών που διατηρεί.  Στόχος παραμένει και η ανάδειξη νέων ταλέντων από τις Ακαδημίες του Συλλόγου.

Παρά την οικονομική κρίση, είδαμε πολύ μεγάλα ονόματα του Παγκοσμίου Σκακιού στην Ερέτρια. Θα θέλαμε το σχόλιο σας για αυτό!

Πράγματι είδαμε να αγωνίζονται στο φετινό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής τον Ουκρανό Βασίλη Ιβαντσούκ, έβδομο στη κατάταξη των ισχυρότερων σκακιστών του κόσμου, την Ουγγαρέζα Τζούντιθ Πόλγκαρ, καθώς και αρκετούς σκακιστές που βρίσκονται στη λίστα των 100 καλύτερων παικτών παγκοσμίως. Το Ελληνικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό για τα μεγάλα ονόματα του Ευρωπαϊκού κυρίως αλλά και του παγκόσμιου σκακιού. Οι διοργανώσεις μας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα  και οι ξένοι γνωρίζουν ότι ερχόμενοι θα βρουν άριστες συνθήκες και εξαιρετικό περιβάλλον. Έτσι παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας, οι ομάδες, εξασφαλίζοντας ακόμα και μια μικρή χορηγία, μπορούν να προσελκύσουν ισχυρούς ξένους σκακιστές για να πάρουν μέρος στους αγώνες.

Δυο λόγια για τη διοργάνωση;

Το φετινό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Eretria Village, στην Ερέτρια της Εύβοιας, με διοργανωτή τη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς». Η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη τόσο από αγωνιστικής, όσο και από οργανωτικής άποψης.  Το ξενοδοχείο πρόσφερε στους συμμετέχοντες πολύ καλές συνθήκες, ο χώρος των αγώνων ήταν εξαιρετικός και η εξέλιξη των αγώνων ήταν συναρπαστική.  Δίκαιη η επικράτηση της ομάδας της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Θα μας ενδιέφερε και το σχόλιο σας για το σύστημα των αγώνων που τόσο έχει συζητηθεί. Τόσο τον αριθμό των ομάδων, όσο και τις αναπτυξιακές σκακιέρες.

Η οικονομική κρίση επέβαλε για φέτος τη μείωση των σκακιερών σε οκτώ (8) ( από 12 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια ), με τη διατήρηση τριών ανδρικών (γενικών) σκακιερών, μιας γυναικείας, δύο σκακιερών κοριτσιών (ηλικίας 18 και 16 χρονών ) και δύο σκακιερών αγοριών ( 18 και 12 χρονών ). Η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα και των 34 ομάδων έδειξε ότι το σύστημα έχει πλέον γίνει αποδεκτό από τη πλειονότητα των σκακιστικών σωματείων και η αναπτυξιακή μορφή του Πρωταθλήματος ( με τη συμμετοχή σ’ αυτό και παιδιών μικρότερων ηλικιών ), προσφέρει τη δυνατότητα στα Σωματεία, και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ( από τα 34 μόνο 13 ήταν από την Αθήνα και 4 από τη Θεσσαλονίκη ) να καλλιεργήσουν το σκάκι στη περιοχή τους και να αποτελέσουν ισχυρό σκακιστικό πόλο ανάπτυξης, συμμετέχοντας στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιοχές της Καλαμάτας, της Χαλκίδας, της Άμφισσας, της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, που οι ομάδες τους πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση στο φετινό πρωτάθλημα. Πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, μεταξύ των εκπροσώπων σκακιστικών σωματείων και του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και όπου συζητήθηκε το μέλλον των ομαδικών πρωταθλημάτων και ιδιαίτερα της Α΄ Εθνικής, η άποψη που επικράτησε ήταν να διατηρηθεί το σύστημα της Α’ Εθνικής με τις 34 ομάδες και να αυξηθεί ο αριθμός των σκακιερών σε δέκα (10)

Γιώργος Στεργιόπουλος



ΕΣΑΚΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό, Άρη, Περιστέρι
ΕΣΑΚΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό, Άρη, Περιστέρι
Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής και επίσημα ο Χρήστος Κόντης!
Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής και επίσημα ο Χρήστος Κόντης!
Η υπόσχεση του Ιωάννη Παπαπέτρου στο ΟΠΑΠ GAME TIME για το FINAL 4
Η υπόσχεση του Ιωάννη Παπαπέτρου στο ΟΠΑΠ GAME TIME για το FINAL 4
Τουρκία: «Σεισμός» με την αποχώρηση του Φατίχ Τερίμ από τον Παναθηναϊκό - Τι γράφουν τα ΜΜΕ
Τουρκία: «Σεισμός» με την αποχώρηση του Φατίχ Τερίμ από τον Παναθηναϊκό - Τι γράφουν τα ΜΜΕ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved