EURO 2017: H Εθνική Γυναικών αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα με την ΠΓΔΜ

EURO 2017: H Εθνική Γυναικών αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα με την ΠΓΔΜ

Η προκλητικότητα των Σκοπιανών και η ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ ανάγκασαν την «γαλανόλευκη» να μην αγωνιστεί.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στον σημερινό αγώνα της Εθνικής χάντμπολ Νεανίδων με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Από την Δευτέρα (1/8) οι εκπρόσωποι της ΟΧΕ ήταν σε διαβουλεύσεις με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή ζητώντας να αφαιρεθούν τα διακριτικά και οι τίτλοι στο γήπεδο που έγραφαν «Macedonia». Την ίδια στιγμή οι Σκοπιανοί προκαλούσαν με τη στάση τους να μην αλλάξουν τις μπλούζες τους με το διακριτικό «Macedonia», με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να μην κατέβει στον αγώνα.

Η ΟΧΕ πάντως θα στείλει άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία θα ζητάει την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H Εθνική Γυναικών Κ17 αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα κόντρα στην ΠΓΔΜ για το EURO 2017

Η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες προετοίμαζε την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, έχοντας συνεχείς επαφές με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την πρεσβεία μας στα Σκόπια, ώστε να «θωρακίσει» την αποστολή μας απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το προκλητικό λογότυπο της διοργάνωσης, ανταλλάχτηκαν επιστολές ανάμεσα στην ΟΧΕ και την EHF με αποτέλεσμα αυτό να τροποποιηθεί για το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Τα επιχειρήματα των διοργανωτών και της EHF, ότι το λογότυπο δεν ταυτίζεται με την ονομασία της χώρας, αποδείχθηκαν ότι ήταν και η αιτία που οι διοργανωτές αποθρασύνθηκαν.

Με έγγραφο της η ΕHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιηθεί το λογότυπο, όπως και να καλυφθούν όλες οι προκλητικές πινακίδες, σημαίες, αλλά και συνθήματα στο γήπεδο.

Επίσης επισημάνθηκε στον δημοσιογράφο που θα έκανε την περιγραφή του αγώνα στο live streaming, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την αναφορά του στις παίκτριες και την ομάδα της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά από τις καταγγελίες της ΟΧΕ για τα όσα συνέβησαν στο final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Παρόλα αυτά ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική της ΠΓΔΜ τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».

Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ουκρανό παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι, ο οποίος τους ζήτησε να τις αλλάξουν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός αποστολής Δημήτρης Χασεκίδης -σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή- ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Μενέλαο Δανήλο να καλέσει τάιμ άουτ.

Στην διάρκεια του τάιμ άουτ ζητήθηκε και πάλι από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν τις μπλούζες τους. Προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν και έτσι η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα ότι η ΠΓΔΜ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, ούτε και τις αποφάσεις της EHF, σχετικά με την διεθνή ονομασία των Εθνικών ομάδων της χώρας.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέδειξε αργά αντανακλάστηκα στην επιβολή των συμφωνηθέντων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της, θα σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η ΟΧΕ θα ζητάει

την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.

Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας.

Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν και αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα».



Ντιέγκο Μαραντόνα: Δικάζονται οι ύποπτοι για το θάνατό του
Ντιέγκο Μαραντόνα: Δικάζονται οι ύποπτοι για το θάνατό του
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved