Γκουαρντιόλα, Γκασόλ και «Μπάρτσα» ψηφίζουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Γκουαρντιόλα, Γκασόλ και «Μπάρτσα» ψηφίζουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ποια η θέση των γνωστών Ισπανών αθλητών για το μέγα θέμα που προέκυψε στη χώρα τους.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισπανικής κυβέρνησης, οι Καταλανοί επιμένουν στην διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τι λέει όμως ο αθλητικός κόσμος σχετικά με το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Από τον Γκασόλ στον Πικέ και την Μπελμόντε, από τον Γκουαρντιόλα στον Ναδάλ, τον Μάρκεθ και τις ομάδες της περιοχής, ο αθλητισμός παίρνει θέση.

1 29

Ο Πάου Γκασόλ, ο καλύτερος παίκτης καλαθοσφαίρισης στην Ιστορία της Ισπανίας δεν θέλησε να τοποθετηθεί: «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν ξέρω αν θα είμαι πάντα υπέρ, όμως πάντα υπερασπίζομαι το δικαίωμα των ανθρώπων, να μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν γνώμη για μία κοινωνική κατάσταση που θα τους επηρεάσει όλους. Εδώ και παντού οι άνθρωποι πρέπει να εμπλακούν και δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς ψήφο», είπε ο Ισπανός που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, τρία Ευρωπαικά πρωταθλήματα, τρία Ολυμπιακά μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο και πανηγύρισε δύο φορές το ΝΒΑ, το πιο σημαντικό πρωτάθλημα του κόσμου.

hi res 192f6ae85cd8c3bf6b92d5a176bc661a crop exact

Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα, παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τάσσεται επίσης υπέρ, οι Καταλανοί να εκφράσουν τη γνώμη τους στις κάλπες. «Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, πρέπει να κινούμαστε ειρηνικά. Να μην τους δώσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία. Είναι ό,τι θέλουν. Να τραγουδάμε δυνατά και πολύ ισχυρά: θα ψηφίσουμε», έγραψε σήμερα στο Twitter, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε εάν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή όχι. «Δεν έχει τίποτε να κάνει με το εάν είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος ή υπέρ της ανεξαρτησίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την υπόλοιπη Ισπανία, οι οποίοι είναι ενάντια στην ανεξαρτησία», τόνισε.

Mireia

Η Ισπανίδα κολυμβήτρια Μιρέια Μπελμόντε τόνισε: «Πάντα λέω ότι η Καταλονία είναι Ισπανία», είπε όταν η εφημερίδα «El Mundo» την ρώτησε για τη θέση της. Γεννημένη στη Μπανταλόνα πριν από 26 χρόνια, η Μπελμόντε είναι η καλύτερη Ισπανίδα κολυμβήτρια όλων των εποχών, με ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο Ολυμπιακά μετάλλια, αλλά και ένα χρυσό, τέσσερα ασημένια και ένα χάλκινο σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπαρτσελόνα, νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, είναι ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα του τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Οι Καταλανοί είναι θύματα ενός κράτους που άρχισε μια λανθασμένη πολιτική δίωξη της Δημοκρατίας, στην οποία ένας υπουργός Εσωτερικών συνωμοτεί εναντίον της υγείας των Καταλανών, που παράγει ψευδή στοιχεία σε βάρος κυβερνητών μας», δήλωσε τον Ιούνιο.

manchestercity

Αν και δεν είναι Καταλανός, ο Ράφαελ Ναδάλ, επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, αισθάνεται πολύ κοντά στην περιοχή αυτή. Στο νησί της Μαγιόρκα, όπου γεννήθηκε και ζει, μιλούν μια καταλανική διάλεκτο, ενώ ένας από τους πιο διάσημους χορηγούς του είναι τράπεζα της Καταλονίας: «Εγώ δεν καταλαβαίνω μια Ισπανία χωρίς την Καταλονία. Και δεν θέλω ούτε να το καταλάβω, ούτε και να το δω. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, παρά χωριστά. Χωρίς αμφιβολία, η Ισπανία είναι καλύτερη με την Καταλονία και η Καταλονία είναι καλύτερη με την Ισπανία», δήλωσε στην El Mundo.

Ο Μαρκ Μαρκέθ, παγκόσμιος πρωταθλητής της MotoGP, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτό το θέμα, σε συνέντευξή του στην «El Mundo»: «Ανησυχώ, είναι σαφές, δεδομένου ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Με επηρεάζει ως πολίτη, αλλά δεν καταλαβαίνω αρκετά. Ο,τι διάβασα ή είδα στα δελτία, δεν είναι αρκετά. Προτιμώ να κρατήσω τη γνώμη μου. Πάντως είναι λυπηρό αυτό που κάνει η κυβέρνηση, γιατί φαίνεται ότι πάμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο», είπε ο 24χρονος, ο οποίος κέρδισε τρεις τίτλους στην κορυφαία κατηγορία της μοτοσικλέτας.

«Είναι απίστευτο ότι σε μια δημοκρατική χώρα, δεν μας επιτρέπεται να αποφασίσουμε. Είμαι υπέρ του δικαιώματος να αποφασίσουμε και στη συνέχεια έρχεται το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σε συνέντευξή του στο TV3. Σύμβολο και αρχηγός στην καλύτερη εθνική Ισπανίας όλων των εποχών, η οποία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μεταξύ του 2008 και το 2012: «Στην Ισπανία συμβαίνουν πράγματα που είναι απίστευτα. Υπάρχει ένα χωριό, το οποίο είναι Καταλονία, που βγαίνει στους δρόμους απαιτώντας το δικαίωμα να αποφασίζει και κάποιοι κοιτάζουν στην άλλη κατεύθυνση».

Ενώ είναι γνωστή η σχέση που έχει η Μπαρτσελόνα, νικήτρια πέντε Κυπέλλων Πρωταθλητριών και 24 πρωταθλημάτων, με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ανοικτά το δημοψήφισμα, αποστάσεις κρατάει η Εσπανιόλ. Η δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης, εξέφρασε την πρόθεσή της να παραμείνει «στο περιθώριο των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών» που συμβαίνουν στην Καταλονία. Η Εσπανιόλ, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Ραμόν Ρόμπερτ, έχει ήδη τονίσει σχετικά, στην τελευταία διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Καταλονία: «Είμαστε αθλητικός σύλλογος, όχι πολιτικός, και εστιάζουμε στην ανάπτυξη και το έργο μας».

Οι άλλοι δύο σύλλογοι που δεν ήθελαν να τοποθετηθούν, από την Segunda B, είναι η Κορνέγια και η Μπανταλόνα. «Η Κορνέγια δεν έχει κοινωνική μάζα τόσο μεγάλη ώστε να τοποθετείται, δεν το έχει κάνει από την αρχή και επί του παρόντος δεν σκοπεύει να το κάνει». Από την πλευρά της, η Μπανταλόνα δεν προχώρησε σε τοποθέτηση-ανακοίνωση σχετικά με το δημοψήφισμα.



Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved