Εθνική πόλο γυναικών: Να κλείσει με μετάλλιο το ταξίδι των υπερβάσεων και της επιστροφής στην ελίτ
ΑΜΠΕ

Εθνική πόλο γυναικών: Να κλείσει με μετάλλιο το ταξίδι των υπερβάσεων και της επιστροφής στην ελίτ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα (10:30, ΕΡΤ3) την Ισπανία στον μικρό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου και θέλει να κάνει μια ακόμα υπέρβαση από τις πολλές που έχει πετύχει το 2024.

Ονειρικά έχει μπει το 2024 για την Εθνική πόλο γυναικών, η οποία αφήνει μεγάλες υποσχέσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ένα υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησε από το Αϊντχόφεν τον περασμένο Γενάρη, όταν η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και εξασφάλισε την επιστροφή της στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού μετά από 16 χρόνια, αυτή που θα γίνει στο Παρίσι σε μερικούς μήνες.

Συνεχίστηκε στην Ντόχα του Κατάρ, όπου μετά από 13 ολόκληρα χρόνια η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου, επέστρεψε στην κορυφαία τετράδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Μάλιστα, θα μπορούσε να γράψει ιστορία με την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, αλλά έχασε στα πέναλτι από την Ουγγαρία και πλέον θα επιχειρήσει την υπέρβαση για το χάλκινο μετάλλιο κόντρα στην παντοδύναμη Ισπανία (16/2, 10:30, ΕΡΤ3).

Το ιδανικό θα ήταν αυτό το υπέροχο 40ήμερο της εθνικής να ολοκληρωθεί με μία θέση στο βάθρο στην Ντόχα. Αντικειμενικά, όμως, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η Ισπανία ήταν ένα από τα φαβορί για τον τελικό και απέναντι στην Ελλάδα έχει δύο σερί θριάμβους. Με 13-5 στον ημιτελικό του Αϊντχόφεν και με 16-8 στην Α' φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Οι Ισπανίδες πάντως έχουν να διαχειριστούν την απογοήτευση απο τη μη συμμετοχή τους στον τελικό, καθώς έδωσαν μάχη απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά «λύγισαν» με 11-9. Μετρούν ένα χρυσό και τρία ασημένια μετάλλια στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστούν στον «μικρό» τελικό ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η Ισπανία ήταν γενικότερα εντυπωσιακή στη Ντόχα, νικώντας (πέραν της Ελλάδας) την Κίνα με 18-5, τη Γαλλία με 14-7 και τον Καναδά με 12-9 στον προημιτελικό. Στην τετράδα, όμως, προδόθηκε από το κακό ποσοστό της στην παίκτρια παραπάνω (4/12) και έχασε το παιχνίδι. Η ιβηρική ομάδα παρουσιάζει μία εντυπωσιακή πολυφωνία στην επίθεση, αλλά αυτό στον ημιτελικό γύρισε... μπούμερανγκ, με τις Μπέα Ορτίθ, Άννι Εσπάρ και Τζούντιθ Φόρκα να μένουν «άσφαιρες» και την 20χρονη Έλενα Ρουίθ να σημειώνει μεν τρία γκολ, αλλά σε δέκα προσπάθειες.

Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί επτά φορές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με την Ισπανία να μετράει τέσσερις νίκες, εκ των οποίων η μία στα πέναλτι (στον προημιτελικό του 2017), και την Ελλάδα δύο, ενώ ένα ματς για τη φάση των ομίλων, το 2022 στη Βουδαπέστη, έληξε ισόπαλο.

Στον τελικό του τουρνουά, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν στις 4:30 μ.μ. την Ουγγαρία και είναι το φαβορί για να επιστρέψουν στο «θρόνο» τους μετά το περσινό διάλειμμα. Πριν τη Φουκουόκα, όπου έπεσε θύμα έκπληξης στα προημιτελικά από την Ιταλία, η αμερικανική ομάδα μετρούσε τέσσερις διαδοχικούς τίτλους, τελευταίος εκ των οποίων το 2022 στη Βουδαπέστη, όταν νίκησε 9-7 τις Μαγυάρες.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του γυναικείου τουρνουά περιλαμβάνει ακόμη έναν «τελικό», αφού Ιταλία και Καναδάς θα μονομαχήσουν, όχι για την έβδομη θέση της τελικής κατάταξης, αλλά για το τελευταίο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του γυναικείου τουρνουά πόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα:

Θέσεις 7-8

09:00 Καναδάς-Ιταλία

Θέσεις 5-6

15:00 Αυστραλία-Ολλανδία

«Μικρός» τελικός

10:30 Ισπανία-ΕΛΛΑΔΑ

ΤΕΛΙΚΟΣ

16:30 ΗΠΑ-Ουγγαρία



Euroleague: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε τα χέρια με την Παρτιζάν για νέο συμβόλαιο
Euroleague: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε τα χέρια με την Παρτιζάν για νέο συμβόλαιο
Το "next stop Paris" του Πετρούνια!
Το "next stop Paris" του Πετρούνια!
Super League: «Μάχες» παραμονής σε Πανθεσσαλικό, Καισαριανή και Αγρίνιο
Super League: «Μάχες» παραμονής σε Πανθεσσαλικό, Καισαριανή και Αγρίνιο
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Κρίνεται ο τίτλος στη Volley League γυναικών | Πού θα δείτε το Game 5
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Κρίνεται ο τίτλος στη Volley League γυναικών | Πού θα δείτε το Game 5
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved