Στέφανος Τσιτσιπάς: Έδωσε εξηγήσεις για τον Νικ Κύργιο, μετά τον σάλο λόγω Netflix
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Έδωσε εξηγήσεις για τον Νικ Κύργιο, μετά τον σάλο λόγω Netflix

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε εξηγήσεις για την κόντρα του με τον Νικ Κύργιο στο περσινό Wimbledon και όσα είπε τότε, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Break-Point».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλησε να πάρει θέση, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Break Point» στο Netflix, για να εξηγήσει πως τα σχόλια που έκανε για τον Νικ Κύργιο στο περσινό Wimbledon και θεωρήθηκαν ρατσιστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν παρερμηνευθεί.

Ο 24χρονος Ελληνας πρωταθλητής, ηττήθηκε από τον Ελληνοαυστραλό, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου στο περσινό Grand Slam του Λονδίνου και χαρακτήρισε την προσέγγιση του Αυστραλού στο τένις ως «άμαθη», λέγοντας ότι έφερε «αυτήν την στάση του μπάσκετ στο ΝΒΑ» στο άθλημα του τένις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, επεσήμανε ότι υπήρξε μια «ατυχής παρεξήγηση που έχει μια παραμορφωμένη εικόνα των προθέσεών μου» σε μια μακροσκελή δήλωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Εχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι ορισμένα άτομα παρερμήνευσαν τα σχόλιά μου σχετικά με τον Νικ Κύργιο, υπονοώντας ρατσισμό όπου δεν υπάρχει», έγραψε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Θέλω να τονίσω ότι δεν τρέφω καμία προκατάληψη για κανέναν με βάση το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή τα ενδιαφέροντά του. Λυπάμαι βαθιά, εάν τα λόγια μου παρερμηνεύθηκαν ή προκάλεσαν προσβολή, καθώς δεν ήταν ποτέ αυτή η πρόθεσή μου».

Παράλληλα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρόσθεσε ότι οι παρατηρήσεις του δεν είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την ικανότητα ή την ευφυΐα του Κύργιου:

«Απλώς σκόπευα να εκφράσω την άποψή μου για ορισμένες πτυχές του στυλ παιχνιδιού του, κάνοντας συγκρίσεις με το πάθος και την ένταση που συχνά συνδέονται με το μπάσκετ. Ηταν μια προσπάθεια, να τονισθεί η δυναμική και σαγηνευτική φύση της προσέγγισής του στο παιχνίδι και όχι μια κριτική του χαρακτήρα ή των δυνατοτήτων του. Προχωρώντας προς τα εμπρός, δεσμεύομαι να προσέχω περισσότερο τα λόγια μου και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν».

Ολόκληρη η ανάρτηση που έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς

«Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σας βρίσκει όλους καλά. Θέλω να αναφερθώ σ’ ένα θέμα που με βαραίνει πολύ. Μια ατυχής παρεξήγηση που παραμόρφωσε την εικόνα των προθέσεών μου. Υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι κάποιοι παρερμήνευσαν τα σχόλιά μου σχετικά με τον Νικ Κύργιο. λέγοντας ότι τον χαρακτήρισα αμόρφωτο και τον κατηγόρησα ότι φέρνει μια μπασκετική νοοτροπία στο τένις, υπονοώντας μια μορφή ρατσισμού που δεν υπάρχει.

Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ από αυτήν την ευκαιρία για να αποσαφηνίσω τυχόν παρανοήσεις που ενδέχεται να έχουν προκύψει. Πρώτον, θέλω να τονίσω ότι δεν τρέφω καμία προκατάληψη για κανέναν με βάση το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή τα ενδιαφέροντα του. Λυπάμαι βαθύτατα αν τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν ή χαρακτηρίστηκαν προσβλητικά, καθώς δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.

Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ το μπάσκετ και είμαι πιστός οπαδός του αθλήματος εδώ και χρόνια. Ο ενθουσιασμός και η ανταγωνιστικότητα του αθλήματος αντηχούσαν πάντα μέσα μου. Ωστόσο, ο θαυμασμός μου για το μπάσκετ δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως απόρριψη ή υποτίμηση άλλων αθλημάτων συμπεριλαμβανομένων και του τένις.

Κάθε άθλημα έχει τη δική του μοναδική ομορφιά και τρέφω τεράστια θαυμασμό για την αφοσίωση και το ταλέντο που επιδεικνύουν οι αθλητές σε διάφορα σπορ συμπεριλαμβανομένου του τένις. Οι προηγούμενες παρατηρήσεις μου σχετικά με τον Νικ Κύργιο δεν είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την ευφυΐα ή τις ικανότητες που έχει. Αντίθετα σκοπός μου ήταν να εκφράσω την άποψή μου για ορισμένες πτυχές του στυλ του παιχνιδιού του, συγκρίνοντάς το με το πάθος και την ένταση που συχνά συνδέονται με το μπάσκετ. Ήταν μια προσπάθεια να τονίσω τη δυναμική και τη φύση της προσέγγισής του στο παιχνίδι και όχι μια κριτική του χαρακτήρα ή των δυνατοτήτων του.

Θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για ένα μέρος της ζωής μου που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο ταξίδι μου. Μια εποχή που με έφερε αντιμέτωπο με τον φόβο, τις αντιξοότητες, αλλά και την προσωπική μου ανάπτυξη.

Το 2010, ως λευκό Καυκάσιο παιδί που μεγάλωνε στην Ελλάδα, βρέθηκα αντιμέτωπος με την ελληνική οικονομική κρίση, μια περίοδο που άλλαξε για πάντα την οπτική μου για τον κόσμο και την ανθεκτικότητά μέσα μου. Η οικονομική αναταραχή που κυρίευσε την αγαπημένη μου χώρα από ένα ύπουλο φαινόμενο το οποίο έβαλε ταμπέλα στη χώρα.

Οι άνθρωποι άρχισαν να κρίνουν και να κατηγοριοποιούν άτομα με βάση την ελληνική υπηκοότητα αποδίδοντας ευθύνες γενικεύοντας έναν ολόκληρο λαό. Στα μάτια του κόσμου περιοριστήκαμε σε απλά στερεότυπα στο να επωμιζόμαστε το βάρος των αγώνων ενός έθνους ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή τη συνεισφορά μας ως άτομα. Αυτό όμως που πραγματικά με τρόμαξε ήταν ο ρατσισμός που προέκυψε από την ταμπέλα αυτή που είχε μπει στην Ελλάδα. Ως νέος προσπαθούσα να κατανοήσω τον κόσμο και τη θέση μου σε αυτόν βιώνοντας από πρώτο χέρι την προκατάληψη.

Ξαφνικά έγινα στόχος προσβλητικών εκφράσεων και αποκλεισμού λόγω της ελληνικής μου κληρονομιάς. Καθώς αντιμετώπιζα την σκληρή πραγματικότητα του ρατσισμού ορκίστηκα να τον υπερβώ για να αποδείξω ότι η αξία και η ταυτότητά μου δεν καθορίζονται από τις οικονομικές καταστάσεις της χώρας μου. ‘Εκανα μια συνειδητή επιλογή προκειμένου να σβήσω την πικρία που αισθανόμουν εκείνα τα χρόνια και να “αγκαλιάσω” τα μαθήματα που με είχαν διδάξει. Με έμαθαν το πόσο σημαντικό είναι να βλέπω πέρα από τις “ταμπέλες” και να κατανοώ περίπλοκες πραγματικότητες που διαμορφώνουν τα άτομα.

Λυπάμαι πολύ για κάθε προσβολή που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια μου. Ειναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις και μέσω του ανοιχτού διαλόγου και κατανόησης μπορούμε να γεφυρώσουμε τα κενά. Προχωρώντας μπροστά δεσμεύομαι να προσέχω τα λεγόμενά μου και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν.

Πιστεύω ακράδαντα στην διαφορετικότητα. Ελπίζω να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε συζητήσεις με σεβασμό που επιτρέπουν τις διαφορετικές απόψεις διατηρώντας παράλληλα σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τη στάση και τις προθέσεις μου. Η κατανόηση και η στήριξή σας σημαίνουν πολλά για μένα. Ας συνεχίσουμε στην κοινή αγάπη που έχουμε για τον αθλητισμό, γιορτάζοντας την ομορφιά και το πάθος που φέρνουν στη ζωή μας».



ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: «Όλοι είδαν σε ποιες συνθήκες βρέθηκε ο Αλμέιδα» - Έκπληξη για την κλήση του
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: «Όλοι είδαν σε ποιες συνθήκες βρέθηκε ο Αλμέιδα» - Έκπληξη για την κλήση του
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση Ματίας Αλμέιδα και «Δικέφαλο του Βορρά»
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση Ματίας Αλμέιδα και «Δικέφαλο του Βορρά»
Ισπανία: Επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας της Ομοσπνδίας ο Ντελ Μπόσκε
Ισπανία: Επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας της Ομοσπνδίας ο Ντελ Μπόσκε
Βόλος: Επιμένει στην πώληση της ΠΑΕ ο Αχιλλέας Μπέος
Βόλος: Επιμένει στην πώληση της ΠΑΕ ο Αχιλλέας Μπέος
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved