ΣΕΓΑΣ επιτιθέμενος

ΣΕΓΑΣ επιτιθέμενος

Νέα επιθετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας προς τη ΓΓΑ, με την απειλή ότι δε θα κατέβει ομάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

«Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του». Με αυτή την… υπόσχεση τέλειωνε πρόσφατα την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του η ομοσπονδία στίβου με αποδέκτες των έντονων παραπόνων της την Πολιτεία, το υπουργείο Οικονομικών και τη ΓΓΑ, με αφορμή τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού.

Σήμερα (26/01), ο ΣΕΓΑΣ… υπερέβαλε εαυτόν και με νέα ανακοίνωση ούτε λίγο ούτε πολύ χιλίων λέξεων, εκφράζει ξανά τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του αθλήματος στη χώρας μας, απειλώντας μάλιστα ότι δε θα κατεβάσει ομάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Πρωταγωνιστής της σχετικής ανακοίνωσης είναι ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής (αναφέρεται μόνο ως «ο κ. Γενικός»), στον οποίο απευθύνονται πολλαπλά ερωτήματα, όλα ειρωνικής φύσης.

Η ανακοίνωση:
«Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει τη λύπη του για την έκταση των περικοπών που ετοιμάζει ο κ. Γ.Γ.Α. στις τακτικές επιχορηγήσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών.
Εάν υλοποιηθούν αυτές οι σκέψεις θα οδηγήσουν σε αναστολή και ματαίωση βασικών λειτουργιών της αθλητικής δραστηριότητας και σε μαρασμό το πιο υγιές και παραγωγικό κομμάτι του Ελληνικού Αθλητισμού, που είναι οι φορείς του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης και ο τρόπος και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν αυτές οι περικοπές. 
Όπως μας ανακοινώθηκε θα γίνει οριζόντιο «κούρεμα» με μόνο κριτήριο ότι οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν στις μεγάλες Ομοσπονδίες. Έτσι πάνε περίπατο οι δημόσιες και γραπτές εξαγγελίες του σημερινού ΓΓΑ, περί αντικειμενικών δομικών και αναπτυξιακών κριτηρίων, στη βάση μάλιστα πενταετούς προγραμματισμού για τη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές οι αποφάσεις που μας προκάλεσαν απορίες, απογοήτευση και θυμό.
Μας ανακοινώθηκε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλισθούν κάποια χρήματα για μια στοιχειώδη προολυμπιακή προετοιμασία, αλλά τα χρήματα θα τα μοιράσει ο κ. Γενικός γιατί εκείνος γνωρίζει ποιοι Αθλητές – Αθλήτριες θα πάρουν τα μετάλλια στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Και τα ερωτήματα ανακύπτουν αβίαστα:
• Έμαθε ο κ. Γενικός σε ένα χρόνο, αυτά που εμείς, που  υπηρετούμε επί δεκαετίες στον Αθλητισμό, δεν τολμάμε να πούμε ότι γνωρίζουμε;
• Η θέση «δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια» άλλαξε τόσο γρήγορα;
• Ο κ. Γενικός κατήργησε τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ομοσπονδιών στην εκπόνηση πλαισίου κριτηρίων συγκρότησης της προολυμπιακής ομάδας, αλλά και της διαχείρισης των κονδυλίων που η Πολιτεία διαθέτει, για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν;
• Η έννοια της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βασικό συστατικό κύτταρο των Ολυμπιακών αξιών που πήγε;
• Πιστεύει ο κ. Γενικός ότι μόνο με την εξεύρεση και διάθεση κάποιων κονδυλίων μπορεί να εκπληρωθεί ο στόχος μιας στοιχειώδους Ολυμπιακής προετοιμασίας, ιδιαίτερα για Αθλητές που έχουν σαν στόχο Ολυμπιακά μετάλλια, όταν αυτοί όχι μόνο δεν έχουν διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες τους, αλλά τους παρακρατούνται οι αποδοχές και ο χρόνος συνταξιοδοτικής τους ασφάλισης, όταν απουσιάζουν για προπονητική προετοιμασία ή συμμετοχή σε Αγώνες;
• Ενδιαφέρει τον εκπρόσωπο της Πολιτείας η συμμετοχή στο Λονδίνο νέων Αθλητών, οι οποίοι μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση (π.χ. συμμετοχή σε ένα τελικό ή ημιτελικό) και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Ομάδας, που θα εκπροσωπήσει τη Χώρα στους Ολυμπιακούς του 2016? Αυτούς δεν θα τους ενισχύσουμε;

Με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά  βασικού προπονητικού κέντρου του ΣΕΓΑΣ τι θα γίνει;
Από το Φθινόπωρο έως σήμερα ο ΣΕΓΑΣ έχει στείλει τέσσερις επιστολές στην Διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και στο κ. Γενικό στις οποίες περιγράφει τα προβλήματα και ζητάει τη λύση τους. Μεταξύ αυτών αναφέρονται φθορές στις εγκαταστάσεις, θέματα απρόσκοπτης διεξαγωγής προπονήσεων και Αγώνων, θέματα ασφάλειας των ξενώνων, αλλά και το μεγάλο θέμα της κατάληψης των δωματίων από Αθλητές – Αθλήτριες που έχουν εδώ και χρόνια  σταματήσει τον Αθλητισμό και δεν παραδίδουν τα δωμάτια για να αξιοποιηθούν από νεώτερους και ενεργούς Αθλητές που τα έχουν ανάγκη.
Για όλα αυτά δεν έχουμε καμία απάντηση και καμία λύση μέχρι σήμερα, παρότι έχουμε ενημερώσει και τον κ. Γενικό για απαράδεκτες και επικίνδυνες καταστάσεις που επικρατούν ιδιαίτερα στους ξενώνες.

Η απάντηση που πήραμε, ειδικά για την σοβαρή περίπτωση των ξενώνων, στην τελευταία συνάντηση  με τον κ. Γενικό ήταν «θα το λύσω εντός του 2011».!!
Σχετικά με το ύψος της τακτικής επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2011, μας ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε κατά δεκάδες εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ, που για το 2011 ανέρχεται στα 129.000.000,00€ και ότι από αυτά θα διατεθούν περίπου 40.000.000,00 για τις Ομοσπονδίες και 2.000.000,00 για τα Σωματεία. Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που διατίθεται για τον Ελληνικό Αθλητισμό είναι κατώτερο από το έλλειμμα ενός μόνο Δήμου,  μεταξύ των δεκάδων υπερχρεωμένων, που η πολιτεία αυτόν τον καιρό αναζητεί τρόπους για να τα καλύψει.

Κάνουμε έκκληση στην Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, να επέμβει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.
Κατανοούμε την οικονομική κατάσταση της Χώρας και την μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει.
Αλλά έχουμε την άποψη ότι ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός δεν είναι ούτε ελλειμματική και  ζημιογόνα ΔΕΚΟ, ούτε υπερχρεωμένος ΟΤΑ.
Είναι ο πιο ζωντανός και υγιής κοινωνικός χώρος, που δραστηριοποιεί εκατομμύρια νέους στους οποίους προσφέρει χαρά, αισιοδοξία, ανεκτίμητης αξίας παιδαγωγικά και παιδευτικά εφόδια και επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των δεικτών υγείας, στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και τέλος στο ίδιο το ΑΕΠ της Χώρας.
Έχει σκεφθεί η Κυβέρνηση τι θα γίνει εάν οι Έλληνες αθλητές τους οποίους απαξιώνει τα τελευταία χρόνια, καταργεί τα κίνητρά τους, τη διευκολύνσεις από την εργασία τους,  και  περικόπτει δραστικά  τα χρήματά των οδοιπορικών αλλά και των δαπανών προετοιμασίας τους, μέσω των δραστικών περικοπών του προϋπολογισμού μας,  αρνηθούν να συμμετάσχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες;

Ο ΣΕΓΑΣ πάντως είναι αποφασισμένος εάν δεν βρεθούν λύσεις, να μην κατεβάσει Μεσογειακή Ομάδα. Ας γίνουν οι Μεσογειακοί χωρίς του Έλληνες Αθλητές. Έτσι και αλλιώς έχουν καταργηθεί τα κίνητρα της Πολιτείας για διακρίσεις Αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες.
Τέλος ακόμη ο ΣΕΓΑΣ είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση, που θα αναπληρώνει το οικονομικό και αναπτυξιακό ισοδύναμο που προσδοκούν να εισπράξουν οι παραγωγικές τάξεις και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας από τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι μόνο ένα παράδειγμα των πρωτοβουλιών που καλούνται να πάρουν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Ο αθλητισμός είναι δεκτικός για σειρά θεσμικών, διαρθρωτικών και λειτουργικών αλλαγών, που δεν βλέπουμε να γίνονται σε αντίθεση με τα περισσότερα Υπουργεία που επιχειρούνται βαθιές τομές και αλλαγές. Κάποιες από αυτές ανακοινώθηκαν προ ημερών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Άργησαν και δεν αρκούν.

Εμείς δηλώνουμε παρόντες για μια τέτοια προσπάθεια.
Κλείνοντας θέλουμε να δηλώσουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Πολιτείας για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο χώρο του Αθλητισμού αλλά και να σταθούμε απέναντι αν χρειασθεί, σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βάλει τέλος στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό.
Άλλωστε ο ΣΕΓΑΣ έχει δείξει, κατά καιρούς, δείγματα γραφής και προς τις δύο κατευθύνσεις.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Η συνήθεια που έγινε λατρεία!
Η συνήθεια που έγινε λατρεία!
Χάσι: «Έχουμε ένα ακόμη δύσκολο ματς στην Κροατία»
Χάσι: «Έχουμε ένα ακόμη δύσκολο ματς στην Κροατία»
Στην 14η θέση η Ελλάδα!
Στην 14η θέση η Ελλάδα!
Play off Champions League: Βλέπουν «αστεράκια» Σέλτικ, Νάπολι και Σεβίλλη
Play off Champions League: Βλέπουν «αστεράκια» Σέλτικ, Νάπολι και Σεβίλλη
Νέα στοιχεία σοκ για την τραγωδία με τους γονείς που πνίγηκαν για τα παιδιά τους
Νέα στοιχεία σοκ για την τραγωδία με τους γονείς που πνίγηκαν για τα παιδιά τους
Φωτιά στη Δάφνη πίσω από το σταθμό του μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Φωτιά στη Δάφνη πίσω από το σταθμό του μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Φωτιά LIVE - Απίστευτο: Ο Τσίπρας πάει στα καμένα τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Φωτιά LIVE - Απίστευτο: Ο Τσίπρας πάει στα καμένα τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Ρέθυμνο: Αυτοί είναι οι γονείς που πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους (pics)
Ρέθυμνο: Αυτοί είναι οι γονείς που πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους (pics)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Περισσότερα
Ιστορικό ρεκόρ για Ενρίνκε
Ιστορικό ρεκόρ για Ενρίνκε
Η Ινές Ενρίνκε από την Πορτογαλία είναι η αθλήτρια που…
Ιστορικό ρεκόρ για Ενρίνκε
«Χρυσός» με ρεκόρ ο Ντινίζ
«Χρυσός» με ρεκόρ ο Ντινίζ
Ο Γάλλος Γιουάν Ντινίζ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50…
«Χρυσός» με ρεκόρ ο Ντινίζ
Έτσι τραυματίστηκε ο Μπολτ
Έτσι τραυματίστηκε ο Μπολτ
Έτσι τραυματίστηκε ο Μπολτ
Γκάτλιν: Μας κράτησαν πολύ ώρα για την τηλεόραση
Γκάτλιν: Μας κράτησαν πολύ ώρα για την τηλεόραση
Στην τηλεόραση έριξε την ευθύνη για τον τραυματισμό του Γιουσέιν…
Γκάτλιν: Μας κράτησαν πολύ ώρα για την τηλεόραση
Αυτή είναι η γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Μπολτ
Αυτή είναι η γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Μπολτ
Μια κράμπα τελικά ταλαιπώρησε τον Γιουσέιν Μπολτ ο οποίος δεν…
Αυτή είναι η γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Μπολτ
Δεν τερμάτισε ο Μπολτ στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του - Ευθύνες στους διοργανωτές από Τζαμάϊκα
Δεν τερμάτισε ο Μπολτ στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του - Ευθύνες στους διοργανωτές από Τζαμάϊκα
Ο Μπολτ τραυματίστηκε στην τελευταία του κούρσα και οι συμπαίκτες…
Δεν τερμάτισε ο Μπολτ στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του - Ευθύνες στους διοργανωτές από Τζαμάϊκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης