Special Olympics: Τα αθλήματα

Special Olympics: Τα αθλήματα

Στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του «Ευ Αγωνίζεσθαι», θα χτυπάει από σήμερα (Σάββατο 25/6) έως και τις 3 Ιουλίου, η καρδιά των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011.

Οι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από τη Γιουνίς Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία μιας κοινωνίας, που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.

Η βασική διαφορά μεταξύ των Αγώνων των Special Olympics και άλλων αθλητικών διοργανώσεων είναι ότι στα Special Olympics ενθαρρύνονται να συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία, όλων των επιπέδων ικανότητας. Οι αθλητές συναγωνίζονται με αθλητές παρόμοιας ικανότητας και επίδοσης. Από τα βασικά στοιχεία που συνυπολογίζονται για την κατάταξη των αθλητών-ομάδων σε ομίλους δυναμικότητας είναι η ηλικία και φυσικά το φύλο. Μέσω της κατάταξης θα υπάρχουν έως οκτώ αθλητές σε κάθε όμιλο-ομάδα.

Τα αθλήματα των Αγώνων

Αντιπτέριση (Μπάντμιντον)

Αριθμός συμμετεχόντων: 160 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να περάσει το «φτερό» στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας με τη ρακέτα και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ. Η αντιπτέριση θεωρείται το γρηγορότερο άθλημα ρακέτας παγκοσμίως. Στους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν 3 αγωνίσματα:  το Μονό (Ανδρών-Γυναικών), το Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και το Διπλό (Μικτό). Το παιχνίδι παίζεται είτε ένας εναντίων ενός, είτε δύο εναντίων δύο. Ο αγώνας ολοκληρώνεται με τρία νικηφόρα games των 21 πόντων. Οι αθλητές αντιπτέρισης Special Olympics είναι διεθνώς 90.000. Ο Αγωνιστικός χώρος έχει έκταση 35μ.μήκος και 32μ.πλάτος και περιλαμβάνει οκτώ γήπεδα τοποθετημένα πάνω σε ελαστική υπόβαση. Το γήπεδο είναι ορθογώνιο (13,4μΧ6, 10μ) και διαιρείται με ένα δίχτυ (1,55μ).

Αντισφαίριση (Τένις)

Αριθμός συμμετεχόντων: 151 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ. Στους Θερινούς Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν τρία αγωνίσματα: το Μονό (Ανδρών-Γυναικών), το Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και το Διπλό (Μικτό). Οι αγώνες κατάταξης θα διεξαχθούν τις τρεις πρώτες ημέρες και οι τελικοί αγώνες τις επόμενες πέντε ημέρες. Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν τις δύο τελευταίες ημέρες των αγώνων. Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 12 γήπεδα με μία πρωινή αγωνιστική περίοδο ανά ημέρα και οι αθλητές θα συμμετάσχουν το μέγιστο σε δύο αγωνίσματα. Αθλητές που δεν συμμετείχαν στους αγώνες κατάταξης δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους τελικούς. Παγκοσμίως οι αθλητές των Special Olympics στο άθλημα της αντισφαίρισης ξεπερνούν τις 24.000.

Γκολφ

Αριθμός συμμετεχόντων: 135 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει χτυπώντας το μπαλάκι με το μπαστούνι να το στείλει σε μία σειρά από τρύπες στο έδαφος με τις λιγότερες δυνατόν βολές. Οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 για το γκολφ θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Οι αθλητές θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Οι κατηγορίες για τους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα οριστούν τις ημέρες των αγώνων ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε αθλητή. Το επίπεδο 1 θα διεξαχθεί στο γήπεδο προπόνησης και στα δυο προπονητικά γκριν (greens). Ο αγωνιστικός χώρος του επιπέδου 1 θα χρησιμοποιηθεί και ως χώρος προπόνησης για τα επίπεδα 2, 4 και 5. Τα επίπεδα 2, 4 και 5 θα διεξαχθούν στο αγωνιστικό γήπεδο των 18 τρυπών.

Γυμναστική

Αριθμός συμμετεχόντων: 179 αθλητές (ενόργανη), 105 αθλητές (ρυθμική)

Η γυμναστική περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ενόργανη και ρυθμική, στα οποία κάθε αθλητής επιδιώκει να εκτελέσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τεχνική ασκήσεις της επιλογής του. Το άθλημα της γυμναστικής των Special Olympics είναι ατομικό και αποτελείται από την ενόργανη γυμναστική ανδρών, την ενόργανη γυμναστική γυναικών και την ρυθμική γυμναστική γυναικών. Οι αγώνες κατάταξης θα γίνονται ανάλογα με το φύλο. Οι αθλητές που δεν θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης, δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στους τελικούς. Κάθε αθλητής μπορεί να πάρει μέρος σε ένα ή περισσότερα αγωνίσματα ή στο σύνθετο ατομικό (στο ίδιο επίπεδο σε όλα τα αγωνίσματα). Το άθλημα της γυμναστικής συνδυάζει αντοχή, ευλυγισία και τεχνική.

Δυναμική Άρση Βαρών

Αριθμός συμμετεχόντων: 202 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να ανυψώσει περισσότερα κιλά από τους συναθλητές του χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες κινήσεις. Η δυναμική άρση βαρών θα διεξαχθεί σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα διαστάσεων 10μΧ10μΧ1μ και περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα: βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου, δυναμική άρση, συνδυασμός (πίεση πάγκου και δυναμική άρση) και συνδυασμός (βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου και δυναμική άρση). Οι αθλητές θα κατανεμηθούν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα και το σωματικό βάρος και δεν μπορούν να είναι μικρότεροι των 14 ετών. Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε τέσσερα αγωνίσματα το πολύ. Τα αγωνίσματα διεξάγονται σε δύο περιόδους, μία πρωινή και μία μεσημεριανή. Πριν από κάθε περίοδο οι αθλητές ζυγίζονται ώστε να αναχθούν σε κατηγορίες σωματικού βάρους. Οι αθλητές μπορούν να βραβευθούν για το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά καθώς και για το σύνολό τους. Στο τέλος της κάθε περιόδου θα γίνονται οι απονομές των μεταλλίων.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 297 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στην πλευρά του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του πάνω από το δίχτυ που χωρίζει το τραπέζι στα δύο. Οι 297 αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα αγωνιστούν σε τρία αγωνίσματα: το Μονό (Ανδρών - Γυναικών), το Διπλό (Ανδρών - Γυναικών) και το Μικτό διπλό. Η κατάταξη των αθλητών γίνεται βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικού επιπέδου. Η κεντρική αρένα του σταδίου θα χρησιμοποιηθεί ως αγωνιστικός χώρος για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Η συνολική επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου έχει 50μ. μήκος και 25μ. πλάτος, και σε αυτή θα τοποθετηθούν 24 τραπέζια.

Ιππασία

Αριθμός συμμετεχόντων: 124 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να εκτελέσει συγκεκριμένες ασκήσεις (δεξιοτεχνίας, υπερπήδησης εμποδίων κ.α) σε συνεργασία με το άλογό του. Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πέντε συνολικά αγωνισμάτων: ιππική δεξιοτεχνία (Dressage), ιππική δεξιοτεχνία με υπερπήδηση εμποδίων (Prix Caprilli), εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων με οδηγίες από τον κριτή (English Equitation), ασκήσεις επίπεδης εργασίας (Working Trails), διαγωνισμός-σκυταλοδρομία 2 ατόμων (2 person Team Relay). Θα χρησιμοποιηθούν δύο αγωνιστικοί χώροι, το κλειστό ιπποδρόμιο και το ιπποδρόμιο της ιππικής δεξιοτεχνίας. Διαθέσιμα θα είναι επίσης και έξι ιπποδρόμια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών με τα άλογά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων τα άλογα θα φιλοξενηθούν στους στάβλους του Ολυμπιακού Κέντρου ιππασίας στο Μαρκόπουλο.

Ιστιοπλοΐα

Αριθμός συμμετεχόντων: 74 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να διανύσει με το σκάφος του (μονοθέσιο, διθέσιο ή τριθέσιο) μία προκαθορισμένη στον θαλάσσιο στίβο απόσταση. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί στην Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά. Οι αθλητές θα αγωνισθούν ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους. Η εγκατάσταση είναι έκτασης 18 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και αποτελείται από 600 τμ κλειστούς χώρους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαφών: μονοθέσια (Optimist και Laser 4,7), διθέσια (420), τριθέσια (Laser Bahia). Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες σκαφών.

Καγιάκινγκ

Αριθμός συμμετεχόντων: 61 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να διανύσει κωπηλατώντας, με μονοθέσιο ή διθέσιο σκάφος, μία προκαθορισμένη απόσταση σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. μακρύτερα και στενότερα και ως εκ τούτου πολύ πιο γρήγορα αλλά και πιο ασταθή). Το άθλημα του καγιάκινγκ αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: το  Μονοθέσιο τουριστικό καγιάκ (single tourist kayak) 500μ και 200μ, το Διθέσιο τουριστικό καγιάκ (double tourist kayak) 500μ και  200μ και το Διθέσιο τουριστικό καγιάκ Unified - Ομάδες Κοινωνικής Ένταξης 500μ και 200μ (double tourist kayak Unified). Ανεξάρτητα αν ο στίβος έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (9 διαδρομές - σύστημα Albano), κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν μόνο 6 διαδρομές σαν αγωνιστικές διαδρομές (διαδρομές νούμερο 2-7).

Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 679 αθλητές

Κάθε ομάδα αποτελούμενη από πέντε παίκτες επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», στέλνοντας την μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας. Το μπάσκετ είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ των αθλητών των Special Olympics. Στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ημέρες με αγώνες κατάταξης σε κατηγορίες και επτά ημέρες με αγώνες ομίλων και αγώνες μεταλλίων. Συνολικά θα συμμετάσχουν 71 ομάδες, οι οποίες παίρνουν μέρος στα τουρνουά Ανδρών, Γυναικών και Κοινωνικής Ένταξης (Unified). Όλες οι ομάδες θα αξιολογηθούν ως προς την κατανομή τους σε κατηγορίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλέον δίκαιος ανταγωνισμός και να υπάρξει η πιο εποικοδομητική και θετική διοργάνωση Special Olympics. Οι ομάδες θα κατανεμηθούν σε κατηγορίες μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας κατάταξης. Στην αθλητική εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις αγωνιστικοί χώροι-το κεντρικό γήπεδο συν τρία ακόμα γήπεδα στο χώρο των προπονητηρίων του Ολυμπιακού Κλειστού Γηπέδου. Όλα τα γήπεδα διαθέτουν παρκέ (αγωνιστικών διαστάσεων 28X15μ), σύμφωνα με τις διεθνείς αγωνιστικές προδιαγραφές.

Υγρός Στίβος (Κολύμβηση)

Αριθμός συμμετεχόντων: 707 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να διανύσει, κολυμπώντας κατά συγκεκριμένο τρόπο (στυλ) και στον καλύτερο δυνατό χρόνο μία συγκεκριμένη απόσταση στην πισίνα. Στους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 αναμένεται να συμμετάσχουν 707 αθλητές από 119 αποστολές σε 25 αγωνίσματα: 25μ ελεύθερο, 25μ ύπτιο, 25μ πεταλούδα, 25μ πρόσθιο, 50μ πεταλούδα, 50μ πρόσθιο, 50μ ελεύθερο, 50μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο, 100μ ύπτιο, 100μ πεταλούδα, 100μ πρόσθιο, 100μ μικτή ατομική, 200μ μικτή ατομική, 200μ πρόσθιο, 200μ ελεύθερο, 200μ ύπτιο, 400μ ελεύθερο, 800μ ελεύθερο, 1500μ ελεύθερο, 4Χ25μ ελεύθερο, 4Χ50μ ελεύθερο, 4Χ100μ ελεύθερο, 4Χ50μ μικτή ομαδική, 4Χ100μ μικτή ομαδική. Οι αγώνες της κολύμβησης θα διεξαχθούν στη κλειστή πισίνα του κολυμβητηρίου, η οποία θα διαμορφωθεί σε πισίνα 25μ με μια ειδική κατασκευή. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν μία εσωτερική πισίνα 25μ και μία εξωτερική πισίνα 50μ ως πισίνες προθέρμανσης.

Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης

Αριθμός Συμμετεχόντων: 37 αθλητές

Η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 ως άθλημα επίδειξης. Το αγώνισμα θα λάβει χώρα στην Ιστιοπλοϊκή Ακαδημία Σχοινιά στο Μαραθώνα σε μία ορθογώνια διαδρομή 1.500μ παράλληλα με την ακτογραμμή. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν από την παραλία, λίγα μέτρα μακριά από το νερό. Οι αθλητές κατατάσσονται σε σειρές ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την ικανότητά τους. Η κατάταξη των αθλητών για την Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αθλητών στο αγώνισμα των 800μ ελεύθερο στους αγώνες της Κολύμβησης.

Μπόουλινγκ

Αριθμός συμμετεχόντων: 299 αθλητές

Το μπόουλινγκ δέκα κορίνων ή όπως κοινώς αναφέρεται στις ΗΠΑ «μπόουλινγκ» είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα στο οποίο ο αθλητής κυλάει μία μπάλα σε ξύλινο ή συνθετικό διάδρομο επιδιώκοντας να ρίξει τον μέγιστο δυνατό αριθμό κορινών που διατάσσονται στο τέλος του διαδρόμου. Το μπόουλινγκ, αν και δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα, θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο των Special Olympics. Συμμετέχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία και από τις πέντε ηπείρους. Τα επίσημα αγωνίσματα που θα γίνουν στους Παγκόσμιους Αγώνες είναι: ατομικό, διπλό και ομαδικό (ανδρών, γυναικών και μικτό). Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ημέρες κατάταξης σε σειρές και έξι ημέρες αγωνιστικής δραστηριότητας. Το άθλημα του μπόουλινγκ θα διεξαχθεί στο αθλητικό πάρκο Μπλάνος (Σπάτα Αττικής). Η εγκατάσταση έχει 20 συνθετικούς διαδρόμους σε ένα επίπεδο με ηλεκτρονική καταγραφή του σκορ.

Μπότσια

Αριθμός συμμετεχόντων: 340 αθλητές

Το μπότσια είναι ιταλικό παιχνίδι. Η βασική αρχή του είναι η ρίψη μιας μπάλας με σκοπό να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία μπάλα-στόχο, που ονομάζεται παλίνα. Ένα παιχνίδι μπότσια απαρτίζεται από δύο ομάδες και παίζεται σε ένα γήπεδο μπότσια με οκτώ μπάλες (τέσσερις μπάλες για κάθε ομάδα) και ένα μικρότερο μπαλάκι-στόχο. Με συγκεκριμένη σειρά κάθε ομάδα ρίχνει τις τέσσερις μπάλες της προς την παλίνα και όταν εξαντληθούν οι μπάλες και των δύο ομάδων (τέλος γύρου) τον πόντο κερδίζει η ομάδα της οποίας η μπάλα είναι πιο κοντά στην παλίνα.

Πατινάζ επί Δαπέδου

Αριθμός συμμετεχόντων: 121 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να διανύσει, κινούμενος πάνω σε ειδικά πατίνια μία προκαθορισμένη διαδρομή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. To πατινάζ επί δαπέδου περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα ταχύτητας. Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, των αρχάριων και των προχωρημένων αθλητών. Τα αγωνίσματα των αρχάριων περιλαμβάνουν τα 30μ και 30μ σλάλομ, ενώ αυτά για τους προχωρημένους αθλητές τα 100μ, 300μ, 500μ, 1000μ και τις σκυταλοδρομίες των 2Χ100μ, 2Χ200μ και 4Χ100μ. Το άθλημα του πατινάζ επί δαπέδου θα διεξαχθεί στην κεντρική αρένα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Θα υπάρχει μια ορθογώνια πίστα (ξύλινη επίπεδη επιφάνεια) επίσημων αγωνιστικών προδιαγραφών 100μ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Special Olympics. Η περίμετρος της πίστας θα αποτελείται από μπλε προστατευτικά στρώματα. Το πατινάζ επί δαπέδου είναι ένα άθλημα προσιτό σε όλους που απαιτεί έναν αρκετά οικονομικό εξοπλισμό (πατίνια).

Πετοσφαίριση (Βόλεϊ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 268 αθλητές

Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 6 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν, θα αγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών και ομάδες προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης (Unified). Στην κατηγορία Unified αγωνίζονται τρεις αθλητές και αθλήτριες Special Olympics και τρεις αθλητές και αθλήτριες Πετοσφαίρισης, οι οποίοι αποκαλούνται «συνοδοί αθλητές» (partners). Θα προηγηθεί η κατηγοριοποίηση των αθλητών, ανάλογα με την αγωνιστική ικανότητα των αθλητών κάθε ομάδας. Το άθλημα της Πετοσφαίρισης, θα διεξαχθεί στην Κλειστή Αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), όπου θα δημιουργηθούν τρεις αγωνιστικοί χώροι Πετοσφαίρισης, κάτω από την ίδια «στέγη». Είκοσι έξι ομάδες από 18 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011.

Πετοσφαίριση Άμμου (Μπίτς Βόλεϊ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 16 ομάδες ανδρών-γυναικών

Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της. Η πετοσφαίριση άμμου έχει συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των θερινών αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, ως άθλημα επίδειξης. Το άθλημα θα φιλοξενηθεί στο Προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και στο αγώνισμα της πετοσφαίρισης κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί ως Unified άθλημα (αγώνας Κοινωνικής Ένταξης) με ομάδες τεσσάρων αθλητών (τρεις αθλητές Special Olympics και ένας αθλητής-συνοδός) και έως δύο αναπληρωματικούς. Για τους αγώνες θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της πετοσφαίρισης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα προσαρμογής στους μετέχοντες αθλητές. Οι διαστάσεις του γηπέδου θα είναι έξι μέτρα (6μ) πλάτος και δώδεκα μέτρα (12μ) μήκος, με το φιλέ να έχει ύψος 2,24μ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα ομίλων, σε ένα σετ των 21 πόντων.

Ποδηλασία

Αριθμός συμμετεχόντων: 192 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει, κινούμενος με το ποδήλατό του ανάλογα με το αγώνισμα, να διανύσει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο προκαθορισμένη απόσταση ή να τερματίσει πρώτος στην απόσταση αυτή. Το άθλημα της ποδηλασίας θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ Ελληνικού, ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα χώρο (Common Domain) του Ελληνικού. Ανάλογα με το αγώνισμα (ατομική χρονομέτρηση, αντοχή) θα χρησιμοποιηθούν τρεις διαφορετικές διαδρομές: 500μ. και 1000μ. για τα αγωνίσματα χρονομέτρησης και 2,5χλμ για το αγώνισμα των ατομικών χρονομετρήσεων και τους αγώνες αντοχής. Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου είναι από άσφαλτο και κατά τόπους ομαλό πλακόστρωτο.

Ποδόσφαιρο

Αριθμός συμμετεχόντων: 1.268 αθλητές (5X5: 381, 7X7: 594, 11X11: 293)

Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 5, 7 ή 11 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερα «τέρματα», στέλνοντας την μπάλα στην εστία της αντιπάλου της. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα των Special Olympics και το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων άθλημα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Το άθλημα αποτελείται από 3 αγωνίσματα: ποδόσφαιρο 11Χ11, ποδόσφαιρο 7Χ7, ποδόσφαιρο 5Χ5. Ο κάθε αθλητής πρέπει να είναι 15 ετών και άνω ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στους Αγώνες. Κάθε αθλητής μπορεί να λάβει μέρος σε ένα αγώνισμα. Εκτός από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, οι Special Olympics περιλαμβάνουν διαγωνισμούς επιμέρους δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου. Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν ντρίπλα, σουτ, τρέξιμο και λάκτισμα.

Σόφτμπολ

Αριθμός συμμετεχόντων: 95 αθλητές

Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους» από την αντίπαλό της, χτυπώντας με συγκεκριμένο τρόπο την μπάλα με ειδικό μπαστούνι. Η διαδικασία κατάταξης βασίζεται: 1)Στο σύνολο των πόντων που αθροίζεται από τα αποτελέσματα κάθε αθλητή στα τέσσερα ομαδικά αγωνίσματα ικανοτήτων, στο τρέξιμο στις βάσεις, στη ρίψη, στην υποδοχή και στο χτύπημα με το ρόπαλο. 2) Μια σειρά αγώνων κατάταξης. Το σόφτμπολ είναι γνωστό και ανεπτυγμένο άθλημα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και ο κύριος εξοπλισμός του είναι το γάντι, το ρόπαλο, η μπάλα και οι βάσεις.

Στίβος

Αριθμός συμμετεχόντων: 1.095 αθλητές

Ο Στίβος περιλαμβάνει αγωνίσματα: Δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, βάδην, συνθέτων, σκυταλοδρομιών και ημι-μαραθώνιος, στα οποία κάθε αθλητής επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Το άθλημα του στίβου περιλαμβάνει 26 αγωνίσματα ανδρών και 26 γυναικών. Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε δυο αγωνίσματα και μια σκυταλοδρομία ή δύο σκυταλοδρομίες και ένα αγώνισμα. Στις τέσσερις πρώτες ημέρες έχουμε τους αγώνες κατάταξης και τις επόμενες τέσσερις τους τελικούς και τις απονομές. Η κατάταξη θα γίνει βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικής ικανότητας. Ο στίβος περιλαμβάνει τρία διπλά σκάμματα για άλματα, δύο βαλβίδες σφαιροβολίας, δύο βαλβίδες ρίψης μαλακής μπάλας, δύο διαδρόμους ακοντισμού και δύο στρώματα για άλματα σε ύψος. Ο ημι-μαραθώνιος θα ξεκινήσει και θα τερματίσει μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Τζούντο

Αριθμός συμμετεχόντων: 136 αθλητές

Κάθε αθλητής επιδιώκει να επιβληθεί επί του αντιπάλου του, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, στην όρθια θέση πιάνοντάς τον από την ειδική στολή (judogi) και προσπαθώντας να τον ρίξει κάτω και στην ύπτια θέση προσπαθώντας να τον καθηλώσει με την πλάτη στο έδαφος για ορισμένο χρόνο ή να εφαρμόσει πνικτικές ή στρεβλωτικές λαβές, που όμως δεν επιτρέπονται στα Special Olympics.
Το τζούντο είναι ένα άθλημα που απαιτεί φυσικές δεξιότητες και πνευματική πειθαρχία. Προήλθε από την Ιαπωνία ως παράγωγο των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι και ιδρύθηκε το 1882 από τον Τζιγκόρο Κάνο. Η μορφή των αγώνων θα είναι ατομική και ο σχηματισμός των κατηγοριών των αθλητών θα γίνει με βάση την ηλικία, το φύλο, το βάρος και τις ικανότητες του κάθε αθλητού. Οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν μόνο σε μία κατηγορία.

Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 152 αθλητές

Η χειροσφαίριση είναι άθλημα έντονης σωματικής επαφής, με σουτ, που οι ταχύτητες πλησιάζουν τα 100χλμ./ώρα. Παίζεται από δύο ομάδες αποτελούμενες από επτά παίκτες (τερματοφύλακα + έξι παίκτες γηπέδου), σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 40μ.X20μ., στοιχείο που κάνει το άθλημα πολύ γρήγορο. Στόχος κάθε ομάδος είναι να πετύχει όσα περισσότερα γκολ μπορεί στην εστία των αντιπάλων. Οι αγώνες διαρκούν δύο ημίχρονα των 20΄ το κάθε ένα. Οι παίκτες μπορούν να κάνουν μέχρι τρία βήματα με τη μπάλα στα χέρια και να την κρατήσουν μέχρι τρία δευτερόλεπτα πριν δώσουν πάσα, κάνουν ντρίμπλα ή σουτάρουν. Οι αμυνόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα χέρια ή τον κορμό τους για να σταματήσουν τη μπάλα, αλλά όχι τα πόδια τους (πλην των τερματοφυλάκων). Οι ελεύθερες ρίψεις, οι πλάγιες ρίψεις και τα πέναλτι είναι αναπόσπαστα στοιχεία του παιχνιδιού. Οι αθλητές της χειροσφαίρισης φημίζονται για την ταχύτητα, την ευκινησία, τη φυσική δύναμη και την αντοχή τους. Στους Αγώνες της ΑΘΗΝΑ 2011 η χειροσφαίριση θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες (ανδρών, γυναικών), με 14 ομάδες (11 ανδρών + 3 γυναικών), σε ένα γήπεδο αγώνων και ένα προθερμαντήριο.



Πόλο: Εύκολα στον τελικό ο Ολυμπιακός
Πόλο: Εύκολα στον τελικό ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Τίτλος αφιερωμένος στον Ιβάν Σαββίδη
ΠΑΟΚ: Τίτλος αφιερωμένος στον Ιβάν Σαββίδη
Φήμες για επανασύνδεση Τσιτσιπά και Μπαντόσα μετά από βίντεο στο Μόντε Κάρλο
Φήμες για επανασύνδεση Τσιτσιπά και Μπαντόσα μετά από βίντεο στο Μόντε Κάρλο
Τελικός Conference League, Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: «Ντύθηκε» στα χρώματα του τελικού και το Θησείο
Τελικός Conference League, Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: «Ντύθηκε» στα χρώματα του τελικού και το Θησείο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved